Dodaj do ulubionych

Ustny polski

25.05.07, 21:15
Przede mną ostatni egzamin 29 maja.Mam pewne obawy, mimo,że z polskiego
zawsze byłam dobra nie wiem czego mogę się spodziewac po tym
egzaminie.Najbardziej boje sie pytań od komisji.Jak myslicie, jesli prace
napisze sie samemu to moga mnie zagiąć jakimś pytaniem np. o twórczośc
jakiegoś poety?
Obserwuj wątek
    • Gość: ulka Re: Ustny polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:18
      a jaki masz temat? ja miałam o poetach wyklętych, komisja przeczytała mi cytat
      poety wyklętego, o którym akurat nie mówiłam (bo omawiałam tylko 4) i miałam go
      zinterpretować i odnieść do wszystkich...
      • anny6 Re: Ustny polski 25.05.07, 21:23
        "Twórcza i destrukcyjna siła miłości w literaturze"
        • Gość: Piotrek Re: Ustny polski IP: *.chello.pl 26.05.07, 00:19
          Wszystko zależy od bibliografii i konspektu. Jeśli masz mówić o poetach
          wyklętych, to najpewniej poproszą cię, abys błiżej scharakteryzowała jednego z
          omawianych twórców i jego dzieła. Nie denerwuj się, jeśli pracę pisałaś sama,
          nic nie powinno cie zaskoczyć. Moja rada: nie wkuwaj prezentacji na pamięć, bo
          i tak zapomnisz tekstu. Zamiast tego przejrzyj plan, zastanów się jakich
          zwrotów możesz użyć przy przechodzeniu z jednej kwesttii do drugiej, np. na
          początku chciałbym przeanalizować... Kolejny agrument, który potwierdza moją
          tezę to... Teraz pragnę podsumować swoje rozważania... To ważne zwroty bo
          porządkują twoją wypowiedź. We wstępie dobrze byłoby zdefiniować termin poeci
          przeklęci, zwięźle określić problem, którym chcesz się zająć. I najważniejsze:
          kiedy wejdziesz, po prostu zacznij mówić, jak się troszkę zająkniesz,zatniesz
          nic się nie stanie-po to masz plan, aby nie stracuć wątku. Ja zrobiłem tak jak
          napisałem-efekt? 20/20:)). Życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka