Dodaj do ulubionych

Matura WOS - jak było, co było?

• Gość: jacintho Re: Matura WOS - jak było, co było? rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:03
      Matura z WOSu nie byla taka trudna... Bardzo podobaly mi sie tematy
      prac pisemnych (dot. spolecznosci, inicjatywy spolecznej,
      nieposluszenstwa obywatelskiego) a zadania?? Tez byly dosc latwe
      zobaczymy ja poszlo o 15 :d wszyscym ktorzy pisali zycze samych
      poprawnych odpowiedzi
    • Gość: agataaa beznadziejnie ;( IP: *.192.95.murka.net 07.05.08, 12:05
      próbna to był pikuś! ale dzisiaj masakra :( skąd oni wytrzasnęli te pyytania i
      reszte? ;(
    • Gość: cięzko! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:05
      naprawde niewiem czy zdam!:(
      • Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:07
        Nareszcie WOS stanie sie przedmiotem poważnym, a nie branym przez
        wszystkich nieuków którzy mają w domu telewizor- ot, zeby zdac
        maturę.
        • Gość: Anka02 *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:12
          czy ty sie dobrze czukesz? czemu nas wszystkich oskarzasz? jezeli jestes takim
          znawcą i wielbicielem wosu to masz do tego prawo ale nie oceniaj innych a tym
          bardziej nie krytykuj! Mamy prawo do wyrazenia wlasnej opinii... a moze jednak
          nie? Poza tym ja takze stwierdzam ze tegoroczny wos byl bardzo trudny w
          porownaniu do zeszlorocznego czy probnego (pisalam rozsz)
        • Gość: Sanderos *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.tktelekom.pl 07.05.08, 13:32
          i jak się czujecie po dzisiejszym WOSie??
          Nio nie powiem że był banalny....
          Ojjjjj chciałabym to zdać, jako tako napisałam "list do gazety" więc wierze że
          zapunktuje......

Oj tam, 3mam kciuki za Was wszystkich, jutro mam prezentacje z polaka:O:O:O:O
      • Gość: katarinka Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.icpnet.pl 07.05.08, 12:08
        o społeczeńswtie obywatelskim praca na rozszerzony, ogólnie jak ktoś umiał to
        prosta matura
      • Gość: marina Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:11
        Za przeproszeniem trzeba być idiotą zeby pisac WOS PODSTAWOWY!
        Przeciez jesli chodzi o Wos to zawsze tak bylo ze rozszerzenie bylo
        prostsze do napisania niż podstawa! Najpierw pomyślcie co wybieracie
        a potem narzekajcie. Ale fakt faktem ze i tak matura 2008 z wosu
        byla trudna.
        • Gość: ania Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 14:07
          yyy ..wos podstawowy wcale nie jest trudniejszy od rozszerzenia ....! podstawa w
          tym roku byla zaskakujaco trudna ...i sformułowana w inny sposob niz zwykle
      • Gość: julita Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.50.54.* 07.05.08, 12:11
        ja się nie spodziewałam tyle o konstytucji...nasz profesor od wosu mówił że na
        podstawie nie będzie konstytucji....nie wiem jak mi poszło ogólnie to masakra
    • Gość: Ewelina Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 81.15.134.* 07.05.08, 12:07
      Zdana poddstawa jest ;-) nie narzekam... choc moglo byc lepiej.
      • Gość: rozczarowany o.O IP: 85.14.109.* 07.05.08, 13:12
        nie spodziewalem sie az takiej trudnej!
        probna byla o wiele latwiejsza w porownaniu z ta!
        niektore pytania tez jakies dziwne nie mam pojecia czy zdalem :/
        w niektorych wpisywalem cokolwiek by nie zoastawiac pustych miejsc malo bylo tak o ktorych bylem przekonany mimo ze jestem dobry z tego przedmiotu! no nie wiem czekam teraz z niecierpliwoscia na klucz odp ale gdzie tam 15 :/
    • Gość: ania gdansk BYLA ZA CIEZKA:(:(;/ IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:07
      naprawde jestem w szoku i rycze!
      • Gość: gość :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:12
        Matura była trudna porównujac z próbna. Ta pechowa konstytucja tyle
        jej było . Ogólnie myślalam ze az taka trudna nie bedzie ale
        niestety...
      • Gość: ana byla ...koszmar IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 07.05.08, 14:49
        nie martw sie jest nas pare tysiecy;)tak ogolnie to w czercu
        uslyszymy ze 80% polski nie zdalo matury.tak to sie skaczy
    • Gość: jacek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:07
      Wos podstawowy to 27zadań: Pierwsze 4 pytania zamknięte "abcd". Później kilka pytań prawda, fałsz. Było zadanie z mapą Europy pokazane w 2 motywach. Trzeba było wybrać odp jakich lat dotyczy ta mapa, wypisać 6 nazw państw wskazanych w poleceniu. Później 2 teksty o konstytucji i na końcu najlepiej punktowany list do gazety na temat konstytucji i jej roli w państwie i społeczeństwie. Trzeba było podać 2 argumenty za i przeciw dobrej konstytucji oraz podać 2 rzeczy które powinniśmy zmienić.

Ogólnie test dość trudny, ale nie było najgorzej.
    • Gość: aż żal!!! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:09
      CKE za bardzo przejelo sie swoja rola!I co chca pokazac ze z matura z wosu nie
      ma zartow???szkoda ze tak pozno sie wzieli za godne matury z tego przedmiotu,bo
      do tej pory byly dosc proste!(mam na mysli podstawe)Tylko czemu akurat nasz
      rocznik?I czemu wszystko na jedno kopyto,czy ci w CKE sa jacys
      ograniczeni?poczytali troche o konstytucji i wladzy i tylko pod to ulozyli
      arkusz!!!!brawo,brak slow naprawde brak slow!!!
      • Gość: słonko Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:10
        czy były grupy?
        • Gość: ja Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.50.54.* 07.05.08, 12:13
          na polskim były a na wosie to nie wiem...ale pewnie też;/
        • Gość: maturzystka2007 Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.08, 12:53
          w tamtym roku matura rozszerzona z wosu nie byla taka latwa jak piszecie. temat
          o spoleczenstwie obywatelskim jest naprawde lekki jezeli wie sie co o takiego,
          ale jak sie nie uczylo i nie powtarzalo do matury to oczywiste ze wszystko
          wydaje sie trudne. trzeba bylo sie uczyc a nie opieprzac sie- matura jest dla
          ludzi inteligentnych a nie dla tumanow!
        • Gość: OLECZKA Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.debnet.pl 07.05.08, 13:05
          Moim zdaniem grup nie było, pisało 7 osób z mojej szkoły i wszyscy mielismy to
          samo... ogólnie oceniam mature na trudną ale do zdania. próbna była o wiele
          łatwiejsza miałam 80% a z tej mysle ze ok 40% pozdrawiam
        • Gość: mun Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 88.156.166.* 07.05.08, 13:36
          cke do wora, na znak protestu jutro nie idę do szkoły!!!11 ;[
      • Gość: *pdzienne Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:12
        jak sa mapki- za dużo geografii.

jak konstytucja- cóż za niesprawdieliwość, skąd oni to wytrzasnęli?!

jakakolwiek historia tez odpada, bo jest z tego osobny egzamin.

A jakbyście mieli odczytac wykres to zadań z pogranicza matematyki
        też nie zrobicie?

• Gość: Ola Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:15
          Posluchaj.
          Nam nie chodzi o to rozdrabnianie na mapki etc., ale o
          niesprawiedliwosc w stosunku do nas, w porownaniu z poprzednimi
          rocznikami! Trzeba tez przyznac, ze matura powinna byc roznorodna,
          dac sie wykazac w roznych tematach, a nie tylko w jednym czy dwoch.
          • Gość: Aaaa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.08, 13:20
            przesadzacie, i tak wszyscy pozdajecie na min 60%
    • Gość: RadekBydgoszcz Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:10
      "Nareszcie WOS stanie sie przedmiotem poważnym, a nie branym przez
      maturę."

100% poparcia

• Gość: aaa ktos! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:13
        wez sie czlowieku ppanuj sam idz ta mature zdaj nieuku co pewnie gegre zdaje
        • Gość: pdzienne Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:20
          dziękuję. zadałam juz maturę. Z WOSU i Z historii- z wielkim
          powodzeniem.
      • Gość: mun Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 88.156.166.* 07.05.08, 13:38
        radziu z bydgoszczy, idź do domu się uczyć. zamilcz, wstydu oszczędź.
      • Gość: meksu Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.xdsl.centertel.pl 07.05.08, 13:45
        nomalnie, teligent się znalazł.Ludzie nie mają nic innego do roboty,
        tylko nauk politycznych się uczyć
    • Gość: arek wos -porazka IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:10
      ludzie wyciagnijcie mnie z opresji mam zwale ogromna!
      • Gość: slonko Re: wos -porazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:11
        byly grupy??
      • Gość: ania Re: wos -porazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:13
        nie tylko ty :/
      • Gość: Aga Re: wos -porazka IP: 84.201.212.* 07.05.08, 12:34
        Nie tylko Ty.....:( jesli jakims cudem nazbieram 30 punktow to pije
        cala noc ze szczescia :P potrzebny mi FART w tym momencie... na nic
        innego nie moge liczyc :/
        • Gość: mun Re: wos -porazka IP: 88.156.166.* 07.05.08, 13:39
          szkoda, że nie jesteś z rzeszowa to byśmy sie razem napili. ;P
          ja jak zdam to idę pić. jak nie zdam to też idę pić. trzeba się jakoś pocieszyć.
          nie było łatwo w tym roku..
          • Gość: julka Re: wos -porazka IP: 80.50.54.* 07.05.08, 13:51
            n ja tez piję hehe co mi pozostało... może się uda do parzymiech wywiozą hehe
            ciepły kąt i jedzenie będzie jak mnie z domu wywalą po wynikach hehe
            • Gość: sasakkk Re: wos -porazka IP: 83.1.88.* 07.05.08, 14:14
              n owłasnie, jak zdam to ide pic jak nie zdam to bede pic z
              nieszczescia ale słowo pic tomalo powiedziane w tym wypadku.. słowo
              na "N" właściwie tu przystoi.

...gdyż poziom matur roku 2008 był wysoki i własnie od tego roku
              bedzie zapewne dokonywana selekcja na studia poprzez
              matury ;]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
            • Gość: Ahuś Re: wos -porazka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 16:03
              To była porażka, pisałam na rozszerzeniu i uważam, że naprawdę był
              trudny. Coś z pogranicza historii i geografii z małym dodatkiem
              wosu. Mam nadzieję że na te 30% chcociaż napisałam bo inaczej będzie
              źle. Pozdrawiam CKE
    • bigfun17 Konstytucja ^^ xD 07.05.08, 12:11
      Heh masakra w jednym z zadan trza było rozwinąć skróty
      NATO
      ONZ
      OBWE
      WTO
      i na WTO padłam ^^ pierwsza myśl to world trade center ... a pózniej zwątpiłam a
      to bodajże było to..

Konstytucja konstytucja ... lol masakra najmniej sie jej uczyłam ;]
      ale na szczęście w zadaniach było duzo informacji o niej i troche pamietałam z
      lekcji wosu o niej i jakoś poszło to zadanie tekstowe.
      Umieściłam duzo tych procentów z wykresów itd... będzie Dobrze.
      • bigfun17 Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerwca!! 07.05.08, 12:15
        Polski około 40pkt
        Anglik z 45
        wos - ?

Ogólnie to na pewno zaliczyłam jak pod koniec pisania sprawdzałam to z 30 pkt
        dostane na bank .........
        • Gość: SeBoL Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.ibd.gtsenergis.pl 07.05.08, 12:29
          Polski - 18 pkt (załamka)
          Anglik - 42-45 pkt
          WOS - myśle, że spokojnie będzie te 35 pkt na zaliczenie (ahh ten optymizm :) )

A już w sierpniu poprawka z polaka ;D

• Gość: fear Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:34
            powiedzcie czy byly grup??????????????
        • Gość: jojo Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:41
          polski - kolo 70%
          polski ustny - 100%
          Wos - bedzie kolo 90%
          jeszcze niemiecki, niemiecki ustny, geografia, i biologia :)
          • Gość: oo Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.chello.pl 07.05.08, 13:22
            a ja mam 110 % ze wszystkiego :D

WAL SIE :D
          • Gość: Gość Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: 82.160.38.* 07.05.08, 15:14
            mam pytanko: skąd wy wszyscy obliczyliście sobie ile macie punktów z polaka??
            tak na oko czy gdzieś w necie jest dostępny klucz??
      • Gość: iweta Re: Konstytucja ^^ xD IP: 78.31.149.* 07.05.08, 12:15
        Poziom trudności podnieśli, bo co 3 uczeń wybrał maturę z wosu..
        Poza tym, wos jest najchętniej wybierany jako przedmiot do zdawania
        na maturze więc i poziom co roku będą podnosić. To ja nie chcę
        wiedzieć jaki poziom będzie w przyszłym roku - za jakiś czas
        zlikwidują całkiem poziom podstawowy i rozszerzony zostanie...bo to
        chyba w tym kierunku zmierza :/
        • Gość: flycat Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.tktelekom.pl 07.05.08, 12:30
          Pisalem rozszerzona. Nie byla znowu taka trudna. Troche na wiedzowce sie
          wylozylem, ale mysle ze nadrobie innymi zadaniami.
          Mam przy okazji pytanie odnosnie wypracowania. Kazali podać dwa teksty źródłowe.
          Co jesli ktos podal trzy?
      • Gość: Chudy Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:21
        BUHAHA! WTO - World Trade Center :D. Po pierwsze to by było WTC, a po drugie
        naucz się czytać polecenia, dziewczyno... Było wyraźnie napisane, by podać pełne
        nazwy poniższych ORGANIZACJI (lub coś w tym stylu), do których należy Polska! No
        czysta głupota, nie zdziwię się, jak oblejesz. A WTO to Światowa Organizacja
        Handlu (World Trade Organization). Dla ciekawości - WTC to World Trade Center -
        światowe CENTRUM handlu i to nazwa kompleksu budynków, a nie organizacji!
        • Gość: Marcepan Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 12:37
          Matura nie rozszerzona nei byla trudna, przeciez tematyka spoleczenstwa byla
          prosta. Pisalem temat 1 o spoleczenstwie obywatelskim napisalem na 3,5 strony.
          Spieprzylem troche 1 czesc, dali jakies smieszne organizacje. Napisalem skroty
          poprawnie ale z pelnych nazw tylko 1 mam dobra bo w EFTA napisalem Strefa
          zamaist Stowarzyszenie... ale maniana! Albo Najwyzszy Sad Administracyjny
          zamiast Naczelny. Albo rozszerzenie napisalem UNI 1972 a to byl 1973, ale
          obciach. To glupie bledy. Przez to pewnie bede mial sporo gorszy wynik ale za to
          wypracowanie bylo latwe. Nie wiem tylko jak z tymi prerogatywami bo napisalem ze
          to falsz. OGolnie matura normalna, jak dla mnie rok temu byla na porownywalnym
          poziomie.
          A jak dla was ubiegloroczna matura jest latwiejsza to widocznie jestescie
          ograniczeni tylko do niektorych apektow WOSu.
          • Gość: rex Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:41

Najlepsze 23 000 pytań z WOSU i ponad 5 tysięcy z Konstytucji RP z 1997 roku ...
            na serwisie www.mojmatura.pl. Podobnie z historii .... tylko że tam 80 000 pytań
            - jestem zadowolony.
          • Gość: marcin Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.csk.pl 07.05.08, 13:10
            Ja tez pisalem temat 1 ale teraz mam wątpliwości czy dobrze to napisalem bo
            trzeba bylo napisac sposoby przezwyciezania negatywnych aspektów a w nawiasie po
            2 do kazdego czynnika. To więc trzeba bylo napisac je do tych dwóch negatywnych
            aspektów ktore sie wymieniało czy do czynników hamujących rozwoj demokracji(tzn
            his, polit,społ...)????

• Gość: krzysiek Re: Konstytucja ^^ xD IP: 82.177.125.* 07.05.08, 23:46
        > NATO
        > ONZ
        > OBWE
        > WTO
    • Gość: guaranazrana Rozszerzony WOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:12
      Wg mnie rozszerzenie nie było takie trudne, biorąc pod uwagę to, że w ogóle nie
      nie uczyłam.Zaskoczyły mnie pytania o organizacje, gdyż trzeba było podać całą
      nazwę i nie było zbyt dużo charakteryzujących je cech. Były elementy geografii,
      mapy z państwami, do których trzeba było napisać nazwę państwa oraz rodzaj
      działalnośi PKW.
      Część II - do zrobienia, wystarczy trochę skupienia, a wypracowanie banalne,
      wszystko w tekstach źródłowych było - niewymagana była wiedza własna. Tematy
      szczegółowe, dokładnie napisane, co trzeba zawrzeć w pracy. PIsałam na temat I -
      o współczesnym społeczeństwie obywatelskim.
      • Gość: jacintho Re: Rozszerzony WOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:15
        OOooo.. zgadzam sie z Toba ;)
        Wiedza przy wypracowaniu nie byla potrzebna, poprostu jak drugi
        polski he he he... a reszta tez nie byla trudna... wystarczylo
        pomuslec i od razy przychodzily odpowiedzi
        • Gość: guranazrana Re: Rozszerzony WOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:20
          Tak, w sumie rozszerzony opiera się na myśleniu, dlatego go wybrałam. Kilku
          rzeczy nie wiedziałam, ale z tego powodu, że się nie przygotowywałam.
          Nic mnie nie zaskoczyło. Wszystko to było na lekcjach i w porównaniu do próbnej,
          to banał. Przy tekstach źródłowych pytanka były przyjemne - podanie podobieństw
          czy różnic...ogólnie pozytywnie odbieram (w przeciwieństwie do dwóch poprzednich
          egzaminów rozszerz) :P
      • Gość: gość Re: Rozszerzony WOS IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.08, 12:16
        co będzie oceniane w tym wypracowaniu?? Dopuszczają każde argumenty?? czy są
        określone one w jakiś schemacie?
      • Gość: Katowice Re: Rozszerzony WOS IP: *.c196.msk.pl 07.05.08, 12:17
        "Nareszcie WOS stanie sie przedmiotem poważnym, a nie branym przez
        maturę."

Zgadzam się. Chociaż rzeczywiście mało zróżnicowana, to jednak dobrze, ze
        wyrzucili zadania typu FAKT, OPINIA, bo to jest na poziomie intelektualnym
        gimnazjum mówiąc szczerze.
        A ten kto tam przede mną pisał, że WTO to World Trade Center mistrzu prawdziwy ;)
        Mimo wszystko życzę samych dobrych wyników;)
      • Gość: makarenaaa Re: Rozszerzony WOS IP: *.icpnet.pl 07.05.08, 12:18
        proste i zarazem trudne...sądy I i II instancji...nie poszły
        mi...potem UE i przystąpienie różnych państw..napisałam dobrze tylko
        potem zmieniła na źle....kurde....włada w gminach...czy powiatach???
        niepamietam które ale napisałam prezydent miasta...o sadach napisałm
        niezależne, niezawisłe,sprawiedliwe, konstytucyjne i
        prawomocne...ale niewiem czy na temat...te państwa i polskie wosjka
        w nich...mam pół na pół ...wypracowanie proste ale niewiem czy
        wszystko ujełam..temat 2...teksty też w miare proste....ale na
        pytanie proste czy trudne wpowiem sie jak dostane wyniki
        • Gość: Załamana :( IP: 80.54.118.* 07.05.08, 12:23
          Chyba ich pogieło ....matura byla strasznie trudna...no za jakie grzechy???
          probna to byl pikus. a teraz nie wiem czy to zdałam......
          • bo-o Re: :( 07.05.08, 12:44
            Zgadzam sie z Tobą. te mapki mnie przeraziły bo nic sobie z geografii nie
            powtarzałam.I ogólnie z i części te zadania dla mnie były trudne bo albo coś mi
            sie z czymś innym pomyliło albo po prostu nie wiedziałam- jak dostanę jeden p. z
            tej części to będzie cud! Reszta nie była trudna . Próbna matura roz. do tej to
            była pestka...
        • Gość: sasann Re: Rozszerzony WOS-trudne !! IP: 83.1.88.* 07.05.08, 12:58
          trudne było szczególnie te mapki ;/ zaskoczyły mnie pytania typu
          prawda fałsz , tzn dłuzej si enad nimi zastanawiałam , mapki
          naprawde trudne nie przypomnialam sobie tego;/;/ myslalam ze bedzie
          cos tak jak w zeszłych latach.. wyjasnieniu jakiejs definicji czy
          cos z konstytucji, zadanie o kolejnosci panstw w UE-łatwe, zas nazwy
          tych organizacji - nie napisałam,nie wiedzialam po prostu, zasady
          funkcjonowania sądów, pomyliłam z funkcjami procesów
          sędziowskich...;/;/ w 1.zaznczyłam burmistrz, a w 2. A a ponoc ma
          być C. cześc II ogólem prosta ale jak pozniej sprawdzałam juz na
          spokojnie to pokresliłam;/ głupoty popisałam za 1 razem (bylam w
          stresie zapewne;]) 16 zadania nie bardzo wiedzialam o co chodzi. a
          na wypracowaniu napisałam o Mahatmie Ghandim i MArtinie Lutherze
          Kingu (bo należało podać 2 przykłady z historii) odwołąłam sie do 2
          tekstow z matury, ale gorzej z argumentami za i przeciw... moze
          jakos bedzie... myslalam ze bedzie latwiejsze ze przekrocze próg
          70% ;/;/;/;/;/... a teraz modle sie zeby zdac ;/;/;/
          • Gość: zawiedziony;/;/ Re: Rozszerzony WOS-trudne !! IP: 83.1.88.* 07.05.08, 13:10
            na jakich podręcznikach oni bazowali robiąc ten test;/;/

jak dla wiekszosci osob z ktorymi rozmawiałem byla to wiedza
            pozaksiazkowa;/;/ uczac sie korzystałem zvademecum operonu i
            repetytorium wsipu i poszło mi bardzo slabo.. moze uzbiera sie na
            30% .. oby...
    • Gość: Tompans Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.belchatow.msk.pl 07.05.08, 12:14
      nigdy nie pisałem trudniejszej, a w sumie napisałem około 30 próbnych przez
      ostatni rok... Nie mam pytań.
    • Gość: gość Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.trzebinia.msk.pl 07.05.08, 12:14
      matura wos była bardzo trudna, próbna była o wiele łatwiejsza... a
      ta była trudna, za trudna
      • Gość: fear Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:15
        ludzie Kochanie mowicie byly grupy???????
      • Gość: pdzienne Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:18
        Heh masakra w jednym z zadan trza było rozwinąć skróty
        NATO
        ONZ
        OBWE
        WTO
        i na WTO padłam

hie..hie..
        sie ma polewy z maturzystów;[
      • Gość: gość Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:21
        matura rozszerzona z wosu była bardzo trudna. tematy wypracowanie
        jeszcze jako takie, ale masakra z częścią testową, a i druga część
        też nie była latwa...:(
      • Gość: gośc jak mi przykro ...:) IP: 81.210.10.* 07.05.08, 12:23
        I bardzo dobrze ! Co Wy myślicie ,że będzie pytanie jak się nazywa prezydent
        Polski ? Inne przedmioty podstawowe są o wiele trudniejsze a Wy się użalacie.
        Trzeba było oglądać wiadomości temat konstytucji jest od dłuższego czasu tak
        modny ,że można było się tego spodziewać.
        A podział Europy w komunizmie ? Co w tym jest trudnego ?! To jest tzw. wiedza
        ogólną a nie niestworzone rzeczy ,których trzeba się uczyć latami
        No cóż. Społeczeństwo głupieje i idzie na łatwiznę.

Tegoroczna maturzystka ;)
        • Gość: bi Re: jak mi przykro ...:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:26
          wez sie w ogole nie oddzywaj, ciekawe jakbys ty napisala, na łatwizne zastanów
          sie co mowisz myslisz, ze na wos nie trzeba sie uczyc?
        • blonditos Re: jak mi przykro ...:) 07.05.08, 13:18
          Nie uogólniaj bo niektórzy mogą się czuć urażeni tym głupiejącym
          społeczeństwem, może miałaś farta bo Twój nauczyciel WOS-u jest
          odpowiedzialny za to co robi tzn. chce nauczyć "dzieciaki" a nie
          każdy ma ten dar, wiem coś o tym. Ciesz się tym co masz i nie próbój
          oceniać innych.
    • Gość: :((((niesprawiedli Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:16
      naprawde ciezko mi z tym teraz bedzie wytrzymac do konca czerwca!!czuje ze nie zdam!
      • Gość: hateeeee Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:18
        bylo okrponie nienawidze ckeeee!!!!
    • Gość: anamolja RozszerzonA IP: *.ver.airbites.pl 07.05.08, 12:19
      I cześć masakryczna: cechy sądów, instancje, etapy rozszerzania Unii, mapki z celami i nazwami państw gdzie stacjonował Kontyngent Polski, standardowo obrazki satyryczne z współczesnymi problemami 2 zadania prawda fałsz i organizacje swiatowe
    • Gość: yyy yyy IP: *.192.95.murka.net 07.05.08, 12:22
      no ja pisałam z 15 próbnych i zawsze miałam koło 80%, więc sądziłam, że tą zdam
      bez problemu. ale dzisiaj się przekonałam, że człowiek bardzo często się myli i
      na 80% nie zdałam.
    • Gość: smutna Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.54.118.* 07.05.08, 12:25
      czuje ze nie zdalam :( ...strasznie trudne bylo
      • Gość: BUuu!!!! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:30
        Ta cała matura jest
        popier..................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        mam to wszystko w du....
        • Gość: bi Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:33
          na podstawie było baardzo mało o człowieku....a za dużo o konstytucji...
    • Gość: rafa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:26
      zdaję także historię więc nie miałem problemu z tymi mapkami, rozpoznaniem państw zaznaczonych i wypisaniem przynyn zmian więc te 10 pkt do przodu... ale nie miałem zupełnie powtórzonej konstytucji i hierarchi aktów prawnych więc dużo straciłem... trudniejszego testu jeszcze nie robiłem... porażka
      • Gość: jaa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 12:35
        niestety wos byl dziwny i trudny...wogole nic o spoleczenstiwe ani o prawie. nie
        mam zileonego pojecia po co tyle sie uczylam, przerobilam cala ksiazke z wosu
        ale chyba nie potrzebnie, nie wiem czy to dlatego ze duzo osob zdawalo wos ale
        wedlug mnie to bylo przegiecie masakra normlanie.!
    • Gość: monika Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:26
      takjiej trudnej to jeszcze na oczy nie widzialam.. konstytucja.. spoko.. ale o niej w repetytorium i ksiazkach sa tylko wzmianki.. zadnych normalnych zadan.. wiekszosc to konstytucja.. sory ale mialamja znac na pamiec?? nawet rzadzacy nie znaja.. porazka
      • Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:33
        nie przesadzaj to tylko 234 artykuły (możesz miec teraz tylko do
        siebie pretensje że miałaś lenia i jej nie ruszyłaś- choćby z
        CIEKAWOŚCI!!), jakies 30 ston zeszytowych. Zna ją na pamięc prawie
        kazdy student I-II roku kierunków zwiaznaych z polityka i prawem;((
        • Gość: bi *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:35
          wos to wiedza o społeczeństwie a nie wkuwanie konstytucji
          • Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:39
            gdybyś choc RAZ miał ją w reku nie pisałbyś takich bzdur, drogi
            Maturzysto.
            • Gość: bi *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:41
              spieprzaj dziadu
              • Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:54

najlepsze jest to że myślisz ze znajomośc tego zwrotu predystynuje
                Cię do zdania matury wosu..

ha..ha..
                • Gość: KKZZ *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.zdnet.com.pl 07.05.08, 13:00
                  nie powinnas się tak mądrować.
                  ja studiowałam prawo i jakby nie patrzeć PRAWO KONSTYTUCYJNE to
                  kawał materiału i niw ma się co dziwić że maturzyści mieli z tym
                  kłopot zwłaszcza że w podręcznikach konstytucja jest tematem
                  wzmiankowym-wiem bo mój brachol dzis też zdawał fakt rozszerzony
                  poziom ale trochę jego książki przeglądałam i niestety o konstytucji
                  jest niewiele.
                  a do maturzystów - BĄDŹCIE DOBREJ MYŚLI OBY KAŻDEMU Z WAS UDAŁO SIĘ
                  ZDAĆ I NIE PRZEJMUJCIE SIE OPINIAMI ZAROZUMIALCÓW Z I ROKU STUDIÓW
                  (ZOBACZYMY CZY ZDADZĄ NA KOLEJNY ROK)
                  POZDRAWIAM
                  • Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 13:13
                    > nie powinnas się tak mądrować.

mądrzeniem byłoby mówienie innym co mają robić.
                    pozowlisz że wypowiem swoje zdanie choćby było inne niż Twoje?

>NIE PRZEJMUJCIE SIE OPINIAMI ZAROZUMIALCÓW Z I ROKU STUDIÓW
                    >ZOBACZYMY CZY ZDADZĄ NA KOLEJNY ROK)

spokojna głowa- najbliższy powazny egzamin dla mnie to aplikacja;)
                    pozdrawiam.
                    • Gość: KKZZ *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.zdnet.com.pl 07.05.08, 13:20
                      ...TO TYM BARDZIEJ POWINNAS POWSTRZYMAĆ SIĘ OD KĄŚLIWYCH
                      UWAG...TERAZ IM TAKIE GŁUPIE DOGADYWANIE NIE POMOŻE...
                      • Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 13:27

nie każdy jest jak TUSK
                        -nie przybyłam tu z misją niesienia pocieszenia i miłości.
                        Pozwolisz że pozostane przy swoim zdaniu.

• Gość: Anita *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:02
                  A ty myślisz że znasz mądre słowa, wkułeś konstytucje i jesteś gość tak się składa, że NIE każdy wybiera się na prawo i nie każdy musi znać konstytucję. Jeśli byłby zorientowany w temaci tio wiedziałbyś, że nikgdy wcześcnien na maturze podstawej nie były wymagane takie szczegóły. Ja ją również pisałam i dobrze mi poszła ale tylko dlatego że chidziłam do klasy gdziie WOS był rozszerzony i dużo pamiętałam z lekcji.
            • Gość: Ola *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:55
              ta, dziwne, bo ja osobiscie mialam konstytucje kilka razy w ciagu
              tego roku i za cholere nie spamietalam jej calej, dziwne, a moze to
              dlatego, ze nie jestem studentka politologii czy prawa? hmm... ;x
              • Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 13:01

co do znajomości konstytucji- to było w odniesieniu do dośc
                chybionego stanowsika "że nawet politycy jej nie znają".

Czytaj ze zrozumieniem.
                (to NIE TYLKO polecenie na maturze lecz rada do końca zycia na każdą
                sytuację).
                • Gość: bzbz *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 16:06
                  Gość portalu: pdzienne napisał(a):

> Czytaj ze zrozumieniem.
                  > (to NIE TYLKO polecenie na maturze lecz rada do końca zycia na każdą
                  > sytuację).

Eh, co za zarozumialy typ.
              • Gość: iza *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:04
                jestem załamana...byle do 15- by załamać się jeszce bardziej;(
        • Gość: blonditos *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.mofnet.gov.pl 07.05.08, 14:33
          Zauważ, że tegoroczni maturzyści jeszcze na studiach nie są, a swoją
          drogą ciekawe czy taką znajomością Konstytucji RP pochwaliłabyś się
          przed swoją maturą?? To, że już zapomniałaś jak to jest przed maturą
          nie uprawnia Cię do osądzania w taki sposób innych.
      • Gość: O_o Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:34
        fakt-nie było to dla mnie proste ale tylko dlatego, że odpuściłam sobie naukę z
        WoS-u. Kto się uczył mógł to napisać z palcem w ...nosie:P co do Konstytucji:
        albo pytali ogólnie o to bo każdy jednak powinien miec pojęcie o czym ta
        konstytucja w ogóle jest i przynajmniej raz w życiu ją przeczytać jeśli
        startował do matury. Było, owszem pytanie o konkretny artykuł i ustęp w jednym
        zadaniu, ale tekst był powyżej, więc nie można siać tu jakiejś zgrozy. A to, że
        ludzie traktują sobie WoS jak przedmiot dla debili, który każdy bez niczego może
        zdać to potem czytamy na forum takie rozpaczliwe wołania o pomstę do nieba i
        przekleństwa na p. Legutko. No zlitujcie się ludzie i przyznajcie szczerze, że
        tej nauki nie było zbyt wiele..
        • Gość: RadekBydgoszcz Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:39
          Ministrem Edukacji jest Pani Hall :)) Czy to czasem nie jest zakres
          wiedzy z Wosu? :D
          • Gość: basia:) Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 89.231.194.* 07.05.08, 13:52
            matura jak matura hehe ci co sie nie uczyli to maja za swoje bo taka jest opinia
            ze osoby ktore sie nie ucza zdaje wos niestety:) ale to nie bylo nic trudnego
            pozdrawiam:P
          • Gość: zgrdlng Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.it-net.pl 07.05.08, 13:53
            p. Legutko jest szefem Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. p. Marek
            Legutko, nie mylić z Ryszardem;)
            Niezbyt pocieszony jestem. Liczyłem na koło 90% z rozszerzonego,
            obawiam się że będzie koło 80%. Ale jeśli wszystkim tak poszło, to
            jest nadzieja że dostane się tam gdzie chce...
        • Gość: ja Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 12:41
          no wlansie nie bylo tej nauki zbyt wiele i dlatego sadzilam ze sobie poradze ale
          wybaczcie wedlug mnie byla beznadziejna! pisalam w tym roki dwie probne matury
          pierwsza na poczatku roku kiedy to zaczynalam dopiero wos i nie mialam zileonego
          pojecia o niektorych sprawach i o wiele latwiej przychodzilo mi rozwiazanie
          niektorych zadan niz dzisiaj wedlug mnie matura byla dosyc trudna. zdaje mi sie
          ze powinno byc troche wiecej o spoleczenstwie a tu bylo raptem jedno zadanie.
        • Gość: a Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.50.54.* 07.05.08, 13:05
          przyznajem hehe
    • paola486 Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:32
      było trudne :(,mam nadzieje ze zdam chciałabym :(
      myslałam ze bedzie łatwiesza w porownaniu z latami ubiegłymi była
      najtrudniejsza
    • Gość: asiaaasiaa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.CNet.Gawex.PL 07.05.08, 12:40
      Nie chce byc niemila, ale biorac pod uwage protesty, jakie slyszelismy po
      zeszlorocznej maturze z wosu, trzeba bylo byc przygotowanym na to, ze w tym roku
      poziom pytan wzrosnie. Jak czytam Wasze wypowiedzi, to jest mi naprawde przykro,
      bo odczulam owa niesprawiedliwosc poziomu z tego roku w porownaniu do
      poprzednich lat, na rozszerzonym polskim... Z drugiej strony, mimo iz jest mi
      Was szkoda, to bardzo sie ciesze z decyzji jaka podjelam: mianowicie zdaje
      rozszerzona biologie i historie. Nigdy nie mialam biologii na tym poziomie, bo
      bylam na profilu humanistycznym... a wzielam ja jako obowiazkowa. Po oddaniu
      pierwszej deklaracji wahalam sie, coby nie wziac podstawowego wosu jako
      obowiazkowy, w ogole sie do niego nie uczyc i zdac oby miec mature... ale
      rzeczywiscie przekonaly mnie zeszloroczne glosy przeciwko zbyt niskiemu
      poziomowi wosu oraz caly bezkres informacji, ktore moga sie pojawic, mimo iz do
      rozszerzonego wosu sa tylko 2 cieniutkie ksiazki... No nic, zycze Wam
      powodzenia, mam nadzieje, ze bedzie dobrze :*
      • Gość: gość Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:42
        hej,a jeśli list podpisało się nie xyz tylko wymyślonym nazwiskiem
        to co????sprawdzą go????
        • Gość: Chudy Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:45
          Nie było polecenia, by podpisać się XYZ, zatem nie ma to znaczenia, jak się
          podpiszesz.
        • Gość: gośc Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:48
          tak, sprawdzą normalnie... zrobiliby to nawet gdyby się podpisało "Królewna Śnieżka"... zwłaszcza że w poleceniu nie bylo napisane jak należy sie podpisać
        • Gość: grypuuu Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:57
          wiecie moze czy byly grupy??/prosze o szybka odpowiedz
    • Gość: :) maturzystka:) Bylo dosyc latwe:) IP: 217.153.219.* 07.05.08, 12:41
      Pisalam poziom rozszerzony:) czesc pierwsza moze byla trudniejsza, trzeba bylo
      znac szczegoły, np. daty kiedy poszczegolne panstwa weszy do Unii... 2 kolejne
      czesci byly latwe z czego bardzo sie ciesze:) Pozdrawiam wszystkich czekajacych
      na wyniki
      • Gość: joasia_ana Re: Bylo dosyc latwe:) IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 07.05.08, 14:36
        Dziewczyno prosty ja pisałam podstawe.Co ty gadasz wogóle jak ja bym
        miala kiedy weszly panstwa do nato albo unii to bym byla w 7
        niebie.konstytucja?byla na czynniki 1 rozlozona nie wiem po co
        wogole poszlam na wos moglam isc na historie albo matme i tyle nei
        zakuwac.ja sie w pewnym momencie zastanawiam czy nie pomyslilo im
        sie z rozszrzona.obleje 80% i w tym ja za malo czas 28 pytan ja
        nawet listu na brudno nie pisalam bo zostalo2 0 minut do
        konca.obleje polowa polski i tak to sie skaczy
    • Gość: Marcepan Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 12:41
      Wiecie co wam jeszcze powiem, jestescie barany matura byla na myslenie i tyle,
      Taka Pomaranczowa Alternatywa kto sie interesuje historia to wie co to jest, ale
      jak wy sie uczycie tylko tego co jest w ksiazce to super o was swiadczy. Dobrze
      ze jest taka tematyka bo premiuje osoby o kreatywnym umysle i wiedzy ogolnej a
      nie tylko frajerow dla ktorych wazne sa regulki.
      Pozdro leszczyki
      • Gość: karola Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 78.8.79.* 07.05.08, 12:44
        jak ktoś bedzie juz miał rozwiązanie niech daje linkaaa ;D
        • Gość: Chudy Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:47
          Ślepa? matura.gazeta.pl/matura/1,79505,5185211.html
        • Gość: :) Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:47

www.mojamatura.pl/5,matura.html
      • Gość: on Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 12:45
        to po co wogole chodzic do szkoly??? hm !! nie frajerze!
        • ferdinnant Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 13:45
          z GUAM były problemy? większość ludzi an forach z tego co zauważyłem korzystało
          z vademmecum operonu a tam czarno na białym była ta organizacja. bez spinek
          proszę tylko.
      • bo-o Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:54
        Gość portalu: Marcepan napisał(a):

> Wiecie co wam jeszcze powiem, jestescie barany matura byla na myslenie i tyle,
        > Taka Pomaranczowa Alternatywa kto sie interesuje historia to wie co to jest, al
        > e
        > jak wy sie uczycie tylko tego co jest w ksiazce to super o was swiadczy. Dobrze
        > ze jest taka tematyka bo premiuje osoby o kreatywnym umysle i wiedzy ogolnej a
        > nie tylko frajerow dla ktorych wazne sa regulki.
        > Pozdro leszczyki

YYY.. ani na historii ani na wosie nie usłyszałam tej nazwy "pomarańczowa
        alternatywa"
    • thorgod Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:46
      Pierwsza część poziomu rozszerzonego, dosyć trudna (np. trzeba było m.in. podać pełną nazwę organizacji powstałej w 2006 r. w której skład wchodzi Azerbejdżan, Mołdawia, Gruzja i Ukraina). W drugiej części trzeba było dokładnie przeczytać i na podstawie tego starać się odpowiedzieć (chociaż miałem przejściowe problemy z niektórymi), no i wspomniana rozprawka na temat społeczeństwa obywatelskiego (drugiego nie pamiętam, bo pisałem pierwszy temat).
      • Gość: 6767 Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:48
        Guam ......

www.mojamatura.pl/45,matura.html
        • thorgod Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:52
          Trzeba było podać pełną nazwę, nie skrót.
    • Gość: zbuntowanyswiat Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.btk.net.pl 07.05.08, 12:47
      ja pisałam rozszerzoną;) w sumie to nie bylo zle, ale przegieli z
      mapkami i zaznaczonymi na nich panstwami, czlowiek nie wiedzial
      nawet co to za kraj;/ tematy w sumie proste, o spoleczenstwie
      obywatleskim:) to z glowy mozna napisac, a to dziwne bo ja nie
      mialam w sumie przez te trzy lata w liceum WOS-u a jakos sobie
      poradzilam, test raczej trudnawy byl, bynajmniej dla mnie:/
      pozdrawiam maturzystow:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka