lukash3131 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 14:52 dzieki za klucz, ale te wypracowanie ma o wiele wiecej slow niz 250 Odpowiedz Link Zgłoś
crunkkasia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:00 250 to dolna granica, nie ma górnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OdaDoRadości :D Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:02 jak w ogole mozna bylo dac takie temat jak sen izabeli leckiej :/ tego nie czaje :/ a pozatym "Lalka" byla rok temu ... nie ma na serio innych lektur ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:06 Poziom rozszerzony...masakra. Nie dośc, że czytanie ze zrozumieniem trzeba było przeczytać ze 3 razy,żeby zrozumieć, to pytania... Nie rozumiem, dlaczego w niektórych testach przy pytaniach są numery akapitów, z których skorzystać, a w tym akurat nie było. U mnie niektórym ludziom zająło samo to czytanie ok 1,5 godziny (gdzie średnio powinno zając do 45 minut). Co do wypracowania? Wg mnie stanowczo za mało czasu (pisałam drugi temat o słowie). W ogóle temat-rzeka. samej interpretacji można było napisać z 5 stron, a gdzie miejsce i czas na funkcję słowa, kreacje bohaterów i resztę? gdzie na wnioski? Wkurza mnie, że to przykładowe wypracowanie wygląda tak niewinnie, bo temat rzeczywiście- wydaje się być prosty, ale można pisać i pisać o nim wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:28 Zgadzam sie w 100 % z tym, co napisalas. Tez pisalam poziom rozszerzony i chore było to, że na pierwszą część egzaminu trzeba było poświęcić tak dużo czasu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna molly Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.informel.pl 05.05.08, 15:32 Ja uważam tak jak wy ...to czytanie to była poprosu rzeź...no uściśle..pytania do tekstu .....ja wybrałam 1 temat i nawet mi poszło w miarę dobrze....chciałabym mieć 60% chociaż na próbnej było o wiele lepiej .,..naprawde boje sie o wyniki.....szajse! provehito in altum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabela Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:10 WYPRACOWANIE NA JEZYKU POLSKIM NIE MA LIMITU SLOW!!!!!!!!!!!! MASZ 4 STRONY I TAK JAK SOBIE TO ROZPLANUJESZ, TAK MOZESZ NAWET PISAC, CIEZKO ZANALIZOWAC JAKIS TEKST W 250 SLOWACH- TO OBOWIAZUJE WYLACZNIE NA JEZYKACH OBCYCH A NIE NA JEZYKU POLSKIM!!! Co do kolegi, który zrobił błąd rzeczowy, to nie byłabym zbyt dużą optymistką. To jest błąd rzeczowy i to zasadniczy błąd rzeczowy. Bo jeśli kolega napisał złe nazwisko, a nie jest to wyłącznie kwestia literówki (np. zamiast Łęcka, Łącka czy Łądzka) to od razu możesz dostać zero. Wiem, co mówie, bo dokładnie tłumaczył nam to polonista i na maturze próbnej był taki przypadek, że ktoś napisał, że "Lement Świętokrzystki" został napisany przez Adama Mickiewicza, i w tedy dostał za wypracowanie od razu zero, bo po prostu pisał o innym utworze, który być może napisał Mickiewicz (choć wiemy, że nie napisał) Tak samo może być w tym przypadku. Scharakteryzowałeś jakąś Izabelę, ale nie tę, o którą chodziło, więc nie zrealizowałeś tematu. Widzę, że na forum jest ogólnie wielka panika, a ja jestem dość zadowolona, z tego co napisałam. To prawda, pytania do tekstu Miłosza były bardzo trudne, ale tematy wypracowania bardzo mi się podobały, ja pisałam pierwszy. Ciężko przewidywać jakikolwiek wynik, ale jestem dobrej myśli. Powodzenia jutro! Nie denerwujcie się, a myślcie :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.tvk.torun.pl 05.05.08, 17:59 ja słyszałam, że jeśli napisało się błąd rzeczowy, to ni można przyznać punktów za informacje w tym właśnie zdaniu. Np. jeśli na próbnej pisali że narrator używał jakiegoś środku stylistycznego w kontekście Pana Tadeusza, to nie dostawało się punktów za ten środek, bo w PT nie ma narratora tylko podmiot liryczny. ale jakieś punkty się dostawało. Nie wiem, jak będzie w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Styś Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 14:54 Chyba nie najgorzej:0 czytanie ze zrozumieniem fajne;) dobrze ze nie dali potopu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEntek RADOm Sążnisty :P IP: 193.111.144.* 05.05.08, 14:58 Sążnisty- dogłębny, obszerny, pełny. Trzeba sie liczyć z tym jak to zabrzmi w kontekście całego zdania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz ze szczeci Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 14:59 wiem ze bedzie 30% licze na 40% modle sie o 50% a takto zpoatym pierwszy tekst do czytania byl w maier latwy ale bardzo na czasie bo czesto soptykamy sie z tym zjawiskiem. a jesli chodzi o wypracowanie to bylo ciezko zawsze bylem wstanie udzielic wyczerpujacej odpowiedzi na obydwa tematy a teraz bylem wstanie cos wysuplac tylko na 2 temat z wielkim problemem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 15:00 wedlug mnie sążnisty to dosadny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEntek RADOm Sążnisty :P IP: 193.111.144.* 05.05.08, 15:03 Dosadny też może być:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OdaDoRadości :D Re: Sążnisty :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:05 ogólnie mówiąc... próbna była łatwiejsza :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja nie on Re: Sążnisty :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:07 słownik języka polskiego: sążnisty «o tekście: bardzo długi» Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 16:12 ja też anpisałam że sążnisty to dosadny... mam nadzieję że to uznają... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OdaDoRadości :D Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:00 ogolnie ... masakra :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEntek RADOm Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 193.111.144.* 05.05.08, 15:06 Liczmy na wyrozumienie personelu z CKE... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OdaDoRadości :D CKE rządzi się swoimi zasadami :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:08 hmmm... nie ma co liczyc na wyrozumialosc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizzz Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:17 Ja nie wiem co to za jakis sadysta układał ten test czytania ze zrozumieniem na rozszerzeniu!! Nie bałam sie ani troche ale jak zaczełam go robic to myslalam,że zaraz zwatpie i wyjde... Tematy wypracowan nawet spoko,ale czasu mi zabraklo zeby to jakos rozwinąć zajać sie str.stylistyczna bardziej...wszystko to takie jakies takie nijakie... kto idzie wykonac zamach na oke,razem ze mna? xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:07 czy to wyptacowanie na temat Lalki jest aby napewno dobre? mam erażenie ze jest napisane tak jak powinno byc na poziomie rozszerzonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:12 A czy za błąd rzeczowy nie sprawdzają całej pracy ? bo ja przez przypadek wzięłam date wydania za date powstania wiersza :( czego się w nerwach nie robi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:22 obejmuja tan jakies pkt ale nie za duzo wiec sie nie przejmuj moze jedn moze dwa stracilas a tak to cale wypracowanie oceniaja normalnie jak sie wstrzelilas w klucz to bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEntek RADOm Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 193.111.144.* 05.05.08, 15:12 W wypracowaniu tym nie widzę nic o stosunku Izabeli do Ojca... a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:18 może jedno zdanie by sie znalazlo ale mam nadzieje ze to powinno wygladac calkiem inaczej przynajmniej moje wypracowanie nawt w najmniejszym stopniu tego nie przypomina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ananana Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:08 moim zdaniem coś jest. to że nie chce by ojciec się poniżał grając w karty z kupcem galanteryjnym, który jeszcze specjalnie przegrywa by ten miał się z czego utrzymać. nie podoba jej się to zachowanie ale zwraca się do niego z czułością papo a nie ojcze i takie tam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:09 siostra miała racje mowiac ze naszym ministrom edukacji chodzi o to zeby w polsce było jak najmniej wykształconych młodych ludzi;/ fajowe tematy. ja osobiscie jestem po tej maturze załamana a polskeigo bałam sie naj mniej. ciekawe co bedzie jutro;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elasko Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.meskonet.pl 05.05.08, 15:13 Dla mnie porażka ta matura...te tematy wypracowania;/ A to dopiero poczatek;/ Jutro jak dowala list formalny to sie nie zdziwie;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrupiX Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 217.153.255.* 05.05.08, 15:10 Ja mam pytanko moze glupie i jezeli kogos uraze to sorki... Ale dlaczego dla nieslyszacych maja inne pytania niz my o wiele latwiejsze...?? Przeciez oni nie slysza a czytac umia Dlatego nie wiem A o wiele latwiejsze mieli... Jeszcze ra sorki jezeli kogos urazilem... ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka08 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:33 poniewaz dla nieslyszacych polski jest tak naprawde jezykiem obcym - jezykiem pierwszym dla nich jest jezyk migowy, ktory ma ograniczona liczbe slow. i dlatego jest im trudniej zrozumiec zwykly tekst pisany, bo jak im wyjasnic czym sie rozni tekst np. dlugi od rozwleklego skoro oni maja tylko jeden symbol na te wszystkie okreslenia (dlugi, rozwlekly, saznisty, obszerny itd) kto pyta nie bladzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_shakespeare_a Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:11 A ja pisałam ROZSZERZONY! :) Super, bo CKE chyba sobie z nas jaja zrobiło! No tekst był przerąbany, a już po szczęśliwym zakończeniu odpowiadania na pytania, niewiele czasu zostało na napisanie wypracowania (ja napisałam go aż do brudnopisu, to będzie z 5 stron, ale biorąc pod uwagę, że pisałam dwa wersy w linijce... Jednak nie liczy się ilość, tylko liczba trafień w KRWAWY KLUCZ!) Moim zdaniem bardzo trudna! Nie spodziewałam się że aż tak "dadzą czadu"! Dla porównania tylko dodam, że próbną napisałam na 92% (rozszerzoną), więc...? No cóż... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:16 to sie boj bo jeszcze nie zdasz przypadniek ;d;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEntek RADOm Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 193.111.144.* 05.05.08, 15:20 I po hu.. takie dobijające komentarze dajesz? <glupek> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:24 bo jestem ciekawa czy ktoskolwiek napisal podobne wypracowanie do tego szczerze w to watpie bo zdawalby wtedy na rozszerzonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:25 jakie znowu dobijajace jak ktos pisze rozszerzona na 92% to czym ma sie przejmowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka89 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 15:35 Matura... Zobaczymy jak to będzie... Wypracowania na podstawie były trudne. Mam nadzieję, że dostanę wystarczającą ilość punktów... przynajmniej chciałabym zdać... Uważam, że komisja powinna czytać wszystko to co napiszemy, bo wiele osób obawia się o błędy rzeczowe... Z polskiego od wielu lat mam dobre oceny, a tu... matura niesie ze sobą nerwy, które powodują zaćmienie mózgu... Maturę powinno się zlikwidować, a na uczelniach należałoby robić egzaminy wstępne i problem z głowy. Pozdrawiam wszystkich Maturzystów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:45 widać, że ludzie w OKE pisali starą maturę, gdzie trzeba było pisać milion stron i nie zdają sobie sprawy z wymogów nowej. Moim zdaniem pisząc o dwóch utworach (czyli temat 2 na rozszerzeniu) po prostu nie ma możliwości, by napisać prawie wszystko i zmieścić się w wyznaczonym miejscu (nawet doliczając brudnopis). Tym bardziej, że temat nie był do końca precyzyjny i jak już ktoś napisał - był to temat rzeka a samych kontekstów znalazłam chyba z 10. Nie wspominam o wnioskach, podsumowaniu czy czymkolwiek. Po zinterpretowaniu wiersza zostały mi 2 strony na Myśliwskiego i podsumowanie :/. co do czytania to obliczyłam sobie 5-7 punktów, ale oczywiście zależy na jakiego trafię egzaminatora, gdyż wiemy, że NAJWAŻNIEJSZY jest klucz. w ogóle na polskim niby nie ma limitu, ale masz określone miejsce. a najlepsze jest to, że na rozszerzeniu jest go tyle samo co na podstawie, a chyba sama nazwa poziomu sugeruje, że ludzie z rozszerzonego powinien sugerować, że należy dać im szansę do wykazania się. zresztą co do limitów to samo jest z językami obcymi. oczekują od maturzysty bogatego słownictwa, skomplikowanych struktur a pisząc rozprawkę (wstęp, zakończenie i po 1 argumencie za i przeciw) przekraczam limit i muszę kreślić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 82.177.244.* 05.05.08, 15:14 Chciałam zapytać, czy mogę gdzieś znaleźć klucz do wypracowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina_89 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 87.205.149.* 05.05.08, 15:16 właśnie klucz by się przydał, bo co mi po przykładowym wypracowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suszarka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:20 Przykładowe wypracowanie z rozsz, jest masakryczne. Co to są miazmaty wogle>?! Pierwsze, nie ma tyle miejsca w arkuszu, tylko 4 stronki pismem pisanym ręcznie, halo?! Czytanie spoko, 8/10 mam nadzieje że macie dobry ten klucz:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:26 mam pytanie ten klucz to jest już z OKE taki ostateczny czy oke bedzie mialo inny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 15:28 Ludzie a jak napisałem synonim sążnisty-treściwy jak myślicie jest jakaś szansa że punkt mi za to dadzą??? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_shakespeare_a Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 16:51 Tak na dwa razy... Ale raczej nie, zależy, jaki będzie szanowny egzaminujący... Jejku, ludzie, ja jestem załamana! :( Tu trzeba było jeszcze godzinę co najmniej, by dogłębnie zanalizować te teksty (mówię o rozszerzonym)! Nie wiem, co to będzie... W sumie czytanie nie poszło mi chyb atak źle niż to się zapowiadało na początku (w momencie, gdy pierwszy raz przeczytałam tekst), ale... :/ W wypracowaniu to możliwe, że trafiłam wszystko z klucza, a możliwe, że nic! Ale nie sprawdzam, bo się dobiję jeszcze i tyle tego będzie! Kurrrrczę... CKE litości! Dajcie chociaż WOS "R" łatwiejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
ccapucino Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:28 Weźcie przestańcie... Nie bałam się polskiego a tu teraz po sprawdzeniu odpowiedzi po prostu się załamałam. Niby z testu miałam ok. 13 punktów (tak mi wyszło) ale z wypracowania co do tego przykladowego to się normalnie załamałam. Modlę się tylko aby zdać. I mieć te 30% aż się boję następnych testów. A jeszcze został mi angielski i matematyka. Żeby się tylko nam udało i abyśmy wszyscy zdali. Tego Wam i sobie życzę bo może być gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.08, 15:57 mógłbym idealnie przepisać Twój komentarz. Dotyczy mnie również w 100%... powodzenia dalej i 30VI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dec'u Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:49 Co sie martwicie !!! W końcu ktoś autostrady i stadiony musi budować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deux_100 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.183.c81.petrotel.pl 05.05.08, 15:25 Uważam ze ta maturka to lajtowa :P Myślałem że będzie gorzej XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minnie Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.abaks.pl 05.05.08, 15:36 Niestety, matura z pozoru łatwa, ale jak spojrzałam na odpowiedzi... Jednym słowem - nieciekawie. Uważam, ze ile ludzi, tyle interpretacji, a inna interpretacja wcale nie oznacza blednej! Cala ta zabawa w "trafianie odpowiedzi podanej w kluczu" jest smieszna... Latwiej byloby sie wykazac ogolna wiedza niz trafianie w zamysly autora matury... :| Odpowiedz Link Zgłoś
yu-rin Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 16:14 czy jak na rozszerzeniu bardziej potraktowalam opowiadanie o szczurach jako parabole życia obozowego a nie totalitarnego panstwa to to bedzie potraktowane jako nadinterpretacja i nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.blue-net.com.pl 05.05.08, 15:26 pochrzaniło im sie z ta matura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! do gazu z tymi co wymyslili to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień-na-kamieniu !!! Pospolite Ruszenie !!! IP: 89.231.205.* 05.05.08, 15:33 Kto idzie ze mną na siedzibę główną CKE ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:27 Matura rozszerzona była wg mnie trudna. Dużo trudniejsza od próbnej. Tam chociaż był romantyzm - a co w szkole słyszałm od września? 'Romantyzm! Romantyzm! Mickiewicz i Słowacki! Uczcie się romantyzmu! Będzie! Na bank! Romantyzm!'. Co to w ogóle jest za rozmowa 'uczcie się'. Do czego? Do czytania ze zrozumieniem? Albo się człowiek w klucz wpasuje albo nie. Nie, to pomachajmy łagodnie ręką w stronę Uniwersytetów. Tak, to odmachajmy tym, którym się nie udało. Krótka piłka. Nie ma tu miejsca na to by się tego nauczyć. Albo ma się dryg do 'wyławiania' informacji od tak, albo się go nie ma i wtedy zaczynają się schody. Ja nie mam. Wyrabiałm to w szkole, z klasą, w domu, samotnie, nic, zero, null. Aha. Gratulujemy ludziom układającym tabelki. Naprawdę. Tabelki. Dobry pomysł - chcemy więcej tabelek. I może jakieś krzyżóweczki, Jolki najlepiej, żeby za łatwo nie było. I na czym polega motyw z dawaniem na maturze tekstów których nie przerabiano? Przynajmniej w mojej szkole ni Różewicza, ni Mrożka z jego 'Lolem', ani też Myśliwskiego z 'Kamień na kamieniu'. Raz pierwszy (mea culpa, moja wina, moja ignorancja być może tu wychodzi) tekst na oczy widzę i temat piszę. Uskarżam się? Może trochę. Bo na co mi był rok słuchania 'Ucz się tego! Siamtego! Owego! Wszystkiego!', jak na maturze (pisemnej) tak naprawdę trzeba łutu szczęścia, kropli stresu, dobrego długopisu i więcej szczęścia. Może jeszcze znajomości budowania zdań. Nie potrzebuję zbyt wiele wiedzieć o tym czy Mickiewicz lubił Słowackiego i czy 'Słowacki wielkim poetą był'. Niech sobie będzie. Tyle że się okazuje iż mi to niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.nysa.3play.net.pl 05.05.08, 15:43 zgadzam się z Toba w stu procentach. chciałam być ambitna wierzyłam że dam rade, jestem załamana. całej literatury nie przeczytam wybaczcie droga komisjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodz Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.mnc.pl 05.05.08, 15:27 Ludzie.. podstawa byla banalna, cieszcie sie. Na rozszerzeniu 1: tekst "Lolo" - trzeba bylo odczytac paraboliczne znaczenie i temat 2: analiza porownawcza 2 fragmentow - "Slowa" Rozewicza i "Kamien na kamieniu" kogos innego(a wiec niczego nie znalismy)- rola rozmowy w kontaktach miedzyludzkich,zwrocic uwage na kreacje podmiotu mowiacego. I szczerze mowiac balam sie o zle odczytanie znaczenia parabolicznego a i tak pol na pol trafilam w przykladowe rozwiazanie drugiego tematu. Poza tym nie rozumiem dlaczego dali ta tabelke w czytaniu ze zrozumieniem ;s troche to zmienili. do tej pory bylo"odpowiedz na podstawie np akapitu 2 i 5" ;/ Ale chyba zle nie bedzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SworN Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 15:36 ja nie jestem na tyle powalony zeby pisac polaka rozszerzenie :P Matma uber alles :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.cpe.marton.net.pl 05.05.08, 15:43 Witam! Podano juz klucz odpowiedz. Sprawdzilem i z 14pkt z czytania ze zrozumieniem powinienem ustrzelic. Boje sie jednak tego wypracowania;/ Pisalem 2 temat. Poziom oczywiscie podstawowy. Powiedzcie miczy istnieje taka mozliwosc zeby za wypracowanie dostac 0 pkt? Z tego co wiem 25pkt jest za rozwiniecie tematu a drugie tyle za styl itp. MI do zaliczenia bedzie potzrebne jeszcze ok 10pkt. Moje wypracowanie odbiega daleko od tego z przykladowego;/ Ale czy za sama interpretacje, podanie epoki i krotka charakterystyke jestem w stanie uzyskac te 10pkt? Jak wam sie wydaje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 16:11 Z testu tez ok tylu będę miała. Potrzeba Ci 7 pkt :) Wiec jak pisałeś na temat, to zawsze jakieś pkt można złapać :) Trzeba być dobrej wiary:) Można mieć 0 pkt, jak się popełni kardynalny błąd, typu pomylenie nazwisk, pomylenie autorów wiersza, powieści, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 16:13 Sorry, tyle, a nie tylu:) Mój błąd:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:28 myslalam ze bedzie cos wojennego niestety okazalo sie ze jest "Lalka":(mam nadzieje ze geografia i rosyjski beda latwe hehe Odpowiedz Link Zgłoś
crazydaisy1989 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:38 nie no ta matura to jakas patologia...zamiast sie skupic na tym co jest naprawde wazne to sie skupili na lalce ktora sobie cos marzy...co mnie to obchodzi...co jest smiesznego to, to ze duzo osob skupilo sie na negatywnej ocenia panny izabeli...sie nie dziwie bo z fragmentu mozna bylo tak wywnioskowac ale jak sie okazuje to nagle zrobili z niej niewinne dziewcze...a w kazdym z opracowan to jak jest???kto to w ogole wymyslil???jest o wiele wiecej wybitnych pisarzy niz prus...a zreszta doswiadeczni poprzednimi latami wiemy ze wiele osob nie zdaje wiec moze czas najwyzszy pomyslec i w koncu dac cos normalnego o czym mozna pisac a nie skupiac sie na jakis dyrdymalach jak sen panny izabeli leckej...zgroza...i nie bede sie dziwila jak bedzie wiele samobojstw...nie tylko po podstawowym polskim... Odpowiedz Link Zgłoś
etna1989 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:48 ta matura to była jakaś paranoja;/ równiez wyszlam zadowolona, a gdy tylko zobaczylam odp to sie przerazilam ;/ zawsze Izabela byla ukazywana negatywnie no i tak napisalam ;/ i jeszcze ta interpretacja snu ;/ przeciez kazdy inaczej analizuje :/ poprostu załamka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:49 odpowiedzi sa zle ja wam to mowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigos Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 15:40 a mnie tak i tak najbardziej cieszy że tylko 7.5 % zdawało Polski na roz... mniej konkurencji ^^ na dziennikare na UW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:40 Pisałam rozszerzony. Czytanie ze zrozumieniem okazało się być totalną masakrą! Ja się Miłosza spodziewałam, ale nie w czytaniu ze zrozumieniem! Strasznie trudne pytania. Może 3/4 punkty będą. Jeśli chodzi o analize i interpretacje to pisałam na temat 1. Już jestem lepiej nastawiona niż do czytania ze zrozumieniem. Nie wiem czy przypadkiem nie zrobiłam nadinterpretacji :/ Ale wnioski chyba mam nie za dobrze... Eh... jakoś to będzie. Wygląda na to że w tym roku polski będzie tym najtrudniejszym przemiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.gorzow.mm.pl 05.05.08, 15:34 sorry, ale gdzie w tych przykładowych odpowiedziach do wypracowania 1 został zawarty kontekst historycznoliteracki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyzkov Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.cust.tele2.pl 05.05.08, 15:42 No właśnie... jakieś takie infantylne te odp gazety. Mam wrażenie jakby w tym wypracowaniu nr 1, ktoś przelał światopogląd gazety. Żadnych odniesień do Polski, patriotyzmu, zrywów narodowo-wyzwoleńczych, a przecież w tym kontekście powstawały te wiersze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtex Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.wroclaw.mm.pl 05.05.08, 16:14 trzeba poczekać na jutrzejsze arkusze i klucze któe będą w wyborczej, bo dla mnie " przykładowe rozwiązanie " wypracowania jest dupne, bo nie wiadomo jak sie wtedy ocenić :/ a co do tematu wybrałem 2. wydawał mi się łatwy, ale po tym jak zobaczyłem to śmieszne "przykładowe rozwiązanie" nieco zwątpiłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.171.160.90.crowley.pl 05.05.08, 15:34 Po wyjściu z sali nie byłam z siebie zadowolona, uważałam, ze matura była trudna (być moze to zemsta za marcowe przecieki xD ) i byłam zmartwiona aczkolwiek po przeczytaniu odpowiedzi jestem jednak spokojna o swój los ;D acz dalej sądzę,że była trudna Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.08, 15:36 było tak sobie ..:(a gdzie te wasze odp do testu z polskiego????? bo chce sprawdzić czy zdałam a klikam i nic tam nie ma :( co jest grane?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :///////////////// Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 15:39 Matura... Zobaczymy jak to będzie... Wypracowania na podstawie były trudne. Mam nadzieję, że dostanę wystarczającą ilość punktów... przynajmniej chciałabym zdać... Uważam, że komisja powinna czytać wszystko to co napiszemy, bo wiele osób obawia się o błędy rzeczowe... Z polskiego od wielu lat mam dobre oceny, a tu... matura niesie ze sobą nerwy, które powodują zaćmienie mózgu... Maturę powinno się zlikwidować, a na uczelniach należałoby robić egzaminy wstępne i problem z głowy. Pozdrawiam wszystkich Maturzystów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:43 mozecie wejsc na cke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:47 Ja bynajmniej niet, zero wejścia na cke. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanol Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 84.38.160.* 05.05.08, 15:48 ja wchodze jest blisko 3000 gosci on-line. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:52 to jestes szczesciarzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina_89 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 87.205.149.* 05.05.08, 15:57 a jak napisałam że wiersz tetmajera został napisany u schyłku romantyzmu...to jest błąd rzeczowy...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyzkov Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.cust.tele2.pl 05.05.08, 16:24 Jakbyś napisała, że u schyłku pozytywizmu to jeszcze można by przełknąć, aczkolwiek charakter wiersza i autor wskazuje wyraźnie na dekadentyzm. Romantyzm nie przejdzie na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina_89 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 16:28 No ja wiem, że romantyzm jest źle bo dwie epoki wcześniej...ale czy mogą mi od razu dać 0 punktów za wypracowanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyzkov Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.cust.tele2.pl 05.05.08, 16:33 Nie jestem jakimś specjalistą jeżeli chodzi o przewidywanie klucza ale wydaje mi się, że nie powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeszloroczna Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.sds.uw.edu.pl 05.05.08, 15:48 nie panikujcie tak z tym rozszerzeniem... ja je pisalam rok temu. wtedy na forum bylo podobnie, tez wszyscy pisali, ze marza o 30%... a potem okazalo sie, ze wyniki sa naprawde pozytywnie powalajace:) w mojej szkole z 30 osob zdajacych polski rozszerzony tylko dwie mialy wynik ponizej 70%. nie ma znaczenia, czy znaliscie tekst wczesniej czy tez nie. dla przykladu powiem, ze "Kamien na kamieniu" moja kolezanka z I roku studiow czytala miesiac temu;)liczy sie to, czy potraficie wyciagnac z tekstu wszystko, co sie da:) i nie sugerujcie sie w zaden sposob przykladowymi wypracowaniami. przeciez to nie klucz. troche wiary w siebie:) egzaminatorzy to tez ludzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:56 Dziękować za pocieszenie ;p Patrząc na to tak z większym dystansem...to może nie będzie tak źle. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maybeSepuku Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 84.38.160.* 05.05.08, 15:43 W jakich wypadkach mozna dostać 0 pkt za wypracowania na temat "lalki" Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpiotr Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:43 W kwestii rozszerzonej: - Patrzę, Miłosz. Jest dobrze. Patrze na pytania do tekstu. Nie jest dobrze. - Wypracowanie, temat "Mrożkowy", do przeżycia. Tylko to przykladowe wypracowanie w kluczu mnie się nie podoba :) Będzie dobrze, teraz już z górki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomorzanin Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:51 Przez ostatni rok pisałem multum prac rozszerzonych - i sylabusów i wypracowań balansowałem między 50-70%. Teraz modle sie o 30:| Według mnie rozszerzenie było przegięte:/ Nic z kanonu lektur! jeszcze nigdy takiej sytuacji chyba nie było:/ a co do tej przykładowej pracy to szału nie robi:/ klucz kiedy ma być dostępny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeszloroczna Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.sds.uw.edu.pl 05.05.08, 16:02 przeciez na rozszerzeniu moga wszystko dac;) w zeszlym roku tez byla "Pani Bovary" Flauberta, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umo Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:45 wy to mieliscie lightowo my ktorzy pisalismy stare matury to dopiero mielismy przesrane, nikt od nas nie wymagal czytania ze zrozumienie jedynie dlatego,ze kazdy kto pisal stare matury do dzis dnia umie czytac,ze zrozumieniem. Nie rozumiem,skad te halo wokolo matury :D Ale zeby nie bylo zycze powodzenia tym ktorzy pisali nowe matury w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: polski-rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:46 Czy tylko ja mam takie wrażenie czy wszyscy są załamani...poslki rozszerzony-porażka...nie wiem kto takie tematy wymyslał, a klucz za duzo mi nie powiedział;/ Zdać chyba zdałam...ale chyba moim sukcesem zyciowym to nie bedzie...jestm rozczarowana, bo uczylam i przygotowywalam sie duzo...a tutaj glupi temat i już źle zdana matura i nie liczy sie moja wiedza;/ Chyba 30czerwca nie pojde po wyniki;/ mam nadzieje ze tylko j.polski mnie rozczaruje;/ No coz jeszcze 5egazminow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieta Re: polski-rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:48 Nie należę do optymistek, ale napiszę, że BĘDZIE DOBRZE ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dec'u Re: polski-rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:50 Co sie martwicie !!! W końcu ktoś autostrady i stadiony musi budować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieta Re: polski-rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:53 I tak nie zdążą wybudować :D:D Nie będzie niczego! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrj babilon! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:50 za mało papieru! za mało czasu! nie wiem, czy to chodzi o ekonomię, czy ekologię, też jestem przeciw wycinaniu lasów, ale przy takim temacie (rozszerzony nr 1) 4 strony nawet + brudnopis to było za mało! temat mnei uradował, aczkolwiek tym samym-zgubił! nie zdążyłam nawet w połowie zawrzec analizy, nie mówiąc o interpretacji. koniec końców z rozbudowanego wstepu przeszłam do lapidarnego rozwinięcia i ściśniętego na resztkach brudnopisu zakończenia, które nie pomieściło nic z mych wniosków:(:( ludzie! czemu żałowac czasu i kartek?! poza tym jestem prorokiem. mówiłam już rok temu, że będzie lalka. a sobie samej wczoraj przepowiedziałam, że najbardziej chciałabym mrożka albo gombrowicza, ale wówczas na pewno nie zmieściłabym się w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: babilon! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:56 Ale czy treść brudnopisu się liczy? W zeszłym roku wszystko, co maturzysta napisał w brudnopisie, nie podlegało ocenie... Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpiotr Re: babilon! 05.05.08, 15:59 W poznańskim radiu mówiła o tym przewodnicząca OKE. Jest sprawdzany tylko w chwili, gdy uczeń umieści odpowiednią adnotację, np. "dok. na brudnopisie". Aaale, ponoć panuje pewna dowolność interpretacji w tej kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: babilon! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:06 A powinno być to jasno określone na arkuszu maturalnym... (Jeśli istotnie było, to przepraszam, że mieszam.) Zgadzam się z tym, że i czasu i papieru za mało. Każdy pisze w innym tempie i choć jasne jest, że można zmieścić się w 170 minutach, to jednak na naprawdę dobre prace poświęca się dużo więcej czasu. Poza tym czytanie ze zrozumieniem też nieco zajmuje... Ech... Szkoda gadać. Nowa matura jest do kitu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vingill Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:50 Po pierwsze w kluczu (pierwszy temat poziom podstawowy) nie widzę odniesienia do tła historycznoliterackiego moim zdaniem było ono bardzo ważne. Poza tym brak obserwacji tytułu, określenia podmiotu lirycznego umiejscowienia w epoce literackiej itp.Nie nastawiajcie się na te odpowiedzi myslę, że klucz będzie inny. A co do matury to moja refleksja- BRAK CZASU! Skończyłam pisać wypracowanie równo za 10 dwunasta a gdzie tu czas na sprawdzenie? Poza tym bardzo mało miejsca analiza i interpretacja dwóch wierszy na 4 stronach a4 to kpina! Niektórzy wyżej pisali, że maturka banalna co to interpretacja dwóch wierszy Ody do młodości i jakiegoś liryku Tetmajera ale zapominacie właśnie o tym odwołaniu do historii i literatury, które było moim skromnym zdaniem trudne! A jeśli chodzi o Tetmajera to wolałabym analizować jego wiersz Koniec wieku jest bardziej wyrazisty. Pozdrawiam maturzystów i powodzenia jutro! Odpowiedz Link Zgłoś
etna1989 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:56 a jak zinterpretowaliście sen ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:57 KIEDY I GDZIE BĘDZIE KLUCZ???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwiec Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 84.38.160.* 05.05.08, 16:02 klucz jutro u wożnego weż i otwórz sale..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:04 Jak Ci się nudzi to idź spać a nie pisz głupot bo człowiekowi się nidobrze robi Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1722 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 16:04 matura.onet.pl/167427,1,1,pobierz.html tutaj są przykładowe rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vingill Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:59 Brudnopis się liczy musisz tylko skreślić napis "brudnopis" i napisać "część dalsza czystopisu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 16:03 wie ktos kiedy bedea klucze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mery* Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:58 Ja jestem zadowolna, bałam się, ze dadzą jeszcze raz DZIADY! Temat moze nie był banalny, ale można było trochę napisać (pisałam na temat nr 2). Mam nadzieję, ze w takim spokoju przejdę przez wszystkie egzaminy, naprawdę nie denerwujcie się:) I życzę Wam wszystkim powodzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uni Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:12 Pisałam rozszerzony, drugi raz, jako że chciałam poprawić wynik zeszłoroczny.... Jestem nawet zadowolona, ale czy mi lepiej poszło to się okaże. Pierwszy temat z opowiadaniem Mrożka sobie odpuściłam :P Nigdy nie lubiłam twórczości Mrożka. Wiersz Różewicza i opowiadanie Myśliwskiego było naprawdę fajne. Wszystko na spokój... bo już pisałam w zeszłym roku.. ale widziałam jak się ludzie w sali denerwowali. Życzę powodzenia maturzystą na dalszej drodze maturalnej ;) Zwłaszcza tym z Nowego Dworu Mazowieckiego ;) Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyzkov Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.cust.tele2.pl 05.05.08, 16:18 Obawiam się, że tym razem możesz nie zdać: "Życzę powodzenia maturzystĄ (...)". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezintegrowana Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.blt.pl 05.05.08, 16:39 A ja zapraszam tutaj Całą Szanowną Komisję Egzaminacyjną, a przede wszystkim tych, którzy wymyślili te wspaniałe (!) tematy maturalne z polskiego.<hahaha>. Niech zrozumieja wreszcie, że przesadzają! Z próbenj matury z Operonem miałam 94%, a po przeczytaniu modelowych wypracowań do tej matury jestem rozczarowana, że nie uwzględniono tylu konkretnych informacji, które zawarłam w swoim wypracowaniu. Nie marzę nawet o wysokim wyniku, nie chce myslec o studiach... Naprawdę nie wiem czy smiać się czy płakać! Do przyszłych maturzystów i tych co będą robic poprawki napiszę tak: nastepnym razem nie uczcie sie o epokach, o wszystkich rodzajach liryki, narracji itd., nie czytajcie lektur i wiecie co, nie starajcie się wbić w model podobny do tych z poprzednich lat- tutaj juz nie ma żadnych zasad! No rules!!- anarchia! A i jeszcze zasada trzech jedności: za mało czasu do napisania, za mało miejsca na papierze i za dużo akcji (czyli za dużo informacji do uwzględnienia przy 2 pozostałych czynnikach). Pozatym matura na rozszerzeniu nie ofereowala zadnego konkretnego motywu do omowienia-(rola słów u Różewicza??!!!). Uczeń został sam ze sobą, nie miał punktu podparcia. Pozdrawiam wszystkich maturzystów!! Ta matura to absurd! Nie można jej brać na poważnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozszerzony-popraW Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:59 Poprawiałam rozszerzenie. Celowałam w punkty bliżej setki niż dalej, ale chyba nie trafię. Miałam dylemat: pisanie pracy licencjackiej czy maturalna nauka. Uczyłam się sporo, powtarzałam, analizowałam... jak większość z nas. I co? Niestety. Napisałam nawet sporo, ale - jak przeczuwam - niewystarczająco. System mamy nieciekawy. Nikogo nie obchodzi, że trzy lata kształcę się w kierunku swoich wymarzonych studiów. Nie mam szansy wykazać się uzyskaną wiedzą, gdyż rozmowy kwalifikacyjne wycofano. Pozostaje mi tylko umiejętność analizy i interpretacji utworów i tylko ona decyduje o mojej przyszłości. Strasznie to jest przygnębiające... Moim zdaniem na maturze powinny być tylko utwory z kanonu, bo patrząc na tegoroczny egzamin NIE przydały mi się w ogóle powtórki epok. Drzwi mojej przyszłości zostały zamknięte i tylko matura sprawdzająca umiejętności wrodzone a nie widzę (absurd!) może je otworzyć... Pesymistyczne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 16:03 Ludzie jeszcze raz spytam jak myslićie uznają mi synonim tego głupiego słowa jak napisałem treściwy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vingill Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:07 nie wiem ja też napisałam bogaty w treść, myślę ze nikt tu nie wie Odpowiedz Link Zgłoś