Dodaj do ulubionych

Paczula - których perfum unikać?

19.02.07, 13:44
Zdaje się, że odkryłam dzisiaj drugi ze składników zapachowych, który
negatywnie na mnie działa. Pierwszy to tuberoza. Drugi to właśnie paczula. A
wszystko za sprawą La Perla Creation. Okazuje się, że już w Angel
przeszkadzał mi ten składnik, ale wówczas nie miałam jeszcze pewności, że to
PACZULA. Teraz już wiem, że perfumy z wyeksponowaną paczulą są nie dla mnie.
W związku z tym pytanie - które perfumy omijać szerokim łukiem żeby nie
zetknąć się z paczulą? :)
Obserwuj wątek
    • daggy4 Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 13:53
      l'artisan patchouli patch
      nuits de noho bond no.9
      villoresi patchouli
      etro patchouli
      rem patchouli
      mazzolari patchouli
      nereides patchouli antique
      lutens borneo 1834
      santa maria novella
      montale patchouli leaves mecheri patchoulissime
      l'artisan voleur de roses
      Patchouli leaves montale
      Patchouli L'occitane
      comme des garcon 2 unisex
      Yatagan di Caron
      Central Park by Bond No. 9 New York
      Parfum d' Auroville Patchouli
      Patchouli Noir - Osmo Parfum
      reminiscence 2000 ans d'amour
      • kiara7 Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 14:19
        Enjoy Patou - w bazie czułam wyłącznie paczulę, podobnie Romance Laurena,
        poza tym Pamplelune, Apparition, na razie tyle sobie przypomniałam :))
        • rawita7 Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 14:20
          Prady, Scenta Intense i wielu, wielu innych. Współczuję
    • mangos Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 14:29
      Rene, a może to nie paczula tylko jakieś specyficzne połączenie składników?? Ja byłam kiedyś święcie przekonana,że nie lubię tuberozy a co się okazało: ma ją Poeme, Mahora i wiele innych zapachów , za którymi przepadam. Potem z kolei wydawało mi się,że to ylang-ylang tak na mnie działa. Też nie. Został jedynie kwiat pomarańczy i to jest chyba to, choć ładnie ukryty też strawię. Nie lubię zamtkac się ny jakiekolwiek nuty.Jeśli nie spodoba mi się za pierwszym podejściem, testuję drugi raz i czasem perfumy przyjemnie mnie zaskakują. Zaskoczył mnie Angel, choc jeszcze na niego nie pora choć wersja liliowa jest bajeczna:), musze zrobic kolejne podejście do Fragile , choć właściwie nie wiem,którą wersję testowałam ( edt czy edp) .
      • mangos Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 14:30
        Co za chaotyczna wypowiedź, przepraszam,ale brzuch mnie rozprasza.
        • rene.p Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 19:08
          Mangos, to chyba jednak paczula :(
          Ale w ogóle to ta La Perla ma jakiś dziwny skład. Kilku składników w ogóle nie
          kojarzę:
          głowa: calabrian mandarin, blackcurrant leaves, elemi (?), frangipani (?)
          serce: jasmine, lily of the valley, viburnum (?)
          baza: siamese benzoin, patchouly, vanilla, white musks
          Ogólnie czuję się przyduszona po całym dniu obcowania z tym zapachem. Całe
          szczęście, że to tylko próbka.
          • kalia_t Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 19:48
            Reniu skład który zacytowałaś, to nie nuty Shiny Creation ale klasycznego
            Creation:) Obie wody różnią sie znacznie, Shiny jest różana a Creation to jak
            zauważyłaś szypr. Przy okazji elemi to natuarlna żywica, a viburnum to kalina,
            a frangipani to egzotyczny kwiat jest m.in. w Tendre kiss.:)
            • rene.p Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 22:09
              Kalio, ja właśnie o klasycznym Creation cały czas piszę. Shiny Creation to po
              prostu różana bajka :) I w ten właśnie sposób rozpoczęła się moja przygoda z
              szyprami, aby zakończyc się całkowitą katastrofą.
              Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia odnośnie nut w Creation.
              • kalia_t Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 23:01
                No to wtopiłam:), sorki za nieuwagę- ale Mangos w wypowiedziach jakoś
                automatycznie skojarzyła mnie się w Shiny Creation- cóż posypuję głowę popiołem
                i na drugi raz nie będę spać z otwartymi oczami:-))) Rene kiedy zaczynałam
                pisać na tym forum kilka lat temu też z niecheciaą, a czasem i głęboką odrazą
                spoglądałam na szypry. Obecnie po przebrnięciu przez klasyki, orient, a nawet
                mroczne kadzidlaki doceniam szypry i może jeszcze nie wszystkie akceptuję, ale
                też nie odrzucam. Piszę to ponieważ prawdziwym przełomem była nomen omen La
                Perla La Perla- równiez szyprowa, ale z taką dozaą elegancji i aksamitem
                kwiatów, że do tej pory wspominam z rozrzewnieniem. Szypry a przede wszystkim
                ich główny składnik paczula potrzebują więcej czasu.
    • elve Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 16:49
      paczula paczuli nierówna. jest w ogromnej ilości zapachów, i zupełnie inaczej
      pachnie eksponowana, a inaczej głęboko ukryta w połączeniu z innymi składnikami.
      tej pierwszej nie trawię, drugą uwielbiam.
      • renia.renia Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 17:48
        No to mamy to samo, nie mogę znieść paczuli i białych kwiatów. Właściwie
        wszystkie moje wpadki paczulowe juz się w tym wątku pojawiły. Dodam moze
        jeszcze Pamplelune, któe zadziałały zdradziecko parskając paczulą na lewo i
        prawo przy 3 chyba flaszce, jak one mogły?
        Niestety także miałam przygodę z pięknymi EnJoy - paczula pachniała na mnie
        paskudnie, podobnie wyszła mi po czasie w Ambre Extreme L'Artisana, w Pradzie,
        Apparition. Bardzo paczulowe są Perles de Lalique.
        Nie cierpię połączenia paczuli i owoców -> np. w Miss Dior Cherie, łomatko.
        Biedne jesteśmy my anty-paczulowe dziewczyny, tyle fajnych perfum nas ominie ;o)
        pozdr
        • kalia_t Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 19:37
          paczula z owocami(cytrusami) to prawie jak klasyczny szypr:)
        • rene.p Do Reni :) 22.02.07, 19:48
          A zauważyłaś, że w Rose Absolue też jest paczula? Widzę, że je nosisz czasami :)
          Ale ja wącham i wącham RA i jakoś tej paczuli nie mogę się tam, na całe
          szczęście, dowąchac ;)
    • rene.p Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 18:55
      Co do wyeksponowania paczuli. Chyba znowu okażę się swoją nieznajomością
      tematu, ale jeżeli paczula jest w bazie, to jest wyeksponowana czy nie? Czy na
      wyeksponowanie jakiegoś składnika ma wpływ, w której nucie jest on zawarty?
      No tak, z Pradą nie polubiłyśmy się i teraz wiem dlaczego. Ale paczula w
      Pamplelune??? Jestem zaskoczona i przerażona. Miałam zamiar kupic w ciemno, po
      jednym teście w perfumerii. Ale wówczas żadnej paczuli tam nie wyczułam :(
      Zresztą świeżośc Pamplelune jakoś nie pasuje mi do paczuli.
      • coralin Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 20:22
        Paczula jest w Pamplelune, ale mistrzowsko wkomponowana w grejpfruta i
        bergamotę. Pewnie to zależy od skóry, ale u mnie paczula w Pamplelune utrzymuje
        trwałość tych z natury nietrwałych cytrusowatych. U niektórych przechodzi w
        hmmmm.. "kocie klimaty";) Paczula sama jako olejek jest dla mnie nieznośna.
        Dałam Mamie olejek do kominka i bidulka zaromatyzowała sobie sypialnię.
        A paczula jest naprawde w wielu zapachach w bazie i nie trzeba jej sie bać, bo
        czasem jest jej taka odrobinka, że tylko wydobywa inne zapachy sama nie bedac
        wyczuwalna. Wąchać, wąchać, wąchać....
    • amabile Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 19:09
      Reniu,mam Pamplelune i potwierdzam,jest w niej paczula.
      Na mnie akurat pachnie ładnie,lubię perfumy z paczulą,
      a Pamplelune, to obok Ogródków, mój nr1 na lato.Podeślę ci
      próbkę razem z Le Feu Light:)Ponosisz ją trochę,potestujesz
      i okaże się czy faktycznie nie lubisz paczuli.
      • rene.p Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 22:12
        Jolu, dzięki Ci bardzo (który to już raz dzisiaj :))
    • urstina Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 21:01
      No to i ja się zapisuję do tego "klubu" ;-)) Zdaję sobie sprawę, że praktycznie
      w każdych perfumach w nutach bazowych musi być coś, co je będzie "trzymać",
      czyli właśnie paczula, czy piżmo, drzewo sandałowe, ambra. Są to nuty, które
      gdy dominują w zapachu to od razu go dla mnie czynią straconym. Podobnie jak
      Mangos iks razy podchodziłam do Fragile - zarówno edp jak i edt - i klapa, nie
      da rady się przekonać. Podobna porażka to L'or de Torrente, First, Angel
      (wszystkie), Pavillon Etro (brrrr!!), Eau d'ete Kenzo, San Moon Stars i...
      jeszcze długo by wymieniać.
      A do tuberozy to raczej nic nie mam, a czytałam nawet gdzieś, że tuberoza
      afrodyzjakowato działa i wzbudza coś tam u płci męskiej ;-) ale jak do tej pory
      praktyka tego nie potwierdza...
    • urstina Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 21:04
      Acha, jeszcze tylko dodam, że Apparition to jak dotąd jedyny zapach, w którym
      te ostrzejsze nuty są dla mnie OK. Natomiast nic takiego nie czuję w Romance,
      dla mnie - i na mnie - to typowy kwiatowy zapach, zresztą jeden z ulubionych.
      • kalia_t Re: Paczula - których perfum unikać? 19.02.07, 21:46
        Tuberoza jest w Twoim ulubionym Rosamor:-) Ciekawym zapachem właśnie z paczulą
        w bazie jest wieczorowa wersja -Crystal Chic moim zdaniem owa baza jest podobna
        do tej z Apparition:-)
        • urstina Re: Paczula - których perfum unikać? 21.02.07, 19:59
          Dzięki za podpowiedź Kalio :-) chyba muszę przetestować Rosamor pod względem
          ich wpływu lub ew. wywoływania wrażenia na osobnikach płci przeciwnej...
          Ciekawe, czy podziała? ;-))
          • maminka5 Re: Paczula - których perfum unikać? 21.02.07, 23:43
            własnie tez kiedy myslałam o takim watku. mam tez ten problem. zaraz pojawia sie
            ból głowy.

a crostobal ? a oi ? tez maja takie połaczenia, nieznam ich składu , ale okropny
            bol głowy pojawia sie w sekundach..
            • kalia_t Re: Paczula - których perfum unikać? 22.02.07, 23:08
              Cristobal ma w składzie paczulę i migrenogenną wanilię, o ile "węchowo" kojarzę
              dość strawną piwonię i jaśmin oraz w głowie bergamotę- razem mieszanka
              wybuchowa.:-)
    • rene.p Re: Paczula - których perfum unikać? 22.02.07, 08:27
      Niestety, po testach stwierdzam, że Pamplelune i Rose Essentielle to dla mnie
      zapachy stracone :( U mnie niechęć do jakiegoś składnika przybiera postać
      jakiejś traumy. Mam nadzieję, że nie odkryję już więcej składników, które
      negatywnie na mnie działają, bo w końcu mój wybór tak się zawęzi, że nie będę
      miała za bardzo czym pachnieć. Na nieszczęście tuberoza i paczula należą do
      składników, które pojawiają się w perfumach często :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka