Dodaj do ulubionych

Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz)

07.05.07, 14:34
Kto też uważa, że rozprawka nt. studiów w UK którą uraczyła nas CKE to kompletne grafomaństwo pisane na kolanie, wogóle niezgodne z tematem? Brzmi on: "Coraz więcej ludzi decyduje się wyjechać (...) Przedstaw dobre i złe strony tego zjawiska" i po mojemu to najstosowniej tutaj opisać korzysci i straty jakie w związku z tym ponosi społeczeństwo, a nie koncentrować się na punkcie widzenia osoby wyjeżdżającej na studia - trzeba w końcu opisac zjawisko a nie jednostkowy przypadek. Pewne jest więc że ktoś się tu skompromitował - albo ja pisząc m.in. że w społeczeństwie maleje poczucie świadomości narodowej czy że brakuje wykwalifikowanych kadr, bo wszyscy za granicą, lub argument za - że rozwija się polska nauka, albo osoba która popełniła tą prackę (co to za arguement, że komuś może się nie spodobać życie za granicą, no sorrry...?). Jak myślicie: mam rację czy nie mam? Jak wy napisaliście?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.toya.net.pl 07.05.07, 14:36
      Mysle ze nie masz racji. W końcu to tylko sprawdzenie umiejetnosci jezykowych,
      w dodatku tylko na 250 sslow, a nie socjologiczna rozprawa.
      • Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!!! Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.kolornet.pl 07.05.07, 14:37
        zgadzam sie z gosciem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • szyszyn Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) 07.05.07, 14:40
        Napisałem na 250 słów...
    • Gość: ttttttt Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.kolornet.pl 07.05.07, 14:36
      napisalam ze spolecznestwo sie starzeje, ale skupilam sie tez na korzysciach dla
      jednostek.
    • Gość: Maddie Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:45
      Polecenie jest jasne - należy ustosunkować się do zjawiska i jego dobrych i
      złych stron, a nie opisywać korzyści, jakie wynikają z wyjazdu do pracy za
      granicę. Dlatego właśnie jeśli ktoś pisał o wadach i zaletach wyjeżdżania do
      UK, może mieć pracę uznaną za niezgodną z tematem i po prostu niezaliczoną.
      • Gość: x Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: 195.187.253.* 07.05.07, 14:49
        ja tez pisalam wiecej o panstwie typu ze bedzie za malo ludzi do pracy na
        emerytow itp. Podobna jak nie identyczna rozprawka byla na niemieckim rok temu.
        Dopisalam powod polityczny tzn ze ludziom wyjezdzajacym niepodoba sie lepper i
        dostalam za rozprawke 0%:)
      • Gość: x Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: 195.187.253.* 07.05.07, 14:50
        Maddie a widzialas rozprawke napisana przez CKE?
      • szyszyn Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) 07.05.07, 14:53
        Twoja wypowiedź jest rozsądna i w pełni cię popieram. Problem w tym, że jeśli mamy rację, to przykładowa rozprawka w cke'owskich odpowiedziach jest niezgodna z tematem i powinna byc oceniona na 0 punktów. Farsa.
        • Gość: bax Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:02
          Oj nie sądzę że jeśli ktos napisal o skutkach dla panstwa czy tez osobistym
          aspekcia (jakkolwiek jest prawidlowo) dostanie 0pkt. Przykladowa rozprawka
          dotyczy obu kwestii i to co napisalismy w wiekszosci (czyli skutki dla panstwa)
          sa ok !
    • Gość: ulka Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:05
      ja napisałam i o tym i o tym...
    • Gość: sara Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.telpol.net.pl 07.05.07, 18:41
      No tak, zgadzam się, ale problem w tym, że na maturze na to nie wpadłam i
      pisałam o korzyściach dla jednostki, więc mam nadzieję, że obie wersje będą
      sprawdzane i punktowane.
    • Gość: agata Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.chello.pl 07.05.07, 20:57
      rozprawka z cke jest do bani szkoda czasu na czytanie tych gryzmołów. Moze pisac , przedstawiac własne argumnty a nie to co oni maja. Poza tym temat nie sprecyzowany dokładnie nie pisali jaki to wpływ ma na spoleczeństwo
    • Gość: grillparzer Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.tkk.pl 07.05.07, 21:39
      Temat nie precyzował, czy należało opisujac plusy i minusy nalezy odniesc sie do
      społeczeństwa czy do jednostki. Użyte słowo "zjawisko" sugerowało to pierwsze,
      ale w gruncie rzeczy możnaby to różnie interpretować.

Ja osobiście napisałem całą rozprawkę wyłącznie z punktu widzenia osoby
      wyjezdzajacej/planujacej wyjazd.
      Rozprawka CKE zawierała pozytywy i negatywy zarowno spolecznego jak i
      jednostkowego aspektu.
      Patrzenie wylacznie na spoleczenstwo tez ma sens, kto wie czy nie najwiekszy.

Uważam, że najuczciwsza byłaby akceptacja wszystkich modeli. W gruncie rzeczy
      propozycja CKE wydaje mi sie najslabsza, bo brak w niej konsekwencji (niby jak
      ulozyc wniosek/podsumowanie z tak chaotycznych argumentow - nonsens).

Jestem za to pewny ze 0 pktów nikt za takie niuanse nie dostanie. Jesli uloza
      wredny klucz, moga obciac 2-3 pkty z tresci (mam nadzieje ze nie :/)
      • Gość: Gosia Re: Przykładowe odpowiedzi CKE(ang rozsz) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:50
        Mysle ze tez zawarlam argumenty badające sprawę z punktu widzenia osoby
        wyjeżdżającej jak i społeczeństwa i wydaje mi sie, że o to właśnie chodzilo..
        Ale nie mam 100% pewności, choć wypracowania zawsze dobrze pisalam.. Zwlaszcza
        rozprawki..
        Temat jednoznacznie nie sugerował z jakiego punktu widzenia mamy rozpatrzyć to
        zjawisko.. Wydaje mi sie, ze kazdy mial to zrobic wedle uznania :) Przeciez tu
        chodzi o kompozycje, słownictwo, struktury.. tralalala
        A nie o takie szczegóły.. zgadzam się z poprzednikiem
    • Gość: sexpistol Ja pierd... to nie WOS ani nie polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:12
      A egzaminator to nie polonista i ma głęboko gdzieś jak ktoś sobie interpretuje
      słowo "zjawisko". I co? Obleją połowę rozprawek bo ludzie pisali "z punktu
      widzenia jednostki"? "Hmmm... czy aby ten argument jest odpowiedni czy też nie?"
      Ja piernicze, rozumiem jakby ktoś pisał o wpływie lotów kosmicznych na rozwój
      kolarstwa w Chinach to mogli by się doczepić, ale żaden egzaminator nie będzie
      poświęcał swojego cennego czasu na roztrząsanie jak powinien zostać
      zinterpretowany temat. Poza tym w żadnym kluczu nie ma mowy o argumentach-
      wystarczy, że odnoszą się do tematu i tyle.
      • Gość: grillparzer Re: Ja pierd... to nie WOS ani nie polski IP: *.tkk.pl 07.05.07, 22:45
        Przy watpliwosciach takie rzeczy sa w koncowych wskazowkach oceniania dla
        egzaminatorów uściślane. Żeby uniknac sytuacji ze jeden egzaminator ujmie, a
        drugi zaliczy, komisje otrzymaja we wskazowkach "zaliczamy dowolny dobor
        argumentow, o ile jest logiczny" albo "zaliczamy tylko
        społeczne/indywidualne/mieszane argumenty "(jedna opcja i dwoch pozostalych już
        nie albo tylko 2 opcje, a trzeciej juz nie).

Miejmy nadzieje, ze zdrowy rozsadek zatryumfuje :)
        • Gość: mistress Re: Ja pierd... to nie WOS ani nie polski IP: *.tpnet.pl 07.05.07, 23:04
          No miejmy nadzieje - w koncu odwolan nie ma :/ Chyba wezme i napisze do cke az
          :P Zgadzam sie z wypowiedzia zalozyciela tematu, aczkolwiek faktycznie temat
          jest strasznie nieprecyzyjny i mozna bylo go zbanalizowac i pisac o wplywie na
          jednostke, co jak sie okazuje zrobilo bardzo duzo osob...
          • Gość: grillparzer Re: Ja pierd... to nie WOS ani nie polski IP: *.tkk.pl 07.05.07, 23:07
            no i poczułem się banalny...
            • Gość: gegina :) Re: Ja pierd... to nie WOS ani nie polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 23:35
              słuchajcie!
              na pewno obie interpretacje zostaną uznane.
              robienie licznych testów z języków nauczyło mnie że nie wolno przesadnie czepiać
              się pojedynczych słówek. "dobre i złe strony zjawiska..." oznacza właśnie
              "zalety i wady studiowania za granicą"!
              Ja co do tego nie mam wątpliwości.
              a do tych wypracowań nie ma żadnych kluczy. po prostu egzaminator musi
              odpowiedzieć na pytanie, czy praca jest zgodna z tematem.
              jeśli ktoś uzna że nasze (te niby banalne) prace nie są zgodne z tematem, oke
              mialoby powazne klopoty....
              Pozdrawiam :)
              • Gość: Borus CO z kompozycją?? IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 08:29
                Przeciez to byly plusi i minusy, wedlug mnie akapity powinnym byc 4: wstep,
                argumenty za , argumenty przeciw, zakonczenia(konkluzja)

tak przyanjmneij mnie uczono, i oxford repetytorium mówi podobnie, napewno nei
                bylo to wyrażanie opinii,
                • Gość: mała czarna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:27
                  Ja też napisałam z punktu widzenia jednostki i dopiero po wyjściu stamtąd
                  przyszło mi do głowy, że może chodzic o społeczeństwo, ale tak na dobrą sprawę,
                  jak ktoś już pisał, "dobre i złe strony tego zjawiska" w dość schematycznej
                  formie jaką jest rozprawka oznacza na dobrą sprawę "plusy i minusy studiowania
                  za granicą" - a z czyjego punktu, to Twoja sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka