Dodaj do ulubionych

Akademik Krakow

04.08.07, 15:57
A kto idzie na UJ i wybiera sie do akademika?? Bo chyba tam w koncu
wyladuje.... Chcialbym wiedziec z kim bede mieszkal a byc moze i dzielil
pokoj :) A wogole podobno slyszalem ze warunki sa calkiem w porzadku (ladne,
zadbane pokoje, pokoje sa 2-osobowe, a lazienka jedna/2 pokoje) To prawda??
Obserwuj wątek
    • Gość: Lila* Re: Akademik Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 18:15
      O akademikach to tu już było... ale co mi tam, napiszę jeszcze raz :)
      W każdym akademiku jest inaczej. Powiem więcej - w jednym akademiku są pokoje o
      skrajnie różnym standardzie np. Żaczek - w "nowym" są pokoje dwuosobowe z
      łazienkami i śliczne jasne mebelki a w "starym" pokoje są w stanie wskazującym
      na wieloletnie użytkowanie ;) a łazienki są na korytarzach (o ich stanie się
      wypowiadać nie będę ;)) Ale ogólnie nie jest źle, a warunki się poprawiają :)
      • histerykmaturzysta Re: Akademik Krakow 04.08.07, 18:19
        a jakie są koszty, gdzie są informacje na ten temat?, bo w necie znaleźć tego
        nie mogę... :(
        • Gość: ja Re: Akademik Krakow IP: 195.136.180.* 04.08.07, 20:12
          do kiedy trzeba składać podania o miejsce w akademiku na wpia uj? czy astma,
          wraz z dusznościami nocnymi, może być podstawą do przyznania pokoju
          jednoosobowego?
          • Gość: Lila* Re: Akademik Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 20:30
            Ze strony UJ:
            Studenci I roku studiów I stopnia mogą ubiegać się o miejsce w domu studenckim
            na podstawie złożenia wniosku z kompletem dokumentacji do dnia 7 września 2007 r.
            Studenci I roku studiów II stopnia składają wniosek o miejsce w domu studenckim
            z kompletną dokumentacją do dnia 30 września 2007 r. w sekretariacie właściwego
            wydziału zajmującym się pomocą materialną.

Koszty - około 250-260 zł + ew. opłata za internet (około 25 zł)

Jedynki są przyznawane przez tzw. komisję jedynkową w czerwcu.
            • Gość: ja Re: Akademik Krakow IP: 195.136.180.* 04.08.07, 21:09
              250/260 zł? ślicznie... a mieszkając 50 km od krakowa, mam szansę się dostać?

a w kolejnych miesiącach nie ma szans na jedynkę? :( dlaczego w czerwcu - wtedy
              jeszcze pierwszaki nei wiedzą, gdzie będą studiować... :(

i czy w pokojach kwateruje się studentów tego samego kierunku?
              • Gość: Lila* Re: Akademik Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:23
                Przy przyznawaniu akademików najważniejszy jest dochód twojego gospodarstwa
                domowego w przeliczeniu na osobę. Im niższy dochód tym przyznanie miejsca jest
                bardziej prawdopodobne. Odległość ma jakieś tam znaczenie, ale już nie tak duże.

Z tymi jedynkami to jest tak, że składa się podanie o przyznanie jedynki. W
                czerwcu zbiera się ta cała komisja i przydziela jedynki wg liczby zdobytych
                punktów (dostaje się je np. za studiowanie dwóch kierunków, rok studiów, średnią
                ocen, działalność na rzecz uczelni, dochód, sytuację rodzinną i inne takie).
                Czyli słowem trzeba się zasłużyć ;)

• histerykmaturzysta Re: Akademik Krakow 04.08.07, 22:13
                  aha, a dwójkę na I roku można dostać?

jakie są progi dochodów sprzyjające przyznaniu miejsca w akademiku i jak duży
                  wpływ ma na to to, czy druga osoba w rodzinie studiuje?
                  • Gość: Lavelle Re: Akademik Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 11:17
                    podbijam temat:)
                    • Gość: elizeusz Re: Akademik Krakow IP: 195.136.180.* 05.08.07, 14:05
                      a wie ktoś może, czy istnieje możliwość uzyskania miejsca w akademikach innych
                      uczelni, przez studenta uj? na jakich zasadach i w jakich akademikach etc.?
                    • Gość: famme Re: Akademik Krakow IP: *.crowley.pl 05.08.07, 14:08
                      Jeśli chodzi o WPiA kiedyś już o tym pisałam, ale powtarzam - przy czerwcowym przydzielaniu miejsc w domach studenckich maksymalny dochód na osobę nie mógł przekroczyć 1000 PLN (nie wiem czy netto czy brutto, ale obawiam sie, ze brutto). Miejsca, które nie zostały obsadzone, zostaną przydzielne dla pierwszoroczniaków i ewentualnie dla osób ze starszych roczników, które w odpowiednim czasie złożyły odwołanie. W związku z tym, obawaiam się, że próg dochodu przy rzydziale wrzęśniowym, może sie obnizyć i wynieść mniej niż 1000 PLN (chyba brutto) na osobę. Niestety... Powyższe informacje odnośnie progu dochodu dotyczą WPiA i nie wiem jak jest na innych kierunkach.
                      Niestety, osoby z pierwszego roku, muszą liczyć sie z tym, ze raczej "luksusowych" pokojów nie dostaną...ale nie jest to reguła.

• Gość: elizeusz Re: Akademik Krakow IP: 195.136.180.* 05.08.07, 14:48
                        czytałem, że tu chodzi o dochód netto, więc jak dla mnie - oki... poza tym, co
                        można zrobić, żeby uzyskać lepszy pokój lub lepszy akademik? od czego to
                        zależy? jakieś wskazówki? z góry dziękuję
                      • Gość: ??? Re: Akademik Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 14:13
                        Mam pytanie związane ze sposobem liczenia członków rodziny,ponieważ
                        sama już nie wiem jak to sie robi.Mam brata który ma 22 lata nie
                        uczy sie i nie pracuje,jest na utrzymaniu rodziców.Czy jego też
                        wlicza się podczas obliczania tych dochodów przypadających na
                        członka rodziny??
                  • Gość: Lila* Re: Akademik Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 14:27
                    Dwójkę można dostać, trzeba mieć tylko dar przekonywania ;)

W zeszłym roku progi były coś około 950 zł, ale głowy sobie nie dam uciąć :)

To czy druga osoba w rodzinie studiuje powoduje po prostu, że dochód
                    gospodarstwa domowego dzielony jest na więcej osób. Można też wpisać w
                    uzasadnieniu, że dwie studiujące osoby są dużym obciążeniem finansowym dla
                    rodziców albo coś w tym stylu ;) I trzeba też pamiętać, zeby do dokumentacji
                    dołączyć zaświadczenie z uczelni rodzeństwa.

• Gość: Lavelle Re: Akademik Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 14:43
                      Dzięki Lila*za wskazówki:)
                      My z siostrą mamy po 600zł na głowę czyli chyba w sam raz żeby dostać pokoik?
                      A myslisz że mamy jakąś szansę na Nawojkę czy Piast z łazienką?

pzdr
                    • Gość: elizeusz Re: Akademik Krakow IP: 195.136.180.* 05.08.07, 14:48
                      dar przekonywania? a kogo, gdzie i jak trzeba przekonywać? ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka