v_i_v_v_v_a 05.05.07, 16:55 pisalam drugi temat rozszerzony i potraktowalam narratora z pierwszej czesci tego poematu i Bohatera jako dwie rozne osoby!!! zabija mnie za to??? 0 za rozwiniecie?? kiedy w ogole moga dac 0??? dzieki za pomoc:P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrielafrancuz Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 16:59 Ja też. Narrator (w wierszu- podmiot liryczny) opowiada o wydarzeniach i osobach. Bohater jest bohaterem, nie opowiada on w tym poemacie o sobie, więc mysle ze napisalas prawidłowo. A gdzie wyczytalas ze to jedna i ta sama osoba? 0 dają jak nie ma elementow z klucza. Przecczytaj sobie jakis przykladowy klucz. Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:00 Gabi, spoko loko - skoro Ty zauwazyłaś, że to dwie różne osoby i ja też to zauwazyłam i pewnie jeszcze wiele innych ludziów, to to musi być dobrze ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v_i_v_v_v_a Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! IP: *.autocom.pl 05.05.07, 17:03 wiecie co, bo w tym glupim wypracowanku z cke jest ze Bohater nienawidzi miasta itp. a ja dalam ze to ten narrator a potem on opisuje powrot Bohatera... nie zjem obiadu z nerwow:/ Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:05 Będzie dobrze. W tym proponowanym kluczu nie ma wszystkiego. Autor tych odpowiedzi zapomniał o waznych rzeczach typu podmiot lir., czy też środki stylistyczne (chyba, że w ogole nie mają zamiaru tego uwzględniać ^^")... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
v_i_v_v_v_a Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:07 no to ide cos zjesc:P jak ja nie cierpie matury!! jesli ktos jeszcze moze mnie pocieszyc to bardzo prosze:P Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:08 Najchetniej powiedziałabym, że gorzej już być nie może :D ...lepiej to pewnie też już nie ;)) (tak, to było pocieszenie ^___^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! IP: *.chello.pl 05.05.07, 20:48 A jakie środki stylistyczne wymieniłaś? Ja już własnych nie pamiętam... Wiem, że pisałem o pastiszu, ale do nie do końca środek, o demitologizacji i stylizacji na epopeję (ale to chyba słabo ująłem). Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 21:07 Też napisałam o stylizacji na epopeję. Oprócz tego pisałam, że język potoczny "miesza" się z poetyckim. Kontrasty, epitety, apostrofa, zdania nacechowane emocjonalnie (wykrzyknienia)... [yyyy... wiecej nie pamiętam, ale było coś napewno jeszcze ^^"] Napaćkałam coś o estetyce brzydoty, ironii, dystansie, formie stychicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! IP: *.chello.pl 05.05.07, 21:10 To tyle nie napisałem chyba. Pamiętam, że cytowałem "spalinową tęczę" i "rzekę spienioną detergentami", ale nie pamiętam nawet do argumentacji jakiego środka. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:06 PODMIOT LIRYCZNY nienawidzi miasta, zaś sympatyzuje z Bohaterem, który z utesknieniem wraca do swojej małej ojczyzny w tym zanieczyszczonym miejscu, do mieszkania w kamienicy- tak napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:06 zapomnijcie o istnieniu KLUCZA z Wyborczej, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
v_i_v_v_v_a Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:08 z przyjemnoscia zapomne o tym koszmarze:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:14 A narrator czy podmiot liryczny? Bo ja miałam na początku że narrator, ale potem stwierdziłam, ze to rodzaj liryki i skireśliłam na podmiot. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:16 Jasne, że podmiot. Nawet dla mnie. A mialam marne 3 z prac pisemnych z polskiego zawsze, ciekawe jak pojdzie ta praca pisemna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! IP: *.chello.pl 05.05.07, 21:07 Napisałem, że to podmiot, ale to chyba jednak był narrator. Przecież w Tadeuszu jest narrator, więc tutaj zapewne również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! IP: *.autocom.pl 05.05.07, 17:56 a na rozszerzonym w 1 pytaniu było podkresl czy zaznacz?? bo jak czytam tych z podstawy to sie dobijam:P Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 17:59 zaznaczonych nie uznają, nie wiedza o co chodzi, coś ty. egzaminator to cyborg, ma komputer w głowie i odrzuca ZAZNACZONE literki. Odpowiedz Link Zgłoś
v_i_v_v_v_a Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 20:34 a kiedy 0 za rozwiniecie tematu?? Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 21:08 o_0 było tam - podkreśl?! No to zabiliście mi ćwieka -______________- Odpowiedz Link Zgłoś
v_i_v_v_v_a Re: RoZsZeRzOnY 2 HELP!!! 05.05.07, 21:10 na rozszerzonym?? podobno nie:P:P tylko "wybierz";p a podstawa... czytanie polecen ze zrozumieniem:P:P Odpowiedz Link Zgłoś