Dodaj do ulubionych

rozszerzony temat 1

05.05.07, 16:18
hej, wziela mnie lekka zalamka po obejrzeniu tego kluczu i ogolnych
wypowiedziach... co prawda wydaje mi sie ze od strony analizy (jezyka, metody
literackiej, kreacji narratora) dobrze opisalem dwa utwory, zreszta nawet
niezle mi sie pisalo i zapelnilem caly arkusz... ale w zestawieniu pominalem
chyba wazna rzecz, mianowicie napisalem ze teksty sa diametralnie rozne, ze
Schulz mitologizuje prowincje i dowartosciowuje, ale jesli chodzi o Flauberta
to pisalem ze jego realistyczny opis, pelen szczegolow, pozbawiony emocji,
srodkow poetyckich po porstu pokazal prowincje taka jaka jest, tj, nie
ubarwial jej, a jedynie "przekalkowal" rzeczywistosc tego opactwa... teraz
gdy jeszcze raz patrze na ten arkusz to faktycznie stwierdzam iz moglem sie
pokusic o stwierdzenie ze opis Flauberta jest zabarwiony pejoratywnie, ale na
maturce pamietajac co nieco o nim tak sie uparlem na obiektywizm narratora ze
wogole nie zwrocilem uwagi na ten akapit o miasteczku "bez
charakteru"

jestem strasznie zly na siebie bo liczylem na w miare dobry wynik z polaka
(z 60%), przedmiotu kotry choc troche kumam, jak uwazacie, czy to pominiecie
cechy opisu Flauberta przekresla szanse na dobry wynik?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: rozszerzony temat 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:12
      Kurde.. Co pominąłeś, bo ja nie rozumiem.. ?
      Też pisałam pierwszy.. I kurde.. jestem wściekła bo nic nie napisałam o
      naturalizmie, ale za to nawiązałam do realizmu w malarstwie i podałam przykład
      takiego dzieła.. zdaje historię sztuki :)
      Ja nie napisałam, że są diametralnie różne.. W tezie napisałam, że się od siebie
      zasadniczo różnią, ale mają też pewne cechy wspólne.. Przeciez tak jest zawsze..
      Poza tym, było widać, że oba podmioty mówiące (czy narratorzy? jak to było? a
      może to synonimy?) są nastawione negatywnie do opisywanej rzeczywistości i obaj
      się z nią utożsamiają bo podmiot był zbiorowy.. :) Pisali "jesteśmy" i chyba
      "byliśmy".. Nie wiem..
      A borgson o co Ci chodziło z tym pomienięciem opisu Flauberta?
      • borgson Re: rozszerzony temat 1 05.05.07, 17:34
        napisalem ze Flaubert opisuje metoda realistyczna, ze pokazuje swiat w
        szczegolach ale bez emocji, wzglednie obiektywnie "kalkuje swiat" itp. ale nie
        napisalem konkretnie ze negatywnie sie w pewnym momencie wypowiada o prowincji
        ( w akapicie ze to miasteczko "bez charakteru" bla bla); bo tak juz sie
        rozpisalem nad tym realizmem u niego ze wogole pominalem ten fragment... co
        prawda w podsumowaniu napisalem ze teksty sie roznia od siebie mocno, wieloma
        rzeczami ale zabraklo z mojej strony tego wniosku o negatywnym nastawieniu
        Flauberta (pewnie z tego ze narrator realistyczny pownnien byc obiektywny)...
        tak sie zastanawiam czy do wogole przekresla jakies szanse na dobry wynik...
        ehhh
        • Gość: Gosia Re: rozszerzony temat 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:05
          Wiesz co Ci powiem.. I tak już nic nie zmienimy, więc po co się zastanawiać na
          jaki procent zdamy?
          Nie wiadomo jaki będzie klucz i kiedy on w ogóle będzie.. Przypuszczam, że jak
          już będzie, to się okaże, że już nie pamiętamy co pisaliśmy, a czego nie.. Ja
          wspomniałam o negatywnym zabarwieniu kiedy wyciągnęłam z tekstu zgrubienia
          (Schulz użył ich mówiąc o roślinności).. Myślisz, że warto się przejmowac, że
          się zapomniało o jakimś drobiazgu? Gdzie tam.. Wszystko zależy od klucz i
          egzaminatora.. A może ten fragment o negatywnym nastawieniu w ogóle nie będzie
          ważny albo będzie to informacja za 1pkt? Wiem, że każdy punkt się liczy, ale..
          wyluzuj..
          :)
          Jakoś to będzie.. Nie jestem optymistką, ale wierzę, że pracowałam uczciwie i,
          że jakoś uda mi się podwoić mój wynik z próbnej (ledwo zdałam..) Spoko..Przecież
          skoro nam nie poszło, to i reszta się nie popisała.. Nie jesteśmy przecież
          jakimiś debilami... :)
          3m sie
          • borgson Re: rozszerzony temat 1 05.05.07, 18:17
            fakt... w sumie oswiecilas mnie :) dzieki, czym ja sie przejmuje... najlepiej
            poczekaz do wynikow, wtedy sie okaze co i jak... pozdrawiam :)
          • Gość: n. Re: rozszerzony temat 1 IP: *.tktelekom.pl 05.05.07, 18:19
            Borgson ja napisalam dokladnie tak jak Ty... i staram sie tym nie przejmowac, to
            rzeczywiscie moze byc informacja za jeden punkt.
            Wydaje mi sie, ze to negatywne podejscie jest troche naciagane... to jest
            powiesc realistyczna przeciez...
            Ale to tylko moja subiektywna opinia:P Ja nawiazywalam bardzo do malarstwa
            (Courbet) i moze to mi troche zawezilo punkt widzenia.
            Ale badzmy dobrej mysli! Jest na i tak tylko 11% wiec nawet sredni wynik
            powinien nas satysfakcjonowac;)
            • Gość: Gosia Re: rozszerzony temat 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 18:35
              n., przybij pione! Ja do Gierymskiego (o realizmie)i Malczewskiego (motyw z
              wirującą wskazówką) :))))

Borgson.. nmzc ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka