veo 22.05.07, 13:52 I część całkiem lajtowa, dobrze że grałem dużo w szachy hehe :) II część trudniejsza 4 i 6 zadanie zrobilem 5 ciezko cos tam skubnalem ogolnie licze na okolo 70 % Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: StudenkPKinf Re: Informatyka IP: *.pk.edu.pl 22.05.07, 13:59 Ja w tamtym roku też liczyłem ~70% a miałem... 36%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areo Re: Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:41 Ja znowusz całem to zrobiłem tylko 5. 4 i 6 to tak w 1/4, 1/3. Excel i Access nie sa moją mocną stroną. A teoria też tak sobie. Ja właśnie wolę liczyć na 30- 40% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:43 hmmm ale 6 mogles tez po czesci zrobic programowo w jezyku progamowania:) w c++ zrobielm czesc powrzucalem te telefony do tablicy charow a potem odpowiednio ukladalem algorytmy;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x pierwsza część banał, druga kurs dla sekretarek :D IP: *.lanet.net.pl 22.05.07, 14:46 ogólnie licze na 50-60%. w pierwszej części 35/40, drugiej nie za bardzo mi się chciało robić :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: pierwsza część banał, druga kurs dla sekretar IP: *.kalisz.mm.pl 22.05.07, 14:50 hm pierwsza wyszła lepiej od drugiej no piąte było raczej najtrudniejsze, ale też zostawiłem sobie na koniec a te inne zadanka to kompletnie wypadło mi z głowy jak to wykonać, zapomniałem nawet o taki zwykłym autofiltrze ... ehh ze 30% powinno byvc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: pierwsza część banał, druga kurs dla sekretar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:52 a wez ja tez zapomnialem i dlatego zaczalem robic w c++. I powiem ze jak zaczalem pisac to w miare szybko to zrobilem :P tylko z ta medianą sie pogubilem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: pierwsza część banał, druga kurs dla sekretar IP: *.lanet.net.pl 22.05.07, 14:53 ja na autofiltrze przejechałem polowe matury :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: pierwsza część banał, druga kurs dla sekretar IP: *.kalisz.mm.pl 22.05.07, 14:57 zacząłem robić to tymi funkcjami w Excelu ale do wszystkich nie mogłem znaleźć :| zobaczymy... ale i tak mi ta matura z informatyki nic nie daje.. ale zawsze lepiej mieć dobry wynik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xwerfgf można się pocieszyć, że to rozszerzony egzamin IP: *.lanet.net.pl 22.05.07, 14:58 i niech ktoś podskoczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzasq Re: pierwsza część banał, druga kurs dla sekretar IP: 213.155.169.* 22.05.07, 15:30 jezeli uwazasz, ze sekretarki przegladaja bazy danych setek rekordow recznie to ty sie nawet na sekretarke nie nadajesz. a calosc rozwiazania to 6 zapytan w SQLu, po jednej na kazdy podpunkt, druga czesc to banal i to wiekszy niz pierwsza, tylko bardziej czasochlonna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: pierwsza część banał, druga kurs dla sekretar IP: *.lanet.net.pl 22.05.07, 17:35 kto powiedział, że ręcznie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:41 ja jestem realistą :D licze na jakies 30%. I czesc nawet latwa:) a druga to skubnalem 4 i 6 jak kolega wyzej;] a co do 5 to nawet nie zaczynalem... na poczatku duzo czasu zmarnowalem na 6 ;| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areo Re: Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:45 Też mysłałem aby 6 robić w j. programowania, w moim przypadku w Delphi. Ale nietety po fakcie wpadłem na filtrowanie w Excelu... Roztargnienie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex_hiob Re: Informatyka IP: *.multimo.gtsenergis.pl 22.05.07, 14:46 ja wszędzie coś zrobiłem :P 5 zadanie tylko tknąłem za to 4 i 6 prawie całe (ecdl i kursy jednak na coś sie przydały :D) Ogólnie II część myślę ze lepiej od I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzasq Re: Informatyka IP: 213.155.169.* 22.05.07, 16:22 pierwsze slysze, zeby ECDL uczylo czegos pozytecznego, chyba, ze dla sekretarek ;). Odpowiedz Link Zgłoś
mariiox Re: Informatyka 22.05.07, 14:48 Pierwsza część mi poszła tak sobie, ale z drugiej zrobiłem całe 4 i 6 bez 2 podpunktów, teraz mam tylko nadzieję że dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alu Re: Informatyka IP: *.acn.waw.pl 22.05.07, 14:55 1 część średnio, druga jako tako. 5tego nawet nie zacząłem bo kur** zapomniałem algorytmu Erastotenesa.... a 4 i 6 zrobiłem. 4 pół na pół w Excelu i Accessie i 6 tak samo. Chyba nie ma nigdzie powiedziane, że mam zrobić to w tym a to w tym... można tak naprawde jedno zadanie zrobić w excelu,accessie i języku :P przynajmniej mi się tak wydaje... a jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:59 No tak mozesz robic w paru programach jedno zadanie, przeciez pisales tam w jakich plikach to robiles:P wiec wiecej niz jeden moze byc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzasq Re: Informatyka IP: 213.155.169.* 22.05.07, 16:23 to w sumie szkoda, ze nie sprobowales, bo tutaj nawet nie trzeba bylo zadnego algorytmu innego, niz prymitywna iteracja wykorzystywac, ja tez nie moglem sobie nic przypomniec, zrobilem petle i nawet do 100000 przeszukiwalo w kilka sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzasq Re: Informatyka IP: 213.155.169.* 22.05.07, 15:27 Mi poszlo w sumie bardzo dobrze, licze na bardzo wysoki wynik. Zastanawiam sie tylko, co jak ktos mial problemy z kodowaniem? Pliki na dyskietkach byly tworzone pod Windowsem a ja zdawalem na Linuxie i mialem problem potem z przepisywaniem tego do odpowiedzi, musialem najpierw przekonwertowac pliki na ISO i potem je do MySQLa wrzucac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Informatyka IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.05.07, 15:31 Masakra... Czy ktoś wogóle zrobił to 5-te? Osobiście robiłem 4 i 6 w excelu... Jechałem równo na sumach pośrednich... Jak mi wszystko zaliczą to co zrobiłem to powinno być elegancko... W I części fajne to było z tymi szachami :) Ogólnie I część łatwa... A tak a propos to jest tu może osoba która pisała jeszcze w województwie Łódzkim bo jak mnie słuchy doszły to w województwie oprócz mnie ktoś jeszcze pisał... Tylko nie wiem kto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzasq Re: Informatyka IP: 213.155.169.* 22.05.07, 16:11 5 bylo bardzo proste. balem sie, ze metoda naiwna tutaj okaze sie czasochlonna i zeby wykonac program zabraknie czasu na egzamin, ale okazalo sie, ze sie ladnie wykonywal w kilka sekund wiec nie chcialo mi sie kombinowac nad jakims uproszczeniem (no moze poza metoda dynamiczna do sprawdzania czy liczba jest pierwsza - globalnej tablicy, zeby nie powtarzac czynnosci). wystarczylo napiszac funckje czyPierwsza() i wykonywac ja mniej wiecej w taki sposob: for i := 2 to 1000 do if czyPierwsza(i) and czyPierwsza( sumaCyfr(i) ) and czyPierwsza( sumaBin(i) then begin inc(ilosc); writeln(plik, i); end; sumaCyfr() no to wiadomo, latwizna, w pascalu wystarczy inttostr() i poleciec petelke po wszystkich znakach, a sumaBin() to moim zdaniem najprosciej bylo wykorzystac fakt, ze kolejne bity w danej liczbie to potegi dwojki (z definicji zapisu binarnego) i leciec (wystarczy zwiekszac sume o 1 - kazda cyfra w zapisie binarnym to jedynka): for i := 0 to 64 do begin k := power(2, i); if (k and liczba) then inc(suma); if k > liczba then break; end; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:50 Jak Bóg mi da kiedyś być dyrektorem, to obiecuje ci że cie do roboty zatrudnie jako informatyka i będe ci bulił 5000zł miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Informatyka IP: *.echostar.pl 01.06.07, 14:14 zamiast same AND bylo to wziasc ifami dzieki temu bedzie szybciej dzialal bo nie bedzie musial sprawdzac wszstkich warunkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Informatyka IP: *.echostar.pl 01.06.07, 15:27 #include <cstdlib> #include <iostream> #include <math.h> using namespace std; int start=2; int stop=1000; int czyPierwsza(int liczba) { int granica,licznik; granica = (int)sqrt(liczba); for(licznik=2; licznik<=granica; licznik++) { if(liczba%licznik==0) return 0; } return 1; } int zliczBinarne( int liczba) { int pojemnik=0; while(liczba!=0) { if (liczba%2==1) pojemnik++; liczba= liczba/2; } return pojemnik; } int sumaCyfr(int liczba) { int pojemnik=0; while(liczba!=0) { pojemnik =pojemnik+ liczba%10; liczba = liczba/10; } return pojemnik; } int main(int argc, char *argv[]) {int pojemnik=0; for(int i=start; i<stop; i++) // nie wiem czy w ich zadaniu 2 jest pierwsze czy nie :) { if( czyPierwsza(zliczBinarne(i))==1) if( czyPierwsza(sumaCyfr(i))==1) if( czyPierwsza(i)==1) pojemnik++; //sukces } printf("WYNIK: %d\n",pojemnik); system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; } Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Informatyka IP: *.echostar.pl 01.06.07, 15:36 A tak wogole mam pytanko, pytania 4,6 bylo trzeba zaimplementowac w jakims jezyku programowania czy w pakiecie office?? Nie pisalem matury tak tylko sobie napisalem to 5 zadanko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pd Re: Informatyka IP: *.sm-rozstaje.pl 01.06.07, 16:55 Ja wszystko rozwiązywałem w Pascalu, ale można było i w office. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczupikczu Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:46 hmm... kolega pisał;) ale zawsze ktoś:P narzekał na 5 zadanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bauer Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 15:40 kiedy jakies odpowiedzi ? licze na jakies 40-50 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Informatyka IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.05.07, 15:44 Odpowiedzi niedługo tutaj będą... (Po 16) matura.onet.pl/1412249,informacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blant Re: Informatyka IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.07, 15:56 heh no siema Kaktus z lodzkiego ja jeszcze pisalem(radomsko) i wiem napewno jeszcze jedna osoba z belchatowa pisala moze Ty nie wiem;p hehe no w kazdym razie nie poszlo za specjalnie(z roboty sie urwalem zeby to napisac:D pierwsza czesc kolo 15punktow licze i druga 4 i 6(bez 2 pudpunktow zrobilem) wiec moze sie zdac, 0 przygotowania ale na cuda trzeba liczyc hehe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Informatyka IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.05.07, 16:00 Ja pisałem w Kutnie... DĄBROWSZCZAK RULE! Jak rozmawiałem z dyrektorem to powiedział mi że tylko jeszcze jedna osoba pisała z informatykę na terenie Łódzkiego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nulka19 Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 19:54 lol ten dyrektor to jakiś wszechwiedzący widać;/ hmm.. chyba wszechkłamiący... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brd Re: Informatyka IP: *.btk.net.pl 22.05.07, 16:33 W Białogardzie w zach-pom u nas w o pisało 6 osób:) W sumie matura nie należala do łatwych ale większość zadań do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukee Re: Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:06 A jak wyszło wam w czasie? I część jak dla mnie to tak na styk. Zostało mi chyba 3,4 minuty jak skończyłem. Za to z drugą częścią było już gorzej. Zrobiłem 4 i 6 zadanie, po czym wziąłem się za 5. Tylko że już czasu brakło na stworzenie czegokolwiek działajacego (chociaż liczby pierwsze to generował już dobrze ;)) Te 240 minut to naprawde w systemie dzisiętnym miało być? Chyba się komuś z CKE pomyliło :) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Informatyka 22.05.07, 23:41 Oj dzieci. Co to ma wspôlnego z rynkiem pracy (ekonomiczno-informatycznym) ? Malo. Uczcie sie lepiej np. Oracla albo SApa. Te "programiki" sa juz same jak cale studia. Nie kazdy informatyk celuje w nagrode Nobla teorii z informatyki. Wiele z Waszych zadan nie potrzebuje nawet "zwykly" "rzemieslnik"-programista (no chyba, ze grafika, CAD, special effects itp.). Ale Wam zasmiecaja w glowie. Ojejku. Odpowiedz Link Zgłoś
butch.bmf Re: Informatyka 23.05.07, 17:07 Witam. Matura nie była jakaś bardzo trudna, gdybym się do niej pouczył to pewnie byłby jakiś przyzwoity wynik, a tak to tylko jakieś 40% będzie. Tylko zad. 5 było bardzo trudne wg mnie, za nie nawet się nie brałem. Z pierwszej części to licze gdzieś na 19 pkt przynajmniej, pierwsze zrobiłęm gdzieś na 4/10, a drugie to z szachami myśle, że zrobiłem całe dobrze, ale pewnie za coś pkt mi polecą. Trzecie mam pewnie źle, całego nie zrobiłem. Za to z drugiej częśći tak jak mówiłem zad. 5 jak dla mnie bardzo trudne, za to 4 i 6 wprost przeciwnie, tylko nie wiedziałem jak zliczyć mężczyzn i kobiet. 4 i 6 zrobiłęm w Accessie, no oprócz wykresu. Mi potrzebna jest informatyka żeby dostać się na studia (Uniwersytet Łódzki, Wydział Matematyki), więc pewnie ze swoimi około 40% się nie dostanę, więc będę musiał za rok poprawiać. Planuje ktoś może tak jak ja poprawiać za rok informatykę??? do Kaktus: Ja mieszkam w Łodzi, u mnie w szkole informatykę pisały trzy osoby, w XII LO jedna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Informatyka IP: 89.171.136.* 29.05.07, 01:58 Próg na UŁ w tamtym roku to jakieś 50-60/200, a jak pamiętam punktacja z informatyki jest mnożona razy 2 więc będziesz miał 80. Raczej się dostaniesz... W tamtym roku przyjęli prawie wszystkich.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nulka19 Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:48 Mój chłopak jest na informatyce na uł ^^ miał niewiele powyżej setki ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
butch.bmf Re: Informatyka 01.06.07, 21:48 Niestety informatyka rozszerzona nie jest liczona x2, liczą to tak: matma podstawowa + informatyka rozszerzona. Więc pewnie się nie dostanę. Po za tym wole zacząć studia dopiero za rok, nawet gdybym się teraz dostał to chyba tylko po to żeby zaraz wylecieć. Czyli będę poprawiał maturę z informatyki i z matematyki, wtedy będę dużo lepiej przygotowany do studiowania. A teraz znajdę jakąś pracę, zapisze się do jakieś policealnej tylko po to żeby dostać papierek do wojskowej komendy uzupełnień żeby mieć spokój na rok, jakiś czas po tym się wypiszę i przygotuję się do poprawki matury za rok, wtedy spokojnie się dostanę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Informatyka IP: 89.171.136.* 25.06.07, 02:03 O czym ty człowieku pier.. ? Na UŁ jak pamiętam liczona jest ALBO matematyka ALBO informatyka. W dodatku jak się później dowiesz to co w szkole średniej prawie nijak się ma do tego co jest na studiach. Na informatyce na UŁ raczej nie jest aż tak trudno (choć tam nie studiuję, ale dostałem się w tamtym roku). A nawet jak Cię wywalą to co z tego? Na studiach poznasz zupełnie inny sposób nauki. Raczej rok przerwy nic Ci nie da, bo nadal nie wiesz na czym polegają studia (a jest to, jak pisałem, diametralna różnica w stosunku do tego co było wcześniej). Naprawdę - nic nie tracisz, a dostać się dostaniesz na 90% (w tamtym roku przyjęli prawie wszystkich - na początku było ok. 100 parę miejsc, a tak naprawdę rozdali ponad 200 indeksów!). ps. znam bardzo dobrych informatyków, którzy aktualnie studiują na AGH i UJ (ja studiuję na tej ostatniej) i maturę z informatyki napisali na ~30%!!! (a radzą sobie na studiach bardzo dobrze - trzeba być tylko pracowitym, zdawać sobie sprawę ze swoich zaległości i sukcesywnie je nadrabiać). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta19 Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 07:42 CHŁOPIE DOSTANIESZ SIĘ!!!!!!!!!!!! MOWIE ci!!!!!! ALE Z GÓRY MÓWIE ŻE matmy (analiza+algebra) jest na pierwszym roku baaardzo dużo;/ właściie tego najwięcej sie uczyłam.A teraz lece powtórzyć matematyke dyskretna;) dziś exam;/;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macia Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 08:03 o to wy te liceum, co to 28. ma wyniki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozzy Re: Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 23:36 Wezcie przestancie, Ciekawe kto wpadnie na to jak zrobic tego hetmana w tak krotkim czasie. Zadanie latwe ale mało czasu. A drugi arkusz tez po..y. Na co komu liczyc takie pierdoly, jakies mediany nie wiadomo co kur*a. Normlany czlowiek to nie zdazylby tego wszsytko w 2,5h zrobić. Nie dosc, ze nie zrobiłem tego wykresu w 6. to jest nie wyeksportowalem tablic z kwerend w 4. do *.txt :/ i nie zdazyłem napisac 5. Ogolnie zryta matura jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś