cynick1 30.07.04, 19:34 Wlasnie o taki piec mi chodzi Ma ogrzewac sąsiednie izby i słuzyć jako legowisko jeśli spotkaliście się z czymś takim bardzo proszę o wiadomość pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turysta77 Re: piec do spania 31.07.04, 13:27 W latach 60-tych minionego wieku taki piec był u kolegi, zrobiony z cegły, pomalowany wapnem na biało, u góry mogło spać 3 osoby pod spodem była piwnica, była oprócz zwykłej „blachy” bradrura i piec chlebowy. Zajmowało to 1/4 powierzchni kuchni. Sąsiednich pomieszczeń nie ogrzewał, bo za ścianą była stajenka, krowa jak była głodna trącała rogiem w ścianę. Było to w powiecie niżańskim. Odpowiedz Link
cynick1 Re: piec do spania 02.08.04, 10:37 turysto czy moglbys sprecyzowac o jaka miejscowosc powiatu nizanskiego chodzi a najlepiej dowiedz sie czy piec jeszcze tam stoi z gory dziekuje Odpowiedz Link
turysta77 Re: piec do spania 05.08.04, 19:35 Przyszów. Moje informacje są z przed ponad czterdziestu lat. Od tego czasu tam nie byłem Odpowiedz Link
malgos2 Re: piec do spania 10.08.04, 20:05 Witam, taki piec jest w domu mojej babci - okolice Lubyczy Królewskiej. Pobielony, z duchówką i legowiskiem. Chyba ostatni w całej wsi. Na pewno jeszcze stoi - i niech mi go tylko ktoś spróbuje zburzyć!!! Jeżeli chcesz więcej informacji to napisz na priva. Odpowiedz Link
benia30 Re: piec do spania 31.10.04, 22:45 Wystarczy wybrać się na Roztocze, tam ci pieców (piecy?) dostatek... W niekórych wioskach stoją stare, opuszczone i zapomniane chałupy z belek, a w środku, w samym centrum izby stoi piec z przypieckiem do spania... pozdrawiam Odpowiedz Link
ampolion Re: piec do spania 21.11.04, 04:35 Taki piec ma nazwę, nie mogę sobie przypomnieć... Odpowiedz Link
czesiula Re: piec do spania 02.06.05, 21:09 prawdopodobmie chodzi o "pripiećku"- z rosyjska "łożytsa na pripiećku" Odpowiedz Link
ampolion Re: piec do spania 25.12.04, 02:27 Ciekawe zdjęcia współczesnych pieców z "przypieckiem": mha-net.org/msb/html/gallery.htm Odpowiedz Link