17.11.05, 02:42
Czym roznia sie Zen, Zen Classic i Global Zen Shiseido? Ktory jets najladniejszy, jezeli sie roznia?
Zatrzymalam sie na Zen i teraz troche sie gubie widzac w perfumeriach internetowych takie
odmiany...
Obserwuj wątek
    • nitulina Re: Zen 17.11.05, 11:18
      To chyba Senta jest specjalistką od ZEN :)
    • forevermore79 Re: Zen 17.11.05, 12:10
      Ja wiem tylko, ze Zen Classic to stara kompozycja, ma czarne opakowanie, jest o
      wiele mocniejszy i nie ma nic wspolnego z bialym Zen- raz wachalem, produkuje
      sie go jeszcze, ale bywa tylko w wybranych butikach, w Polsce nigdy nie bylo.
      O Global nie slyszalem, chetnie sie rowniez dowiem!
      • forevermore79 Re: Zen 17.11.05, 15:30
        I patrzac teraz mysle, ze sa tylko 2 Zeny- ten nowszy bialy, dostepny na calym
        swiecie (stad dopisek "global" ) i czarny, pierwszy- do kupienia w USA, Japonii
        i kilku innych krajach (stad dopisek Classic dla odroznienia).
        Classic mozna zobaczyc na stronie Shiseido USA:
        www.sca.shiseido.com/ pod dzialem Products
        Jak pamietam, to blizej mu do Magie Noire, niz znanego nam, choc juz malo
        popularnego Zen.
        • staua Re: Zen 17.11.05, 16:09
          Aha, z tym Global to musi tak byc, wyglada tak samo jak Zen, ktore pamietam. Zen Classic jest w
          perfumeemporium.com, gdzie czesto sie zaopatruje (bialego tam nie ma) stad moje pytanie. Chyba
          jednak zdecyduje sie na bialy (bo kiedys mi sie podobal, musze jeszcze raz powachac), chyba, ze
          znajdzie sie ktos, kto zna ten czarny, jest jego zwolennikiem i potrafi opisac dokladnie nuty...
          • senta Re: Zen 17.11.05, 21:16
            Sa 2: Zen Black-w czarnej butelce,z jakas ostra,sztuczna nutka ktorej nie lubie
            i Pearl-moj:))
            Foreviu jak zwykle wie co w trawie:)))))))))
            • staua Re: Zen 17.11.05, 23:02
              Zakupie chyba bialy - czarny ma tylko dwie recenzje w perfumeemporium i z obu wynika, ze moze byc
              dosc specyficzny, a bialy mi sie podobal, jak pisalam - dzis po pracy go wachne...
              • staua No i powachalam 18.11.05, 04:03
                bo pamietalam tylko, ze mi sie podobal. Pieknie sie rozwija, pol godziny i daje caly bukiet, ale... po
                trzech godzinach z mojej skory zniknal (na papierku jeszcze jest). Na poczatku zupelnie lagodny i
                swiezy, potem czulam wylacznie zapach jednego kwiatu, z opisu wnioskuje, ze byl to irys, choc jest
                tam tez wodny hiacynt i fiolek (na pewno nie czuje fiolka), by w nucie bazy stac sie cieply, uspokajajacy,
                wlasnie taki zen i tego mi trzeba.
                Senta - czy na Tobie Zen jest trwale?
                • senta Re: No i powachalam 18.11.05, 13:01
                  a walerianka Ci sie nie podoba:)))??
                  Czy zen jest we mnie?:) wprost przeciwnie!:)))jestem narwaniec:)

ale do rzeczy...on nie jest trwaly 12/12 h to oczywiste,zapach caly czas na
                  mnie pracuje i przechodzi rozne stadia ale ja go caly czas czuje.W ostatnim
                  akordzie jest to zapach skory a moze mchu?A moze wiatru...
                  Na skali od 1 do 10 dalabym mu 8 a w porywach 9.
                  Czesto uzywam tez balsamu do ciala i zelu co wzmacnia zapach.

Powachaj jeszcze Vocalise Shiseido.Niektorzy twierdza ze jest piekniejszy od
                  Zen,bardziej kwiatowy..ale dla mnie to nie to!!
                  Usiluje nie wypisywac peanow na czesc Z. ale ja go kocham i gdyby zniknal z
                  perfumerii to..sepuku!!;)
                • mistmist Re: No i powachalam 18.11.05, 13:04
                  Na mnie Zen (biały) nie jest zbyt trwały, ale i tak go bardzo lubię. Kojarzy mi
                  się z etolą z puchu - ciepłą, miękką, ale tak delikatną, że nie można nawet
                  poczuć jej wagi. Nigdy nie przytłoczy, nigdy nie przydusi, ale zawsze da ciepłe
                  poczucie bezpieczeństwa.

Marzę o powąchaniu klasycznego Zen.
                  • staua Re: No i powachalam 18.11.05, 17:19
                    Wlasnie - to zupelnie nie jest przytlaczajacy zapach, jest bardzo dyskretny, taki "wycofany" , bardzo mi
                    odpowiada ta jego cecha.
                    Starego Zen nigdzie nie ma do powachania, w ciemno chyba bym sie nie zdecydowala kupic, a sadze,
                    ze jest tylko w Internecie - chyba, ze ktos ma i da probke...
                    Vocalise w Macy's kolo mnie nie ma (tylko Zen i Energixing/Relaxing Fragrances), musze sie wybrac do
                    Sephory, a to dalej, wiec dopiero jutro. Moze bedzie. Ciekawe, czy gdziekolwiek jeszcze dostane
                    Feminite du Bois, tego nie ma nawet w Internecie, a jak bylo dostepne, to zwlekalam, bo wtedy nie
                    moglam tak sobie latwo kupowac perfum ze wzgledow finansowych, a teraz zaluje.
                    • mistmist Re: No i powachalam 18.11.05, 19:39
                      Z Shiseido mam jeszcze Relaxing Fragrance (które jest dla mnie bardziej
                      zapachem łagodnie pobudzającym do działania, niż relaksującym) i FdB (który w
                      Polsce jest dostępny - jeśli chcesz, to Ci kupię i wyślę, możemy zrobić jakiś
                      barter :-)). Co prawda FdB po porządkach w domu rodzinnym gdzieś mi się
                      schowało, jestem w szoku, mam nadzieję, że przez przypadek nikt go nie
                      wyrzucił, bo chyba padnę :-)
                      Vocalise i EF już mnie tak nie zauroczyły, chociaż za bardzo im się nie
                      przyglądałam. Bardzo żałuję, że nie mogę powąchać wielu innych zapachów S. A z
                      Zenów był jeszcze Spirit of Zen.
                      • staua Re: No i powachalam 18.11.05, 20:23
                        Strasznie bym chciala, czy naprawde FdB jest dostepny tak, ze nie mialabys klopotu go kupic? I czy sa
                        rozne pojemnosci? To jesli bys mogla, ja bardzo chetnie wymienie sie na cos, co mozna kupic tutaj.
                        • mistmist Re: No i powachalam 18.11.05, 22:28
                          > Strasznie bym chciala, czy naprawde FdB jest dostepny tak, ze nie mialabys
                          > klopotu go kupic?

Wydaje mi się, że bez problemu. W razie czego dokonam pierwszego w życiu
                          zamówienia w sklepie internetowym :-)

> czy sa rozne pojemnosci?

Tu możesz obejrzeć co jest dostępne. Jak już mówiłam, jeśli nie będzie tego, co
                          szukasz w sklepie, to właśnie tu zamówię:

www.orlane.lumiere.pl/index.php?action=search
                          > To jesli bys mogla, ja bardzo chetnie wymienie sie na cos, co
                          > mozna kupic tutaj.

No to super :-). Teraz muszę lecieć, zmailujemy się.
                          • staua OK 19.11.05, 02:41
                            -napisz na maila, co bys chciala!
                    • elve Re: No i powachalam 18.11.05, 23:07
                      na mnie zen pachniało drewnem sandałowym (to chyba było kyara wood), bardzo
                      fajnie, dyskretnie, długo. czemuż się ich pozbyłam? :(
                  • staua Mistmist 18.11.05, 18:23
                    a w ogole, to bardzo mi do Ciebie Zen pasuje :-)
                    • senta Re: Mistmist 18.11.05, 21:56
                      Spirit of Zen? Nie slyszalam..znasz jakies szczegoly?

Czarny Zen mam w malenkiej buteleczce(resztka) wlasnie ze Stanow.Przyslano mi
                      je w pudelku zawierajacym kilka roznych probek-wszystkie to geste,bursztynowe
                      killery.
                      Jak pieknie mozna o Zen: " Zen jest pamięcią mknącą przez las bambusowy otulony
                      delikatnym wiatrem,cudownym uczuciem spaceru bosymi stopami po dywanie z
                      mchu,poranną rosą na trawie i spokojem snującego się zapachu kadzidełka w
                      wieczornym powietrzu.To połaczenie ciała i ducha,Wschodu i Zachodu"

nuta głowy:bergamotka,hiacynt,lak wonny i modyfikowana waleriana,goryczka.
                      nuta serca:bambus,mech,jaśmin,róża.
                      nuta duszy:drzewo kyara,grusza,ambra,musc,paczula.
                      • senta Re: Mistmist 19.11.05, 00:07
                        To jeszcze dodam ze na truskwie jest w bardzo dobrej cenie:)
                      • mistmist Re: Mistmist 22.11.05, 03:20
                        > Spirit of Zen? Nie slyszalam..znasz jakies szczegoly?

Nie znam, wiem, że był i już go nie ma. Na rosyjskim forum wyczytałam, że
                        drzewny. Ba, jakbym nie wiedziała :-)

Za to prawie dostałam zawału, jak zobaczyłam, CO JEST DOSTĘPNE na rosyjskim
                        rynku. Na przykład z Shiseido:
                        www.aromat.ru/search.php3?content=shiseido
                        Plany na najbliższą przyszłość:
                        1. Zarobić pieniądze.
                        2. Znaleźć kogoś, kto mieszka w Moskwie i pomoże mi je wydać :-)

Znam nuty czarnego Zen, bardzo mnie pociągają. Wygląda na wytrawny zapach, a ja
                        takie bardzo lubię (nie lubię słodkich ulepków). Idę spać, bo zacznę walić
                        głową w monitor i powtarzać "ja to chcę, ja to chcę, ja to chcę" i wierzyć, że
                        słowa mają moc sprawczą :-)
                        • staua Re: Mistmist 22.11.05, 04:44
                          Ja wierze :-)
                          A od dzisiaj wierze nawet w horoskopy ze strony www.perfumeemporium.com. Spelnil mi sie co do joty
                          i to bardzo szybko.
                          • benita5 Re: Mistmist 22.11.05, 08:42
                            No nie ma co sie smiac z horoskopow. Ja wierze ze Wam sie uda w odpowiedniej
                            kolejnosci:zarobic i zdobyc a potem zraportowac wrazenia;))
                            Znam dostepna w PL wersje Zen. Az taka fanka moze nie jestem;o), ale pewnie
                            dlatego ze cale uwielbienia przelalam na FdB.
                            Biegne na strone zobaczyc swoj horoskop...haha, a moze jakas niespodzianka czeka
                            za rogiem;))
    • staua Feminite du Bois 07.12.05, 04:55
      mam juz, dzieki kochanej Mistmist!
      Pachna cudnie, wwachuje sie w reke, pachnaca suchym, rozgrzanym drewnem, coraz piekniej, a przy
      tym przetrwaly juz kapiel. Bardzo sie ciesze. Teraz jeszcze Zen musze kupic...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka