Dodaj do ulubionych

News- YSL powrót klasyków, w tym Nu

18.10.11, 09:15
Powrotow ciag dalszy- niedawno wskrzeszono Venezie, Lancome zas oglosilo swiatczna reedycje dawnych klasykow, w tym slynnej rozy. Trend rozpropagowaly pare lat temu takie marki jak np. Givenchy (Les Mythiques), Aramis, Donna Karan z seria Collection, czy Dior- obecnie promujacy zagranica come-back Diorling.

Teraz, wg moich ang. zrodel, podobny krok zapowiada marka Yves-Saint Laurent. Przedstawi ona kolekcje kompozycji Heritage, wsrod ktorej znajdzie sie i slynne Nu. Calosc dostepna bedzie w zupelnie nowych flakonach- od listopada na poczatek w Harrodsie, a od stycznia 2012 z duzo szersza dystrybucja.
Wkrotce wiecej szczegolow, w tym o pozostalych powracajacych zapachach (na poczatek ma byc ich 4).

Oczywiscie, jak zwykle niesie to ryzyko reformulacji (jak przy Opium i m7), ale wiadomosc i tak dobra.
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 20.10.11, 10:47
      Mamy i juz pierwsze oficjalne potwierdzenie- powraca 8 kompozycji w nowym image- cztery damskie w bialych flakonach (Y, Yvresse, Nu i In Love Again) oraz cztery meskie w czarnych (YSL Pour L’Homme, Jazz, M7, Rive Gauche pour Homme).
      Oczywiscie poprzednie edycje flakonow produkowanych do niedawna zapachow zostana wycofane (czyli brazowy M7, slynny metalowy Rive Gauche itd.).
      www.auparfum.com/?+YSL-ressucite-ses-classiques+
      • nikielka Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 20.10.11, 12:31
        Ciekawe czy Nu bedzie edt czy edp. Bo jednak te wersje sie roznily wyraznie.
        • forevermore79 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 20.10.11, 13:31
          Z tego, co wiem to bedzie EdP. EdT przedstawiono, aby ratowac wyniki finansowe serii Nu (za trudnej dla wielu klientek) i obudzic zainteresowanie zapachem poprzez jej zlagodzona wersje.
          Widzialem od niedawna, ze reformulowane M7 znow znika, Y dostepne w klasycznym flakonie takze usuwano z polek- no i mamy tego powod.
          Ciekawe, co z damskim Rive Gauche w blekitnym flakonie- zapewne zostanie poki co w pierwotnej wersji, bo sprzedaje sie wciaz w miare dobrze. Powrot ILA w klasycznej odslonie tez cieszy, choc pozniejsze limitowanki migaja jeszcze zagranica.
          Szkoda mi meskich Life Jazz i Body Kourosa- obydwa tez wycofane, ale sa wciaz w wielu sklepach i w internecie, lacznie z Rosmannami.
          • nikielka Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 20.10.11, 13:38
            Oooo,jak edp to super. Juz sie nie moge doczekac w takim razie.

ILA kasyczne mialam dwa flakony i w sumie nie wiem, czy mam ochote na kolejny. Ale zobaczymy.

Daj znac, jak juz beda w Harrodsie, to pojde na potestowac i zdam relacje.
            • forevermore79 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 20.10.11, 13:54
              Tez bede tam zerkac w listopadzie na biezaco, o ile premiera nie zostanie przesunieta na styczen 2012, jak tez planowano.
              Mam nadzieje, ze nie bedzie to kompozycja Nu EdP w koncentracji EdT, czyli nowy twor nie majacy nic wspolnego z obydwoma pierwotnymi wersjami :-) A czy seria trafi do Polski- tego nie wiem, Donny Karan Collection i Givenchy sie w koncu nie doczekalismy, a zainteresowanie klasycznym kompozycjami u nas niestety bywa marne. Pozdrawiam!
              • forevermore79 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 20.10.11, 22:13
                Angielski Vogue (wyd. prasowe) w art. o perfumach podaje 2 listopada jako date premiery w Harrodsie, zas seria ma byc promowana pod haslem "Face a Face".
                Widzialbym w niej jeszcze pare zapachow np. Cinema, czy Vice Versa, ale moze sie ich doczekamy. Z drugiej strony, ostatnie twory YSL typu Cologne Gingembre, Belle d'Opium, czy Saharienne nie pozwalaja miec specjalnych zludzen co do jakosci premium wskrzeszanych kompozycji- w koncu zmienil sie i przez lata takze wlasciciel marki (obecnie to L'Oreal). Zobaczymy, wieloletnie dziedzictwo jest- mam nadzieje, ze i np. siostrzane Lancome wykorzysta je jak najlepiej.

A w Anglii widzialem juz "nowe" Diorling i Diorame w ramach Les Creations de Monsieur Dior, a to jeszcze nie koniec wprowadzania nowych wersji klasycznych Diorow.
    • nikielka Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu - JUZ SA!! 26.10.11, 16:16
      Juz sa, juz sa!!!! :) :)

Stoja sobie w Harrodsie i wygladaja bardzo... niepozornie.
      Buteleczki mocno rozczarowuja.
      O ile jeszcze wersja meska w czerni wyglada znosnie, to damski kremowy jest po prostu nieladny.
      Zapachy za to piekne i Nu na pierwszy niuch takie samo jak dawne edp.
      Ale testy porownawcze wykonam moze jutro.
      Mam jeszcze probki M7 i ILA ale tutaj juz nie mam starej wersji zeby porownac.

Ceny okolo 70 funtow za 80 ml.
      Za nieladna buteleczke przypominam, bo jestem baaaardzo rozczarowana. :(

• forevermore79 Zdjecia plus nowa nazwa dla M7- M7 Oud Absolu 28.10.11, 10:08
        Dziekuje nikielko za wstepne wrazenia!
        A tutaj mozemy zobaczyc zdjecia tejze kolekcji- marka YSL zmienila poza tym nazwe M7, zgodnie z oudowym trendem jest to teraz M7 Oud Absolu.
        www.lounel.com/?p=1276
        Ciekawy kolaz- nowe vs klasyczne flakony:
        belmodo.tv/beauty/beauty-news/2011/10/10/the-collection-by-yves-saint-laurent/
    • miriam_73 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 27.10.11, 09:49
      Ja chciałam tylko podpowiedzieć, że stara wersja Nu jest nadal do kupienia na Truskawce, natomiast wczoraj w warszawskim TK Maxx widziałam stare Opium (w zestawie z balsamem do ciała) - jakieś stare travel sety.
      • lis888 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 27.10.11, 18:37
        w którym TK Maxx? Za ile?
        • miriam_73 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 28.10.11, 10:20
          w tym w Domach Centrum
          • forevermore79 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 30.10.11, 10:14
            W Gdansku tez byly- to zestaw Travel Selection, czyli pierwotnie przeznaczony na strefy.
            Jest setka starej EdT i balsamu.
            www.tkmaxx.com/womens-fragrance+beauty/opium-perfume-gift-set/invt/42420381
    • forevermore79 YSL The Collection juz na stronie marki 30.10.11, 10:41
      Lacznie z opisami nut i wyraznymi zdjeciami kazdego z 8 zapachow- Nu to faktycznie EdP, podoba mi sie takze, jak zaakcentowano oudowy charakter M7 (M7 Oud Absolu)- zapachu, ktory wyprzedzil nieco swoja epoke.
      www.ysl-parfums.com/yves-saint-laurent-fragrance-amp-beauty/fragrance/collectionysl-homegamme-en-en-@/index.jspz?id=4958
    • forevermore79 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 01.11.11, 11:01
      Nowa seria zyskuje coraz wiecej internetowego rozglosu np. tu
      www.mimifroufrou.com/scentedsalamander/2011/10/yves_saint_laurent_relaunch_8.html
      Pierwsze opinie mowia, iz te re-edycje sa wyjatkowo wierne oryginalom, a w m7 jest nawet wiecej oudu, niz dotychczas i blizej mu oryginalowi, niz zreformulowanej potem wersji. Sprawdzimy :-) Seria pojawila sie wg basenotes takze i np. w Hiszpanii- 77 euro za 80ml.
      Ale poki co, poprzednie edycje Rive Gauche PH, Jazz i Pour Homme nadal sa do dostania w sieci i nawet polskich TK Maxxach, tak samo mozna zdobyc tanio Body Kourosa. Z Nu, m7 i In Love Again bywa trudniej- stad tez linia bedzie sie sprzedwac.
      • cannella Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 01.11.11, 20:53
        Widziałam ten powrót na półce w Marionnaud w Paryżu. Powąchałam Nu i teraz się zastanawiam, gdzie ja byłam, jak to było powszechnie dostępne ;-) Flakony niestety mocno rozczarowują - takie jakieś kanciaste, nieporęczne i tandetne z wyglądu. Mogli się bardziej postarać.
    • forevermore79 Kartoniki nowej serii 03.11.11, 10:45
      Ciekawie nawiazuja do pierwowzorow. Calosc online juz na stronie Harrods. 55-70 funtow za 80ml.
      www.harrods.com/search?for=ysl+heritage
    • michau2312 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 04.11.11, 22:55
      Ostatnio mam fazę na Rive Gauche PH i widzę, że w nowej "wersji" brak jest głównych składników RG: rozmarynu i anyżu. To co będzie stanowić o wyjątkowości RG? Czarny flakon?...

Nikielko, wąchałaś może?
      • nikielka Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 04.11.11, 23:27
        Nie, nie wachalam.
        Nie znam tez starej wersji niestety, wiec obawiam sie, ze nie pomoge tutaj.
        Przykro mi. :(
      • forevermore79 Re: News- YSL powrót klasyków, w tym Nu 09.11.11, 19:39
        Rive Gauche PH niestety sie zmienil- wciaz retro charakter, ale w b. wygladzony sposob.
    • furka_dusz 'Nowe' klasyki YSL nosem Octaviana 07.11.11, 22:01
      Niestety, złe wieści dla oczekujących Nu. Reszta może odetchnąć? ;-) 'Design' serii określony dwoma wymownymi słowami.
      1000fragrances.blogspot.com/2011/11/new-classic-perfumes-from-yves-saint.html
      • forevermore79 Krotkie wrazenia 09.11.11, 19:48
        Seria juz spokojnie stoi sobie w wiekszosci francuskich sklepow, widzialem je i w Sephorach i np. w Lafayette. Czesc mniejszych sklepow wystawia tylko czesc zapachow- czyli np. starym Rive Gauche towarzyszy YSL Pour Homme itd.- zapewne chodzi o uplynnienie zapasow, gdyz poprzedni design jest automatycznie wycofywany. Takze w Anglii dystrybucja sie rozszerza- premiera doczekala sie calej strony promocyjnego art. w magazynie GQ.

Co do rec. Octaviana, choc autora b. szanuje i czytuje, to coraz czesciej nie zgadzam sie z Jego opiniami- V&A Precious Oud nie jest kopia Black Orchid, takze i Delices de Cartier nie bazuja na formule In Love Again. No, ale taki urok subiektywnych recenzji :-)

Wracajac do meritum- flakony damskie faktycznie dosyc szpetne, meskie prezentuja sie ciekawiej. Najwazniejsza zawartosc- od razu rozpoznalem In Love Again, Nu wydalo mi sie dosyc zblizone do oryginalu, choc tu potrzebne mi bylyby dokladniejsze testy.
        Za to skupilem sie bardziej na meskich zapachach- Pour Homme jak klasyk, Rive Gauche PH mocno podcieto skrzydla- brak lawendy, czesci ziol, "fryzjerskiego" efektu, to po prostu tylko meska solidna kompozycja fougere, Jazz bez zmian.
        M7 Oud Absolu to z kolei bardziej wariacja na temat M7, niz jego nowe wcielenie- nie jest juz tak mocno, aptecznie, oud zostal podkrecony, ale calosc o dziwo podoba mi sie bardziej, niz klasyk, a na pewno jest ciekawszy, niz wersja reformulowana. Trwalosc i efekt na skorze po paru godzinach zadowalajace.
        No i wzrosla cena przy mniejszych poj. 80 ml.
        • michau2312 Re: Krotkie wrazenia 09.11.11, 20:38
          Wydaje mi się, że Octavianowi nie o Delices a o LHeure Folle chodziło.
          • forevermore79 Re: Krotkie wrazenia 09.11.11, 20:53
            Chyba, ze tak. Ale Folie tez znam i nie jest to ILA, to inny owocowy wymiar. A In Love Again milo bylo mi znow powachac, to zapach, ktory poprawia humor, choc stricte damski. Vice Versa rowniez bylo niezle, ale juz nie tak popularne.

Rive Gauche PH moze sobie znow sprawie, ale raczej jeszcze w dostepnej poprzedniej wersji, po co przeplacac za akurat mniej atrakcyjny zapach. M7 Oud Absolu za to wpisuje na liste zakupow na potem- mam jeszcze zachomikowana 50tke pierwotnej formuly.
        • miriam_73 Re: Krotkie wrazenia 16.11.12, 10:24
          Zarówno Nu jak i Yvresse to są niestety "popłuczyny" po dawnej świetności. Szczególnie dramatycznie jest to odczuwalne w Nu. Mam oba zapachy sprzed reformulacji i to, co teraz zaproponowano mocno odbiega od pierwowzoru.
          Natomiast bardzo podoba mi się M7 Oud Absolue i być może go sobie kupię, tyle że nie za tę zbójecką cenę jaką proponuje Douglas.
          • forevermore79 Re: Krotkie wrazenia 19.11.12, 14:33
            Tak, po porownaniu nowego Nu z pierwowzorem, to tylko cien zapachu niestety.
            M7 Oud Absolu b. lubie, mniej tam "lizolowego" efektu agaru, calosc jest przyjemnie drzewna i aromatyczna, cenie i ta wersje i vintage, ktory ciagle posiadam. Wersje 2.0 pomijam.
            Dziekuje za wrazenia!
    • forevermore79 Recenzja M7 Oud Absolu 16.11.11, 13:11
      graindemusc.blogspot.com/2011/11/m7-oud-absolu-by-yves-saint-laurent.html
      • forevermore79 M7 vs M7 Oud Absolu- recenzja BdJ 15.03.12, 14:26
        boisdejasmin.typepad.com/_/2012/03/yves-saint-laurent-m7-and-m7-oud-absolu-fragrance-review.html
        • fa25 In love again - Polska ? 16.03.12, 12:43
          A czy w Polsce juz jest ta wersja ILA ? Jako jej wielbicielka jeszcze z czasów kiedy była limitowanką z przepięknym korkiem (mam ten korek do dziś ) bardzo chciałabym wejśc znów w posiadanie tego zapachu (bez względu na flakon ).
          • forevermore79 Re: In love again - Polska ? 16.03.12, 12:48
            Poki co nie ma zadnego z osmiu zapachow La Collection- na innych rynkach wchodza one razem za jednym zamachem albo wcale. A ILA na szczescie akurat nie dotknely specjalne zmiany, jakby co moge kiedys kupic na ktoryms lotnisku lub w domu towarowym. Pozdrawiam!
            • forevermore79 Re: In love again - Polska ? 16.03.12, 12:54
              Choc marka YSL sie postarala i na polskiej stronie od jakiegos czasu dostepne sa opisy calej serii- w sklepach jednak wciaz jej nie widzialem.
              www.ysl-parfums.com/home-pl/fragrance-pl/collectionysl-homegamme-pl-pl/collectionysl-frise-pl-pl-@/index.jspz?id=4969
              • fa25 Re: In love again - Polska ? 18.03.12, 12:03
                Aż mi się wierzyc nie chce żeby wogóle nie miały się pojawic. Fakt, że są na polskiej stronie pozwala miec nadzieję, że może już niedługo objawią się i u nas.
                Jeśliby tak się nie stało to wtedy będę się Forevju bardzo do Ciebie uśmiechac o import docelowy.
    • forevermore79 A propos- seria od niedawna w wybranych Douglasach 12.10.12, 13:27
      Cala linia jest do nabycia i w Polsce, w 12 perfumeriach z sieci Douglas- cena jednak u nas odstrasza, 450 zl za 80ml.
      Lista perfumerii m.in. na:
      lamode.info/zapachy/articles/la_collection_yves_saint_laurent_wyjatkowa_kolekcja_legendarnych_zapachow.html
      • fa25 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 13.10.12, 20:24
        Matko złocista, co za chore ceny.. Z drugiej strony jak popatrzyłam na historyczne opakowanie In love again z tym cudownym korkiem ( ze starych czasów mam jeszcze właśnie ten korek..) to łza mi się w oku zakręciła.. I tak powoli zaczynam się zastanawiac że może by tak zacząc składac grosz do grosza.. Tylko czy aby jest gwarancja że to nie jest wersja po reformulacji ?
        • aggis20 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 13.10.12, 21:03
          Fa, to jest wersja po reformulacji ;) jak większość (wszystkie?) wskrzeszone zapachy. Zresztą firma chyba nawet nie ukrywa, że tak jest. Ale z tego co czytałam to miłośnikom ILA się b. podoba ta edycja, sama testowałam raz w UK ale nie pamiętam za bardzo jak pachnie i czy czuć dużą różnice... cena w Bootsie była o wiele niższa bo chyba 70 funtów.
          • fa25 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 13.10.12, 21:21
            Aggis, wielkie dzięki za ostrzeżenie ! To znaczy, że trzeba otrzec łzy wzruszenia i raczej cieszyc się starym korkiem. Bo jednak inny zapach w takim opakowaniu z jakim mam związane piękne wspomnienia to byłaby w jakimś sensie profanacja, zwłaszcza za taką kasę.
            Może na jakimś wyjezdzie dopadnę taniej bo co 70 funtów to nie 450 PLN....
            • forevermore79 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 14.10.12, 11:22
              Tak, reformulacja jest z gory wpisana w ta linie- w wiekszosci wyszlo to na niekorzyc, z wyjatkiem m7 Oud Absolu, ktory jest nieco cichszy, niz pierwowzor, ale lepszy, niz tzw. wersja druga :)
              Reszte meskich klasykow typu Rive Gauche mozna nadal dostac tanio w oryginalnych flakonach, wiec ta seria poki co nie kusi. Ale fakt, o klasyczne ILA, czy Nu juz coraz trudniej, wiec zawsze to jakies substytuty. Pozdrawiam!
              • piratessa2 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 17.10.12, 21:57
                Miałam okazję wąchać nowe "Nu" i tu moim zdaniem reformulacja też jest niekorzystna - w sensie, że to absolutnie nie jest Nu jakie znam (po zużyciu kilku flakonów), a czy generalnie to udany zapach to trudno stwierdzić, bo szok był zbyt duży ;)
            • aggis20 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 15.10.12, 15:27
              Fa a zagłądałaś na Allegro? można upolować nową wersję w dobrej cenie, np. tu: allegro.pl/kalaaps-ysl-in-love-again-80-ml-edt-gratis-i2705916030.html stara zresztą też jest, ale już trochę droższa ;)
              • forevermore79 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 15.10.12, 18:42
                Tak, polskie ceny nie sa za ciekawe- na niemieckiej wolnoclowce nowe ILA kosztuje 80 EUR, w Anglii podobna cena. Za to z kolei nowe m7 jest duzo tansze- po 62 EUR. W na warszawskiej duty-free zapachy tez sa do kupienia.
                • fa25 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 18.10.12, 09:23
                  O własnie, Forever pisze o bezcłowkach. Nie wiesz przypadkiem jakie są ceny za tę nową wersje ILA na polskich lotniskach ?
                  • forevermore79 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 18.10.12, 09:40
                    Chyba ok 300 zl, plus minus.
                    • fa25 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 18.10.12, 09:47
                      Dzięki wielkie l To juz latwiejsze do strawienia no i gwarancja jakości.
                      Strasznie mnie ostatnio denerwują sprzedawcy na allegro windujący ceny perfum powyżej wszelkiej przyzwoitości
              • fa25 Re: A propos- seria od niedawna w wybranych Dougl 18.10.12, 09:21
                Aggis, tak, dzięki, buszowałam na allegro ale to chyba wszystko nowe wersje.
                No i ceny mają chore.
                Z tego wszystkiego zapoluję chyba na warszawskie bezcłówce na wersę najnowszą ale choc ze starym korkiem; nie wiem z resztą jakie są ceny na naszych lotniskach. Ktoś może wie ?
                • forevermore79 Przeniesione- miriam73 12.11.12, 14:15
                  "W Douglasie pojawiły się (zreformulowane, ale zawsze to lepsze niż nic) nieosiągalne dotąd w PL odświeżone wersje "antyków" damskich i męskich YSL, w tym Nu, Yvresse i Jazz. Niestety drogie, 450 zł za flaszkę, pocieszające jest tylko, że pojemność 80 ml."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka