Gość: ally IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 22:53 Jakie są najbardziej skuteczne metody antykoncepcyjne? Co sądzicie o kalendarzyku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roseanne Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.sympatico.ca 08.02.02, 23:04 najskuteczniejsza jest szklanka wody zamiast potem piguly potem spirala potem spermicydy w metody naturalne nie wierze, nie mam regularnych cylki niezbednych do tych obliczen, temperetur, obserwacji sluzu itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 00:00 Kalendarzyk, to za przeproszeniem o kant d...y roztrzaskac. Najskuteczniejsza metoda sa pigulki, ale np.u kobiety po 35 roku zycia, palacej zwieksza sie ryzyko zawalu. Spirala jest moze niezla, ale ja bym sie na nia nie zdecydowala. Jezeli jestes mloda i nie palisz, to jak najbardziej pigulki. Bralam przez osiem lat Cilest i nic zlego nie moge powiedziec. Jezeli jestes zdyscyplinowana, to mozna powiedziec 100% pewnosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.proxy.aol.com 09.02.02, 00:13 Najskuteczniej to chyba polaczyc kilka metod: napigulka plus kondom plus zel plemnikobojczy. Gdy ja bralam pigule, to nic innego nie stosowalismy i wszytko bylo ok, ale wiem, ze dziewczyny czesto chca dodatkowego zabezpiczenia w postaci prezerwatyw i zelu. Obecnie pigul juz nie zajadam, ale zawsze uzywamy i zelu i prezerwatywy i staramy sie unikac podejrzanych dni. Jak dotad nigdy nie bylam w ciazy. (Pigulke przestalam brac dopiero wtedy gdy zaczelam dopuszczac ewentualna ciaze jako cos, co moglabym zaakceptowac a nawet sie tym cieszyc.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ally Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 14:20 a które dni są podejrzane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.02.02, 18:36 Ally najtrafniejsza jest moim zdaniem wypowiedz A27. Dni , ktorych sie powinno unikac w przypadku kalendarzyka to kilka dni przed i po owulacji. Problem polega na trafnym ustaleniu daty owulacji. Same jajeczko jest zdolne do zaplodnienia okolo 24 godzin. Prezerwatywa to niezly sposob, a jesli ktos naprawde nie chce znalezc sie w ciazy powinien zdecydowac sie na tabletki. Stosuj zawsze prezerwatywe, a zmniejszasz ryzyko ciazy znacznie plus srodki plemnikobojcze no i tabletki sa tu do zastanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
.klamka. Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet 10.02.02, 22:34 Gość portalu: ally napisał(a): > a które dni są podejrzane? Metoda odigo - polega na obliczeniu daty domniemanego jajeczkowania, tzn okresu plodnosci na podstawie dlugosci 12 ostatnich cykli. oblicza sie w nastepujacy sposob: pierwszy dzien plodnosci: dlugosc najkrotszego cyklu + 10 - 28 i ostatni dzien: dł. najdluzszego cyklu + 17 - 28 jest to jednak metoda malo skuteczna i nalezy jej unikac jako metody antykoncepcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.atol.com.pl 09.02.02, 00:19 Kalendarzyk-bzdura! Pierwsze dziecko mam "kalendarzowe".Najskuteczniejsze są pigułki, a reszta według uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
yak-ona Re: zastrzyk??? 09.02.02, 03:03 a moze sa juz jakies obserwacje na temat tego nowego zastrzyku antykoncepcyjnego???- cos na D ...- nie pamietam??? Odpowiedz Link Zgłoś
.klamka. depo provera 09.02.02, 10:30 yak-ona napisał(a): > a moze sa juz jakies obserwacje na temat tego nowego zastrzyku > antykoncepcyjnego???- cos na D ...- nie pamietam??? na pierwszy rzut oka - same zalety. skutecznosc niemalze 100%, w dodatku zastrzyk raz na kwartal i do tego kuszaca cena. sama dlugo zastanawialam sie nad depo provera, jednak po rozmowach z zaprzyjaznionymi lekarzami postanowilam nadal grzecznie lykac piguleczki. podobno zastrzyk ma wiecej wad niz zalet i wszyscy wrecz mi go odradzali. skutkiem ubocznym jest innymi osteroporoza... nie brzmi zachecajaco. ale moze macie jakies wlasne doswiadczenia z tym specyfikiem? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: depo provera IP: *.proxy.aol.com 10.02.02, 06:31 Podobnie jak poprzedniczka slyszalam, ze Depo provera moze miec powazniejsze skutki uboczne niz pigula. Do Ally, ja za dni niebezpieczne przyjmuje 14-18 przy 30-dniowym cyklu, ale mam to "dobrodziejstwo", ze moja owulacja jest bolesna. Niezaleznie jednak czy dzien tzw. bezpieczny czy nie, zawsze uzywamy prezerwatywy i zelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.02.02, 23:08 Myśle, że warto jest poznac swój organizm, trzeba się po prostu trochę poobserwować. Owulację można poznać np. po tzw. płodnym śluzie, który jest bardzo charakterystyczny, niektóre kobiety mają wtedy plamienia, czują specyficzne napiecie lub nawet ból w dole brzucha. Każda kobieta jest inna. Smieszą mnie niektóre osoby, np. znajoma postanowiła zajść w ciążę wobec tego wymyśliła sobie, że musi współżyć w 14 dniu cyklu bo wtedy jest owulacja. Gdy po roku prób wciąż nie spodziewała się potomka zaczęła rozpaczać, że jest bezpłodna. Oczywiście nie wzięła pod uwagę, że w jej cyklu owulacja wcale nie musi wystąpić w 14 dniu tylko np w 17 albo i w innym w zależności od np. stresu, choroby itp. Śmieszne, wykształcona trzydziestolatka a nie wie, że każdy jest inny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.wa Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: 156.17.61.* 11.02.02, 00:26 Znam takie doświadczone 37 letnie ,wydawało mi się że znam siebie bardzo dobrze ,obserwacja sluzu + kalendarzyk , a tu niespodzianka -ciąża i dzisiaj mamy 3 letnią pannę.Zapomniałam że organizm kobiet zmienia się i trzeba stale zabezpieczać się na kilka sposobów ( to dla palących, nie lubiących spirali).A ile tzeba nie palić i mając 40 -stkę brać pigułki-czy ktoś ma jakieś doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś