Gość: jacintho Re: Matura WOS - jak było, co było? rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:03 Matura z WOSu nie byla taka trudna... Bardzo podobaly mi sie tematy prac pisemnych (dot. spolecznosci, inicjatywy spolecznej, nieposluszenstwa obywatelskiego) a zadania?? Tez byly dosc latwe zobaczymy ja poszlo o 15 :d wszyscym ktorzy pisali zycze samych poprawnych odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agataaa beznadziejnie ;( IP: *.192.95.murka.net 07.05.08, 12:05 próbna to był pikuś! ale dzisiaj masakra :( skąd oni wytrzasnęli te pyytania i reszte? ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cięzko! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:05 naprawde niewiem czy zdam!:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:07 Nareszcie WOS stanie sie przedmiotem poważnym, a nie branym przez wszystkich nieuków którzy mają w domu telewizor- ot, zeby zdac maturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka02 *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:12 czy ty sie dobrze czukesz? czemu nas wszystkich oskarzasz? jezeli jestes takim znawcą i wielbicielem wosu to masz do tego prawo ale nie oceniaj innych a tym bardziej nie krytykuj! Mamy prawo do wyrazenia wlasnej opinii... a moze jednak nie? Poza tym ja takze stwierdzam ze tegoroczny wos byl bardzo trudny w porownaniu do zeszlorocznego czy probnego (pisalam rozsz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanderos *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.tktelekom.pl 07.05.08, 13:32 i jak się czujecie po dzisiejszym WOSie?? Nio nie powiem że był banalny.... Ojjjjj chciałabym to zdać, jako tako napisałam "list do gazety" więc wierze że zapunktuje...... Oj tam, 3mam kciuki za Was wszystkich, jutro mam prezentacje z polaka:O:O:O:O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarinka Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.icpnet.pl 07.05.08, 12:08 o społeczeńswtie obywatelskim praca na rozszerzony, ogólnie jak ktoś umiał to prosta matura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marina Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:11 Za przeproszeniem trzeba być idiotą zeby pisac WOS PODSTAWOWY! Przeciez jesli chodzi o Wos to zawsze tak bylo ze rozszerzenie bylo prostsze do napisania niż podstawa! Najpierw pomyślcie co wybieracie a potem narzekajcie. Ale fakt faktem ze i tak matura 2008 z wosu byla trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 14:07 yyy ..wos podstawowy wcale nie jest trudniejszy od rozszerzenia ....! podstawa w tym roku byla zaskakujaco trudna ...i sformułowana w inny sposob niz zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.50.54.* 07.05.08, 12:11 ja się nie spodziewałam tyle o konstytucji...nasz profesor od wosu mówił że na podstawie nie będzie konstytucji....nie wiem jak mi poszło ogólnie to masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 81.15.134.* 07.05.08, 12:07 Zdana poddstawa jest ;-) nie narzekam... choc moglo byc lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowany o.O IP: 85.14.109.* 07.05.08, 13:12 nie spodziewalem sie az takiej trudnej! probna byla o wiele latwiejsza w porownaniu z ta! niektore pytania tez jakies dziwne nie mam pojecia czy zdalem :/ w niektorych wpisywalem cokolwiek by nie zoastawiac pustych miejsc malo bylo tak o ktorych bylem przekonany mimo ze jestem dobry z tego przedmiotu! no nie wiem czekam teraz z niecierpliwoscia na klucz odp ale gdzie tam 15 :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania gdansk BYLA ZA CIEZKA:(:(;/ IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:07 naprawde jestem w szoku i rycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:12 Matura była trudna porównujac z próbna. Ta pechowa konstytucja tyle jej było . Ogólnie myślalam ze az taka trudna nie bedzie ale niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana byla ...koszmar IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 07.05.08, 14:49 nie martw sie jest nas pare tysiecy;)tak ogolnie to w czercu uslyszymy ze 80% polski nie zdalo matury.tak to sie skaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:07 Wos podstawowy to 27zadań: Pierwsze 4 pytania zamknięte "abcd". Później kilka pytań prawda, fałsz. Było zadanie z mapą Europy pokazane w 2 motywach. Trzeba było wybrać odp jakich lat dotyczy ta mapa, wypisać 6 nazw państw wskazanych w poleceniu. Później 2 teksty o konstytucji i na końcu najlepiej punktowany list do gazety na temat konstytucji i jej roli w państwie i społeczeństwie. Trzeba było podać 2 argumenty za i przeciw dobrej konstytucji oraz podać 2 rzeczy które powinniśmy zmienić. Ogólnie test dość trudny, ale nie było najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aż żal!!! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:09 CKE za bardzo przejelo sie swoja rola!I co chca pokazac ze z matura z wosu nie ma zartow???szkoda ze tak pozno sie wzieli za godne matury z tego przedmiotu,bo do tej pory byly dosc proste!(mam na mysli podstawe)Tylko czemu akurat nasz rocznik?I czemu wszystko na jedno kopyto,czy ci w CKE sa jacys ograniczeni?poczytali troche o konstytucji i wladzy i tylko pod to ulozyli arkusz!!!!brawo,brak slow naprawde brak slow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:10 czy były grupy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.50.54.* 07.05.08, 12:13 na polskim były a na wosie to nie wiem...ale pewnie też;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka2007 Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.08, 12:53 w tamtym roku matura rozszerzona z wosu nie byla taka latwa jak piszecie. temat o spoleczenstwie obywatelskim jest naprawde lekki jezeli wie sie co o takiego, ale jak sie nie uczylo i nie powtarzalo do matury to oczywiste ze wszystko wydaje sie trudne. trzeba bylo sie uczyc a nie opieprzac sie- matura jest dla ludzi inteligentnych a nie dla tumanow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLECZKA Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.debnet.pl 07.05.08, 13:05 Moim zdaniem grup nie było, pisało 7 osób z mojej szkoły i wszyscy mielismy to samo... ogólnie oceniam mature na trudną ale do zdania. próbna była o wiele łatwiejsza miałam 80% a z tej mysle ze ok 40% pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mun Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 88.156.166.* 07.05.08, 13:36 cke do wora, na znak protestu jutro nie idę do szkoły!!!11 ;[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *pdzienne Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:12 jak sa mapki- za dużo geografii. jak konstytucja- cóż za niesprawdieliwość, skąd oni to wytrzasnęli?! jakakolwiek historia tez odpada, bo jest z tego osobny egzamin. A jakbyście mieli odczytac wykres to zadań z pogranicza matematyki też nie zrobicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:15 Posluchaj. Nam nie chodzi o to rozdrabnianie na mapki etc., ale o niesprawiedliwosc w stosunku do nas, w porownaniu z poprzednimi rocznikami! Trzeba tez przyznac, ze matura powinna byc roznorodna, dac sie wykazac w roznych tematach, a nie tylko w jednym czy dwoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.08, 13:20 przesadzacie, i tak wszyscy pozdajecie na min 60% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RadekBydgoszcz Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:10 "Nareszcie WOS stanie sie przedmiotem poważnym, a nie branym przez wszystkich nieuków którzy mają w domu telewizor- ot, zeby zdac maturę." 100% poparcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa ktos! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:13 wez sie czlowieku ppanuj sam idz ta mature zdaj nieuku co pewnie gegre zdaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:20 dziękuję. zadałam juz maturę. Z WOSU i Z historii- z wielkim powodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mun Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 88.156.166.* 07.05.08, 13:38 radziu z bydgoszczy, idź do domu się uczyć. zamilcz, wstydu oszczędź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meksu Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.xdsl.centertel.pl 07.05.08, 13:45 nomalnie, teligent się znalazł.Ludzie nie mają nic innego do roboty, tylko nauk politycznych się uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek wos -porazka IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:10 ludzie wyciagnijcie mnie z opresji mam zwale ogromna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: wos -porazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:11 byly grupy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: wos -porazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:13 nie tylko ty :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wos -porazka IP: 84.201.212.* 07.05.08, 12:34 Nie tylko Ty.....:( jesli jakims cudem nazbieram 30 punktow to pije cala noc ze szczescia :P potrzebny mi FART w tym momencie... na nic innego nie moge liczyc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mun Re: wos -porazka IP: 88.156.166.* 07.05.08, 13:39 szkoda, że nie jesteś z rzeszowa to byśmy sie razem napili. ;P ja jak zdam to idę pić. jak nie zdam to też idę pić. trzeba się jakoś pocieszyć. nie było łatwo w tym roku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: wos -porazka IP: 80.50.54.* 07.05.08, 13:51 n ja tez piję hehe co mi pozostało... może się uda do parzymiech wywiozą hehe ciepły kąt i jedzenie będzie jak mnie z domu wywalą po wynikach hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasakkk Re: wos -porazka IP: 83.1.88.* 07.05.08, 14:14 n owłasnie, jak zdam to ide pic jak nie zdam to bede pic z nieszczescia ale słowo pic tomalo powiedziane w tym wypadku.. słowo na "N" właściwie tu przystoi. ...gdyż poziom matur roku 2008 był wysoki i własnie od tego roku bedzie zapewne dokonywana selekcja na studia poprzez matury ;]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahuś Re: wos -porazka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 16:03 To była porażka, pisałam na rozszerzeniu i uważam, że naprawdę był trudny. Coś z pogranicza historii i geografii z małym dodatkiem wosu. Mam nadzieję że na te 30% chcociaż napisałam bo inaczej będzie źle. Pozdrawiam CKE Odpowiedz Link Zgłoś
bigfun17 Konstytucja ^^ xD 07.05.08, 12:11 Heh masakra w jednym z zadan trza było rozwinąć skróty NATO ONZ OBWE WTO i na WTO padłam ^^ pierwsza myśl to world trade center ... a pózniej zwątpiłam a to bodajże było to.. Konstytucja konstytucja ... lol masakra najmniej sie jej uczyłam ;] ale na szczęście w zadaniach było duzo informacji o niej i troche pamietałam z lekcji wosu o niej i jakoś poszło to zadanie tekstowe. Umieściłam duzo tych procentów z wykresów itd... będzie Dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
bigfun17 Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerwca!! 07.05.08, 12:15 Polski około 40pkt Anglik z 45 wos - ? Ogólnie to na pewno zaliczyłam jak pod koniec pisania sprawdzałam to z 30 pkt dostane na bank ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SeBoL Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.ibd.gtsenergis.pl 07.05.08, 12:29 Polski - 18 pkt (załamka) Anglik - 42-45 pkt WOS - myśle, że spokojnie będzie te 35 pkt na zaliczenie (ahh ten optymizm :) ) A już w sierpniu poprawka z polaka ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fear Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:34 powiedzcie czy byly grup?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:41 polski - kolo 70% polski ustny - 100% Wos - bedzie kolo 90% jeszcze niemiecki, niemiecki ustny, geografia, i biologia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oo Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: *.chello.pl 07.05.08, 13:22 a ja mam 110 % ze wszystkiego :D WAL SIE :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wam Poszła ogólnie matura wyniki 30 czerw IP: 82.160.38.* 07.05.08, 15:14 mam pytanko: skąd wy wszyscy obliczyliście sobie ile macie punktów z polaka?? tak na oko czy gdzieś w necie jest dostępny klucz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iweta Re: Konstytucja ^^ xD IP: 78.31.149.* 07.05.08, 12:15 Poziom trudności podnieśli, bo co 3 uczeń wybrał maturę z wosu.. Poza tym, wos jest najchętniej wybierany jako przedmiot do zdawania na maturze więc i poziom co roku będą podnosić. To ja nie chcę wiedzieć jaki poziom będzie w przyszłym roku - za jakiś czas zlikwidują całkiem poziom podstawowy i rozszerzony zostanie...bo to chyba w tym kierunku zmierza :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flycat Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.tktelekom.pl 07.05.08, 12:30 Pisalem rozszerzona. Nie byla znowu taka trudna. Troche na wiedzowce sie wylozylem, ale mysle ze nadrobie innymi zadaniami. Mam przy okazji pytanie odnosnie wypracowania. Kazali podać dwa teksty źródłowe. Co jesli ktos podal trzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudy Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:21 BUHAHA! WTO - World Trade Center :D. Po pierwsze to by było WTC, a po drugie naucz się czytać polecenia, dziewczyno... Było wyraźnie napisane, by podać pełne nazwy poniższych ORGANIZACJI (lub coś w tym stylu), do których należy Polska! No czysta głupota, nie zdziwię się, jak oblejesz. A WTO to Światowa Organizacja Handlu (World Trade Organization). Dla ciekawości - WTC to World Trade Center - światowe CENTRUM handlu i to nazwa kompleksu budynków, a nie organizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcepan Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 12:37 Matura nie rozszerzona nei byla trudna, przeciez tematyka spoleczenstwa byla prosta. Pisalem temat 1 o spoleczenstwie obywatelskim napisalem na 3,5 strony. Spieprzylem troche 1 czesc, dali jakies smieszne organizacje. Napisalem skroty poprawnie ale z pelnych nazw tylko 1 mam dobra bo w EFTA napisalem Strefa zamaist Stowarzyszenie... ale maniana! Albo Najwyzszy Sad Administracyjny zamiast Naczelny. Albo rozszerzenie napisalem UNI 1972 a to byl 1973, ale obciach. To glupie bledy. Przez to pewnie bede mial sporo gorszy wynik ale za to wypracowanie bylo latwe. Nie wiem tylko jak z tymi prerogatywami bo napisalem ze to falsz. OGolnie matura normalna, jak dla mnie rok temu byla na porownywalnym poziomie. A jak dla was ubiegloroczna matura jest latwiejsza to widocznie jestescie ograniczeni tylko do niektorych apektow WOSu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:41 Najlepsze 23 000 pytań z WOSU i ponad 5 tysięcy z Konstytucji RP z 1997 roku ... na serwisie www.mojmatura.pl. Podobnie z historii .... tylko że tam 80 000 pytań - jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Konstytucja ^^ xD IP: *.csk.pl 07.05.08, 13:10 Ja tez pisalem temat 1 ale teraz mam wątpliwości czy dobrze to napisalem bo trzeba bylo napisac sposoby przezwyciezania negatywnych aspektów a w nawiasie po 2 do kazdego czynnika. To więc trzeba bylo napisac je do tych dwóch negatywnych aspektów ktore sie wymieniało czy do czynników hamujących rozwoj demokracji(tzn his, polit,społ...)???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Konstytucja ^^ xD IP: 82.177.125.* 07.05.08, 23:46 > NATO > ONZ > OBWE > WTO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guaranazrana Rozszerzony WOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:12 Wg mnie rozszerzenie nie było takie trudne, biorąc pod uwagę to, że w ogóle nie nie uczyłam.Zaskoczyły mnie pytania o organizacje, gdyż trzeba było podać całą nazwę i nie było zbyt dużo charakteryzujących je cech. Były elementy geografii, mapy z państwami, do których trzeba było napisać nazwę państwa oraz rodzaj działalnośi PKW. Część II - do zrobienia, wystarczy trochę skupienia, a wypracowanie banalne, wszystko w tekstach źródłowych było - niewymagana była wiedza własna. Tematy szczegółowe, dokładnie napisane, co trzeba zawrzeć w pracy. PIsałam na temat I - o współczesnym społeczeństwie obywatelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacintho Re: Rozszerzony WOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:15 OOooo.. zgadzam sie z Toba ;) Wiedza przy wypracowaniu nie byla potrzebna, poprostu jak drugi polski he he he... a reszta tez nie byla trudna... wystarczylo pomuslec i od razy przychodzily odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guranazrana Re: Rozszerzony WOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:20 Tak, w sumie rozszerzony opiera się na myśleniu, dlatego go wybrałam. Kilku rzeczy nie wiedziałam, ale z tego powodu, że się nie przygotowywałam. Nic mnie nie zaskoczyło. Wszystko to było na lekcjach i w porównaniu do próbnej, to banał. Przy tekstach źródłowych pytanka były przyjemne - podanie podobieństw czy różnic...ogólnie pozytywnie odbieram (w przeciwieństwie do dwóch poprzednich egzaminów rozszerz) :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rozszerzony WOS IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.08, 12:16 co będzie oceniane w tym wypracowaniu?? Dopuszczają każde argumenty?? czy są określone one w jakiś schemacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowice Re: Rozszerzony WOS IP: *.c196.msk.pl 07.05.08, 12:17 "Nareszcie WOS stanie sie przedmiotem poważnym, a nie branym przez wszystkich nieuków którzy mają w domu telewizor- ot, zeby zdac maturę." Zgadzam się. Chociaż rzeczywiście mało zróżnicowana, to jednak dobrze, ze wyrzucili zadania typu FAKT, OPINIA, bo to jest na poziomie intelektualnym gimnazjum mówiąc szczerze. A ten kto tam przede mną pisał, że WTO to World Trade Center mistrzu prawdziwy ;) Mimo wszystko życzę samych dobrych wyników;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makarenaaa Re: Rozszerzony WOS IP: *.icpnet.pl 07.05.08, 12:18 proste i zarazem trudne...sądy I i II instancji...nie poszły mi...potem UE i przystąpienie różnych państw..napisałam dobrze tylko potem zmieniła na źle....kurde....włada w gminach...czy powiatach??? niepamietam które ale napisałam prezydent miasta...o sadach napisałm niezależne, niezawisłe,sprawiedliwe, konstytucyjne i prawomocne...ale niewiem czy na temat...te państwa i polskie wosjka w nich...mam pół na pół ...wypracowanie proste ale niewiem czy wszystko ujełam..temat 2...teksty też w miare proste....ale na pytanie proste czy trudne wpowiem sie jak dostane wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Załamana :( IP: 80.54.118.* 07.05.08, 12:23 Chyba ich pogieło ....matura byla strasznie trudna...no za jakie grzechy??? probna to byl pikus. a teraz nie wiem czy to zdałam...... Odpowiedz Link Zgłoś
bo-o Re: :( 07.05.08, 12:44 Zgadzam sie z Tobą. te mapki mnie przeraziły bo nic sobie z geografii nie powtarzałam.I ogólnie z i części te zadania dla mnie były trudne bo albo coś mi sie z czymś innym pomyliło albo po prostu nie wiedziałam- jak dostanę jeden p. z tej części to będzie cud! Reszta nie była trudna . Próbna matura roz. do tej to była pestka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasann Re: Rozszerzony WOS-trudne !! IP: 83.1.88.* 07.05.08, 12:58 trudne było szczególnie te mapki ;/ zaskoczyły mnie pytania typu prawda fałsz , tzn dłuzej si enad nimi zastanawiałam , mapki naprawde trudne nie przypomnialam sobie tego;/;/ myslalam ze bedzie cos tak jak w zeszłych latach.. wyjasnieniu jakiejs definicji czy cos z konstytucji, zadanie o kolejnosci panstw w UE-łatwe, zas nazwy tych organizacji - nie napisałam,nie wiedzialam po prostu, zasady funkcjonowania sądów, pomyliłam z funkcjami procesów sędziowskich...;/;/ w 1.zaznczyłam burmistrz, a w 2. A a ponoc ma być C. cześc II ogólem prosta ale jak pozniej sprawdzałam juz na spokojnie to pokresliłam;/ głupoty popisałam za 1 razem (bylam w stresie zapewne;]) 16 zadania nie bardzo wiedzialam o co chodzi. a na wypracowaniu napisałam o Mahatmie Ghandim i MArtinie Lutherze Kingu (bo należało podać 2 przykłady z historii) odwołąłam sie do 2 tekstow z matury, ale gorzej z argumentami za i przeciw... moze jakos bedzie... myslalam ze bedzie latwiejsze ze przekrocze próg 70% ;/;/;/;/;/... a teraz modle sie zeby zdac ;/;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony;/;/ Re: Rozszerzony WOS-trudne !! IP: 83.1.88.* 07.05.08, 13:10 na jakich podręcznikach oni bazowali robiąc ten test;/;/ jak dla wiekszosci osob z ktorymi rozmawiałem byla to wiedza pozaksiazkowa;/;/ uczac sie korzystałem zvademecum operonu i repetytorium wsipu i poszło mi bardzo slabo.. moze uzbiera sie na 30% .. oby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tompans Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.belchatow.msk.pl 07.05.08, 12:14 nigdy nie pisałem trudniejszej, a w sumie napisałem około 30 próbnych przez ostatni rok... Nie mam pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.trzebinia.msk.pl 07.05.08, 12:14 matura wos była bardzo trudna, próbna była o wiele łatwiejsza... a ta była trudna, za trudna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fear Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:15 ludzie Kochanie mowicie byly grupy??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:18 Heh masakra w jednym z zadan trza było rozwinąć skróty NATO ONZ OBWE WTO i na WTO padłam hie..hie.. sie ma polewy z maturzystów;[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:21 matura rozszerzona z wosu była bardzo trudna. tematy wypracowanie jeszcze jako takie, ale masakra z częścią testową, a i druga część też nie była latwa...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc jak mi przykro ...:) IP: 81.210.10.* 07.05.08, 12:23 I bardzo dobrze ! Co Wy myślicie ,że będzie pytanie jak się nazywa prezydent Polski ? Inne przedmioty podstawowe są o wiele trudniejsze a Wy się użalacie. Trzeba było oglądać wiadomości temat konstytucji jest od dłuższego czasu tak modny ,że można było się tego spodziewać. A podział Europy w komunizmie ? Co w tym jest trudnego ?! To jest tzw. wiedza ogólną a nie niestworzone rzeczy ,których trzeba się uczyć latami No cóż. Społeczeństwo głupieje i idzie na łatwiznę. Tegoroczna maturzystka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bi Re: jak mi przykro ...:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:26 wez sie w ogole nie oddzywaj, ciekawe jakbys ty napisala, na łatwizne zastanów sie co mowisz myslisz, ze na wos nie trzeba sie uczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
blonditos Re: jak mi przykro ...:) 07.05.08, 13:18 Nie uogólniaj bo niektórzy mogą się czuć urażeni tym głupiejącym społeczeństwem, może miałaś farta bo Twój nauczyciel WOS-u jest odpowiedzialny za to co robi tzn. chce nauczyć "dzieciaki" a nie każdy ma ten dar, wiem coś o tym. Ciesz się tym co masz i nie próbój oceniać innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((((niesprawiedli Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:16 naprawde ciezko mi z tym teraz bedzie wytrzymac do konca czerwca!!czuje ze nie zdam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hateeeee Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:18 bylo okrponie nienawidze ckeeee!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anamolja RozszerzonA IP: *.ver.airbites.pl 07.05.08, 12:19 I cześć masakryczna: cechy sądów, instancje, etapy rozszerzania Unii, mapki z celami i nazwami państw gdzie stacjonował Kontyngent Polski, standardowo obrazki satyryczne z współczesnymi problemami 2 zadania prawda fałsz i organizacje swiatowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy yyy IP: *.192.95.murka.net 07.05.08, 12:22 no ja pisałam z 15 próbnych i zawsze miałam koło 80%, więc sądziłam, że tą zdam bez problemu. ale dzisiaj się przekonałam, że człowiek bardzo często się myli i na 80% nie zdałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.54.118.* 07.05.08, 12:25 czuje ze nie zdalam :( ...strasznie trudne bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUuu!!!! Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:30 Ta cała matura jest popier..................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam to wszystko w du.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bi Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:33 na podstawie było baardzo mało o człowieku....a za dużo o konstytucji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:26 zdaję także historię więc nie miałem problemu z tymi mapkami, rozpoznaniem państw zaznaczonych i wypisaniem przynyn zmian więc te 10 pkt do przodu... ale nie miałem zupełnie powtórzonej konstytucji i hierarchi aktów prawnych więc dużo straciłem... trudniejszego testu jeszcze nie robiłem... porażka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 12:35 niestety wos byl dziwny i trudny...wogole nic o spoleczenstiwe ani o prawie. nie mam zileonego pojecia po co tyle sie uczylam, przerobilam cala ksiazke z wosu ale chyba nie potrzebnie, nie wiem czy to dlatego ze duzo osob zdawalo wos ale wedlug mnie to bylo przegiecie masakra normlanie.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:26 takjiej trudnej to jeszcze na oczy nie widzialam.. konstytucja.. spoko.. ale o niej w repetytorium i ksiazkach sa tylko wzmianki.. zadnych normalnych zadan.. wiekszosc to konstytucja.. sory ale mialamja znac na pamiec?? nawet rzadzacy nie znaja.. porazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:33 nie przesadzaj to tylko 234 artykuły (możesz miec teraz tylko do siebie pretensje że miałaś lenia i jej nie ruszyłaś- choćby z CIEKAWOŚCI!!), jakies 30 ston zeszytowych. Zna ją na pamięc prawie kazdy student I-II roku kierunków zwiaznaych z polityka i prawem;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bi *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:35 wos to wiedza o społeczeństwie a nie wkuwanie konstytucji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:39 gdybyś choc RAZ miał ją w reku nie pisałbyś takich bzdur, drogi Maturzysto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bi *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:41 spieprzaj dziadu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 12:54 najlepsze jest to że myślisz ze znajomośc tego zwrotu predystynuje Cię do zdania matury wosu.. ha..ha.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKZZ *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.zdnet.com.pl 07.05.08, 13:00 nie powinnas się tak mądrować. ja studiowałam prawo i jakby nie patrzeć PRAWO KONSTYTUCYJNE to kawał materiału i niw ma się co dziwić że maturzyści mieli z tym kłopot zwłaszcza że w podręcznikach konstytucja jest tematem wzmiankowym-wiem bo mój brachol dzis też zdawał fakt rozszerzony poziom ale trochę jego książki przeglądałam i niestety o konstytucji jest niewiele. a do maturzystów - BĄDŹCIE DOBREJ MYŚLI OBY KAŻDEMU Z WAS UDAŁO SIĘ ZDAĆ I NIE PRZEJMUJCIE SIE OPINIAMI ZAROZUMIALCÓW Z I ROKU STUDIÓW (ZOBACZYMY CZY ZDADZĄ NA KOLEJNY ROK) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 13:13 > nie powinnas się tak mądrować. mądrzeniem byłoby mówienie innym co mają robić. pozowlisz że wypowiem swoje zdanie choćby było inne niż Twoje? >NIE PRZEJMUJCIE SIE OPINIAMI ZAROZUMIALCÓW Z I ROKU STUDIÓW >ZOBACZYMY CZY ZDADZĄ NA KOLEJNY ROK) spokojna głowa- najbliższy powazny egzamin dla mnie to aplikacja;) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKZZ *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.zdnet.com.pl 07.05.08, 13:20 ...TO TYM BARDZIEJ POWINNAS POWSTRZYMAĆ SIĘ OD KĄŚLIWYCH UWAG...TERAZ IM TAKIE GŁUPIE DOGADYWANIE NIE POMOŻE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 13:27 nie każdy jest jak TUSK -nie przybyłam tu z misją niesienia pocieszenia i miłości. Pozwolisz że pozostane przy swoim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:02 A ty myślisz że znasz mądre słowa, wkułeś konstytucje i jesteś gość tak się składa, że NIE każdy wybiera się na prawo i nie każdy musi znać konstytucję. Jeśli byłby zorientowany w temaci tio wiedziałbyś, że nikgdy wcześcnien na maturze podstawej nie były wymagane takie szczegóły. Ja ją również pisałam i dobrze mi poszła ale tylko dlatego że chidziłam do klasy gdziie WOS był rozszerzony i dużo pamiętałam z lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:55 ta, dziwne, bo ja osobiscie mialam konstytucje kilka razy w ciagu tego roku i za cholere nie spamietalam jej calej, dziwne, a moze to dlatego, ze nie jestem studentka politologii czy prawa? hmm... ;x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdzienne *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 07.05.08, 13:01 co do znajomości konstytucji- to było w odniesieniu do dośc chybionego stanowsika "że nawet politycy jej nie znają". Czytaj ze zrozumieniem. (to NIE TYLKO polecenie na maturze lecz rada do końca zycia na każdą sytuację). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzbz *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 16:06 Gość portalu: pdzienne napisał(a): > Czytaj ze zrozumieniem. > (to NIE TYLKO polecenie na maturze lecz rada do końca zycia na każdą > sytuację). Eh, co za zarozumialy typ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:04 jestem załamana...byle do 15- by załamać się jeszce bardziej;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blonditos *Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.mofnet.gov.pl 07.05.08, 14:33 Zauważ, że tegoroczni maturzyści jeszcze na studiach nie są, a swoją drogą ciekawe czy taką znajomością Konstytucji RP pochwaliłabyś się przed swoją maturą?? To, że już zapomniałaś jak to jest przed maturą nie uprawnia Cię do osądzania w taki sposób innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O_o Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:34 fakt-nie było to dla mnie proste ale tylko dlatego, że odpuściłam sobie naukę z WoS-u. Kto się uczył mógł to napisać z palcem w ...nosie:P co do Konstytucji: albo pytali ogólnie o to bo każdy jednak powinien miec pojęcie o czym ta konstytucja w ogóle jest i przynajmniej raz w życiu ją przeczytać jeśli startował do matury. Było, owszem pytanie o konkretny artykuł i ustęp w jednym zadaniu, ale tekst był powyżej, więc nie można siać tu jakiejś zgrozy. A to, że ludzie traktują sobie WoS jak przedmiot dla debili, który każdy bez niczego może zdać to potem czytamy na forum takie rozpaczliwe wołania o pomstę do nieba i przekleństwa na p. Legutko. No zlitujcie się ludzie i przyznajcie szczerze, że tej nauki nie było zbyt wiele.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RadekBydgoszcz Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:39 Ministrem Edukacji jest Pani Hall :)) Czy to czasem nie jest zakres wiedzy z Wosu? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia:) Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 89.231.194.* 07.05.08, 13:52 matura jak matura hehe ci co sie nie uczyli to maja za swoje bo taka jest opinia ze osoby ktore sie nie ucza zdaje wos niestety:) ale to nie bylo nic trudnego pozdrawiam:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrdlng Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.it-net.pl 07.05.08, 13:53 p. Legutko jest szefem Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. p. Marek Legutko, nie mylić z Ryszardem;) Niezbyt pocieszony jestem. Liczyłem na koło 90% z rozszerzonego, obawiam się że będzie koło 80%. Ale jeśli wszystkim tak poszło, to jest nadzieja że dostane się tam gdzie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 12:41 no wlansie nie bylo tej nauki zbyt wiele i dlatego sadzilam ze sobie poradze ale wybaczcie wedlug mnie byla beznadziejna! pisalam w tym roki dwie probne matury pierwsza na poczatku roku kiedy to zaczynalam dopiero wos i nie mialam zileonego pojecia o niektorych sprawach i o wiele latwiej przychodzilo mi rozwiazanie niektorych zadan niz dzisiaj wedlug mnie matura byla dosyc trudna. zdaje mi sie ze powinno byc troche wiecej o spoleczenstwie a tu bylo raptem jedno zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 80.50.54.* 07.05.08, 13:05 przyznajem hehe Odpowiedz Link Zgłoś
paola486 Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:32 było trudne :(,mam nadzieje ze zdam chciałabym :( myslałam ze bedzie łatwiesza w porownaniu z latami ubiegłymi była najtrudniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaasiaa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.CNet.Gawex.PL 07.05.08, 12:40 Nie chce byc niemila, ale biorac pod uwage protesty, jakie slyszelismy po zeszlorocznej maturze z wosu, trzeba bylo byc przygotowanym na to, ze w tym roku poziom pytan wzrosnie. Jak czytam Wasze wypowiedzi, to jest mi naprawde przykro, bo odczulam owa niesprawiedliwosc poziomu z tego roku w porownaniu do poprzednich lat, na rozszerzonym polskim... Z drugiej strony, mimo iz jest mi Was szkoda, to bardzo sie ciesze z decyzji jaka podjelam: mianowicie zdaje rozszerzona biologie i historie. Nigdy nie mialam biologii na tym poziomie, bo bylam na profilu humanistycznym... a wzielam ja jako obowiazkowa. Po oddaniu pierwszej deklaracji wahalam sie, coby nie wziac podstawowego wosu jako obowiazkowy, w ogole sie do niego nie uczyc i zdac oby miec mature... ale rzeczywiscie przekonaly mnie zeszloroczne glosy przeciwko zbyt niskiemu poziomowi wosu oraz caly bezkres informacji, ktore moga sie pojawic, mimo iz do rozszerzonego wosu sa tylko 2 cieniutkie ksiazki... No nic, zycze Wam powodzenia, mam nadzieje, ze bedzie dobrze :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:42 hej,a jeśli list podpisało się nie xyz tylko wymyślonym nazwiskiem to co????sprawdzą go???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudy Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:45 Nie było polecenia, by podpisać się XYZ, zatem nie ma to znaczenia, jak się podpiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:48 tak, sprawdzą normalnie... zrobiliby to nawet gdyby się podpisało "Królewna Śnieżka"... zwłaszcza że w poleceniu nie bylo napisane jak należy sie podpisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypuuu Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:57 wiecie moze czy byly grupy??/prosze o szybka odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) maturzystka:) Bylo dosyc latwe:) IP: 217.153.219.* 07.05.08, 12:41 Pisalam poziom rozszerzony:) czesc pierwsza moze byla trudniejsza, trzeba bylo znac szczegoły, np. daty kiedy poszczegolne panstwa weszy do Unii... 2 kolejne czesci byly latwe z czego bardzo sie ciesze:) Pozdrawiam wszystkich czekajacych na wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia_ana Re: Bylo dosyc latwe:) IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 07.05.08, 14:36 Dziewczyno prosty ja pisałam podstawe.Co ty gadasz wogóle jak ja bym miala kiedy weszly panstwa do nato albo unii to bym byla w 7 niebie.konstytucja?byla na czynniki 1 rozlozona nie wiem po co wogole poszlam na wos moglam isc na historie albo matme i tyle nei zakuwac.ja sie w pewnym momencie zastanawiam czy nie pomyslilo im sie z rozszrzona.obleje 80% i w tym ja za malo czas 28 pytan ja nawet listu na brudno nie pisalam bo zostalo2 0 minut do konca.obleje polowa polski i tak to sie skaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcepan Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 12:41 Wiecie co wam jeszcze powiem, jestescie barany matura byla na myslenie i tyle, Taka Pomaranczowa Alternatywa kto sie interesuje historia to wie co to jest, ale jak wy sie uczycie tylko tego co jest w ksiazce to super o was swiadczy. Dobrze ze jest taka tematyka bo premiuje osoby o kreatywnym umysle i wiedzy ogolnej a nie tylko frajerow dla ktorych wazne sa regulki. Pozdro leszczyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 78.8.79.* 07.05.08, 12:44 jak ktoś bedzie juz miał rozwiązanie niech daje linkaaa ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudy Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.gdynia.mm.pl 07.05.08, 12:47 Ślepa? matura.gazeta.pl/matura/1,79505,5185211.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:47 www.mojamatura.pl/5,matura.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 12:45 to po co wogole chodzic do szkoly??? hm !! nie frajerze! Odpowiedz Link Zgłoś
ferdinnant Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 13:45 z GUAM były problemy? większość ludzi an forach z tego co zauważyłem korzystało z vademmecum operonu a tam czarno na białym była ta organizacja. bez spinek proszę tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
bo-o Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:54 Gość portalu: Marcepan napisał(a): > Wiecie co wam jeszcze powiem, jestescie barany matura byla na myslenie i tyle, > Taka Pomaranczowa Alternatywa kto sie interesuje historia to wie co to jest, al > e > jak wy sie uczycie tylko tego co jest w ksiazce to super o was swiadczy. Dobrze > ze jest taka tematyka bo premiuje osoby o kreatywnym umysle i wiedzy ogolnej a > nie tylko frajerow dla ktorych wazne sa regulki. > Pozdro leszczyki YYY.. ani na historii ani na wosie nie usłyszałam tej nazwy "pomarańczowa alternatywa" Odpowiedz Link Zgłoś
thorgod Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:46 Pierwsza część poziomu rozszerzonego, dosyć trudna (np. trzeba było m.in. podać pełną nazwę organizacji powstałej w 2006 r. w której skład wchodzi Azerbejdżan, Mołdawia, Gruzja i Ukraina). W drugiej części trzeba było dokładnie przeczytać i na podstawie tego starać się odpowiedzieć (chociaż miałem przejściowe problemy z niektórymi), no i wspomniana rozprawka na temat społeczeństwa obywatelskiego (drugiego nie pamiętam, bo pisałem pierwszy temat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6767 Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:48 Guam ...... www.mojamatura.pl/45,matura.html Odpowiedz Link Zgłoś
thorgod Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 12:52 Trzeba było podać pełną nazwę, nie skrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbuntowanyswiat Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.btk.net.pl 07.05.08, 12:47 ja pisałam rozszerzoną;) w sumie to nie bylo zle, ale przegieli z mapkami i zaznaczonymi na nich panstwami, czlowiek nie wiedzial nawet co to za kraj;/ tematy w sumie proste, o spoleczenstwie obywatleskim:) to z glowy mozna napisac, a to dziwne bo ja nie mialam w sumie przez te trzy lata w liceum WOS-u a jakos sobie poradzilam, test raczej trudnawy byl, bynajmniej dla mnie:/ pozdrawiam maturzystow:) Odpowiedz Link Zgłoś