milemi27 28.10.09, 18:23 rozwijajmy swoje słownictwo w tym wątku:) ja zaczne:) indyferencja -obojętność potem napisze wiecej bo na razie nie mam czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
disa Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 18:29 do mądrych słów zaliczam: dziękuję, proszę, dzień dobry, do widzenia, poproszę, itp... chyba, że masz na myśli mało używane synonimy tych częściej używanych? Ja bym ich nie zaliczyła do mądrych - tylko do rzadziej używanych czyli nie należących do wyrazów z mowy potocznej -a najczęściej używają ich ludzie którzy aspirują do bycia uznawanymi za inteligentnych i to by było na tyle w tym temacie z mojej strony ;] Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 18:40 A ile osob wokol Cie rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Mądre słowa jakich uzywacie na co dzień to ... 28.10.09, 18:48 Taka delikatna sugestia - skoro chcesz pisać tu "mądre" słowa, warto byłoby pisac poprawnie.. Piszemy - co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Mądre słowa jakich uzywacie na co dzień to .. 28.10.09, 18:55 Łeee, ubiegłaś mnie. :P Odpowiedz Link Zgłoś
pretensjaa Re: Mądre słowa jakich uzywacie na co dzień to .. 28.10.09, 23:28 ... i mnie! :p Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 18:55 Chyba raczej na co dzień. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wyssana.z.palca Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 18:56 ja to bym się najpierw zabrała za poprawne pisanie tych "prostych" słów. ludzie chcą z "ą" i "ę" wyjeżdzac a podstaw nie znaja... na takich forach widać to najdobitniej (w mówią, że z polską oświatą im dalej, tym gorzej... ciekawe.) Odpowiedz Link Zgłoś
wanilinowa Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 19:01 nie szpanuję kiedy nie muszę, więc trudno mi sobie przypomnieć jakieś konkretne słowo, te których używam wydają mi się normalne. poza pracą oczywiście, tam muszę rzucić czasem łaciną czy jakimś mało potocznym sformułowaniem, ale tu nie o szpan chodzi a o precyzję języka. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 19:13 no takiego wątku sobie nie przypominam na tym forum, chapeau bas. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 19:33 milemi27 napisala: "rozwijajmy swoje słownictwo w tym wątku ja zaczne indyferencja -obojętność " Widac wyrazna obojetnosc na poprawne wyslawianie sie we wlasnym jezyku. Duzo pracy przed toba. Wszystkie osiolki nie odczuwajace dyskomfortu z powodu zlej polszczyzny, niech najpierw naucza sie, ze nie chodzi sie "na stolowke", bo to bardzo niewygodnie spozywac obiad na dachu tejze. To samo z praca "na kasie" - musi byc bardzo uciazliwa. Przyklady prostactwa jezykowego mozna mnozyc w nieskonczonosc. Konkluzja? Przasne intelygenty, nauczta sie najpierw po polskiemu, a potem se gadajta jak chceta, ze macie dyskomfort, bo wyszlo na jaw zescie osly. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mruff Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 21:01 Może nie słowa ale zwroty "W życiu piękne są tylko chwile" "Kłopoty-podobnie jak czas PRZEMIJAJĄ" Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 22:36 "Odstraszacz na ciuli pilnie kupię!" nie zbliżaj się do łazienki przez kilka tygodni. po pewnym czasie ciule rozbiegną się w popłochu Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 19:40 to wlasciwie beda tak: - hmmm - yhm zeby nie bylo ze to tak kazdy potrafi to dokladam do tego jeszcze myslaca morde :D Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 21:35 jak miałam ze 12 lat, pamiętam jak koleżanka użyła słowa transcendentalny.. urzekło mnie co znaczy? odsyłam do słownika, bo w ten sposób można się czegoś dowiedzieć i nauczyć, jak się samemu sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 21:57 Jeśli rano mam problem z dopasowaniem skarpet, to ubieram się eklektycznie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
monnpeniac Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 22:00 Kiedys w rozmowie z bardzo egzaltowanymi jakze i elkowętnymy kobietami w banku uzylem sformulowania "wzgledy pekuniarne" - powody eknomiczne etc...chyba nie zajarzyly o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 22:16 Nie zajarzyły? Przecież już w podstawówce uczono, że pekunia nie śmierdzi omletem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ehlanna A to dziwne. 31.10.09, 12:45 Mam nieodparte wrażenie, że nie bardzo wiesz co oznacza słowo "egzaltowany". Posunę się dalej i powiem, że dla Ciebie "elokwentny" i "egzaltowany" to synonimy. Oczywiście możesz próbować się bronić, ale śmiem podejrzewać, że panie, które nie zajarzyły sformułowania, którego użyłeś, miały głupie, aczkolwiek milczące miny, mające na celu ukrycie ich niewiedzy. Wątpię, ażeby podskakiwały, pokrzykiwały i trzepały się po głowie, ujawniając w ten sposób swoją egzaltację, o jaką Ty je nie wiedzieć czemu, podejrzewasz. Możesz wyjaśnić, jak rozpoznałeś, że panie te były egzaltowane? Ja taka jestem i muszę usilnie nad tym panować, bo wyrzucono by mnie z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 22:07 Grynszpan. Zzielenieć na grynszpan to ostatnio mój ulubiony zwrot www.slownik-online.pl/kopalinski/922FAE8FF2C4EC10C12565DB007BDA22.php Odpowiedz Link Zgłoś
plisowanka Opowiem wam zabawną historię. 28.10.09, 22:27 Kilka lat temu brałam udział w rekrutacji, dziwnej rekrutacji, bo ogłoszenie było enigmatyczne, na pierwszym spotkaniu też się nie wyjaśniło o jaką w ogóle pracę chodzi. Dopiero na drugim zbiorowym spotkaniu, które miało być jednocześnie "szkoleniem" okazało się, że to akwizycja pewnych kiepskich kosmetyków. Odczułam potrzebę, by pracownicę tej firmy ośmieszyć na forum grupy - za karę, że podstępem próbują znaleźć jeleni do tej pracy, wmawiając że można w niej nieźle zarobić. Postanowiłam zadać tej kobiecie inteligentne pytanie, którego ona nie zrozumie. Babka mówiła, że w tygodniu będziemy stały w hipermarketach, a w poniedziałki o tej i o tej godzinie będą dla nas organizowane szkolenia. Ja: Czy te szkolenia będą obligatoryjne? Ona: Znaczy jakie? Ja: Obligatoryjne. Ona: Nie rozumiem o co pani pyta. Ja: Wyrażam się jasno, ale najwidoczniej pani nie zna znaczenia słowa "obligatoryjne". Odsyłam panią do słownika, a tymczasem ja rezygnuję ze współpracy. I wyszłam. Zostawiłam ją ośmieszoną z szepczącą po kątach grupą. Dodam, że ja miałam 21 lat, a ona była co najmniej o dekadę ode mnie starsza i zajmująca w tej firmie kierownicze stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Opowiem wam zabawną historię. 28.10.09, 22:46 ciekawe ze nie potrafiłaś użyć synonimu albo udowodnić ze znasz znaczenie tego słowa :P Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: Opowiem wam zabawną historię. 29.10.09, 06:15 "Obligatoryjne"..."utylizowanie"(z leksykonu nowopolskiego...).Kulpabilizowac sie powinni...slowne snoby! Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 28.10.09, 23:00 Jest reguła poprawnościowa, która zaleca tam, gdzie dany wyraz ma rodzimy odpowiednik, używać właśnie jego. Nadużywanie słów obcego pochodzenia jest moim zdaniem przejawem arogancji. Człowiek taktowny mówi tak, aby inni go rozumieli i aby przekazać komunikat prosto. Niestety, w pewnych kręgach naszego społeczeństwa ciągle pokutuje przekonanie, że ten, kto mówi w sposób jak najbardziej zawiły i naszpikowany "mądrymi" zapożyczeniami, zdradza tym swoje gruntowne wykształcenie. Tymczasem osoba naprawdę obyta nie ma potrzeby popisywać się wyszukanym słownictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 06:56 Tak jest,annjen!-A magia "wielkiego szpanu"...odleci(ot przykrosc)! Odpowiedz Link Zgłoś
olgab4 Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 07:19 Nie chwal sie tak ;) ja tez znam dlugie i ladne slowa- np. czokapik! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 07:33 olgab4 napisała: > Nie chwal sie tak ;) ja tez znam dlugie i ladne slowa- np. czokapik! > ;) -To do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
femme-fatale Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 09:33 annjen napisała: > najbardziej zawiły i naszpikowany "mądrymi" zapożyczeniami, zdradza tym swoje > gruntowne wykształcenie. "Gruntowne wykształcenie" wcale nie oznacza słabego, niskiego wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 10:01 femme fatale, naprawde masz problem z prawidlowym odczytaniem zdania zlozonego? annjen pisze: "Niestety, w pewnych kręgach naszego społeczeństwa ciągle pokutuje przekonanie, że ten, kto mówi w sposób jak najbardziej zawiły i naszpikowany "mądrymi" zapożyczeniami, zdradza tym swoje gruntowne wykształcenie." czyli naduzywaniem wyrazow obcojezycznych stara sie zasugerowac rozmowcom, ze otrzymal staranne, gruntowne wyksztalcenie. Nie wystarczy chciec zrozumiec, trzeba jeszcze umiec. Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 12:24 Czytaj ze zrozumieniem! Pisząc: >Niestety, w pewnych kręgach naszego społeczeństwa ciągle pokutuje przekonanie, że ten, kto mówi w sposób jak najbardziej zawiły i naszpikowany "mądrymi" zapożyczeniami, zdradza tym swoje gruntowne wykształcenie miałam na myśli, że osobom takim, jak autorka wątku się wydaje, iż używanie obcych słów świadczy o gruntownym wykształceniu. Dodam dla zupełniej jasności, że uważam to przekonanie za pozostałość minionej epoki, kiedy to tytuł magistra zdobywało się np. na WUML. Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 08:09 Trollica. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 09:48 pamiętam jak jeszcze nie chodziłam do szkoly opowiadałam cioci o tym, że fajną lalkę widziałam na wystawie, ciocia skomentowała " nie jestem zwolenniczką lalek" wiele lat zastanawiałam sie kto to zwolenniczka:) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 09:58 Mój kolega usłyszał w autobusie kobietę, co krzyczała do znajomego:"Ty pie..ony dyletancie!";) Może też rozwijała słownictwo:) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 29.10.09, 10:40 Zasiębierno-przedsięrzutność, Lokoczepy, Pierdzipęd. Odpowiedz Link Zgłoś
barshtchu Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 31.10.09, 13:09 spier.dalaj - idź sobie wyp.ierdalaj - możesz już sobie iść won - no to już lepiej idź Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 31.10.09, 14:06 Ja uwielbiam "reperkusje" i zdecydowanie nadużywam tego słowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puma_z_gminy_biala Re: Mądre słowa jakich uzywacie na codzień to ... 31.10.09, 14:40 I tak codziennie powtarzasz: indyferencja, indyferentny, indyferentnie? Np: ja tu sprzatam a tobie to jest indyferentne!!! :DD Odpowiedz Link Zgłoś