Dodaj do ulubionych

klucz z historii

04.06.07, 17:57
jak cos wiecie na ten temat to piszcie;)
Obserwuj wątek
    • Gość: pat Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 10:33
      mój wuja jest egzaminatorem z historii, z tego co mi powiedział, to klucz niemal
      wszędzie pokrywał się z przykładowymi rozwiązaniami podanymi przez wyborczą,
      wyjątek jest pytanie z poziomu rozszerzonego, gdzie można było napisać datę 30
      listopada 1830, a nie tylko 29, ogólnie rozszerzona historia poszła kiepsko, w
      małopolsce nie zdało ok 30%, podstawowa zaś nadzwyczaj dobrze
      • Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 12:49
        A to pytanie przy źródłach, na temat efektywności pierwszej chrystianizacji
        przeprowadzonej wśród plemion pruskich? Też pokrywa się z kluczem Wyborczej?
        • Gość: gosc Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:20
          Żeś mnie pat pocieszył/a :)
        • Gość: kilolek Re: klucz z historii IP: 83.15.47.* 07.06.07, 18:36
          z tego co mi wiadomo to możliwe są dwie odpowiedzi: pozytywna i negatywna;
          wystarczy że zostały podane logiczne argumenty na uzasadnienie tej tezy:)
          • Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 18:55
            Gość portalu: kilolek napisał(a):

> z tego co mi wiadomo to możliwe są dwie odpowiedzi: pozytywna i negatywna;
            > wystarczy że zostały podane logiczne argumenty na uzasadnienie tej tezy:)

Fajnie by było gdybyś miał rację:) A skąd masz takie wiadomości?
            • Gość: kilolek Re: klucz z historii IP: 83.15.47.* 07.06.07, 19:11
              Uwierz mi że tak jest;)
      • Gość: pat Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:21
        dowiedziałem się dokładniej, więc średnia z podstawy wynosiła coś lekko ponad
        65%, natomiast rozszerzony kiepsko nie więcej niż 45%, było tam sprawdzanych
        tylko około 700 prac, jednak mimo to uważam, że wyniki są dość reprezentatywne,
        jeśli chodzi o wypracowanie zdecydowanie poszedł drugi temat(dużo zdających ,
        którzy pisali temat numer 1 nie rozróżnili hołdu pruskiego i traktatu
        krakowskiego, co automatycznie sprawiało, że ich prace nie kwalifikowały się
        nawet do I poziomu)
        • Gość: hadziha Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:44
          Jeśli wyniki z poziomu rozszerzonego w skali kraju wyniosa ok 45%, to progi na
          kierunki z historią niezle spadną:) w tamtym roku wyniki z rozszerzenia
          wynosily srednio 47%;)a mozna bylo przeciez nabić dużo punktów na podstawie.
          Tak wiec progi powinny spasc. To dobra wiadomosc:)
        • Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 22:50
          Gość portalu: pat napisał(a):

> dowiedziałem się dokładniej, więc średnia z podstawy wynosiła coś lekko ponad
          > 65%, natomiast rozszerzony kiepsko nie więcej niż 45%, było tam sprawdzanych
          > tylko około 700 prac, jednak mimo to uważam, że wyniki są dość
          reprezentatywne,
          > jeśli chodzi o wypracowanie zdecydowanie poszedł drugi temat(dużo zdających ,
          > którzy pisali temat numer 1 nie rozróżnili hołdu pruskiego i traktatu
          > krakowskiego,

Oj martwisz mnie tym wypracowaniem - pisałam temat pierwszy i nie wiem, czy
          rozgraniczyłam traktat krakowski i hołdu pruski w wystarczajaco czytelny
          sposób - w końcu jedno jest taka bardzo związane z drugim...
          • Gość: gacorek Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:55
            nienawidze Prus!!
            • Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 07.06.07, 23:27
              Gość portalu: gacorek napisał(a):

> nienawidze Prus!!

Dość hmm.. wirtualna nienawiść :) Może powinieneś/nnaś się przerzucić na coś co
              istnieje nieco bardziej :)?
        • Gość: kilolek Re: klucz z historii IP: 83.15.47.* 07.06.07, 23:00
          jak dla mnie jest to dziwne, przecież hołd pruski stanowił zwieńczenie traktatu
          krakowskiego i ostatecznie potwierdzał porozumienie zawarte w Krakowie, które
          wcześniej były tylko propozycjami.Hm...mam nadzieję że egzaminatorzy zwrócą
          uwagę na to iż hołd i traktat stanowi de facto jedność logicznie ujmując...nic
          trzeba czekać na wyniki w takim razie
        • Gość: pd Re: klucz z historii IP: *.sm-rozstaje.pl 08.06.07, 01:30
          Co za bzdury... Będę się wypowiadał odnośnie tematu pierwszego, bo to moja
          dziedzina specjalizacyjna. Otóż klucz nie może się pokrywać z rozwiązaniem
          zaproponowanym przez CKE, bo nie jest ono perfekcyjne.
          Można było w ogóle nawet nie wspomnieć o obrazie Jana Matejki i dostać 20 pts
          (bo co komu po obrazie w wypracowaniu historycznym).
          Poza tym kolejną rzeczą jaka jest w przykładowym rozwiązaniu jest np. fakt, że
          opisują wpływ polskiego renesansu na prusy i że ktoś tam przyjeżdżał na piwo i
          golonkę. A co to kogo obchodzi?? Miał być wpływ dla Rzeczpospolitej, a nie dla
          Prus.
          Kolejna rzecz, to opisanie wpływu na polską reformację i działalność
          uniwersytetu w Królewcu. Owszem, to był pewnien wpływ, ale czy bez Prus
          reformacji w Rzeczpospolitej by nie było?? Czy nie mieliśmy innych
          uniwersytetów?? Czy działalność tego uniwersytetu była przełomowa dla Polski,
          czy wyszedł z niego jakiś wybitny reformator?? Czy dostarczył ten uniwersytet
          czegoś, co zmieniło w większym stopniu nasz kraj?? Owszem można o tym wspomnieć,
          aczkolwiek jeśli ktoś tego nie zrobił, nie sądzę, żeby był to błąd, gdyż to jest
          jakby uzupełnienie przemian w polskiej kulturze i sytuacji wyznaniowej, a nie
          jakiś przełomowy skutek...
          Jest poza tym wpsomniane coś o uzupełnianiu się gospodarczym w XVI w... W XVI w.
          to wszystko szło do Amsterdamu i przez Gdańsk, Prusy nie odgrywały aż tak
          znaczącej roli. Natomiast, nie wspomnieli ani słowem o traktatach handlowych po
          I rozbiorze, kiedy trzeba było szukać nowych szlaków po zaborze Prus
          Królewskich, tam gdzie rzeczywiste było gospodarcze oddziaływanie Prus...
          Teraz np. kwestia traktatu w Radnot. Co to kogo obchodzi w ogóle ten traktat??
          Prusy już wcześniej wystąpiły przeciw Rzeczypospolitej na mocy układu w
          Królewcu! Ten traktat spowodował jedynie atak Siedmiogrodu, ale to zupełnie inna
          historia, poza tym w ogóle nie doszedł do skutku nie mówiąc już, żeby Prusy
          wyciągnęły z tego jakieś korzyści. O wiele ważniejszy był np. udział
          Brandenburgii wraz ze Szwedami w bitwie pod Warszawą, gdzie Jan Kazimierz
          poniósł klęskę...
          Nie chce mi się wymieniać innych rzeczy, bo szkoda na to czasu, to tylko
          niektóre przykłady niedoskonałości przykładowego wypracowania, a więc klucz musi
          być znacznie szerszy i uwzględniać ogólnikowo pewne procesy np. odwołanie się do
          związków z innymi dziedzinami życia, czy coś takiego. Nie może do końca
          odzwierciedlać tego przykładowego wypracowania, bo można było napisać zupełnie
          inne, znacznie lepsze, a to przykładowe jest ocenione na 20 pts...
          Co do mieszania Traktatu Krakowskiego z hołdem, to się, że tak powiem w pale nie
          mieści... Przecież traktat miał konkretne postanowienia (miejsce w senacie dla
          Albrechta, zakaz łączenia władzy w Prusach i Brandenburgii, pomoc wojskowa i
          finansowa itd...). Więc jak to można było pomylić?? Przedstawiając postanowienia
          napisać, że co, podczas klękania Albrecht się dogadał z królem i sobie wszystko
          na uszko powiedzieli?? Przecież to jest nielogiczne...

pzdr
      • Gość: jaha Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 12:44
        a ja slyszalam, ze 30 listopada nie uznaja. Pytalam sie nauczyciela od hist
        ktory jest egzaminatorem..
        • Gość: aaa Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 13:01
          no jasne, że nie-już nie przesadzajcie!

to ma być 29.
          • Gość: lilly_joy Re: klucz z historii IP: *.zwm.osi.pl 11.06.07, 13:23
            przede mna leży klucz. i jest w zadaniu: 29, 29/30, 30 listopad. czyli 3 opcje
            do wyboru
            • Gość: sonia Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 15:44
              a skąd go masz?
    • Gość: gacorek Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:13
      A pat zapytaj wujka jak poszły rozszerzone(jeśli możesz) ? jakie są średnie
      wyniki? bo sam jestem tego ciekaw a nie udało mi się dowiedzieć od mojego
      korepetytora. Pozdro
      • Gość: hubabuba Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 00:45
        a nie wiecie jak z pytaniem o A.Wielopolskiego??
        jako jego postawe wpisalem lojalizm, a powinna byc kolaboracja...czy moja
        odpowiedz ma szanse przejsc?
        pozdr
        • Gość: pat Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 07:14
          niestety nie będzie to uznane, chodziło o kolaborację
          • Gość: bławatek Re: klucz z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:12
            niedobrze mi ...masakra... ja pie.. pisałam temat 1 i mi słabo :( buuuuu
            • Gość: oko Re: klucz z historii IP: *.aster.pl 08.06.07, 23:19
              Jak na moje oko odpowiedź lojalizm jest O.K
              • Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 08.06.07, 23:58
                Gość portalu: oko napisał(a):

> Jak na moje oko odpowiedź lojalizm jest O.K

Raczej nie, może ewentualnie, kiedy bierzesz pod uwagę samego Wielopolskiego.
                Ale jako, że tam był wspomniany także Quisling, to "lojalizm" zdecydowanie
                odpada.
                Btw jak dla mnie porównywanie tych dwóch osób zupełnie nietrafione - co innego
                branka do wojska a co innego współpraca z nazistami.
                • Gość: qqqq Re: klucz z historii IP: *.chello.pl 11.06.07, 10:45
                  tez sie boje o to glupie wypracowanie bo nei wiem czy rozroznilam czytelnie hold
                  i traktat ...nei ma jak matura z histy z wypracowaniem ktore moglo by dac 40 % a
                  najczesciej je zabiera...
                  • lilly_joy Re: klucz z historii 11.06.07, 11:04
                    a tam, wątpie by się tak do tego czepili, zwłaszcza, że w większości
                    podręczników nie ma nawet hasła traktat krakowski.
    • Gość: asd Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 14:28
      wiecie może czy bedzie zaliczona odp w zadaniu o skutki chrystianizacji, gdzie
      bylo trzeba napisac czy byla udana, ze skutki byly negatywne poniewaz
      zaistnialy walki pomiedzy plemionami, oraz krzyzacy nie uznawali juz
      zschrystianizowanych plemion??
      • Gość: d0minika Re: klucz z historii IP: *.54.jawnet.pl 11.06.07, 14:56
        Podobno zarówno odpowiedż twierdząca jak i przecząca jest uznawana, jeśli jest
        odpowiednio uzasadniona.
    • Gość: zxc Re: klucz z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 14:21
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka