Dodaj do ulubionych

WOS rozszerzenie , pytanie??

06.05.08, 12:44
Czy będą na roszerzeniu z wosu , pytania typu zamkniętego abcd i zadania typu
prawda/fałsz??
Obserwuj wątek
    • Gość: sd Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.chello.pl 06.05.08, 12:47
      tak
      • kamil.1234 Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 12:52
        tylko ciekawe ile ich będzie?
      • Gość: nastyyy Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 12:52
        tak, część pierwsza to test, jest podobny jak na podstawie, tyle, że trudniejszy
        no i gorzej oceniany.
        • kamil.1234 Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 12:54
          aha z części 1 można zdobyć 20pkt, z analiz wykresów 10pkt a z wypracowania też
          20pkt, dobrze mysle???
          • Gość: oko Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.chello.pl 06.05.08, 12:57
            nie tylko wykresów ale też jakiś tekstów
            a reszta dobrze myślusz
    • Gość: aa Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:09
      ej a myslicie że może być fakt/opinia ?
      dla mnie ciezko jest to rozroznic? jak wy to robicie?
      • kamil.1234 Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 13:16
        no cięzko to rozróżnić, ale np. jak jest w zdaniu "wydaje mi" lub podobne zwroty
        to wtedy jest to opinia... to będzie na 98%
        • Gość: snarski Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 13:25
          Fakt/opinia.

Fakt: W 2004 roku frekwencja w wyborach do parlamentu europejskiego wynosiła 22.4%.
          Opinia: Frekwencja w 2004 roku była wyjątkowo niska.

W opinii masz wyrażoną - po pierwsze czyjąś opinię, pewną subiektywną ocenę. W
          przypadku faktu jest to coś obiektywnego, niezależnego, co bez względu na
          miejsce będzie prawdą.

Popatrz na czasowniki jakie są użyte: wg socjologów, uważa się, wielu krytycznie
          wypowiada się...

Nie wiem czy jakoś Ci to wyjasniłem. Tam gdzie pojawiają się konretne dane,
          liczby, daty, to z reguły są fakty, chociaz możę być np.

W 2012 roku Polska będzie najbogatszym krajem świata.
          no to to jest oczywiscie opinia, a nie fakt (glupie to wymyslilem ;)

poradzisz sobie.

• guaranazrana Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 13:37
          Jeśli masz zwroty wyrażające opinię, np. sądzi się, uważa, moim zdaniem, według
          nas - to jest opinia, a FAKT jest to podanie informacji bez jej oceny, bez
          przedstawienia swoich poglądów.

jak coś jeszcze niejasne to służę pomocą ;P

Dużo się przygotowywaliście do WOSu?? bo ja idę na świeżo, bez powtórek :)
          • Gość: pawel Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: 89.174.23.* 06.05.08, 13:43
            Ja czytam sobie, nie kuje na pamiec, bo nawet czasu nie
            bylo...grunt, aby myslec szybko i dobrze... Latwo sie mowi:)))
            • Gość: Damian Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:54
              ja także ide na zywioł :) co ma być to bedzie. gorzej bedzie z Historią:P
              • klaudia_matuszynska Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 14:04
                Gość portalu: Damian napisał(a):

> gorzej bedzie z Historią:P

A historia podstawa czy rozszerzony?
                • Gość: Damian Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 15:26
                  tak Histoia na poziomie rozszerzonym cel prawo ale po tej maturze cos czuje że
                  bedzie lewo :P a koleżanka klaudia_matuszynska to co zdaje ?

• klaudia_matuszynska Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? 06.05.08, 16:00
                    Kolezanka wos rozszerzony zdaje ;) Zycze powodzenia na maturze i
                    przy rekrutacji na prawo :)
                    • Gość: Damian Re: WOS rozszerzenie , pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 18:32
                      no dziekuje koleżanko dziekuje bo w przesady róznego rodzaju sie nie wierzy :).
                      A to koleżanka na jakie studia sie wybiera?? :) równiez życze powodzenia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka