janiol1988 05.05.07, 10:33 Jak w temacie. Długo się przygotowywaliście, na co najbardziej zwracaliście uwagę? Mam nadzieję, że poziom trudności, nie będzie się zbyt wiele różnił od matury próbnej. Pozdrawiam Maturzystów :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gohha1 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:43 co pisal najpierw? jak radzicie? pracę?-czy zadania? boję się że, ja sie rozpiszę na pracę to może mi zabraknąć czasu tak jak na polskim Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:44 proste, że zadania. Zajmują zwykle mniej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sciagawki ŚCIĄGI!!!!!!!!!!! Zobacz koniecznie IP: *.tkdami.net 07.05.07, 21:23 Witam! znalazlem ciakawa strone ze sciagami, prawie wszystkie przednioty napewno znajdziecie cos dla siebie: partner.e-sciagi.pl/affiliate/affiliate.php?id=25&group=1 Odpowiedz Link Zgłoś
janiol1988 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 13:48 Najlepiej zacząć od zadań, swoją drogą teksty źródłowe są tematycznie związane z tematem pracy, tak więc można w jakiś sposób ułatwić sobie zadanie... I hope ;) A co do tematu, to fajnie byłoby pisać o problemach współczesnego świata, lub coś podobnego. Tematy związane z Unią Europejską itp. wymagają jednak wiedzy czysto teoretycznej i ciężej trafić w klucz, tymbardziej, że w stresie, to zapomina się o ważnych rzeczach :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaa1234 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.toya.net.pl 05.05.07, 10:43 na rozszerzonej probnej nei bylo wlasciwie nic z prawa (czy myslicie, ze to podpowiedz, ze teraz prawo jednak bedzie?:) ja uczac sie postawilam przede wszystkim na prawo,sady i trybunaly, unie (i inne obwe,rada europy nato bla, bla , bla:),konflikty...zobaczymy czy sie nie przejade na tym;) chociaz ze spoleczenstwem mozna poimprowizowac, a polityka tez jakos pojdzie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
gohha1 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:47 a jaki temat stawiacie na temat pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:47 prawa człowieka albo lustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuma Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:53 o boszz! tylko nie to! -prawa człowieka? -lustracja? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:58 Praw człowieka dawno nie było, a lustracja jest na czasie. Mysle jeszcze o emigracji zarobkowej. Na maturze i o swojej :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuma Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:59 no- byłbym lepszy (czytaj-łatwiejszy) dla mnie temat Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 11:01 zobaczymy co mi sie przysni na dzien przed maturą- zdajacym podstawowy wyśniłam Cezarego Baryke- snilo mi sie że szedł na czele pochodu komunistów ;D Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 11:02 Powiel jak zwykle to samo - Prawa Człowieka. Ale napewno będzie coś o prawie i sprawiedliwości o_0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuma Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:04 hehehe- a ja od początku stawiałam na "granice" a tu co-? benccc! ale co tam- i tam piszałam rozszerzoną ;( Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 12:17 prawooooo i sprawiedliiiiiwosc niech prowaaaaadzi nas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:33 Nie wiem czy mi uwierzycie ale jeśli chodzi TYLKO o to jakie tematy będą to jestem w czepku urodzony(albo głupi ma szczęście). Na próbnej przecyztałem streszczenia 5 lektur i trafiłem Wertera. Na głównej przerobiłem ich znacznie więcej ale skoncentrowałem się na Granicy, Przedwiśóniu i LudziACH Bezdomnych - je jako pierwsze przebiałem sobie i powtórzyłem przed samym wyjściem z domu. Mogę tylko powiedzieć jedno jako, że jestem wierzący... Dzięki matko Boska Jasnogórska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:26 Bo ty jesteś zawsze dobrze obcykana :) Powiedzmy, że jest temat ^Prawa Człowieka^. Wymieniam prawa pierwszej kategori i czy jak dojdę do prawa do sprawiedliwego procesu to mogę opisać to poprzez użycie wiedzy odnośnie zasad według jakich obywatel RP jest sądzony (czyli: prawdy materlianej, obiektywizmu, prawa do obrony, jawności procesu karnego, bezstronnczości) ?? Czy lepiej o tym nie potrzebnie pisać bo to i tak nie wpłynie na ocene? Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson 05.05.07, 16:38 Ei, widzisz! To byłoby dobre! W końcu do są przykłady potwierdzające podany przez Ciebie argument (prawo do sprawiedliwego sądzenia/procesu) :-) Ale chyba nie byłoby już sensu podawać "regułek" odnośnie prawdy materialnej itd. ... Yyyh, natchnąłeś mnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:47 No nie regułek już by się nie podawało, bo za dużo by teog wyszło :) Dzięki za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson IP: 83.168.96.* 05.05.07, 23:45 na pewno nie będzie tematu tak ogólnie sformułowanego. Tematy zawsze są szczegółowo sprecyzowane, i wyraźnie wskazują, na jakie zagadnienia masz zwrócić uwagę, czy masz podać jakieś przykłady, argumenty za lub przeciw, wyrazić opinię, wskazać szanse i zagrożenia itd. Dlatego dokładnie przeanalizuj temat i tylko tym się kieruj. Nie ma sensu teraz dumac, co w tym temacie mozesz zawrzeć, bo problem taki jak prawa człowieka można rozpatrywać na milion sposobów. A dobrze napiszesz tylko wtedy, jak będziesz się kierował tym co w poleceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moav Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:29 Lustracji moim zdaniem nie będzie, bo to aktualnie za gorący temat. A te arkusze to układano o wiele wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karoljana Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:36 ja stawiam na terroryzm. a tak poza tym to z wosu uczylam sie, poprzez rozwiazywanie testow. z ksiazek czy vademecum tylko doczytywalam niektore rzeczy. nie ma co siac paniki. w sumie probna pokazala, ze wiedza ksiazkowa nie jest jakas konieczna specjalnie. takze damy rade. chcialabym powtorzyc wynik z probnej 74 % Odpowiedz Link Zgłoś
bambukow Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 12:38 Dopiero zaczynam się uczyś. Ale może się udać, co prawda WOS mam jako dodatkowy i nie pisałem próbnej "oficjalnie", ale zdziwiła mnie swoją łatwością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew rywin Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:14 korupcja będzie Odpowiedz Link Zgłoś
deffi Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 13:23 jedno repetytorium, dwa podręczniki, 50 testów z czego wszytskie dbrze rozwiązane, napisane na próbę 4 wypracowania.. Ale WOS nie jest na maturze przedmiotem pewnym i we wszystko czego się uczyłeś nie trafisz :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:30 Fajnie że się przykładałeś ale mi musi wystarczyć i mam nadzieje że wystarczy ogólne zamiłowanie do WOS-u, mój zeszyt z fakultetów i lekcji(czyli jakieś max. 40h) i ciczenia operonowskie, które przerabiam troszkę z grubsza. Nie czarujmy się, z WOS-u nie ma takiej kopalni materiałów jak chociązby z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 16:42 Przerobiłam Kompendium wiedzy o społ., państwie i prawie. Repetytorium do WOSu Matura na 100%. Porobiłam w cholerę testów z OPERONU. A i tak jakoś czuję, że nas zaskoczą... Jedyne pocieszenie to takie, że po przerobieniu tych materiałów umiałam zauważyć (i poprawić) błędy, które zrobiłam na próbnej :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:53 Ja muszę przyznać, że testy opernowskie dają bardzo dużo, dzięki nim w końcu zapamiętałem, że Euro weszło od 1 stycznia 2002 lub poćwiczyłem te fakty i opinie (choć słyszałem że coś mają z tym zadaniem zrobić) chociaż czasami wiedze trzeba odświeżyć ale mam nadzieję, że nie będa nas pytali o sprawy dość świeże jak np. wymień Sekretarza Gen. ONZ. Stawiam dychę, że wiele osób by napisało Kofi Ananna a tymczasem od 1 stycznia 2007 mam Ban Ki-moon'a a jak znam CKE to ono lubi robić takie psikusy więc kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 16:55 na próbnej były pytania z "aktualności" z 2005 r., tak więc mysle ze teraz bedzie podobnie. Nie zaszkodzi jednak wiedziec, kto jest teraz sekretarzem ONZ, nigdy nie wiadomo, kiedy nam sie przyda ta wiedza :P Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 16:57 Testy z operona są genialne! Szczerze powiedziawszy więcej się z nich nauczyłam, jak z repetytorium lub kompendium ;)) A co do Sekretarza Gen. ONZ - Ban Ki-Moon pisany jest na kilka róznych sposobów, więc mam nadzieje, że ewentualnie uwzględnią to w kluczu ;)) (chyba, że każą napisac to po koreańsku *___*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:53 Dokładnie! Z mojej wiedzy na temat koreańskich imion i nazwisk :D bazuje na stylu wymowy danych osobistych piłkarzy: komentatorzy mówią Ji Sung Park ale można także mówić Park Ji Sung... Więc i Bana można opisać jako Ki-Moon Ban ale lepiej tą wersję twoją - Ban Ki-moon Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 21:10 Yyyyh... w Bundeslidze nie ma za dużo Koreańczyków, więc się zbytnio nie orientuję ;D Odpowiedz Link Zgłoś
deffi Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 13:24 jeszcze dodam: Wos zdać się zda zawsze tylko zależy na ile procent ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: óla Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:12 ja myślę, że będzie temat o unii, w końcu rocznicę traktatów rzymskich mamy... najgorsze w pierwszej częsci jest to, że człowiek naprodukuje się jak głupi i dostanie 1 pkt, albo wcale, bo czegoś nie dopisał, aż się odechciewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ai Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:43 unia była we zeszłym roku, oby w tym roku dali coś z działu społeczeństwo wy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:54 Na 100% będzie coś z Unii !! Mnie osobiście męczą te wszystkie agendy UE :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:12 stawiam na prawo. o wypracowanie się nie martwcie, bo zawsze jeden temat odnosi się do tekstów źródłowych, więc bez problemu można je napisać. najważniejsze to pokazać problem na różnych płaszczyznach i podać przykłady. p.s. gdzie wybieracie się po samym WOS-ie rozszerzonym? jakie kierunki i uczelnie? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 18:13 UJ - dziennikarstwo i kulturoznawstwo porównawcze cyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:27 a orientujesz się może przy jakich wynikach można być spokojnym o przyjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 18:27 100- 80% w zeszlym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:29 no to nie jest źle:) dzięki za informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolineczka6 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.chello.pl 05.05.07, 19:33 UMK w Toruniu:-) wszystkie kierunki humanistyczne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: 83.168.96.* 05.05.07, 23:48 > stawiam na prawo. o wypracowanie się nie martwcie, bo zawsze jeden temat odnos > i > się do tekstów źródłowych, więc bez problemu można je napisać. najważniejsze to > pokazać problem na różnych płaszczyznach i podać przykłady. > > p.s. gdzie wybieracie się po samym WOS-ie rozszerzonym? jakie kierunki i uczeln > ie? sprostowanie: obydwa tematy maja związek z tekstami źródłowymi z arkusza, i co ważniesze, w każdym temacie trzeba do źródeł się odnieść, bo można stracić parę punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:29 Tak, dokładnie można stracić za to 4pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 17:59 Nie Bedzie O UE Bo Matura Z WOSu Tak Jak Z Polskiego Pisana Jest Pod Giertycha A Wiadomo Ze On Jest Anty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: 81.15.134.* 07.05.07, 18:43 wypracowanie bedzie z dobrych i zlych skutków utworzenia tarczy antyrakietowej w polsce lub rurociągu bałtyckiego omijającego polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BojeSieTegoWOSU:( Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:11 skad wiesz?to jest pewne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:24 tak Odpowiedz Link Zgłoś