Dodaj do ulubionych

Dlaczego?;)

07.04.06, 11:14
Wczoraj przed zasnięciem kłębiły się w mojej głowie przeróżne myśli. Pojawiło sie tysiące pomysłów na wątki,ale szkoda,że nie spisałam...trudno je teraz odtworzyć. Pozostał tylko jeden, a mianowicie pytanie: Dlaczego mam takie "hobby" ( pasję, zainteresowanie...zwał jak zwał) a nie inne? Co skłoniło mnie do poznawania coraz to nowszych zapachów? Dlaczego sprawia mi to aż taką przyjemność?
Chyba nie potrafię sobie odpowiedzieć na to pytanie a nawet jesli to odpowiedź ta byłaby niespójna. Może dlatego,że lubię życie i wszystko co z nim związane, lubię obcowac z przyrodą, kocham zwierzęta a zapachy mają tą magiczną mozliwość zamykania w sobie piękna chwili ...? Ale czy to tylko to...?
Obserwuj wątek
    • chatka_ Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 11:22
      Odpowiedzi jest wiele. Nie do kazdej umiem sie przyznac, nie kazda jeszcze
      przemyslam. Na pewno kieruje mna duze poczucie estetyki. Lubie otaczac sie
      ladnymi rzeczami, ladnie wygladac, pachniec, zyc...
      • agmusz O też się pod tym podpisuję Chatko:) 07.04.06, 11:23

• bluesilk Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 22:30
        Bardzo trafnie ujete. Tez sie podpinam:)Najgorsze jest to , ze mimo tego
        poczucia estetyki , potrafie byc straszna balaganiara..
    • agmusz Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 11:22
      Jak zwykle piękny wątek Małgoś:)
      Może dlatego, że to "hobby" jak dla mnie jest bardzo intymne. Właściwie nie
      potrzebuję nikogo. Samo obcowanie z zapachami sprawia frajdę, nie czuję
      potrzeby dzielenia się swoimi doznaniami z nikim. Może nie spotkałam w swoim
      otoczeniu drugiej osoby o takiej hm, głupio i zarozumiale zabrzmi;) wrażliwości?
      To jest po prostu we mnie i wystarczy. Ale bzdury popisałam i to jakie
      patetyczne:)
      • benita5 Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 11:45
        Agmuszku nie jest to patetyczne, choc ja sama przed chwila napisalam pare slow,
        podobnych trescia... ale bojac sie posadzenia o grafomanstwo itepe nie
        wyslalam:( Lapie sie na tym, ze jednak to otwarte forum, anonimowosc prawie nie
        istnieje i nie o wszystkim tak mozna napisac do cna. Zapachy to duzy kawalek
        mnie, mojego odbioru rzeczywistosci. Mapy zapachowe moich uczuc, doznan ...
        Czasem sentymentalne podroze do miejsc, Osob dla mnie waznych.
    • milena.rl Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 11:40
      To rodzaj sztuki. Jak muzyka, jak obraz, wiersz, fotografia, taniec - zapis
      uczuć.
      • milena.rl Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 13:23
        To także wspomnienia. Ostatnio szukałam perfum o zapachu lasu z dzieciństwa
        niczym zaginionej kartki z pamiętnika. Zapachu lasu, mchu, macierzanki i
        piaszczystej rozgrzanej słońcem drogi.
        • mangos Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 13:27
          Znalazłaś:)?
        • mangos Anisia Bella 07.04.06, 13:32
          Ja też szukałam ostatnio zapachu wakacji w górach, zabaw w chowanego pomiędzy liścmi łopianu a potem wyciaganie z włosów i ubrań tych kłujących i nieprzyjemnych kulek. No i znalazłam: Anisia Bella;)
          • milena.rl Re: Anisia Bella 07.04.06, 13:43
            Nie :)) No właśnie zawsze to było nie to, nie do końca..
            Anisia Bella-muszę jeszcze raz przewąchać bo robisz mi smaka. Właśnie takie
            perfumy najmocniej - akurat na mnie - oddziaływują. Czytałam gdzieś, że
            wrażenia z "węchomózgowia" trafiają ekspresem do podświadomości, pamięć
            zapachowa jest ponoć najdokładniejsza i najdotkliwiej szarpie emocjonalne
            struny.
    • olesiam Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 13:53
      Moze troche nie na temat, ale jadąc dzisiaj tramwajem zastanawialam sie i
      starałam sie przekonać siebie, ze powinnam sobie poszukac mniej kosztowne
      hobby,i tu byłam mile zaskoczona, bo pomysły które przyszły mi do glowy (małe
      figurki z brązu i kopie lamp Tiffaniego ze sklepu na Nowym Świecie)okazały sie
      być bardzo drogą przyjemnością i dałam sobie rozgrzeszenie:)
      A czemu sprawia przyjemnośc?Mysle, ze piekno i to, ze i tu zdarzają sie dzieła
      sztuki jest mocnym argumentem:)
      O.
    • kalia_t Re: Dlaczego?;) 07.04.06, 23:51
      Dwa najbardziej wyostrzone zmysły słuch i węch, angażuję w hobby - muzykę i
      piękne zapachy:-)
    • anniehall78 Re: Dlaczego?;) 08.04.06, 02:38
      a u mnie wciąż pojawia się pewien obraz.... szukałam odpowiednich słów i chyba jednak najlepiej będzie wykorzystać słowa Mistrza:
      "Wiele myślałem nad tym spotkaniem, o którym nie opowiedziałem nikomu. Mam wrażenie, że znalazłęm do niego klucz. Spotkanie było rzeczywiste, ale tamten rozmawiał ze mną we śnie i dlatego mógł o mnie zapomnieć; ja rozmawiałem z nim na jawie i wspomnienie to wciąż jeszcze mnie niepokoi."
      nie potrafię wytłumaczyć "dlaczego" nie popadając w grafomanię, w niepotrzebne uproszczenia, to nie te płaszczyzny "porozumienia". zresztą - nie da się. a nawet nie chcę. wolę po prostu obudzić się ze snu o irysie z irysem w dłoni.
      "To nie znaczy zresztą, by miało wzruszyć osobę trzecią"
      • mrouh Re: Dlaczego?;) 10.04.06, 21:29
        Pzreklejam z innego forum, bo niedawno zdarzyło mi się wspomnieć o tym...

Chyba wiele wspólnego mają z tym dwie bardzo lubiane przeze mnie
        książki dla dzieci- Ralda Dahla Wielkomilud (niby ta sama książka w innym
        tłumaczeniu to B(ardzo)F(ajny)O(lbrzym), czy coś takiego, ale to zupełnie inna
        bajka!) i druga Janusza Bochenka Przyjaciele z Dębowej Polany. Ta druga opowiada
        o stworze, który żywił się zapachami. Wielkomilud to opowieść o dobrym
        olbrzymie, który łapał sny w słoiki i wdmuchiwał je dzieciom do sypialni, miał
        ich całą kolekcję- do wyboru do koloru. Te moje flakony to takie sny w
        buteleczkach, a ja troszkę się nimi żywię:-)
        • chatka_ Re: Dlaczego?;) 10.04.06, 22:13
          Mrouh,
          BFO czyli Bardzo Fajny Olbrzym to moj drugi ulubiny bohater literacki (po
          Lesiu:))). Poza tym bylam pewna, ze nie ma ksiazki Roalda Dahla ktorej bym nie
          przeczytala...Okazuje sie ze jest, nie znam tego tlumaczenia gdzie BFO to
          Wielkomilud!!! Czy masz ja na wlasnosc??? I czy...
          • mrouh Re: Dlaczego?;) 10.04.06, 23:04
            Kupiłam na allegro ostatnio i jeszcze nie doszła. Teoretycznie mam trzy
            egzemplarze (razem z tym, co mam nadzieję do mnie idzie), ale sa "po ludziach".
            ROalda Dahla uwielbiam, a Wielkomiluda jak czytam śmieję się i płaczę w głos, to
            jest najlepszy na świecie poprawiacz humoru. Nie czytałam w wersji BFO, bo
            wydanie zatytuałowane Wielkomilud uwiodło mnie toalnie od pierwszego czytania,
            to tłumaczenie Michała Kłobukowskiego z ilustracjami Maśluszczaka, po prostu
            nawet nie chcę sprawdzać, jakie jest to drugie, bo to jest genialne i innego
            sobie nie wyobrażam. Zaraz do Ciebie maila skrobnę w tej sprawie:-)
            • chatka_ Re: Dlaczego?;) 10.04.06, 23:10
              Juz wygladam. BFO jest z oryginalnymi ilustarcjami Quentina Blake'a, ktorego
              dzieki BFO tez kolekcjonuje. Na poleczce ksiazek dla dzieci znajdziesz jego
              Ksiazke o smutku, jego ilustarcje i tekst, polecilabym nie tylko dla
              doroslych...
              • mrouh Re: Dlaczego?;) 10.04.06, 23:15
                A stronę Roalda Dahla widziałaś? Bardzo sympatyczna. I książki zupełnei nie dla
                dzieci tez fajne:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka