Dodaj do ulubionych

Rozszerzony WOS już we wtorek!

05.05.07, 10:33
Jak w temacie. Długo się przygotowywaliście, na co najbardziej zwracaliście
uwagę? Mam nadzieję, że poziom trudności, nie będzie się zbyt wiele różnił od
matury próbnej. Pozdrawiam Maturzystów :)
Obserwuj wątek
    • gohha1 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:43
      co pisal najpierw?
      jak radzicie?
      pracę?-czy zadania?

boję się że, ja sie rozpiszę na pracę to może mi zabraknąć czasu tak jak na
      polskim
      • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:44
        proste, że zadania.
        Zajmują zwykle mniej czasu.
        • Gość: sciagawki ŚCIĄGI!!!!!!!!!!! Zobacz koniecznie IP: *.tkdami.net 07.05.07, 21:23
          Witam! znalazlem ciakawa strone ze sciagami, prawie wszystkie przednioty napewno znajdziecie cos dla siebie:
          partner.e-sciagi.pl/affiliate/affiliate.php?id=25&group=1
      • janiol1988 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 13:48
        Najlepiej zacząć od zadań, swoją drogą teksty źródłowe są tematycznie związane
        z tematem pracy, tak więc można w jakiś sposób ułatwić sobie zadanie... I
        hope ;) A co do tematu, to fajnie byłoby pisać o problemach współczesnego
        świata, lub coś podobnego. Tematy związane z Unią Europejską itp. wymagają
        jednak wiedzy czysto teoretycznej i ciężej trafić w klucz, tymbardziej, że w
        stresie, to zapomina się o ważnych rzeczach :/
    • Gość: kaaa1234 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.toya.net.pl 05.05.07, 10:43
      na rozszerzonej probnej nei bylo wlasciwie nic z prawa (czy myslicie, ze to
      podpowiedz, ze teraz prawo jednak bedzie?:) ja uczac sie postawilam przede
      wszystkim na prawo,sady i trybunaly, unie (i inne obwe,rada europy nato bla, bla
      , bla:),konflikty...zobaczymy czy sie nie przejade na tym;) chociaz ze
      spoleczenstwem mozna poimprowizowac, a polityka tez jakos pojdzie ;P
      • gohha1 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:47
        a jaki temat stawiacie na temat pracy?
        • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:47
          prawa człowieka albo lustracja.
          • Gość: kuma Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:53
            o boszz! tylko nie to!
            -prawa człowieka?
            -lustracja?
            • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 10:58
              Praw człowieka dawno nie było, a lustracja jest na czasie.
              Mysle jeszcze o emigracji zarobkowej. Na maturze i o swojej :P
              • Gość: kuma Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:59
                no- byłbym lepszy (czytaj-łatwiejszy) dla mnie temat
                • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 11:01
                  zobaczymy co mi sie przysni na dzien przed maturą- zdajacym podstawowy wyśniłam
                  Cezarego Baryke- snilo mi sie że szedł na czele pochodu komunistów ;D
                  • chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 11:02
                    Powiel jak zwykle to samo - Prawa Człowieka.

Ale napewno będzie coś o prawie i sprawiedliwości o_0
                    • Gość: kuma Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:04
                      hehehe- a ja od początku stawiałam na "granice" a tu co-? benccc!

ale co tam- i tam piszałam rozszerzoną ;(
                      • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 12:17
                        prawooooo i sprawiedliiiiiwosc niech prowaaaaadzi nas!
                      • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:33
                        Nie wiem czy mi uwierzycie ale jeśli chodzi TYLKO o to jakie tematy będą to
                        jestem w czepku urodzony(albo głupi ma szczęście). Na próbnej przecyztałem
                        streszczenia 5 lektur i trafiłem Wertera. Na głównej przerobiłem ich znacznie
                        więcej ale skoncentrowałem się na Granicy, Przedwiśóniu i LudziACH Bezdomnych -
                        je jako pierwsze przebiałem sobie i powtórzyłem przed samym wyjściem z domu.
                        Mogę tylko powiedzieć jedno jako, że jestem wierzący... Dzięki matko Boska
                        Jasnogórska!
                    • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:26
                      Bo ty jesteś zawsze dobrze obcykana :)
                      Powiedzmy, że jest temat ^Prawa Człowieka^. Wymieniam prawa pierwszej kategori
                      i czy jak dojdę do prawa do sprawiedliwego procesu to mogę opisać to poprzez
                      użycie wiedzy odnośnie zasad według jakich obywatel RP jest sądzony (czyli:
                      prawdy materlianej, obiektywizmu, prawa do obrony, jawności procesu karnego,
                      bezstronnczości) ??
                      Czy lepiej o tym nie potrzebnie pisać bo to i tak nie wpłynie na ocene?
                      • chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson 05.05.07, 16:38
                        Ei, widzisz! To byłoby dobre! W końcu do są przykłady potwierdzające podany
                        przez Ciebie argument (prawo do sprawiedliwego sądzenia/procesu) :-) Ale chyba
                        nie byłoby już sensu podawać "regułek" odnośnie prawdy materialnej itd. ...

Yyyh, natchnąłeś mnie :D
                        • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:47
                          No nie regułek już by się nie podawało, bo za dużo by teog wyszło :)
                          Dzięki za odpowiedź!

• Gość: marta Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! Do Chanson IP: 83.168.96.* 05.05.07, 23:45
                        na pewno nie będzie tematu tak ogólnie sformułowanego. Tematy zawsze są
                        szczegółowo sprecyzowane, i wyraźnie wskazują, na jakie zagadnienia masz
                        zwrócić uwagę, czy masz podać jakieś przykłady, argumenty za lub przeciw,
                        wyrazić opinię, wskazać szanse i zagrożenia itd. Dlatego dokładnie przeanalizuj
                        temat i tylko tym się kieruj.
                        Nie ma sensu teraz dumac, co w tym temacie mozesz zawrzeć, bo problem taki jak
                        prawa człowieka można rozpatrywać na milion sposobów. A dobrze napiszesz tylko
                        wtedy, jak będziesz się kierował tym co w poleceniu.
              • Gość: moav Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:29
                Lustracji moim zdaniem nie będzie, bo to aktualnie za gorący temat. A te arkusze
                to układano o wiele wcześniej.
    • Gość: karoljana Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:36
      ja stawiam na terroryzm. a tak poza tym to z wosu uczylam sie, poprzez
      rozwiazywanie testow. z ksiazek czy vademecum tylko doczytywalam niektore
      rzeczy. nie ma co siac paniki. w sumie probna pokazala, ze wiedza ksiazkowa nie
      jest jakas konieczna specjalnie. takze damy rade. chcialabym powtorzyc wynik z
      probnej 74 %
      • bambukow Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 12:38
        Dopiero zaczynam się uczyś. Ale może się udać, co prawda WOS mam jako dodatkowy
        i nie pisałem próbnej "oficjalnie", ale zdziwiła mnie swoją łatwością.
        • Gość: lew rywin Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:14
          korupcja będzie
    • deffi Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 13:23
      jedno repetytorium, dwa podręczniki, 50 testów z czego wszytskie dbrze
      rozwiązane, napisane na próbę 4 wypracowania.. Ale WOS nie jest na maturze
      przedmiotem pewnym i we wszystko czego się uczyłeś nie trafisz :).
      • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:30
        Fajnie że się przykładałeś ale mi musi wystarczyć i mam nadzieje że wystarczy
        ogólne zamiłowanie do WOS-u, mój zeszyt z fakultetów i lekcji(czyli jakieś max.
        40h) i ciczenia operonowskie, które przerabiam troszkę z grubsza. Nie czarujmy
        się, z WOS-u nie ma takiej kopalni materiałów jak chociązby z historii.
      • chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 16:42
        Przerobiłam Kompendium wiedzy o społ., państwie i prawie.
        Repetytorium do WOSu Matura na 100%.
        Porobiłam w cholerę testów z OPERONU.
        A i tak jakoś czuję, że nas zaskoczą...

Jedyne pocieszenie to takie, że po przerobieniu tych materiałów
        umiałam zauważyć (i poprawić) błędy, które zrobiłam na próbnej :D
        • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:53
          Ja muszę przyznać, że testy opernowskie dają bardzo dużo, dzięki nim w końcu
          zapamiętałem, że Euro weszło od 1 stycznia 2002 lub poćwiczyłem te fakty i
          opinie (choć słyszałem że coś mają z tym zadaniem zrobić) chociaż czasami
          wiedze trzeba odświeżyć ale mam nadzieję, że nie będa nas pytali o sprawy dość
          świeże jak np. wymień Sekretarza Gen. ONZ. Stawiam dychę, że wiele osób by
          napisało Kofi Ananna a tymczasem od 1 stycznia 2007 mam Ban Ki-moon'a a jak
          znam CKE to ono lubi robić takie psikusy więc kto wie?
          • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 16:55
            na próbnej były pytania z "aktualności" z 2005 r., tak więc mysle ze teraz
            bedzie podobnie.
            Nie zaszkodzi jednak wiedziec, kto jest teraz sekretarzem ONZ, nigdy nie
            wiadomo, kiedy nam sie przyda ta wiedza :P
          • chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 16:57
            Testy z operona są genialne! Szczerze powiedziawszy więcej się
            z nich nauczyłam, jak z repetytorium lub kompendium ;))

A co do Sekretarza Gen. ONZ - Ban Ki-Moon pisany jest na kilka róznych sposobów,
            więc mam nadzieje, że ewentualnie uwzględnią to w kluczu ;))
            (chyba, że każą napisac to po koreańsku *___*)
            • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:53
              Dokładnie! Z mojej wiedzy na temat koreańskich imion i nazwisk :D bazuje na
              stylu wymowy danych osobistych piłkarzy: komentatorzy mówią Ji Sung Park ale
              można także mówić Park Ji Sung... Więc i Bana można opisać jako Ki-Moon Ban ale
              lepiej tą wersję twoją - Ban Ki-moon
              • chanson_de_geste Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 21:10
                Yyyyh... w Bundeslidze nie ma za dużo Koreańczyków, więc się zbytnio nie
                orientuję ;D
    • deffi Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 13:24
      jeszcze dodam: Wos zdać się zda zawsze tylko zależy na ile procent ;)
    • Gość: óla Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:12
      ja myślę, że będzie temat o unii, w końcu rocznicę traktatów rzymskich mamy...
      najgorsze w pierwszej częsci jest to, że człowiek naprodukuje się jak głupi i
      dostanie 1 pkt, albo wcale, bo czegoś nie dopisał, aż się odechciewa
      • deffi Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 15:42
        podnosisz temat? O_o
        • Gość: ai Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:43
          unia była we zeszłym roku, oby w tym roku dali coś z działu społeczeństwo wy
          • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:54
            Na 100% będzie coś z Unii !! Mnie osobiście męczą te wszystkie agendy UE :|
            • Gość: :) Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:12
              stawiam na prawo. o wypracowanie się nie martwcie, bo zawsze jeden temat odnosi
              się do tekstów źródłowych, więc bez problemu można je napisać. najważniejsze to
              pokazać problem na różnych płaszczyznach i podać przykłady.

p.s. gdzie wybieracie się po samym WOS-ie rozszerzonym? jakie kierunki i uczelnie?
              • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 18:13
                UJ - dziennikarstwo i kulturoznawstwo porównawcze cyw.
                • Gość: :) Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:27
                  a orientujesz się może przy jakich wynikach można być spokojnym o przyjęcie?
                  • gabrielafrancuz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! 05.05.07, 18:27
                    100- 80% w zeszlym roku
                    • Gość: :) Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:29
                      no to nie jest źle:) dzięki za informacje!
              • Gość: karolineczka6 Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.chello.pl 05.05.07, 19:33
                UMK w Toruniu:-)
                wszystkie kierunki humanistyczne :-)
              • Gość: marta Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: 83.168.96.* 05.05.07, 23:48
                > stawiam na prawo. o wypracowanie się nie martwcie, bo zawsze jeden temat odnos
                > i
                > się do tekstów źródłowych, więc bez problemu można je napisać. najważniejsze
                to
                > pokazać problem na różnych płaszczyznach i podać przykłady.
                >
                > p.s. gdzie wybieracie się po samym WOS-ie rozszerzonym? jakie kierunki i
                uczeln
                > ie?
                sprostowanie: obydwa tematy maja związek z tekstami źródłowymi z arkusza, i co
                ważniesze, w każdym temacie trzeba do źródeł się odnieść, bo można stracić parę
                punktów.
                • Gość: Marcinool Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:29
                  Tak, dokładnie można stracić za to 4pkt.
      • Gość: Taaa Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 17:59
        Nie Bedzie O UE Bo Matura Z WOSu Tak Jak Z Polskiego Pisana Jest Pod Giertycha A
        Wiadomo Ze On Jest Anty
        • Gość: xxz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: 81.15.134.* 07.05.07, 18:43
          wypracowanie bedzie z dobrych i zlych skutków utworzenia tarczy antyrakietowej w
          polsce lub rurociągu bałtyckiego omijającego polskę.
          • Gość: BojeSieTegoWOSU:( Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:11
            skad wiesz?to jest pewne?
            • Gość: xxz Re: Rozszerzony WOS już we wtorek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:24
              tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka