anjali8 28.01.07, 18:23 Hejka ,mam prosbe macie moze jakies informacje na ten temat ,moze ktos z was tez go ma ,bo troche niefortunny jest jak sie okazuje-malo info w necie-Za kazda pomoc dziekuje!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Świat jako teatr-help IP: *.cnb.com.pl 28.01.07, 22:06 No tak, bo jak w necie nic nie ma, to tragedia... Mówi ci coś słowo "biblioteka"? A z lektur: "Hamlet" i "Lalka". Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Świat jako teatr-help 28.01.07, 22:15 J. Kotarska, Theatrum mundi. „Ze studiów nad poezją staropolską”, Gdańsk 1998. A w internecie to może poszukaj jeszcze pod hasłem: theatrum mundi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: Świat jako teatr-help IP: *.resetnet.pl 28.01.07, 22:32 Zycie to nie teatr - Stachury O żywocie ludzkim - Kochanowskiego Monolog Makbeta (z końcowej części dramatu) Człowiek - igrzysko Boże - Potockiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olala Re: Świat jako teatr-help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:22 Też mam ten temat i już napisałam. Nie jest trudny, tylko musisz pomyśleć :) idz do biblioteki, weź stamtąd opracowania lektur ( takie małe ksiązeczki formatu poł zeszytu) przeczytaj, poprzeglądaj zeszyt z polskiego, zastanów się i pisz :) ja mam hamleta, hioba, sklepy cynamonowe, kochanowskiego, mistrza i małgorzatę, proces i ferddydurke. Nie skupiaj się tylko na tym, ze ludzie udają (jak np. jest w hamlecie), tylko na tym, że nie mają wpływu na swoje życie, że są marionetkami w rękach: a) Boga - Hiob b) władzy - Proces c) formy - Ferdydurke ja pracę pisałam 2 dni i mój polonista powiedział, że jest świetna :D celuję w 100% Pozdrawiam i życzę wielu własnych przemyśleń Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen18 Re: Świat jako teatr-help 30.01.07, 10:30 Witam. Sam będąc w zeszłym roku w klasie maturalnej pisałem takie zadanie:P poszperałem trochę w zeszytach i znalazłem, dlatego je tu przepiszę. Ocenione było na +4. P.S pisane było w oparciu o Opowiadania Schulza, ale zawsze można wkleić coś jeszcze. A więc: Dokładny temat tego zadania, to: "Świat jest wielkim teatrem, ale my wszyscy nie siedzimy na widowni pełnej świateł" Każdy człowiek w momencie swego urodzenia, zaczyna pełnić określoną rolę w swym życiu. Role ludzkie są przeróżne i zwykle każdy z nas odgrywa kilka ról jednocześnie, bo przecież można być równocześnie synem/córką, bratem/siostrą bądź wnuczkiem. Są to role i zależności między ludzkie, które pełnimy niezależnie od naszej woli. Odnosząc się do cytatu zawartego w temacie mojej pracy, chciałbym przedstawić świat i wszystkich jego mieszkańców jako wielki teatr. Tak samo jak Bruno Schulz uważam, że ludzkie życie i cały świat to teatr, lecz teatr niecodzienny, bo pozbawiony widza. Ktoś może powiedzieć, że teatr nie może istnieć bez widza, dla którego aktor wciela się w zupełnie inną postać, bo skro nikt nie podziwia jego aktorskiego talentu to, po co teatr – świątynia sztuki miałby istnieć. Uważam, że temu komuś należy przyznać rację, jednakże należy mu uświadomić, iż teatr to nie tylko miejsce, gdzie człowiek przychodzi by rozwijać się duchowo i kulturalnie. To także jego całe życie i otaczający go świat. Brak widowni w tym, można by rzec, „światowym teatrze”, jest zjawiskiem pozytywnym i niosącym za sobą same zalety. W teatrze tym każdy człowiek jest aktorem, który odgrywa pewne zachowania w danej sytuacji w której się znajduje. Wszyscy ludzie, a przynajmniej ich większość zdaje sobie sprawę, że nie zachowuje się jednakowo przy wszystkich i w każdej sytuacji. Trudno mi sobie wyobrazić, by jedna osoba posiadała ten sam styl bycia w domu przy rodzicach, w szkole przy nauczycielu czy na podwórku wśród rówieśników. Nie wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak znakomitym aktorem może być, odgrywając różne role w podobnych sytuacjach, bez żadnego kształcenia w tym kierunku. Udział w wspomnianym przeze mnie „światowym teatrze” nie ogranicza się jedynie do różnych stylów bycia w różnych sytuacjach. Branie w nim udziału to także nasza zwykła codzienna egzystencja. Nikt nie może pozwolić sobie na zajęcie miejsca na widowni i obserwowanie świata z boku, nie biorąc czynnego udziału w jego życiu i rozwoju. Nie można stać bezczynnie, twierdząc, że otaczający nas świat nas nie dotyczy. Dotyczy on zawsze i wszystkich! Od urodzenia aż do śmierci, każdy jest z nim nierozerwalnie złączony. Postawy widza jak i aktora w życiu, możemy zauważyć w opowiadaniach Bruno Schulza zatytułowanych „Sklepy cynamonowe”. Ich główny bohater, ojciec – Jakub, pragnie stworzyć swój własny świat. Za wszelką cenę stara się oderwać od otaczającej go rzeczywistości. Na przykład w opowiadaniu pod tytułem „Ptaki”, światem tym będzie świat ptaków. Ojciec chce przynależeć do istot uduchowionych, ale jego marzenia nie mogą się spełnić na stałe, gdyż ubogi świat rzeczywistości nie pozwala o sobie zapomnieć i nie daje Jakubowi szans na zejście z desek swojej sceny. Ojciec reprezentuje tu postawę biernego widza, którego świat realny mało obchodzi. Totalnym przeciwieństwem Jakuba jest matka, która doskonale zdaje sobie sprawę, jakie obowiązki niesie za sobą byt ziemski. Jest osoba szalenie praktyczną i kierującą się zdrowym rozsądkiem. Matce nawet nie śni się zasiadać na „(…) widowni pełnej świateł”, czyli po bezczynnej stronie życia. Również narrator „Sklepów cynamonowych” jest bierny w swojej egzystencji. Woli chronić siebie przed bezmiarem świata i ze swej zacisznej kryjówki obserwować otaczającą go rzeczywistość. Boi się lub może nie chce otworzyć się na świat. Bruno Schulz w swoich opowiadaniach przedstawia czytelnikowi dwie postawy życiowe: bierność i aktywność społeczną, czyli postawę widza i aktora. Mimo, iż autor z uznaniem i szacunkiem opowiada o biernym ojcu, co ilustruje cytat z opowiadania „Manekiny”: „Dziś dopiero rozumiem samotne bohaterstwo, z jakim sam jeden wydał on wojnę bezbrzeżnemu żywiołowi nudy, dręczącej miasto. (…) Było n cudownym młynem, w którego leje sypały się otręby pustych godzin, ażeby w jego trybach zakwitnąć kolorami i zapachami korzeni wschodu. (…), byliśmy skłonni zapoznać wartość jego suwerennej magii, która nas ratowała od letargu pustych ni i nocy”. Odbiorca prozy Schulza powinien sam zdecydować czyja postawa, ojca czy matki jest właściwa. Na zakończenie pragnę podkreślić, że każdy, kto sumiennie wykonuje powierzone mu zadania, zasługuje na uznanie w oczach innych. W ten sposób taka osoba pokazuje, że los świata nie jest mu obojętny, a sprawy z nim związane nie są obce. Za każde nie powodzenie nie wini wszystkich wokół, lecz stara się naprawić swój błąd, by w przyszłości go nie powtórzyć, a po latach z godnością zejść ze sceny świata, a więc zakończyć swe ziemskie wędrowanie. Natomiast jeśli chodzi o ludzi zasiadających na widowni życiowego teatru, są to zazwyczaj ludzie egoistyczni i słabi psychicznie, gdyż nie potrafią bądź też wmawiają sobie, że nie są w stanie uporać się z problemami jakie niesie ze sobą życie. Każda choćby najmniejsza rola jest niezmiernie ważna, a jej brak, bierność lub nie profesjonalizm aktora, może przyczynić się do katastrofy każdego projektu. Każdy powinien zdawać sobie sprawę, że jego osoba nie jest pozbawiona sensu, a świat jako dyrektor swego teatru, oczekuje od każdego z nas współpracy i rzetelnego podejścia do powierzonej mu roli. Aha! Zapomniałem przy przepisywaniu o akapitach:P Mam nadzieję, że te moje wypociny się do czegoś przydadzą;) Odpowiedz Link Zgłoś
anjali8 Re: Świat jako teatr-help 30.01.07, 18:29 Do oxygen! Nie wiem ilu jest takich ludzi na swiecie ,ale na pewno niewielu ,co potrafia drugiemu czlowiekowi tak bezinteresownie pomoc i to w takim stopniu:) By specjalnie swoj cenny czas ofiarowac na przepisanie tak dlugiej wypowiedzi z zeszytu....Jestem w szoku ,jak najbardziej pozytywnym i ciesze sie ze tacy ludzie jak ty istnieja:) Co do Schulza moze skorzystam choc nie pomyslalam o nim.Mam Lalke ,Hamleta ,Kochanowskiego utwory itp.Ale dziekuje za starania~~~!! Gorzej bedzie z ubraniem tych utworow w slowa:/Damy rade:) Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen18 Re: Świat jako teatr-help 30.01.07, 22:24 dzięki za miłe słowa:) tak przy okazji, mam jeszcze sporo takich zadań z polaka, więc zawsze służę pomocą;)wystarczy maila napisać: oxygen18@interia.eu pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajulitka Re: Świat jako teatr-help IP: *.ip.netia.com.pl 31.01.07, 21:19 Witam! Jestem polonistką. Za 70 zł moge napisać Ci bardzo dobrą prezentację na ten temat. Płatne po tym, jak wyślę Ci kawałek gotowej pracy. Krótki czas realizacji- kilka dni! julita25@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marionetka Re: Świat jako teatr-help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 22:25 tu jest nawet sporo : www.bryk.pl/teksty/liceum/j%C4%99zyk_polski/motywy/2013-%C5%9Bwiat_jest_teatrem_aktorami_ludzie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Świat jako teatr-help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 22:34 www.bryk.pl/teksty/liceum/j%C4%99zyk_polski/motywy/17682-koncepcja_polegaj%C4%85ca_na_tym_%C5%BCe_cz%C5%82owiek_jest_aktorem_marionetk%C4%85_w_%C5%9Bwiecie.html Odpowiedz Link Zgłoś