Dodaj do ulubionych

wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą

16.09.04, 14:35
w nutach zapachowych znalazłam wypowiedź taje: Niestety nie toleruję tuberozy w żadnej niemal postaci. Jest to zapach ciężki,
duszący i według mnie bardziej gorzki niż słodki. Kojarzący się z wiekową
elegancką damą. W Passion Annick Goutal, Bandit Robert Piquet i dzisiaj o
zgrozo odkryłam je w Y!

z tych zapachów znam tylko Y, czy znacie jeszcze jakies inne?
Obserwuj wątek
    • sorbet Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 14:45
      Chyba także w Dior Poison, wersja oryginalna.
      hjem.get2net.dk/bojensen/EssentialOilsEng/EssentialOils30/EssentialOils30.htm#Tuberose

Kwiat tuberoza pachnie bardzo "gęsto" i słodko:-) jak dobrze pamiętam z
      dzieciństwa. Faktycznie, to zapach cięzki i duszący ale nie bardzo jestem w
      stanie wywąchać tej nutki z perfum.
      • lolik2 Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 14:51
        no własnie mam problem, bo bardzo kusi mnie Michael Kors (szczerze mówiąc nie wiem czemu...), próbuję ustalić jak toto moze pachnieć, w nim jest własnie tuberoza. dlatego pytam o inne zapachy z tuberozą, moze coś skojarzę

doszłam do tego stanu, ze chcę kupić w ciemno 30 ml, zeby się przekonać, co jest w moim przypadku baaaardzo dziwne, bo ja nigdy takich ekstrawagancji nie popełniam :) założyłam nawet kiedyś wątek na ten temat, ale niestety nie zgłosił się nikt, kto znałby Kors...
        • charade Michael Kors 16.09.04, 14:55
          Ale jaja, ja własnie zamowiłam Korsa ! Powinnam go mieć na dniach, dam znać.
          • lolik2 Re: Michael Kors 16.09.04, 14:56
            NO PROSZE!!!! koniecznie daj znać, daj, daj!!!! moze też się skuszę...
      • charade Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 14:53
        Przede wszystkim Fragile JPG, EDP i EDT.

Michael Kors - Michael. Fracas Robert Piquet.
        • lolik2 Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 14:54
          Fragile!!! no to już wiem, dzięki :)
    • mathilde17 Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 14:55
      Tuberoza jest bardzo wyraźna w Fragile JPG. Faktycznie, duszący, ciężki zapach,
      bardziej do strawienia dla mnie w wersji EDT...
      • mathilde17 Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 14:57
        Hihi, Charade wyprzedziła mnie o dwie minutki...
    • forevermore79 Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 16:51
      Nikt chyba nie wymienil tu klasycznej, zlotej Organzy Givenchy- a ta to glownie
      silna nuty tuberozy.
    • taje Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 18:10
      Addendum do mojej pierwotnej wypowiedzi - odkryłam zapach z tuberozą, który o
      dziwo bardzo mi sie podoba! Co ciekawe nie wyczuwam w nim w ogóle tej ciężkiej
      gorzkiej nuty, a wręcz przeciwnie - jest słodki i słoneczny. Mowa o Chasse aux
      Papillons L'Artisan Perfumeur. Może to kwestia ilości a może dobrego
      zmieszania? NB jednym z najbardziej "klasycznych" zapachów z tuberozą jest
      Fracas Roberta Piquet (tego od Bandit). Od kilku miesięcy bezskutecznie poluję
      na próbki (w ramach perfumowego masochizmu chyba).
      • coralin Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 20:23
        Jardins de Bagatelle Guerlaina!
        • charade Michael Kors 16.09.04, 20:44
          No i odebrałam ! Uczucia na razie mieszane. Zapach jest bardzo mocny na
          początku, może powalić słonia. W ogóle mi sie nie kojarzy z Fragile JPG, ale od
          poczatku mi coś przypominał. Kapnęłam się co to było - Michael przypomina
          odrobinę klasyczne Gio Armaniego. Zwłaszcza w nutach początkowych. Nic w tym
          dziwnego, bo Michael zawiera tuberozę, a Gio gardenię, które ponoć bardzo
          podobnie do siebie pachną.
          Zapach ma rzeczywiście wykopa i jest świetnym materiałem na tzw. "signature"
          albo "holy grail", czyli zapach życia (tak mi go przedstawiali niektórzy na POL
          i muszę przyznać im rację). Jest tylko jeden problem - nie wiem, czy jest to
          dobra sygnatura dla mnie. Na razie mam wrażenie, że jest nieco zbyt kwiatowy
          jak dla mnie, za mało słodki (wiadomo, że lubuję się w słodkich, przeważnie
          waniliowych aromatach). Nie posiada tej dozy "kremowości", która lubię, jest
          troche chłodny. Zadziorny.

Jak chcesz Lolik, to poczekaj kilka dni, zobaczę czy będę w stanie go nosić.
          Jak nie, to mogę Ci go kopsnąć, oczywiście taniej niż na Allegro :)
          • lolik2 Re: Michael Kors 17.09.04, 10:40
            jasne! jak czytam Twoją opinię, to od razu bardziej chcę go mieć - kwiatowy, mało słodki, nie kremowy....och, och... :)

to czekam! dzięki za propozycję
    • dixi Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.09.04, 22:12
      no przede wszystkim wspomniane Fragile JPG - ten zapach bardzo mi sie podoba,
      ale jakies 5 godzin po psiknieciu, wtedy robi sie "lzejszy", wczesniej jest dla
      mnie nie do zniesienia;
      a niedawno zapytalam jednej kobiety w pracy, czym pachnie - wyczuwalam od niej
      nuty zblizone do Fragile wlasnie, choc nie do konca; i sie okazalo ze to zapach
      avonowy- Treselle:)) tak mnie to zaintrygowalo ze poprosilam o psika na
      nadgarstek -hm, calkiem calkiem, i trwalosc tez niczego sobie; jest tam wlasnie
      tuberoza, stad skojarzenie z Fragile;
      • ziereal Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 17.09.04, 12:22
        dixi napisała:

> no przede wszystkim wspomniane Fragile JPG - ten zapach bardzo mi sie
        podoba,
        > ale jakies 5 godzin po psiknieciu, wtedy robi sie "lzejszy", wczesniej jest
        dla
        >
        > mnie nie do zniesienia;

ciesze się, ze w koncu wiem, co to tuberoza ;), bo pojecia nie mialam. a
        Fragile owszem, jest taki duszny i kojarzylam go sobie z bananami ;), teraz juz
        wiem ze to tuberoza:)
        pzd
        • misscollins Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 20.09.04, 01:13
          Tuberoza jest również w Blonde Versace, Fleurs d'Oranger i Jil Sander no.4.
          Jest w bardzo wielu zapachach z akordem białych kwiatów, które to białe kwiaty
          z niewinnością nie mają nic wspólnego. W Fragile tuberoza jest świeższa,
          porzeczkowa, w Fracas to jest po prostu nic, tylko nieprawdopodobna
          śmietankowość (bez wanilli). Myślę, że tuberoza potrafi być bardzo różna oraz,
          że skóra niektórych osób może ją szczególnie podkreślać. Także sam fakt, że
          znajduje się w liście nut nie powinien zrażać. Listy są manipulowane tak, by
          pasowały do wyobrażenia klienta o zapachu. Jeżeli zapach jest świeży to nawet
          gdy zawiera tuberozę to się go nie wymienia. Gardenię można czasem powąchać w
          ikei - pachnie trochę jak pokrojone surowe pieczarki.
          Po wejściu na stronę www.ffandcltd.com/robertpiguet.asp
          można zamówić próbki - przysyłają po dwie 1 ml próbki Bandit i dwie Fracas.
          • misscollins Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 20.09.04, 01:59
            Tak jeszcze zbadałam sprawę i jest tego w cholerę dużo; Carolina Herrera,
            Mahora, Gio, Armani Classic (super!, obezwładniający siłą Montana i takie
            zielone zupełnie zapachy jak J.L. Scherrer. Jest tego a jest. W całkowicie
            niepodobnych do siebie zapachach.
          • lolik2 Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 20.09.04, 08:03
            misscollins napisała:

>
            > Jest w bardzo wielu zapachach z akordem białych kwiatów, które to białe kwiaty
            > z niewinnością nie mają nic wspólnego.

tak, to bardzo zdradliwe: wyobrażasz sobie - białe kwiaty, wiosna, delikatność, och, ach, a tu potem taki ZONK.... wiele razy się na tym przejechałam :)
          • taje Re: do misscollins 22.09.04, 13:09
            Zamówiłam już ponad miesiąc temu i wciąż nic nie dostałam. Ile czekałaś na
            próbki?
    • zettrzy Tubereuse L'Artisan Parfumeur 20.09.04, 03:24
      czysta, niezmacona tuberoza
      • misscollins Re: Tubereuse L'Artisan Parfumeur 20.09.04, 22:09
        Tubereuse Criminelle ;-))) Każdy SL jest nie prawdopodobny. Fantastyczna
        nazwa. Chloe jest tuberozowe - trochę plastic. To już wolę wilgotne Fragile.
        • zettrzy Re: Tubereuse L'Artisan Parfumeur 21.09.04, 03:27
          ja zawsze wole czysty zapach jednego kwiatu
          moje ulubione to fiolki i konwalia (oba Penhaligon) choc Violettes de Toulouse
          tez sa piekne
          nie, Chloe zdecydowanie nie ...
          • taje Re: Tubereuse L'Artisan Parfumeur 21.09.04, 14:59
            Jeśli fiołki to również Violetta di Parma. Konwalia Penhaligon's jest ładna ale
            trochę za mało wyrazista, zbyt jednowymiarowa. Chyba jednak nie potrafię sie
            przekonać do single notes w zapachach kwiatowych - zawsze na końcu i tak czuję
            gardenię :-)
            • zettrzy Re: Tubereuse L'Artisan Parfumeur 22.09.04, 02:39
              :) tak, to mocny zapach
              • charade do Lolika 22.09.04, 12:05
                Wysłałam Ci @ w sprawie Korsa :)
    • dori7 Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.02.05, 14:56
      W ramach ratowania watkow przed archiwizacja podciagam i ten watek, bo warto go
      IMHO przypomniec, zwlaszcza ze namnozylo sie nowych forumowiczow i moze ktos go
      z mila checi poczyta i podejmie temat :))

Do tuberozy mam stosunek bardzo osobisty, bo zaden inny skaldnik perfum nie
      budzi we mnie tak skrajnych emocji :))

Z tuberozowych zapachow, ktore jeszcze nie zostaly wymienione, dorzuce
      Beautiful - duszace, kwiatowe - nie przepadam za nimi. Natomiast piekna
      tuberoza w otoczeniu nut zielonych jest w Cabotine.

Z bardzo tuberozowych zapachow kojarzy mi sie jeszcze Mahora :))
      • kalia_t Re: wymieńcie proszę kilka zapachów z tuberozą 16.02.05, 15:26
        Zdziwicie sie , ale tuberoza jest w ...Jeans Trussardi!:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka