perfumiarz 30.03.09, 16:39 Nie mam czasu przeczytać, więc tylko podlinkowuję :) wyborcza.pl/1,75476,6439515,Pachnidlo_Hatszepsut.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lune kadzidlo 30.03.09, 21:04 zapach bogow ... jasne :) moja droga do kadzidel byla dluga i wyboista ; teraz wiem - ze sa bardzo 'moje' :) a zapach przygotowany dla Hatszepsut jawi mi sie jako cos pomiedzy (moze i idiotycznie :)) ... Santal de Mysore i ... tu mam pewne watpliwosci czy wybrac nieugietosc Czarnego Turmalinu czy moze bogactwo Jaisalmer ; Santal de Mysore - wachany z ksiazeczki - zapamietalam jako powalajacy zmyslowoscia i bardzo krolewski :) tamten swiat nie pachnial zbyt pieknie ... cebula, czosnek, fekalia (bardzo sugestywnie opisal to Mika Waltari) ... zamozne egipskie pieknosci nacieraly sie pachnacymi olejkami i nosily na glowach (odzianych w peruki) stozki z tluszczu wymieszanego z pachnidlem ... tluszcz topil sie i 'napachnial' wlascicielke :) mysle ze pachnidla musialy 'dawac' po nosie zeby poradzic sobie z innymi woniami ... kadzidla spelnialy ta role :) lune Odpowiedz Link
iron_sabbath Re: kadzidlo 01.04.09, 23:44 Lune, w swojej krótkiej charakterystyce jednej z najbardziej dla mnie fascynujących postaci w historii wymieniłaś trzy z sześciu najbardziej "moich" i najbardziej umiłowanych dla mnie zapachów. Poruszyło mnie to skojarzenie. Piękne jest. I sama nie wiem, która opcję wybrać: żywiczną żywotność Jaisalmera, czy skoncentrowaną potęgę Czarnego Turmalinu. Ale Santal de Mysore to zdecydowanie trafienie genialne. To czysta moc. Jeśli tylko masz ochotę poznać ten zapach - napisz proszę do mnie na adres z bloga. Wielką radość sprawi mi przeczytanie, co myślisz o tym zapachu na podstawie "żywej" próbki. Odpowiedz Link
lune dziekuje :) 02.04.09, 17:49 biegne pisac ! w woskowa probke Santal de Mysore wwachiwalam sie jak moj kot w zapakowana szczelnie rybe ;) rozum podpowiada ze to zapach za bogaty jak na moja nieskomplikowana osobe, ze go 'nie udzwigne' (tak bylo z Ambre Sultan i wieloma innymi) ale bardzo chce sprobowac :) lune Odpowiedz Link