stokrotka_00 12.02.07, 10:46 witam wszystkich a zwłaszcza tych ktorzy pisza mature z biologii :) jak wam idzie nauka?? jak sie do zabraliście do powtorek?? ja narazie jestem w lesie :( podzielcie sie swoimi pomysłami :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Matura z Biologii IP: *.tktelekom.pl 12.02.07, 11:32 zrobiłam sobie rozpiske na cały luty i powiem że...:( każdy dzien opóźnienia spowoduje,ze nie wyrobie z materiałem. Tak wiec nie jest lekko ;( Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 14.02.07, 22:31 czy tylko 2 os. zdają mature z biologii ???:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 09:32 ja jestem p[rzy czlowieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Matura z Biologii IP: 82.160.254.* 15.02.07, 14:02 Ja juz pzrerobilam biologie, teraz robie tylko testy i jakies male powtorki tego co zapomnialam. Jest ok :) zaznacze ze poprawiam maturke wiec mialam o wiele wiecej czasu na nauk eniz maturzysci:) akle z calego serca zycze wszysktim powodzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta_kun Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:36 ja juz człowieka przerobiłam chyba z tysiąc razy bo co chwile mieliśmy z niego jakieś sprawdziany i jak narazie zostawiam go na czas bliżej nieokreślony ;) przerobiłam tez cała genetyke , teraz zrobiłam przerwe z biola i siedze nad chemia organiczną ( bleee ) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 23:32 ooj cieżko...obiecałam sobie,ze przez ferie zrobię całego człowieka,a tym czasem ledwo go ruszyłam. w sumie do skończenia został mi ten człowiek i powtórka z genetyki.ale przy okazji muszę męczyc chemię i fizykę:/bleeeeeeee życzę powodzenia wszystkim :) oby matura była tak samo prosta jak próbna rozszerzona oczywiście :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Matura z Biologii IP: 82.160.254.* 16.02.07, 13:58 feeeeeeeeeeeee .zaczelam od nowa wszystko powtarzac.... jak widze te 3 ksiazki od nowa czytac to mi az niedorbze....hehe jeszcze jest 5 wsipu...ale to inna bajka:). wsyzstkim zycze wytrwalosci!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 16.02.07, 14:13 ja też się zabrałam za powatarzanie i jestem w połowie ksiażki o człowku :) no i robi dużo testów :) czeka mnie jeszcze moja "ukochana" genetyka :/ powodzenia wszystkim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy swiata Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:23 a w jaki sposob nanno stokrotko w 4 dni wyszlas z lasu i jestes juz przy czlowieku?? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 19.02.07, 17:17 widzisz jestem idealnym przykładem na to ze jak sie chce to mozna wszytsko :) nawet wyjsc z lasu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 20:34 Ja przerobiłem oddychanie na poziomie komórki , fotosyntezę ,genetykę,ekologię, układ pokarmowy i ewolucjonizm i chemie cała nieorganiczna Jestem również w lesie jescze tyle materiału i ccała chemia organiczna (nieznosze jej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta_kun Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 15:36 ha ha! a ja juz koncze ta nieszczesna chemie ograniczna :P:P:P teraz juz chemia pojdzie z górki :) najgorsza jest fizykaaaaaaaaa :( Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Matura z Biologii 21.02.07, 21:18 a ja sie ucze nasprawdziany powtórkowe, ktore mam w szkole. sama jakos nie mam motywacji:) teraz jestem przy fizjologii roslin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasasa Re: Matura z Biologii IP: *.c29.msk.pl 28.02.07, 22:22 Mam pytanie... Orientuje sie ktos czy mozna sie w ogole gdzies dostac jesli zdaje sie tylko rozszerzona biologie?:/:/ Zaoczne tez wchodza w rachubę;) Proszę o jakiś odzew...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasasa Re: Matura z Biologii IP: *.c29.msk.pl 28.02.07, 22:56 Albo czy nie orientuje sie nikt z was czy jest mozliwosc, zeby zrezygnowac ze zdawania matury teraz i przystapic do niej w nastepnym terminie (nie wiem niestety jak to teraz jest, we wrzesniu?? Nie wiem:/) lub czy np. za rok mozna ,,dozdawac" na przyklad chemię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amolcia Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:36 Zrezygnować już raczej nie można, ale w przyszłym roku możesz sobie maturke poprawić i "dozdać" co Ci się żywnie podoba i na jakim poziomie sobie życzysz.. Tak przynajmniej jest teraz. Ale jak znam zycie, to wspaniały Minister G. znowu wymysli coś mądrego, żeby jeszcze bardziej uwalić wszystkich maturzystów :] On czerpie przyjemność z naszych nerwów i naszej bezsilności w tej sprawie.. Może z nami robić, co tylko chce :] Życzę wytrwałości i powodzenia maturzystom mojego rocznika '88 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasasa Re: Matura z Biologii IP: *.c29.msk.pl 01.03.07, 20:36 Dzięki za informację;] Ps. Jesteś pewna, że można wybrać także poziom zdawanego dodatkowo za rok przedmiotu? Nie musi być on zdawany na poziomie rozszerzonym? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpmyjob Re: Matura z Biologii 02.03.07, 11:40 Biologię fajnie jest sobie rozplanować tak, żeby np biochemię zrobić bezpośrednio po powtórce zbierznego materiału z chemii. Łatwo wtedy wszystko się łączy, zazębia i zapamiętuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
migocia2 Re: Matura z Biologii 02.03.07, 18:02 hej,ja tez zdaje maturke tego roku z biologi....narazie biologi ucze sie na biezaco..ale juz za tydzien powtorki... moze macie jakies ciekawe odkryte przez was stronki do nauki z biologi?? jakich ksiazek uzywacie?? ja mam 3 ksiazki rozszezone OPERON;)i zastanawiam sie co bym mogla sobie kupic aby latwiej mi od glowki wchodzilo, prostym i zrozumialym jezykiem...z czego oddatkwoo kozystacie??moze macie jakies fajne materialy na kompie?? pozdrawiam wszystkie biologiczki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Matura z Biologii IP: 82.160.254.* 03.03.07, 14:42 do biologii proponuje ksiazki WSIPu .. sa bajeranckie, jest w nich o polowe mateiralu wiecej do tego bardzo przydatne informacje ktore czesto gesto wystepuja w arkuszach. Operon to wg mnie taki telegraficzny skrot tego co naprawde tzreba umiec;) no juz nie wspomne o przerobieniu willego ( oczywsice nie wsyzstko) :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 03.03.07, 20:20 chodzi Ci o testy maturalne z wyd. WSiP ???? czy jakiś inny podręcznik?? ja w szkole przerabiam z operonu dlatego pytam:)jeśli możesz to podaj autora pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzaminator Re: Matura z Biologii IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.03.07, 11:05 Dzieci drogie, nie przesadzajcie z tą nauką. Biologia Willego -a po co? To bylo dobre, jak istniały " stare" testy na medycynę, które nastawione były raczej na selekcję kandydatów niż na sprawdzanie umiejetności. Obecna matura nie sprawdza szczegółow. Pewnie , że wiedzę trzeba mieć ale przede wszystkim nalezy kojarzyć fakty i łaczyć ze soba związki przyczynowo-skutkowe-argumentować, wyciągać wnioski. A potem po maturze lament-tyle się uczyłam (-em), a pytania dotyczyły czegoś innego. Polecam arkusze z ubiegłych lat ( zarówno na poziomie podstawoym i rozszerzonym) i sprawdzać swoje odp. z kluczem. Czasem jedno żle użyte słowo dyskwalifikuje odpowiedź (np." krew utleniona zamiast utlenowanej, albo w płucach zachodzi oddychanie zamiast wymiana gazowa"). I to jest największy błąd jaki popełniają uczniowie. Uproszczenia, skrótowe myślenie, prosty język, brak terminologii biologicznej. I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Matura z Biologii IP: 82.160.254.* 04.03.07, 12:39 Mam na mysli 5 podrecznikow WSIP- owskich autrorzy to miedzy innymi Czubaj , Umiński... polecam te podreczniki bo jest tam mnostwo wiadomosci bardzo przydatnych prz rozwiazywaniu arkuszy:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Matura z Biologii IP: 82.160.254.* 04.03.07, 12:49 Panie Egzaminatorze mozliwe za ma Pan rację ale zaznaczylam ze nie wszystko co jest w Villem jest potrzebne;) Natomiast jest to bardzo przydatna wiedza bo jak sie okazalo wiele testow ktore robilam zawieralo pytania wykraczajace za podreczniki a znjadujace odpowiedz w Villem:) tak wiec swoja edukacje opwieram na tej ksiazce i ejstem zadowolona;) Mysle ze podreczniki powinny nie tylko zawierac suche wiadomosci ale tez powiiny uczyc tego wszysktiego co Pan mowi, powiino byc w nich wiele powiazan i przykladow przyczynowo-skutkowych:)Takei umiejetnosci nie bioro sie z nikad i w podrecznikach powiino byc troche przykladow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Matura z Biologii IP: *.jjs.pl 04.03.07, 22:18 ja jeszcze nic nie umiem....;(właśnie sobie uświadomiłam,że zostały dwa miesiące,a zdaje rozszerzoną biol,chociaz nie jestem w biol chemie...ratujcie! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpmyjob Re: Matura z Biologii 05.03.07, 12:49 Podręczniki Operonu są merytorycznie dobrze ułożone i zawierają wszystko, co może być na maturze, podane w przystępny sposób. Ville jest dobry, ale bardzo szczegółowy i rozbudowany, duża część informacji z niego jest do matury rozszeżonej wręcz niepotrzebna. Przydaje się, jak ktoś chce po prostu więcej się dowiedzieć o temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vonny Re: Matura z Biologii IP: *.pl 05.03.07, 15:35 Ja powtarzam tylko tyle co musze zrobić na fakultety, a tam nie jest lekko, facet wyzywa nas od głupków, a jego ulubione pytanie to "skąd oni nas biorą?" Śmiesnie jest, ale nie posówamy się za daleko i zbyt szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpmyjob Re: Matura z Biologii 06.03.07, 13:18 Czemu nie zrezygnujesz? W takich warunkach nie tylko niczego się nie nauczysz, a jeszcze przy okazji się zdemotywujesz. Nastawienie do przedmiotu i nastrój przy nauce jest bardzo ważnym wyznacznikiem tego, ile przyswoisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vonny Re: Matura z Biologii IP: *.pl 06.03.07, 16:41 na zrezygnowanie już niestety za późno, jakos daje rade, ale atmosfera jest na prawde dobijająca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Matura z Biologii IP: *.jjs.pl 06.03.07, 23:46 A co myślicie o podręczniku PWNu? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpmyjob Re: Matura z Biologii 07.03.07, 12:13 O PWNie się nie wypowiem, nie mam żadnych z tym podręcznikiem doświadczeń. Ale jeszcze mogę polecić książki WSiPu, też rzetelnie zrobione. Bardzo ważne okazują się testy maturalne, przypominające te z egzaminu. Im więcej się ich zrobi, tym lepiej opanuje się styl pisania odpowiedzi otwartych, a to kluczowe (o dziwo...). I łatwiej potem rozpoznać schematy pytań zamkniętych. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 07.03.07, 22:44 Miał może ktoś z Was arkusze maturalne z wydawnictwa OPERON ???jeśli tak to napiszcie czy są dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
pimpmyjob Re: Matura z Biologii 08.03.07, 12:18 Na początku są strasznie irytujące, trzeba wpisywać odpowiedzi na pozornie banalne pytania i się człowiek wkurza, że musi takie bzdety robić. A potem sprawdza klucz na końcu i okazuje się, że ma połowę odpowiedzi źle. Te testy w mniejszy sposób sprawdzają wiedzę, a w większym wyrabiają umiejętność pisania odpowiedzi na pytania. Moim zdaniem warto je zrobić, żeby złapać "rytm" pisania odpowiedzi i nie mieć problemu z trafieniem w klucz. Poza tym dość dobrze motywują do powtórzenia materiału i pokazują, które obszary są jeszcze niespecjalnie opanowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 08.03.07, 13:20 dzięki za odpowiedz:) a nasz może jakieś inne testy z biologii? oprócz z wyd. OPERON bo już je mam i zrobiłam wszystkie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpmyjob Re: Matura z Biologii 09.03.07, 13:03 Niestety tylko testy z Operonu były przeze mnie używane i robione, więc o innych się nie wypowiem. Te wystarczyły, wyniki z matury z biologii wyszły nawet zadowalające ;) Z obu poziomów ok 80% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biol;] Re: Matura z Biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.07, 19:44 ja sie ucze z pwn ..podreczniki sa bardzo dobre..tylko ze wydaje mi sie ze matura jest ukladana bardziej pod operon.polecam repetytorium z operonu i testy z omegi.moja biologiczka nas nimi zarzuca i trzeba przyznac ze sa tam rzeczy z kosmosu i cholernie trudne..dlatego czesci nie robie;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:02 A testy z operonu sa dobre bo własnie je zamowiłem przez neta i nie wiem czy dobrze zrobilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcia Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 10:41 próbna była spoko... co może oznaczać tylko jedno:ta majowa będzie do bani... :( ja na razie pracuję z bierzącym materiałem, żeby na nim nie polegnąć... help! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 14.03.07, 15:48 dokładnie tak samo mysle jak Ty.... w maju bedzie po prostu tragedia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk korepetytor Re: Matura z Biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 10:56 i tu sie mylicie.. To że próbna nie była trudna nie znaczy, że w maju będzie kosmos!! Pamiętajcie, że po giertychowskich zmianach w arkuszu rozszerzonym będa elementy podstawowe... wiec powinno być łatwiej a nie trudniej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domcia Re: Matura z Biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:35 ja tez zamowilam ksiazke i testy z operonu..powiem tak..ksiazka jest super..wszystkie wiadomosci mam w jednym miejscu..a poza tym mam to co najwaznjesze..pelno rysunkow..schematow oczywiscie wiadomosci full..super ksiazka..a testy z operona tez sa spoko..pozwalaja sprawdzic czego sie jeszcze nie douczylam lub na co poswiecilam za malo uwagi ..polecam !!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Matura z Biologii 17.03.07, 20:00 Mogłabyś napisac autorów tej ksiazki? bo z tego co wiem to sa już na rynku 2 ksiązki wyd. operon jedna z płytka, a nie wiem ktorą tak zachwalasz:) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domcia Re: Matura z Biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 19:17 vademecum biologia E. Holak, L. Hoppe, W. Lewiński, I. Lipka, B. Ruda-Broborz ja ją zamowilam przez neta ze str www.matura.operon.pl ..zreszta nie tylko ja ..caly zestaw wraz z dwoma ksiazkami testow ..bardzo sa mi przydatne..szczerze mowiac sprawdzaja to czego sie powinnam jeszcze douczyc :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 20:38 mam pytanko, zdajecie maturę rozszerzoną czy postawową, bo juz sie pogubiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domcia Re: Matura z Biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 15:15 w moim przypadku podstawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka_00 Re: Matura z Biologii IP: 85.198.214.* 26.03.07, 20:25 ja zdaje podstawową:) Odpowiedz Link Zgłoś
dikuss Re: Matura z Biologii 26.03.07, 20:45 Zalamaliscie mnie... Ja co prawda zdaje podstawe ale powtarzac jeszcze nie zaczelam :/ Tyle jedynie co w szkole jakies powtorki byly :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anny6 Re: Matura z Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 20:59 Ja powtózyłam genetyke,człowieka,grzyby,bakterie,wirusy,ewolucjonizm,wszystkie zwierzęta.Pozostały rośliny i pare rzeczy.Napisane ok 10 próbnych matur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domcia Re: Matura z Biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:58 wow..niezle..ale Ty chyba piszesz rozszerzona co.. bo wyjechalas z tymi zwierzetami..:P tylko pogratulowac takiego zapalu :) Odpowiedz Link Zgłoś