Dodaj do ulubionych

Niechżesz pachnie !

18.10.10, 00:12
Bardzo podoba mi się ( lubię zapachy serii AA Guerlain'a) Mandarine Basilic, tylko dlaczego pachnie najwyżej 1 godzinę ?! Wiem, że to dość nieskomplikowana i niezbyt ambitna kompozycja, ale "wzięło mnie" na cytrusy.
Podajcie, o zacne, doświadczone nosy zapach o podobnych nutach, ale, na litość - trwalszy.
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: Niechżesz pachnie ! 18.10.10, 09:08
      Brak trwalosci to niestety spory minus niektorych zapachow, ktore lubie. Escada Magnetism dla mezczyzn, niedawno przeze mnie- piekne otwarcie, co z tego, jak kompozycja powinna byc wielokrotnie mocniejsza. Gucci Pour Homme- tutaj musze naprawde hojnie aplikowac w ciagu dnia, bo niknie na mnie b. szybko. Idole de Lubin, kameleon, ktory raz pachnial jak trzeba, innym razem okazywal sie b. delikatny, a innym razem ulatnial sie w ciagu pol godziny- po wielu probach trafil w dobre rece.
      Pozdrawiam!
      • forevermore79 Re: Niechżesz pachnie ! 18.10.10, 10:38
        To oczywiscie byla nieco off-topicowa dywagacja- a co do cytrusow, zdecydowanie typ Elve, procz jeszcze polecam cytrusowo-ziolowy Iskander i z wod do ciala- Biotherm Eau Vitaminee.
    • elve Re: Niechżesz pachnie ! 18.10.10, 09:45
      najtrwalszym cytrusem, jaki znam jest Bigarade Concentree Frederica Malle. oczywiście też Pamplelune, ale to cytruch specyficzny :)
    • dixi Re: Niechżesz pachnie ! 18.10.10, 10:21
      po zużyciu próbki stosunkowo trwała widzi mi się mgiełka Biothermu Eau de Paradis - w składzie cytrusy, owoce, ambrowa baza, sam zapach lekki i nieskomplikowany, ale absolutnie nie typowy świeżuch; przymierzalam się do zakupu flakonu, ale nie zdążyłam bo przyszła pora na ocieplacze - może kupię w następnym sezonie;
    • iron_sabbath Trwała mandarynka 19.10.10, 01:07
      Równie śliczna jak w Mandarine Basilic (który uważam za mandarynkowe cudo) to Mandarine Tout Simplement L'Artisam Parfumeur. Wytrzymuje powyżej trzech godzin,a to, jak na cytrusowe nieomal single note długo.
    • olaj.j Re: Niechżesz pachnie ! 19.10.10, 07:25
      Nie chce tu uprawiac zadnych herezji;), ale mam swoj sposob na przedluzenie zycia Mandarynce i Bazylii - jest to stworzenie jej "bazy" z mandarynkowego masla Satsuma The Body Shop. Podobnie rzecz ma sie zreszta z Pampeluna, tutaj "baza" jest Pink Grapefruit. W takim towarzystwie trzymaja sie naprawde dlugo.

Natomiastjesli szukasz trwalego zapachu mandarynki to polecam przetestowac piekny Mandarine Mandarin Lutensa. Jednak moze to byc trudne, bo te perfumy zdaje sie sa w Polsce calkiem nieosiagalne.
      • olaj.j Re: Niechżesz pachnie ! 19.10.10, 08:05
        No i oczywiscie Lime Basil & Mandarine Jo Malone, chociaz tu z trwaloscia tez moze byc akurat kiepsko...:)
    • dixi Re: Niechżesz pachnie ! 19.10.10, 08:24
      przypomniała mi się jeszcze Feu d'orange L'occitane - nie mandarynka co prawda, tylko pomarańcza - w dodatku dość specyficzna, bo kadzidlana; według mnie bardzo udane połączenie i trwałość imponująca;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka