hadziha 04.06.07, 17:57 jak cos wiecie na ten temat to piszcie;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pat Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 10:33 mój wuja jest egzaminatorem z historii, z tego co mi powiedział, to klucz niemal wszędzie pokrywał się z przykładowymi rozwiązaniami podanymi przez wyborczą, wyjątek jest pytanie z poziomu rozszerzonego, gdzie można było napisać datę 30 listopada 1830, a nie tylko 29, ogólnie rozszerzona historia poszła kiepsko, w małopolsce nie zdało ok 30%, podstawowa zaś nadzwyczaj dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 12:49 A to pytanie przy źródłach, na temat efektywności pierwszej chrystianizacji przeprowadzonej wśród plemion pruskich? Też pokrywa się z kluczem Wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:20 Żeś mnie pat pocieszył/a :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilolek Re: klucz z historii IP: 83.15.47.* 07.06.07, 18:36 z tego co mi wiadomo to możliwe są dwie odpowiedzi: pozytywna i negatywna; wystarczy że zostały podane logiczne argumenty na uzasadnienie tej tezy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 18:55 Gość portalu: kilolek napisał(a): > z tego co mi wiadomo to możliwe są dwie odpowiedzi: pozytywna i negatywna; > wystarczy że zostały podane logiczne argumenty na uzasadnienie tej tezy:) Fajnie by było gdybyś miał rację:) A skąd masz takie wiadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilolek Re: klucz z historii IP: 83.15.47.* 07.06.07, 19:11 Uwierz mi że tak jest;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:21 dowiedziałem się dokładniej, więc średnia z podstawy wynosiła coś lekko ponad 65%, natomiast rozszerzony kiepsko nie więcej niż 45%, było tam sprawdzanych tylko około 700 prac, jednak mimo to uważam, że wyniki są dość reprezentatywne, jeśli chodzi o wypracowanie zdecydowanie poszedł drugi temat(dużo zdających , którzy pisali temat numer 1 nie rozróżnili hołdu pruskiego i traktatu krakowskiego, co automatycznie sprawiało, że ich prace nie kwalifikowały się nawet do I poziomu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hadziha Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:44 Jeśli wyniki z poziomu rozszerzonego w skali kraju wyniosa ok 45%, to progi na kierunki z historią niezle spadną:) w tamtym roku wyniki z rozszerzenia wynosily srednio 47%;)a mozna bylo przeciez nabić dużo punktów na podstawie. Tak wiec progi powinny spasc. To dobra wiadomosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 22:50 Gość portalu: pat napisał(a): > dowiedziałem się dokładniej, więc średnia z podstawy wynosiła coś lekko ponad > 65%, natomiast rozszerzony kiepsko nie więcej niż 45%, było tam sprawdzanych > tylko około 700 prac, jednak mimo to uważam, że wyniki są dość reprezentatywne, > jeśli chodzi o wypracowanie zdecydowanie poszedł drugi temat(dużo zdających , > którzy pisali temat numer 1 nie rozróżnili hołdu pruskiego i traktatu > krakowskiego, Oj martwisz mnie tym wypracowaniem - pisałam temat pierwszy i nie wiem, czy rozgraniczyłam traktat krakowski i hołdu pruski w wystarczajaco czytelny sposób - w końcu jedno jest taka bardzo związane z drugim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacorek Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:55 nienawidze Prus!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 23:27 Gość portalu: gacorek napisał(a): > nienawidze Prus!! Dość hmm.. wirtualna nienawiść :) Może powinieneś/nnaś się przerzucić na coś co istnieje nieco bardziej :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilolek Re: klucz z historii IP: 83.15.47.* 07.06.07, 23:00 jak dla mnie jest to dziwne, przecież hołd pruski stanowił zwieńczenie traktatu krakowskiego i ostatecznie potwierdzał porozumienie zawarte w Krakowie, które wcześniej były tylko propozycjami.Hm...mam nadzieję że egzaminatorzy zwrócą uwagę na to iż hołd i traktat stanowi de facto jedność logicznie ujmując...nic trzeba czekać na wyniki w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pd Re: klucz z historii IP: *.sm-rozstaje.pl 08.06.07, 01:30 Co za bzdury... Będę się wypowiadał odnośnie tematu pierwszego, bo to moja dziedzina specjalizacyjna. Otóż klucz nie może się pokrywać z rozwiązaniem zaproponowanym przez CKE, bo nie jest ono perfekcyjne. Można było w ogóle nawet nie wspomnieć o obrazie Jana Matejki i dostać 20 pts (bo co komu po obrazie w wypracowaniu historycznym). Poza tym kolejną rzeczą jaka jest w przykładowym rozwiązaniu jest np. fakt, że opisują wpływ polskiego renesansu na prusy i że ktoś tam przyjeżdżał na piwo i golonkę. A co to kogo obchodzi?? Miał być wpływ dla Rzeczpospolitej, a nie dla Prus. Kolejna rzecz, to opisanie wpływu na polską reformację i działalność uniwersytetu w Królewcu. Owszem, to był pewnien wpływ, ale czy bez Prus reformacji w Rzeczpospolitej by nie było?? Czy nie mieliśmy innych uniwersytetów?? Czy działalność tego uniwersytetu była przełomowa dla Polski, czy wyszedł z niego jakiś wybitny reformator?? Czy dostarczył ten uniwersytet czegoś, co zmieniło w większym stopniu nasz kraj?? Owszem można o tym wspomnieć, aczkolwiek jeśli ktoś tego nie zrobił, nie sądzę, żeby był to błąd, gdyż to jest jakby uzupełnienie przemian w polskiej kulturze i sytuacji wyznaniowej, a nie jakiś przełomowy skutek... Jest poza tym wpsomniane coś o uzupełnianiu się gospodarczym w XVI w... W XVI w. to wszystko szło do Amsterdamu i przez Gdańsk, Prusy nie odgrywały aż tak znaczącej roli. Natomiast, nie wspomnieli ani słowem o traktatach handlowych po I rozbiorze, kiedy trzeba było szukać nowych szlaków po zaborze Prus Królewskich, tam gdzie rzeczywiste było gospodarcze oddziaływanie Prus... Teraz np. kwestia traktatu w Radnot. Co to kogo obchodzi w ogóle ten traktat?? Prusy już wcześniej wystąpiły przeciw Rzeczypospolitej na mocy układu w Królewcu! Ten traktat spowodował jedynie atak Siedmiogrodu, ale to zupełnie inna historia, poza tym w ogóle nie doszedł do skutku nie mówiąc już, żeby Prusy wyciągnęły z tego jakieś korzyści. O wiele ważniejszy był np. udział Brandenburgii wraz ze Szwedami w bitwie pod Warszawą, gdzie Jan Kazimierz poniósł klęskę... Nie chce mi się wymieniać innych rzeczy, bo szkoda na to czasu, to tylko niektóre przykłady niedoskonałości przykładowego wypracowania, a więc klucz musi być znacznie szerszy i uwzględniać ogólnikowo pewne procesy np. odwołanie się do związków z innymi dziedzinami życia, czy coś takiego. Nie może do końca odzwierciedlać tego przykładowego wypracowania, bo można było napisać zupełnie inne, znacznie lepsze, a to przykładowe jest ocenione na 20 pts... Co do mieszania Traktatu Krakowskiego z hołdem, to się, że tak powiem w pale nie mieści... Przecież traktat miał konkretne postanowienia (miejsce w senacie dla Albrechta, zakaz łączenia władzy w Prusach i Brandenburgii, pomoc wojskowa i finansowa itd...). Więc jak to można było pomylić?? Przedstawiając postanowienia napisać, że co, podczas klękania Albrecht się dogadał z królem i sobie wszystko na uszko powiedzieli?? Przecież to jest nielogiczne... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaha Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 12:44 a ja slyszalam, ze 30 listopada nie uznaja. Pytalam sie nauczyciela od hist ktory jest egzaminatorem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 13:01 no jasne, że nie-już nie przesadzajcie! to ma być 29. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilly_joy Re: klucz z historii IP: *.zwm.osi.pl 11.06.07, 13:23 przede mna leży klucz. i jest w zadaniu: 29, 29/30, 30 listopad. czyli 3 opcje do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 15:44 a skąd go masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacorek Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:13 A pat zapytaj wujka jak poszły rozszerzone(jeśli możesz) ? jakie są średnie wyniki? bo sam jestem tego ciekaw a nie udało mi się dowiedzieć od mojego korepetytora. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubabuba Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 00:45 a nie wiecie jak z pytaniem o A.Wielopolskiego?? jako jego postawe wpisalem lojalizm, a powinna byc kolaboracja...czy moja odpowiedz ma szanse przejsc? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 07:14 niestety nie będzie to uznane, chodziło o kolaborację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bławatek Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:12 niedobrze mi ...masakra... ja pie.. pisałam temat 1 i mi słabo :( buuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: klucz z historii IP: *.aster.pl 08.06.07, 23:19 Jak na moje oko odpowiedź lojalizm jest O.K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 08.06.07, 23:58 Gość portalu: oko napisał(a): > Jak na moje oko odpowiedź lojalizm jest O.K Raczej nie, może ewentualnie, kiedy bierzesz pod uwagę samego Wielopolskiego. Ale jako, że tam był wspomniany także Quisling, to "lojalizm" zdecydowanie odpada. Btw jak dla mnie porównywanie tych dwóch osób zupełnie nietrafione - co innego branka do wojska a co innego współpraca z nazistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqq Re: klucz z historii IP: *.chello.pl 11.06.07, 10:45 tez sie boje o to glupie wypracowanie bo nei wiem czy rozroznilam czytelnie hold i traktat ...nei ma jak matura z histy z wypracowaniem ktore moglo by dac 40 % a najczesciej je zabiera... Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_joy Re: klucz z historii 11.06.07, 11:04 a tam, wątpie by się tak do tego czepili, zwłaszcza, że w większości podręczników nie ma nawet hasła traktat krakowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 14:28 wiecie może czy bedzie zaliczona odp w zadaniu o skutki chrystianizacji, gdzie bylo trzeba napisac czy byla udana, ze skutki byly negatywne poniewaz zaistnialy walki pomiedzy plemionami, oraz krzyzacy nie uznawali juz zschrystianizowanych plemion?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 11.06.07, 14:56 Podobno zarówno odpowiedż twierdząca jak i przecząca jest uznawana, jeśli jest odpowiednio uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś