kamil.1234 06.05.08, 12:44 Czy będą na roszerzeniu z wosu , pytania typu zamkniętego abcd i zadania typu prawda/fałsz?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamil.1234 Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 12:52 tylko ciekawe ile ich będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastyyy Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 12:52 tak, część pierwsza to test, jest podobny jak na podstawie, tyle, że trudniejszy no i gorzej oceniany. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.1234 Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 12:54 aha z części 1 można zdobyć 20pkt, z analiz wykresów 10pkt a z wypracowania też 20pkt, dobrze mysle??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.chello.pl 06.05.08, 12:57 nie tylko wykresów ale też jakiś tekstów a reszta dobrze myślusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:09 ej a myslicie że może być fakt/opinia ? dla mnie ciezko jest to rozroznic? jak wy to robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.1234 Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 13:16 no cięzko to rozróżnić, ale np. jak jest w zdaniu "wydaje mi" lub podobne zwroty to wtedy jest to opinia... to będzie na 98% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snarski Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 13:25 Fakt/opinia. Fakt: W 2004 roku frekwencja w wyborach do parlamentu europejskiego wynosiła 22.4%. Opinia: Frekwencja w 2004 roku była wyjątkowo niska. W opinii masz wyrażoną - po pierwsze czyjąś opinię, pewną subiektywną ocenę. W przypadku faktu jest to coś obiektywnego, niezależnego, co bez względu na miejsce będzie prawdą. Popatrz na czasowniki jakie są użyte: wg socjologów, uważa się, wielu krytycznie wypowiada się... Nie wiem czy jakoś Ci to wyjasniłem. Tam gdzie pojawiają się konretne dane, liczby, daty, to z reguły są fakty, chociaz możę być np. W 2012 roku Polska będzie najbogatszym krajem świata. no to to jest oczywiscie opinia, a nie fakt (glupie to wymyslilem ;) poradzisz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
guaranazrana Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 13:37 Jeśli masz zwroty wyrażające opinię, np. sądzi się, uważa, moim zdaniem, według nas - to jest opinia, a FAKT jest to podanie informacji bez jej oceny, bez przedstawienia swoich poglądów. jak coś jeszcze niejasne to służę pomocą ;P Dużo się przygotowywaliście do WOSu?? bo ja idę na świeżo, bez powtórek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: 89.174.23.* 06.05.08, 13:43 Ja czytam sobie, nie kuje na pamiec, bo nawet czasu nie bylo...grunt, aby myslec szybko i dobrze... Latwo sie mowi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:54 ja także ide na zywioł :) co ma być to bedzie. gorzej bedzie z Historią:P Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_matuszynska Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 14:04 Gość portalu: Damian napisał(a): > gorzej bedzie z Historią:P A historia podstawa czy rozszerzony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 15:26 tak Histoia na poziomie rozszerzonym cel prawo ale po tej maturze cos czuje że bedzie lewo :P a koleżanka klaudia_matuszynska to co zdaje ? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_matuszynska Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 16:00 Kolezanka wos rozszerzony zdaje ;) Zycze powodzenia na maturze i przy rekrutacji na prawo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 18:32 no dziekuje koleżanko dziekuje bo w przesady róznego rodzaju sie nie wierzy :). A to koleżanka na jakie studia sie wybiera?? :) równiez życze powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś