schematy 11.05.09, 12:32 Jak oceniacie swoje prace na chwile obecną ? Zrobił ktoś zadanie z jednostkami mapowymi ? :| Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bum99 Re: Biologia rozszerzona 2009 11.05.09, 12:35 nie:/ a co z krzyżówką? jakie genotypy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Genotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:47 To ja mam w takim razie odpowiedź z kosmosu: ojciec X^r Y^d kobieta [ich córka naj. praw. że bedzie ruda i dobrze rozróżniająca kolory]: X^b X^r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANSUAA Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: 213.25.171.* 11.05.09, 12:35 AZa mało było czasu zdecydowanie! NA 40 ZADAN!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.chello.pl 11.05.09, 12:40 jakie bylo ostatnie zadanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: 83.1.90.* 11.05.09, 12:44 dlaczego maleje ilosc zanieczyszczenia powietrza dwutlenkiem siarki, azotu i pyłami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Opd: zanieczyszczanie powietrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:52 Napisałam że zaczęto stosować filtry na kominy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Opd: zanieczyszczanie powietrza IP: 83.1.90.* 11.05.09, 13:11 też o tym napisałam:) nie wiem skad mi akurat do głowy cos takiego wpadło i mam nadzieje że dobrze, bo moja koleżanka tez napisała o filtrach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMRe Re: Opd: zanieczyszczanie powietrza IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 12.05.09, 14:05 Poprawną odpowiedzią byłoby także zaostrzenie przepisów dotyczacych instalacji domowych ze względu na podniesienie standartów w ramach wspólnej polityki środowiskowej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana89 Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.lukman.pl 11.05.09, 12:41 Czasu było odpowiednio dużo. A genotyp ojca był taki: rrXdY z tym, że ja napisałam aaXdY i chyba mi tego nie uznają a z mapowaniem to chyba 3,6 wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.agh.edu.pl 11.05.09, 22:16 o co chodzi z tym mapowaniem? jak to się liczy?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: 83.1.90.* 11.05.09, 12:43 % rekombinantów (czyli organizmow ktorych było wyraznie mniej niż innych) informuje o odleglosciach czyli 1,8+1,8=3,6 cM a co do krzyzowki to wydaje mi sie ze rudowłosy mezczyzna to rrXdY a kobieta gdzie bylo najwieksze ryzyko urodzenia się córki rudowłosej i bez daltonizmu to Rr XDXD. Tak mi sie przynajmniej wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koff Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 19:03 no wlasnie, kurcze, drugi raz widze odpowiedz z Rr. nie powinno byc rr skoro ta mala ma byc ruda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam 98 % Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.globalconnect.pl 11.05.09, 19:54 powinno byc Rr a nie rr , jestes z j e b a n a !!! ja mam 98 % z tego łatwiutkiego arkusza! zapomnij o medycynie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koff Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 21:07 zalosny/a jestes. a kto powiedzial, ze ja sie na medycyne wybieram? haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Pytanie z cechami człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:55 Do naczelnych dałam że ma włoski na skórze i coś tam było dalej i z tym ze ma ten kciuk przeciwstawny, Do ssaków nie pamietam Do kregowców że ma kregosłup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Pytanie z cechami człowieka IP: *.toya.net.pl 11.05.09, 12:58 ssaki maja cialo pokryte sierscia i 7 kregow;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Pytanie z cechami człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:00 i przeponę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Pytanie z cechami człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:08 delfiny też ? :> ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Pytanie z cechami człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:13 ale czy przeponę mają ?:D pewna nie jestem ale chyba tak, skoro podane jest to jako cecha char. ssakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebum NIE Enzymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:57 To będzie ten kwas solny i amylaza no nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: NIE Enzymy IP: *.toya.net.pl 11.05.09, 12:58 kwas solny i zolc, amylaza jest enzymem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: NIE Enzymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:01 kwas solny bo działa odkażająco i bakteriobójczo a żółć bo emulguje kropelki tłuszczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;p Re: NIE Enzymy IP: *.toya.net.pl 11.05.09, 13:07 kwas solny moze tez aktywowac niektore enzymy np.pepsynogen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Grupy krwi IP: 78.8.136.* 11.05.09, 13:15 Ludzie a co z grupą krwi. Sprzeczałam się o to z koleżankami, bo według mnie to AB. I jak jest? Chyba nie 0... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Grupy krwi IP: 83.1.90.* 11.05.09, 13:20 0 - uniwersalny dawca. jakbys dała krew AB to by nastapilo w obydwoch przypadkach zlepienie ponieważ A ma przeciwciała anty B a B ma anty A, a antygeny A i B wystepowalyby wtedy w krwi ktorą dodałas, ajj zaplątałam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: Grupy krwi IP: 78.8.136.* 11.05.09, 13:24 ale to chodziło o osocze? Czyli B ma w osoczu anty-A A ma w osoczu anty-B czyli musze dac taka krew która nie będzie miala anty w osoczu. A to jest AB. 0 ma anty A i B, czyli zachodzi aglutynacja? Już sama new iem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Pytanie z koenzymem i aparatami Golgiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:12 Ten cały X koenzym tom napisałam że jakby mówi jaki substrat jest potrzebny enzymowi Aparat golgiego napisałam że pełni funkcję wydzielniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Pytanie z koenzymem i aparatami Golgiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:14 nie wiem czy dobvrze, ale napisałam, że jest odpowiedzialny za wydzielanie śluzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koff Re: Pytanie z koenzymem i aparatami Golgiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 19:13 ech..ja napisalam, ze zajmuja sie substancjami itp przeznaczonymi na eksport, blabla.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Tkanka z tą roślinką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:23 Dowaliłam w tym zadaniu że to tkanka budulcowa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: Tkanka z tą roślinką IP: 78.8.136.* 11.05.09, 13:24 ja dałam tkankę miękiszową palisadową i nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Tkanka z tą roślinką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:25 jesli myslimy o tym samym pytaniu to miękisz asymilacyjny palisadowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Tkanka z tą roślinką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:25 :D wszystko przez te zbite i ciasno ułożone komórki ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: Tkanka z tą roślinką IP: 82.160.202.* 11.05.09, 13:26 a nie miękisz palisadowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tkanka z tą roślinką IP: *.chello.pl 11.05.09, 13:26 aparat pełni funkcje detoksykacyjną normalizuje ten śluz radioaktywny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Tkanka z tą roślinką IP: 83.1.90.* 11.05.09, 13:34 ale wydaje mi się że w tym konkretnym przypadku nie neutralizował tych radioaktywnych substancji bo produkowany śluz był własnie radioaktywny. Nie jestem w ogole pewna tego pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam śluz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:36 było zaznaczone ze śluz jest radioaktywny właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: śluz IP: *.toya.net.pl 11.05.09, 13:40 no wlasnie;p sluz byl rdioaktywny po wydzieleniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: śluz IP: 83.1.90.* 11.05.09, 13:45 No tak, więc chyba nie neutralizował wyprodukowanego śluzu ;D kurde, juz nic z tego nie wiem. Jak to powinno byc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: śluz IP: *.tomaszow.mm.pl 11.05.09, 13:47 Moim zdaniem to, że był "radioaktywny" nie ma w tym zadaniu nic do rzeczy. Chodziło tu o wyznakowanie cząsteczek, aby móc prześledzić ich wędrówkę w komórce, a co za tym idzie funkcję AG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: śluz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:48 ma bardzo dużo do rzeczy, ponieważ gdyby ie było napisane, że śluz jest radioaktywny dużo osob nie byloby w stanie okreslic ze aparat golgiego jest odpowiedzialny za wydzielanie sluzu, to byla dodatkowa pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: śluz IP: *.tomaszow.mm.pl 11.05.09, 13:50 zgadza się, ale nie chodziło tu o żadną detoksykację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: śluz IP: *.chello.pl 11.05.09, 13:50 Aparat Golgiego modyfikuje bialka i dolacza n reszty cukrowe ale nie mam pojecia jak nalezalo napisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gygy Re: śluz IP: *.plock.mm.pl 11.05.09, 14:16 Myślicie że jako powód zmniejszenia zanieczyszczeń można podać rozwój technologii w zakładach przemysłowych? Grupę krwi też napisałem AB. Nie wiem już sam. - -' A kwas żołądkowy to można napisać że służy do rozkładu białek? A odnośnie cyklu Calvina - on zachodzi w tylakoidach stromy, czy stromie po prostu? Bo napisałem że w tylakoidach. A o aparacie Golgiego napisałem że odpowiada za produkcję śluzu. Dziwne te pytania ogólnie co niektóre. o___o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koff Re: śluz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 19:26 ja jako przyczyne zmniejszenia zaneiczyszczen napisalam wykorzystywanie zasobow energii naturalnej, haha, nie wiem skad mi to pryszlo do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uoee a propos rozszerzenia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 09:53 jak dla mnie zalamka, poswiecialam duzo czasu i wlozylam sporo wysilku, jak widac ze zbyt miernym skutkiem, bo w porownaniu z maturami z poprzednich lat, arkuszami probnymi i testami na medyczna, to tam pytania wiele razy sie powtarzaly, byly podobne i glownie dotyczyly czlowieka,a nie jakis pie...typu dzialki okwiatu(!!) sama sobie pluje w brode, jakie glupoty powypisywalam;/ a tak btw to wg mnie ag pelni funkcje transportujaca, nie wiem, czy o to tam chodzilo, cykl calvina zachodzi w stromie chloroplastow-przeciez to faza ciemna, grupa krwii 0, moim zdaniem za duzo bylo pytan rozleglych tylko za 1 pkt, bo czlowiek wypisze dobrze 4 rzeczy, w jednej sie pomyli i co? oczywiscie 0 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uoee Re: a propos rozszerzenia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 10:01 a i cecha kregowcow nie jest kregoslup, tylko struna grzbietowa przynajmniej w okresie plodowym, naczelne to ten kciuk,a ssaki bo wlochy itd, oczywiscie,ze nalezalo napisac miekisz palisadowy ASYMILACYJNY, bo tam jest masa chloroplastow, z czym sie wiaze jego funkcja, bez sensu dla mnie zadanie z mapowaniem chromosomow, o tym sie praktycznie w szkole nie mowi, a i to zadanie z kodowaniem nukleotydo, wg klucza to organizm bedzie caly i zdrowy;/!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: a propos rozszerzenia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 10:25 Cechą kręgowców jest właśnie kręgosłup wewnętrzny zbudowany z kręgów. Struna grzbietowa jest wspólna dla strunowców, sprawdź sobie to w książce na studia medyczne, jest ładnie rozpisane w dziale ewolucjonizm :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uoee Re: a propos rozszerzenia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 10:44 no to ide sie chyba utopic w wytworni czekolady;/ wlasnie ewolucjonizm to byl jedyny dzial, ktory uznalam,ze nie warto tracic na niego czas;p a tak w ogole to na ile pkt bylo to zadanie? bo nie pamietam, czyli jak mam 2 cechy ok, to pewnie 0 pkt jak znam zycie, bo trzecia cecha incorrect.... eh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uoee Re: a propos rozszerzenia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 10:51 to wlasnie moja specjalnosc- zle odpowiadac na banaly;/ skad mi sie to wzielo (o_0)? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: a propos rozszerzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 10:06 Z tymi pytaniami że za dużo za 1 pkt było masz racje... ale musieliśmy się z tym liczyć idąc na rozszerzoną :/ Co do przewagi genetyki, botaniki, ekologii itp to zawsze tak było na rozszerzeniu. Na podstawie jest za to zawsze prawie wszystko z człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koff Re: Tkanka z tą roślinką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 19:16 napisalam samo 'miekisz palisadowy', wiec pewnie mi nie zalicza.... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam 98 % z biol pr [...] IP: *.globalconnect.pl 11.05.09, 19:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tkanka z tą roślinką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 21:09 idz sie leczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malusia Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.agh.edu.pl 12.05.09, 14:14 czy ktoś z Was, a może znacie kogoś kto nie pisał/nie mógł pisać matury wczoraj i bedzie ją pisać w czerwcu w terminie dodatkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosiok Re: Biologia rozszerzona 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 10:02 Niestety nie znam :/ a pewnie chcesz jakies informacje uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś