Dodaj do ulubionych

Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia...

30.08.06, 17:01
Poniewaz nie rozwinelismy tego tematu, a jest on bardzo fajny i wazny,
zaczynam niniejszym:)...

Qigong lub Chi Kung - majaca ponoc tysiace lat 'chinska joga', nierozerwalnie
sprzezona z Tradycyjna Chinska Medycyna, z ktorej wywodzi sie m.in. T'ai Chi.
O jej glebokim dzialaniu leczniczym niech swiadczy fakt, ze w tradycyjnych
sanatoriach w Chinach jest glowna terapia (cwiczy sie min. 5 razy dziennie)
obok diety i akupunktury. Wielu uwaza, ze sam Qigong (podobnie jak T'ai chi)
moze wystarczyc do wyleczenia takich chorob jak cukrzyca (dowiedzione liczne
przypadki) oraz rak. Wykonywany dla profilaktyki pozwala utrzymac w zdrowiu
psychofizycznym wiernego praktyka, gdyz laczy medytacje, cwiczenia oddechowe
i ruch (podobnie jak T'ai chi zw. czesto medytacja w ruchu). Czasem dzieli
sie Qigong na statyczny (cwiczenia na siedzaco, w tym oddechowe) i na
dynamiczny (czyli podobnie do T'ai chi - powolne ruchy dla kierowania
obiegiem energii Qi).

Mam nadzieje, ze napiszecie o swych doswiadczeniach albo znanych ciekawych
ksiazkach, filmach instruktazowych i stronach www na ten temat. Ja tez
dopisze niebawem.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • oliffka5 Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 12.09.06, 20:09
      Doświadczeń nie posiadam ale doszperałam sie stronki gdzie można sobie ściągnąć
      e-book'a

www.yiquan.pl/plebooki.html
      i jeszcze taka ciekawa stronka: www.dao.pl/materialy.php
      • didi_max Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 12.09.06, 20:13
        No Proszę :)
        • jamila Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 12.09.06, 21:53
          Wielkie dzieki, Oliffko - bardzo fajne linki.
          Pozdr:)
          • sanum Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 18.09.06, 10:48
            Chyba najlepsza strona.
            www.ymaa.pl/
            dr Yang Jwing-Ming, jako mistrz sztuk walki a jednocześnie fizyk, w swoich
            książkach wyjaśnia mechanizm przepływów energii w czasie ćwiczeń. Jest to
            świetna lektura, która powinna przekonać sceptyków, że te niesamowite rzeczy sa
            możliwe i że maja logiczne i naukowe uzasadnienie. Poza tym historia i techniki.
            Polecam
            • bluehania Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 18.09.06, 13:44
              ja poki co doswiadczen nie mam ale chce isc na szybki kurs-szkolenie (30.09.-
              1.10 w Poznaniu to info dla Ciebie Jamilko gdybys chciala wybrac sie i
              odwiedzic rodzinke ;-)przeczytalam gdzies ze robiac samemu nieumiejetnie
              (szczegolnie na pocztaku kiedy sie nie ma jeszcze wprawy) cwieczenia mozna
              sobie nawet zaszkodzic???? no i jeszcze jedno ze nauczyciel/prowadzacy tez moze
              poprzez swoja energie zaszkodzic??? mozliwe to????czy polecacie cwieczenia z
              kaseta? moze mozecie jakies polecic?
              • szczoteczka Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 18.09.06, 18:19
                Witajcie
                Czy orientujecie się może w temacie kursów ewentualnie zajęć Quigong'u w
                Krakowie lub południowej Polsce..
                • jamila Krakow 18.09.06, 21:46
                  Krakow jest wyjatkowo uprzywilejowany, jesli chodzi o chinskie sztuki - podaje
                  strone do speca od Tai Chi (za nim cala spora organizacja zrzeszajaca ogolnie
                  Tai Chi i Kung Fu), ale u niego mozna sie nauczyc wszystkich podstaw Tai Chi,
                  ktore sa wspolne i dla Qigongu. Poniewaz znam umiejetnosci pana Sniegowskiego
                  (choc sporo lat minelo), goraco polecam (gdyby Krakow byl blizej!...)

www.chen.org.pl/instruktorzy/jaromir_sniegowski.php
                  • szczoteczka Re: Krakow 18.09.06, 22:02
                    bardzo dziękuję za informacje :)
                    Napewno skorzystam .
              • didi_max Re: Do Bluehania 18.09.06, 21:28
                Najlepszy oczywiscie dobry nauczyciel
                Lepsza dobra kaseta, niz zły nauczyciel
                Samu krzywde trudno sobie zrobić, trzeba by się bardzo postarać
                Szkodliwa energia nauczyciela? Eeeee , też raczej w skrajnych wypadkach.
              • jamila Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 18.09.06, 21:57
                Dzieki, Haniu, za info o Poznaniu (zawsze wszelkie takie info jest bardzo
                pomocne, dzieki i polecam sie na przyszlosc)
                I mnie sie wydaje, ze lepsza kaseta, niz marny nauczyciel (a takich jest teraz
                sporo, odkad sie zrobila moda i instruktorzy aerobiku przerzucaja sie np. na
                Tai chi
                A co do tej energii, to nieprawda, o ile cwiczacy nie jest przesadny i nie
                stworzy w sobie takiej 'mozliwosci' (czyli sam sobie zaszkodzi;). Trener nie
                moze zaszkodzic przez energie, ew. przez ignorancje i nieznajomosc tematu; inna
                rzecz, ze prawdziwy NAUCZYCIEL zwlaszcza Qigongu winien byc w naturalny sposob -
                w efekcie praktyki - czlowiekiem o wysokiej energii (czyli zdolny raczej
                leczyc niz szkodzic)...
                W Polsce nielatwo o to - trenerow jest nieco, nauczycieli bardzo niewielu
            • didi_max Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 18.09.06, 21:21
              Potwierdzam jest niezły.
              Mam wszystkie polskojęzyczne wydania jego książek.
              Wyslałem nawet do niego list aby mnie adoptował :)
              Na razie bez odpowiedzi :(
              • didi_max Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 18.09.06, 21:22
                Hej!
                To miało być pod postem Sanum...
                • sanum Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 26.09.06, 13:56
                  Ale masz jakieś doswiadczenia z jego szkołami w Polsce, czy znasz tylko z
                  literatury?
                  • didi_max Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 26.09.06, 18:58
                    Jego szkół nie znam nawet z litertury :(
                    A karate ćwiczyłem tylko z bratem...
                    Bo jestem...

Jeżeli chodzi o kwestie adopcji, przysposobienia, czy choćby sprawowania
                    opieki, to papiery niestety utkwiły w konsulacie :(

Przy okazji, na kontuzję ramienia znasz może jakiś prosty skuteczny lek Sanum ?
                    • attarrax Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 12.10.06, 14:25
                      bryonia Dagomed - bóle barkowe i szyjne
                      arnika
                      a najlepsza szwajcarska maść z sadła świstaka
                      • didi_max Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 12.10.06, 18:12
                        attarrax napisała:

> bryonia Dagomed - bóle barkowe i szyjne
                        > arnika
                        > a najlepsza szwajcarska maść z sadła świstaka

Dzieki:) Bo niestety wciąż te rady potrzebne :(

Najchetniej to bym oczywiście spróbował tego sadła :) ale za oknem same
                        wiewiórki i to jakieś takie chude .... :(

Ok.Arnika :)
                        • attarrax Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 13.10.06, 14:45
                          Ta maść jest w aptece bez recepty. Jest świetna. Sam stosuję, jak się za bardzo
                          ponaciągam :)
                          Znalazłem też takie porady:

"Istnieje wiele udokumentowanych naukowo badań klinicznych, w których dzięki
                          zastosowanym lekom homeopatycznym uzyskano znamienne statystycznie zmniejszenie
                          dolegliwości bólowych. Jednym z najczęściej stosowanych jest Rhus toxicodendron
                          9 CH, który szybko i skutecznie łagodzi tzw. sztywność poranną, nasilającą się w
                          zimne, deszczowe dni. Jeżeli bóle zmniejszają się podczas letnich deszczów, a
                          nasilają w czasie zimnych, suchych północnych wiatrów, należy zastosować
                          Causticum 9 CH . Oba leki wchodzą w skład większości złożonych leków
                          homeopatycznych o działaniu leczącym choroby układu kostno-stawowego"

oraz

"W dolegliwościach układu kostno-stawowego stosujemy surowce roślinne,
                          zawierające łatwo przyswajalne związki krzemu. Stwarzają one materialną podstawę
                          do prawidłowej przebudowy tkanki łącznej, z której zbudowane są kości.
                          Najsłynniejszym przedstawicielem tej grupy roślin jest skrzyp, od stuleci
                          stosowany w medycynie ludowej do leczenia „bólów krzyża, gośćca i puchliny”.
                          Zioło to ma jednakże działanie wychładzające i dlatego w naszym klimacie - gdzie
                          czynnikiem bezpośrednio powodującym nasilenie dolegliwości jest najczęściej
                          zimno - warto łączyć je z roślinami silnie rozgrzewającymi, jak na przykład z
                          imbirem. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale również przyspiesza usuwanie toksyn, a
                          także poprawia krążenie zarówno w chorych tkankach, jak i miejscowo. Doskonale
                          więc nadaje się do uzupełnienia terapii schorzeń stawów, w których ciepło
                          łagodzi dolegliwości. Wykorzystujemy też rośliny zawierające salicylany.
                          Zmniejszają one stan zapalny, nie powodując przy tym, w przeciwieństwie do swych
                          syntetycznych analogów, niekorzystnych objawów ubocznych. Mam tu na myśli przede
                          wszystkim kwiat wiązówki i korę wierzby. Ich wysoką skuteczność w ograniczaniu
                          procesów zapalnych tkanki łącznej potwierdzają liczne badania kliniczne."

Zdrówka zyczę :)))
                          • didi_max Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 13.10.06, 16:52
                            attarrax napisała:

> Ta maść jest w aptece bez recepty. Jest świetna. Sam stosuję, jak się za
                            bardzo
                            > ponaciągam :)

Jutro w końcu dotre do apteki, ano zobaczymy jaka jej moc :)

Hm.Nie będę cytowal ani wybiórczo, ani hurtem .Wszystko to ciekawe:
                            Związki tcm i homeo
                            Kuracja krzemem, ale ze wskazaniem na potencjalnie ujemny w dzialaniu czynnik
                            termiczny preparatu(skrzyp)
                            Salicylany pochodzenia roslinnego do leczenia stanow zapalnych tkanki łącznej.

Fajnie :) Dzięki:)

• rrigel Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 14.10.06, 19:23
      a jak Qigong ma sie do jogi?
      czy ktokolwiek mial stycznosc z obydwoma rodzajami ruchu i medytacji i moglby
      porownac? :)
      pozdrawiam.
      • jamila Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 14.10.06, 20:36
        Na samym poczatku tego watku jest opis...
        W skrocie, to co nazywane jest dynamiczna forma Qigongu - medytacja w ruchu,
        kierowaniem obiegiem energii, przypomina czasem - jak bliski mu Tai Chi, ktory
        z Qigongu wyrosl - niektore ruchy znane ze wschodnich sztuk walki w zwolnionym
        tempie...;)
        • figo66 Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 08.02.07, 16:20
          Od miesiąca do mojich codziennych asan dołączyłam "stanie w miejscu"-ćwiczenie
          które wzmacnia energije Qi.Czuję się po ćwiczeniu znakomicie.Łączę techniki
          chińske i hinduskie także w kulinarstwie.Robie to po woli ,odkrywając coraz to
          nowe rzeczy i tajemnice wschodnie..Jedno jest pewne,że sobie na wzajem nie
          przeszkadzają..Polecam wszystkim którzy czekając na jakiś fajny kurs, a ręce i
          nogi marzną przy internecie -"stanie w miejscu"!!(przez 10 min),i już wszystko
          się zacznie zmieniać..Pozdr.
      • sanum Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 08.02.07, 19:12
        Ostatnio wpadł mi w łapy artykuł o mieszance jogi z Quigong.
        Nazwano to kan-li-joga.
        załączam link
        www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=content&task=view&id=158
        Czy ktoś z Was coś wie o tej kombinacji?
        • figo66 Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 09.02.07, 13:07
          Dzięki za link,sanum!Przy okazji dowiedziałam się o warsztacie w
          Portugalii,gdzie obecnie mieszkam.Ale,nie mogę się oprzeć wrażeniu że wszystkie
          podobne wynalazki jak Kan-li-joga,są produktem z nazwą markietyngową,jedną z
          wielu produktów naszych czasów.Trochę mnie to drażni.Owszem wszysktkie działania
          którę mają za cel zapobieganiu chorób i rozwijaniu samoleczenia popieram jak
          najbardziej,ale jeśli ta propozycja jest podana w formie "produktu" który masz
          kupić(nie zależnie co to by nie było),może warto się zastanowyć..co to
          jest!Apropos...ostatnio kupiłam z namowom męża "pakiet"usług hotelowych gdzie w
          cenie była też-aromaterapia stóp!Ciekawe,pomyślałam i kupiłam.Owszem przyjemne,w
          olejku różowym..ale,czy to miało efekt paru asan prez 15min.?Nie
          miłao!Albo,10min.,stania w miejscu"(Qigong),albo chociaby wasnoręczny masaż
          stóp- Ghee(klarowanym masłem),NIE,..wszystko co najlepsze okazuje się że jest
          już odkrytę!Tylko od nas zależy czy ..znajdziemy te 10/15min.w ciągu dnia żeby
          PRAKTYKOWAĆ,to co już znamy.Radze nie kupować wszystkiego co ładnie podane lub
          zapakowane.Może nie zaszkodzi,ale..po co?Chyba żeby miło spędzić czas w grupie
          ludzi o podobnych zainteresowaniach.To już co innego..Pozdrawiam.
          • n_i_n_k_a Re: Qigong - linki, ksiazki, doswiadczenia... 13.03.07, 11:34
            Czy ktoś z was wie coś o warsztatach weekendowych, czy dłuższych, na których
            można poćwiczyć jogę lub Quigong. Nie mam dużego doświadczenia a chciałabym
            kilka dni się poruszać intensywnie
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka