Dodaj do ulubionych

TAJNE INFORMACJE

06.06.06, 14:50
Jak już pisałem,KOŁ 2 razy zwracał się w zeszłym roku do burmistrza
Sokołowskiego o wydruki komputerowe wpłat mieszkańców w ramach partycypacji na
inwestycje wod-kan w latach 1995-2001.Brak odpowiedzi.
Będąc w spólce wod-kan po harmonogram inwestycji ponowiłem prośbę sądząc,że
brak odpowiedzi burmistrza to niedopatrzenie urzędnicze.W pierwszej chwili
kierownictwo spółki nie widziało przeszkód i wydawało się,że sprawę
ostatecznie wyjaśnimy.
Dziś jednak otrzymałem odpowiedź na piśmie:
"...Wydruku wszystkich wpłat mieszkańców Łomianek do Miejskiego Komitetu
Społecznego Budowy Wodociągów i Kanalizacji znajdującego się w komputerze w
naszej siedzibie,nie możemy dostarczyć Stowarzyszeniu bez zgody Gminy,gdyż
jest on jej własnością.ZWiK w Łomiankach Sp.z o.o. jest jedynie jego
użytkownikiem.Mamy również wątpliwości prawne dotyczące ujawnienia tych danych
osobowych bez zgody zainteresowanych osób (Ustawa o Ochronie Danych Osobowych). "
Oznacza to,że burmistrz wmieszał się w sprawę i nadal utajnia wszelkie
informacje finansowe.

Na marginesie 2 uwagi:
1.Sprzęt komputerowy został przekazany spółce Uchwałą Rady z dn.15.7.2005
2.Jako przewodniczący podkomitetu wod-ka. nr.73 Dąbrowa Zach.II dysponuję
danymi osobowymi (nazwiska,adresy,kwoty wpłat) swoich mieszkańców,tyle,że z
dn. 26.9.2000,potem mogły się zmienić.
Analogicznymi danymi dysponuję z osiedla Łomianki Górne IV podkomitet nr.54 z
dn.18.3.1999.
Jest sprawą oczywistą,że odmowa wiązę się z chęcią nieujawnienia zobowiązań
gminy wobec mieszkańców i jej skali.

Tym niemniej dane zbiorcze zobowiązań UMiG wobec mieszkańców otrzymałem z MKS.
Jest to zestawienie z dn.21.1.2003,które pracowniczka UMiG opracowała na
życzenie burmistrza.Opublikuję je w osobnym wątku.
Obserwuj wątek
    • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE 06.06.06, 18:30
      brycezion napisał:
      ... Jest sprawą oczywistą,że odmowa wiązę się z chęcią nieujawnienia zobowiązań
      > gminy wobec mieszkańców i jej skali....

Nie uważam, że odmowa wiąże się z chęcią nieujawniania zobowiązań i jest jakoby
      sprawa oczywista. Dane osobowe nie powinny być przekazywane każdemu, kto sobie
      zażyczy je oglądać (z całym szacunkiem dla KOŁ).

W innym wątku podałeś Brycezion dane dla poszczególnych rejonów. To jest
      wystarczające. Nazwisk nie znalazłem w Twoim poście.
      • brycezion Re: TAJNE INFORMACJE 06.06.06, 20:48
        Sprawa udzielenia informacji publicznej -sądzę- wkrótce się rozstrzygnie
        ostatecznie.
      • krzysiom1 Re: TAJNE INFORMACJE 06.06.06, 23:47
        Z opublikowaniem danych osobowych wszystkich osób składających uwagi do Studium
        zgospodarowania przestrzennego Łomianek jakoś burmistrz nie miał problemów.
        Fragsik się nawet załapał.
        • j46 Re: TAJNE INFORMACJE 07.06.06, 17:45
          Kurcze pieczone, dlaczego nie rozumiecie >> co wolno wojewodzie to nie tobie
          mały smrodzie>>>
          • edoma Re: TAJNE INFORMACJE 07.06.06, 23:00
            Panowie, z tymi danymi to doprawdy ostrożnie.
            Brycezionie, bez obrazi i bez posądzania mnie o jakąś srtonniczość , bo niby
            dlaczego, ale jak są kwoty podane osiedlami, to po co ujawniać nazwiska?
            Może ktoś, może właśnie ja, albo Pani Jadzia, nie życzy sobie tego ??
            Mam prawo do dyskrecji, czy nie ?
            • brycezion Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 00:28
              Edomo: Czytasz pobierznie.Kwoty podane osiedlami są NIEAUTORYZOWANE przez
              UMiG.Pochodzą z notatek byłego Miejskiego Komitetu Społecznego Kanalizacji (to
              było napisane w mym poście).Aby ustalić:
              1.Ile naprawdę osób ma niezrealizowane umowy (część przecież wycofała pieniądze)
              2,Jaka jest prognoza wpłat partycypacyjnych tzn.ilość domów do podłączenia minus
              domy z niezrealizowanymi umowami x np.6000 zł = prognoza wpłat
              trzeba mieć pełny autoryzowany wydruk całości wpłat.
              A nazwiska i adresy potrzebne są po to by ostatecznie móc to sprawdzić.
              Inaczej nikt nic nie wie,a to są grube pieniądze.I w tych sprawach nic nie może
              być na oko.
              I co tu ma dyskrecja do rzeczy ? Ochrona danych osobowych ? Co za bzdury !
              Sąd już wytłumaczył burmistrzowi co to znaczy jawność informacji publicznej,a
              sąd apelacyjny może mu to wbije do głowy.
              • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 10:56
                brycezion napisał:

.... A nazwiska i adresy potrzebne są po to by ostatecznie móc to sprawdzić.
                > Inaczej nikt nic nie wie,a to są grube pieniądze.I w tych sprawach nic nie może
                > być na oko.
                > I co tu ma dyskrecja do rzeczy ? Ochrona danych osobowych ? Co za bzdury !
                > Sąd już wytłumaczył burmistrzowi co to znaczy jawność informacji publicznej,a
                > sąd apelacyjny może mu to wbije do głowy. ...

No pięknie, naprawdę pięknie. "...Ochrona danych osobowych ? Co za bzdury !..."
                Czy Ciebie Bryzecion nie interesuje prawo do prywatności innych osób? Bez
                względu na pobudki czy idee, do których próbujesz/potrzebujesz używać danych
                osobowych?

Być może się mylę ale chyba burmistrz przegrał przed sądem sprawę o
                udostępnienie informacji publicznej dot. dokumentacji finansowej. A nie danych
                osobowych.

I z całym szacunkiem dla Ciebie i KOŁ. Nie wiem jakim prawem domagasz się wglądu
                do danych osobowych, ba, chcesz je równiez posiadać? Aby weryfikować, liczyć
                itd? Będziecie chodzić po domach i sprawdzać czy faktycznie osoba X dokonała wpłaty?

Jeżeli pragniesz prowadzić równolegle sprawy zarządzania gminy wraz z
                księgowością, danymi osobowymi itd. - wystartuj w wyborach. Wygrasz - będziesz
                miał prawo wglądu ale jako reprezentant mieszkańców. A nie jak Pan X czy Y,
                firma, stowarzyszenie itp.
                • brycezion Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 11:55
                  Robert_58 : Pilnuj lepiej swojej dystrybucji GŁ,a my będziemy pilnować interesów
                  mieszkańców Łomianek.
                  • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 12:11
                    Brycezion,
                    niezwykle celna odpowiedź.
                    • mazowianka Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 12:27

robert_58 napisał:

> Brycezion,
                      > niezwykle celna odpowiedź.
                      Robert_58, siedziałam do tej pory cicho,nie wtrącałam sie do tej polemiki,
                      ale już dłużej nie mogę,więc oświadczam Ci że KOŁ ma dane osobowe ludzi,
                      którzy dokonali wpłaty na rzecz wod-kan,pewnie nie wszystkich ale to KOŁ,
                      reprezentuje mieszkańców,którzy na zebraniach prosili o zainteresowanie się
                      tym problemem,i Bryzecjon nie występuje wbrew woli tych którzy o to prosili,
                      a jemu samemu to do niczego nie jest potrzebne.
                      Ci wszyscy którzy przynosili ankiety dot:, tego kiedy i ile wpłacili, mają
                      za przeproszeniem w d..... ustawę o ochronie danych osobowych,wśród tych
                      ludzi jestem też ja,i mnie interesuje co się stało z moimi pieniędzmi,jasne
                      czy nie ,i przestań tu wszystkich uważać za d...ków,którzy się na niczym
                      nie znają,bo tak nie jest, a w jakim celu to robisz,to już wogóle nie rozumiem
                      nie lubisz Bryzecjona,a co On Ci zrobił?
                      • mazowianka Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 12:31
                        Aha, jeszcze jedno,bardzo dziękujemy Bryzecjonowi,za to że
                        poświęca swój prywatny czas, nie dla dobra własnego o czym,
                        wielu nie pamięta,ale dobra Nas wszystkich,
                        To dzisiaj rzadko spotykane,prawda.Pozdrawiam.
                    • esscort Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 12:41
                      Robert, ja się tej wypowiedzi Bryceziona nie dziwię. Wyglada na to, że bardzo
                      często koniecznie chcesz poddać w wątpliwość sens i możliwość jakichkolwiek
                      działań służących bez wątpienia szerszemu ogółowi - a zwłaszcza tych, które
                      mogą nie być korzystne dla wizerunku burmistrza i jego ekipy. Sorry, ale biorąc
                      pod uwagę znany już powszechnie fakt, że jesteś przedstawicielem firmy, która
                      zarabia na zleceniach od burmistrza, to twoje wypowiedzi w jego obronie nie
                      mogą być odbierane jako zbyt wiarygodne. Oczywiście nie oznacza to, że jest coś
                      złego w pracy na zlecenie burmistrza lub, że nie powinieneś wypowiadać sie na
                      forum. Po prostu nie możesz się dziwić niektórym reakcjom. Po prostu to twoje
                      szukanie dziury w całym, udawanie, że czegoś tam nie rzoumiesz itp. jest już
                      traktowane jako próba zabierania czasu ludziom, którzy tracą swój prywatny czas
                      dla dobra innych i ijuz moga zwyczajnie nie mieć ochoty na bezsensowne
                      tłumaczenie się tobie z tych działań.
                      Ja też bardzo dziekuję Brycezionowi, że drąży sprawę wpłat (m.in. moich) na
                      kanalizację.
                      • kmsanczia Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 12:58
                        Zwłaszcza, że chyba Brycezion nie miał zamiaru podawać tych nazwisk na forum?
                        Domyślam się, że chodzi o interes właśnie tych ludzi, którzy wpłacili, bo oni
                        będą dochodzić swoich praw. Bo potem się okaże, że wpłaciło kilka osób z osiedla
                        a b. podzieli to sobie na wszystkich mieszkańców i wyjdzie po 50 od łebka a
                        resztę niech znów dopłacą. ;)
                      • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 13:01
                        Mazowianka,
                        a czy ja gdzieś napisałem, że potępiam lub podobne działalność Bryceziona czy KOŁ? W

Wybacz ale nie jest w zakresie moich zainteresowań co Ty czy inni mają w d...
                        czego tamże nie mają lub tez planują tam sobie wsadzić.

Wątek dotyczy chyba odmowy udzielenia informacji dot wysokości dokonanych wpłat
                        z powodu konieczności udostepnienia w takim przypadku danych osobowych (kto jest
                        tu właścicielem bazy a kto jedynie jej używa za zgodą właściciela nie poruszam).
                        I odmową udzielania informacji w oparciu o powyższe się zgadzam. Pisałem wcześniej.

Jeżeli wg Was ochrona danych osobowych to bzdura - Wasza opinia.
                        Brycezion posiada dane niepełne, przekazane jemu dobrowolnie przez
                        zainteresowanych. Ok. Nie oznacza to, że może sobie Brycezion (Mazowianka, inna
                        osoba, choćby i ja) rościć prawo do posiadania pozostałych bez zgody
                        zainteresowanych. I tyle.
                        • papirus22 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 13:07
                          Jedncześnie ustawa o której piszesz absolutnie nie przeszkadza burmistrzowi
                          udostępniać danych nt. uwag do studium, publikować ich w internecie z pełnym
                          adresem i nr. działki.
                          Robert od dawna twierdzę, że Ty musisz tak pisac, zasmiecać to forum swoimi
                          wypowiedzimy, bo skąd u Ciebie tyle motywacji do pisania na tym forum skoro nie
                          mieszkasz w łomiankach i jak wiele razy pisałeś nasze problemy Ciebie nie
                          dotyczą, nie znasz się nie wiesz.
                          • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 13:18
                            papirus22 napisał:

> Jedncześnie ustawa o której piszesz absolutnie nie przeszkadza burmistrzowi
                            > udostępniać danych nt. uwag do studium, publikować ich w internecie z pełnym
                            > adresem i nr. działki.
                            > Robert od dawna twierdzę, że Ty musisz tak pisac, zasmiecać to forum swoimi
                            > wypowiedzimy, bo skąd u Ciebie tyle motywacji do pisania na tym forum skoro nie
                            >
                            > mieszkasz w łomiankach i jak wiele razy pisałeś nasze problemy Ciebie nie
                            > dotyczą, nie znasz się nie wiesz.

więc Papi wykonaj stosowne kroki i powiadom właściwe instytucje o naruszeniu
                            ustawy przez burmistrza. Nie posądzam Ciebie natomiast o sposób działania na
                            zasadzie - jeżeli burmistrz mógł tak zrobić, to dlaczego ja tak mam nie robić.

O mojej motywacji pisania na forum to już raczej rozmowa o gustach. Zagadnienie
                            zaśmiecana forum można zastosować do wielu uczestników, w tym również do Ciebie.
                            • papirus22 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 13:23
                              Nie zachęcam do łamania ustawy, jednak jako mieszkańcy powinniśmy wiedziec ile
                              burmistrz jest winien mieszkańcom pieniędzy-TO jest zadłużenie i nie jest
                              nigdzie wykazane. NIby nic ale to kolejne pieniądze schowane pod dywan, a
                              Łomianki to kraina miodem i mlekiem płynąca.
                              Zaśmiecanie?:)
                              Z tym, że Ty nic nie wnosisz do dyskucji nie podajesz nowych informcji i
                              faktów. Przede wszystkim ironizujesz, wyśmiewasz i ignorujesz-ot taka mała
                              różnica!
                          • mazowianka Re: TAJNE INFORMACJE - Do Roberta 08.06.06, 13:20
                            Robert, Ty nadal nic nie rozumiesz,albo nie chcesz rozumieć,
                            kończę więc z Tobą tę dyskusję,mam wiele ciekawszych rzeczy
                            do zrobienia, a Ty rób sobie co chcesz,może kiedyś jak zrozumiesz,
                            sens naszego działania,wtedy porozmawiamy,albo nie?
                            Pozdrawiam wszystkich ciepło, Ciebie również.
                            • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE - Do Roberta 08.06.06, 13:20
                              pozdrawiam Mazowianka, również ciepło
                              • papirus22 Re: TAJNE INFORMACJE - Do Roberta 08.06.06, 13:24
                                Mazowianko, z nim nie pisz, ale nie odchodź bo RObert osiągnie swój cel:)
                                • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE - Do Roberta 08.06.06, 18:53
                                  Mazowianko,
                                  nie pisz do mnie ...
                                  nie odchodź ... bo osiągnę swój cel ...

Papi - Ty wiesz wszystko - jaki ja mam cel?

;-)))))))
                                  • krzysiom1 Re: TAJNE INFORMACJE - Do Roberta 08.06.06, 20:30
                                    Ja odpowiem.
                                    Żeby przeciętnemu czytelnikowi Twoich postów, ręce opadały, rwał sobie włosy z
                                    głowy i zbierało mu się na wymioty?
                                    • papirus22 Re: TAJNE INFORMACJE - Do Roberta 08.06.06, 20:35
                                      on zagłusza informacje jak kiedys zagłuszaczki radio wolna europa:)
                      • robert_58 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 13:14
                        Ess,

Odnośnie powodów dlaczego tutaj zabrałme głos - napisałem powyżej - kwestia
                        ochrony danych osobowych, odmowa udzielenia informacji itd. Może się mylę ale
                        chyba nie starałem się dyskutować nt zasadności rozliczenia wpłat. Parę razy
                        chyba również napisałem co o tym sądzę. Widocznie sam mo nick działa magicznie
                        na niektóre kwestie, bez względu na wypowiedzi.

Co do reszty - to Twoja opinia. Jedynie, co mogę dodać, moja postawa nie ulega
                        zmianom bez względu czy mieszkam w Łomiankach, Warszawie, Chicago itd oraz czy
                        zajmuję się kopaniem rowów, prasowaniem, kolportażem czy lataniem na Marsa

• papirus22 Re: TAJNE INFORMACJE-tajne Łomianki 08.06.06, 14:26
      W Łomiankach sa nawet tajne komisje radnych, był taki przypadek, że wyrzucono
      mieszkańców, bo przew. stwierdził, że komisja teraz będzie tajna, nie umiał
      podac dlaczego tajna, ale mieszkańców wygonił!
      Czy z tą tajnością to nie jest jakas paranoja w Łomiankach, a pamiętacie sztab
      kryzysowy w czerwcu 2005, Gradzki twierdził, że ten sztab jest tajny i
      organizuje go wojewoda i nas nie wpuści, a jak zapytalismy wojewodę powiedził,
      że nia ma tu żadnych tajnych informacji i nas zaprosił. Okazało się że Sokół
      zrobił prezentację trasy po wale, wtedy w wariancie tunelem pod laskiem
      Młocińskim, wzbudziło to lekki uśmiech obecnych, prezentował p.Użdalewicz. Po
      tym zmienino przebieg dwa razy aż doszli do dzisijeszego warintu 5-metoda prób
      i błędów:)Szkoda, że nas to kosztowało juz ok. 100tyś zł:(
    • j46 Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 20:45
      Spróbujmy uporządkować sprawę. Ochrona danych osobowych nie obejmuje nazwisk.
      Więc burmistrz już dawno winien udostępnić do publicznej wiadomości wykaz
      nazwisk osób, które wpłaciły, a jeszcze nie skorzystały z dobrodziejstwa wody i
      kanalizacji. I chyba o to chodzi w całej sprawie. Chodzi po prostu o wykaz
      nazwisk lub nieruchomości, z którymi wpłaty, na wod-kan były związane. A takiego
      wykazu nie możemy się doprosić. W wyniku, czego możemy opierać się jedynie na
      szacunkach, opartych na wiedzy z przed lat, kiedy działały jeszcze komitety
      wod-kan. A chodzi przecież o faktyczny dług gminy i o zobowiązanie, jakie w
      imieniu gminy zaciągnął komitet, a potem po jego likwidacji burmistrz, który ten
      kapitał przejął. Tylko czy gmina czy burmistrz? W związku z mataczeniem urzędu w
      tej sprawie i zgodnie ze spiskową teorią można snuć wielorakie domysły.
      • iod Re: TAJNE INFORMACJE 08.06.06, 22:38
        ojojoj, chyba nie tak:
        "W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące
        zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.
        Osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić
        bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer
        identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej
        cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne."

Dla mnie definicja bardzo szeroka. Nie piszmy więc - "ochrona danych osobowych
        nie obejmuje nazwisk"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka