Gość: She IP: 212.244.43.* 25.01.04, 21:40 Wyjaśnijcie mi proszę jak działa :) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: l2m Mowiąc dostępnie, wygląda to tak IP: *.lan / *.imbg.org.ua 26.01.04, 13:16 Jak zapewnie wiesz, embrion ludzki na wcześnych stadiach rozwoju nie jest "zamocowany" do macicy i żyje kosztem własnych substancji odżywczych, które były nagromadzone w komórce jajowej. Ale w pewnej chwili te substancje się wyczerpują, i embrion musi się zamocować do ścianki macicy i czerpać potrzebne substancje z organizmu matki. Jeśli to się nie stanie - embrion zginie. Otóż spirala właśnie przeszkadza "zakotwiczeniu się" embriona w macicy, i on, pozbawiony pożywienia, ginie. Czyli odbywa się przerwanie ciąży na wcześnych jej stadiach. Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak 26.01.04, 13:23 Gość portalu: l2m napisał(a): > Otóż spirala właśnie przeszkadza "zakotwiczeniu się" embriona w macicy, i on, > pozbawiony pożywienia, ginie. Czyli odbywa się przerwanie ciąży na wcześnych > jej stadiach. dobrze, że nie napisałaś, że spirala zabija dzieci, bo by pewnie gromy się posypały i nowy wątek-mamut gotowy... Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak 26.01.04, 13:36 > Otóż spirala właśnie przeszkadza "zakotwiczeniu się" embriona w macicy, i on, > pozbawiony pożywienia, ginie. Czyli odbywa się przerwanie ciąży na wcześnych > jej stadiach. Niekoniecznie. Są też spirale hormonalne, które działają jak pigułki hamując owulację. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak 26.01.04, 13:38 najczęściej robi i jedno, i drugie Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak 26.01.04, 14:07 > najczęściej robi i jedno, i drugie No co ty? Jeśli nie ma owulacji, to nie dochodzi to zapłodnienia. Jedna spirala nie może działać i tak, i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zakochany Szekspir Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak IP: 217.96.29.* 26.01.04, 13:45 Na pochybel wszystkim spiralom świata!!! Precz z morderczyniami dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak IP: 212.244.43.* 26.01.04, 13:53 no więc z tego co zdążyłam się zoriętować wynika, że spirala nie dopuszcza plemników do komórki jajowej a jeśli się to nie uda nie pozwala na zagnieżdżenie się zarodka w macicy. A co ze spiralą MIRENA podobno ma tylko działanie zagęsczające śluz w celu nieprzepuszczania plemników. Natknęłam się też na stwierdzenie że tabltki hormonalne działają w podobny sposób - jeśli nie uda sie "zatrzymanie" plemnika nie pozwolą się zagnieździć komórce. Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak 26.01.04, 14:01 Gość portalu: she napisał(a): > Natknęłam się > też na stwierdzenie że tabltki hormonalne działają w podobny sposób - jeśli >nie uda sie "zatrzymanie" plemnika nie pozwolą się zagnieździć komórce. tabletki hormonalne nie dopuszczają przede wszystkim do owulacji więc raczej nie mają już po co zagęszczać śluzu pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anni Re: Mowiąc dostępnie, wygląda to tak IP: 217.11.141.* 27.01.04, 10:49 spirala nie dopuszcza plemnika do komorki jajowej??? to gdzie ta spirala niby jest ? - w pochwie?? co ty za bzdury piszesz spirala zwykla nie pozwala zagniezdzic sie zarodkowi w macicy spirala hormonalna nie wstrzymuje owulacji tylko zageszcza sluz i zmienia scianke macicy i dodatkowo ma dzialanie mechaniczne jak zwykla spirala i kolejna bzdura - pigulki nie zatrzymuja plemnikow bo to nie jest bariera mechaniczna tylko zmieniaja sluz zeby plemniki nie mialy warunkow do przedostania sie do jajeczka (zmieniony sluz utrudnia tez transport komórki jajowej), poza tym zatrzymuja owulacje - po prostu nie ma owulacji, dodatkowo z razie kiedy ta owulacja wystapi (zapomniana pigulka itp) zageszcza sluz i zmienia sluzowke macicy zeby nie doszlo do zaplodnienia albo do zagniezdzenia zarodka Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Spirale hormonalne i antykoncepcja horm. w ogóle 26.01.04, 17:10 Z antykoncepcją hormonalną (w tym ze spiralami hormonalnymi) sprawy mają się mniej więcej tak, że w przypadku ich użycia równocześnie występują trzy rodzaje efektów: Primo, specyfiki te zmniejszają ilość "skutecznych" owulacji. Nie hamują owulację w 100%, tylko sprawiają, że pewna część cykli nie kończy się owulacją. Secundo, zagęszczają śluz, zmniejszając liczbę plemników, które okazują się w pobliżu komórki jajowej. Tertio, stwarzają w macicy warunki, przeszkadzające implantacji, czyli "zakotwiczeniu się" embriona. Czyli - mamy też działanie wcześnoporonne. Te ostatnie efekty, wbrew powszechnemu zdaniu, nie są specyficzne jedynie dla t.zw. "pastyłek następnego dnia". Różnica między zwykłą antykoncepcją hormonalną i tą "następnego dnia" jest taka, że specyfiki "następnego dnia" stwarzają te przeszkadzające implantacji warunki szybko, w ciągu kilku godzin właściwie, a "zwykłe" - powoli, przy stosowaniu według załączonego schematu, ale w chwili owulacji, "skutecznej" czy "nieskutecznej", one już istnieją. Spirale zaś z hormonami na dodatek do powyższego przeszkadzają implantacji w sposób mechaniczny, jak już pisałam. Do Owcy, osobiście: Masz rację, nie chcę prowokować następnego "mamuta". Po prostu podaję informację, bez żadnych emocji. Bo w tym pytaniu jest ich i tak za dużo z obu stron, to po co jeszcze moje :-) Zresztą, nie nazywam też embrion dzieckiem z tego samego powodu, z jakiego nie nazywam dziecka starcem: :-) bo to są różne stadia rozwoju indywidualnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
niecna Działa. 27.01.04, 23:06 Nie interesuje mnie jak ale działa, założenie nie boli, koszt okolo 450 zl. Trzy lata z nieco obwitszymi miesiaczkami, nic wiecej. Nad etyką się rozwodzić nie będę. Nie stosuję żadnych innych środków. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś