Dodaj do ulubionych

antykoncepcja - do doświadczonych kobiet

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 22:53
Jakie są najbardziej skuteczne metody antykoncepcyjne? Co sądzicie o
kalendarzyku?
Obserwuj wątek
    • Gość: roseanne Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.sympatico.ca 08.02.02, 23:04
      najskuteczniejsza jest szklanka wody zamiast
      potem piguly
      potem spirala
      potem spermicydy
      w metody naturalne nie wierze, nie mam regularnych cylki niezbednych do tych
      obliczen, temperetur, obserwacji sluzu itd
      • Gość: Milka Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 00:00
        Kalendarzyk, to za przeproszeniem o kant d...y roztrzaskac.
        Najskuteczniejsza metoda sa pigulki, ale np.u kobiety po 35 roku zycia, palacej
        zwieksza sie ryzyko zawalu. Spirala jest moze niezla, ale ja bym sie na nia nie
        zdecydowala.
        Jezeli jestes mloda i nie palisz, to jak najbardziej pigulki. Bralam przez
        osiem lat Cilest i nic zlego nie moge powiedziec. Jezeli jestes
        zdyscyplinowana, to mozna powiedziec 100% pewnosci.

Pozdrawiam
        • Gość: A27 Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.proxy.aol.com 09.02.02, 00:13
          Najskuteczniej to chyba polaczyc kilka metod: napigulka plus kondom plus zel
          plemnikobojczy. Gdy ja bralam pigule, to nic innego nie stosowalismy i wszytko
          bylo ok, ale wiem, ze dziewczyny czesto chca dodatkowego zabezpiczenia w
          postaci prezerwatyw i zelu.

Obecnie pigul juz nie zajadam, ale zawsze uzywamy i zelu i prezerwatywy i
          staramy sie unikac podejrzanych dni. Jak dotad nigdy nie bylam w ciazy.
          (Pigulke przestalam brac dopiero wtedy gdy zaczelam dopuszczac ewentualna ciaze
          jako cos, co moglabym zaakceptowac a nawet sie tym cieszyc.)
          • Gość: ally Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 14:20
            a które dni są podejrzane?
            • Gość: Jola Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.02.02, 18:36
              Ally najtrafniejsza jest moim zdaniem wypowiedz A27. Dni , ktorych sie
              powinno unikac w przypadku kalendarzyka to kilka dni przed i po owulacji.
              Problem polega na trafnym ustaleniu daty owulacji. Same jajeczko jest zdolne do
              zaplodnienia okolo 24 godzin. Prezerwatywa to niezly sposob, a jesli ktos
              naprawde nie chce znalezc sie w ciazy powinien zdecydowac sie na tabletki.
              Stosuj zawsze prezerwatywe, a zmniejszasz ryzyko ciazy znacznie plus srodki
              plemnikobojcze no i tabletki sa tu do zastanowienia.
            • .klamka. Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet 10.02.02, 22:34
              Gość portalu: ally napisał(a):

> a które dni są podejrzane?

Metoda odigo - polega na obliczeniu daty domniemanego jajeczkowania, tzn okresu
              plodnosci na podstawie dlugosci 12 ostatnich cykli.

oblicza sie w nastepujacy sposob:
              pierwszy dzien plodnosci:
              dlugosc najkrotszego cyklu + 10 - 28
              i ostatni dzien:
              dł. najdluzszego cyklu + 17 - 28

jest to jednak metoda malo skuteczna i nalezy jej unikac jako metody
              antykoncepcyjnej.

• .klamka. nazwa tej metody to oczywiscie Ogino, blednie poda 10.02.02, 22:37
    • Gość: kasia Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.atol.com.pl 09.02.02, 00:19
      Kalendarzyk-bzdura! Pierwsze dziecko mam "kalendarzowe".Najskuteczniejsze są
      pigułki, a reszta według uznania.
      • yak-ona Re: zastrzyk??? 09.02.02, 03:03
        a moze sa juz jakies obserwacje na temat tego nowego zastrzyku
        antykoncepcyjnego???- cos na D ...- nie pamietam???
        • .klamka. depo provera 09.02.02, 10:30
          yak-ona napisał(a):

> a moze sa juz jakies obserwacje na temat tego nowego zastrzyku
          > antykoncepcyjnego???- cos na D ...- nie pamietam???

na pierwszy rzut oka - same zalety. skutecznosc niemalze 100%, w dodatku zastrzyk
          raz na kwartal i do tego kuszaca cena. sama dlugo zastanawialam sie nad depo
          provera, jednak po rozmowach z zaprzyjaznionymi lekarzami postanowilam nadal
          grzecznie lykac piguleczki. podobno zastrzyk ma wiecej wad niz zalet i wszyscy
          wrecz mi go odradzali. skutkiem ubocznym jest innymi osteroporoza... nie brzmi
          zachecajaco. ale moze macie jakies wlasne doswiadczenia z tym specyfikiem?

pozdr

• Gość: A27 Re: depo provera IP: *.proxy.aol.com 10.02.02, 06:31
            Podobnie jak poprzedniczka slyszalam, ze Depo provera moze miec powazniejsze
            skutki uboczne niz pigula.

Do Ally, ja za dni niebezpieczne przyjmuje 14-18 przy 30-dniowym cyklu, ale mam
            to "dobrodziejstwo", ze moja owulacja jest bolesna. Niezaleznie jednak czy
            dzien tzw. bezpieczny czy nie, zawsze uzywamy prezerwatywy i zelu.
    • Gość: fi Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.02.02, 23:08
      Myśle, że warto jest poznac swój organizm, trzeba się po prostu trochę
      poobserwować. Owulację można poznać np. po tzw. płodnym śluzie, który jest
      bardzo charakterystyczny, niektóre kobiety mają wtedy plamienia, czują
      specyficzne napiecie lub nawet ból w dole brzucha. Każda kobieta jest inna.
      Smieszą mnie niektóre osoby, np. znajoma postanowiła zajść w ciążę wobec tego
      wymyśliła sobie, że musi współżyć w 14 dniu cyklu bo wtedy jest owulacja. Gdy
      po roku prób wciąż nie spodziewała się potomka zaczęła rozpaczać, że jest
      bezpłodna. Oczywiście nie wzięła pod uwagę, że w jej cyklu owulacja wcale nie
      musi wystąpić w 14 dniu tylko np w 17 albo i w innym w zależności od np.
      stresu, choroby itp. Śmieszne, wykształcona trzydziestolatka a nie wie, że
      każdy jest inny...
      • Gość: D.wa Re: antykoncepcja - do doświadczonych kobiet IP: 156.17.61.* 11.02.02, 00:26
        Znam takie doświadczone 37 letnie ,wydawało mi się że znam siebie bardzo
        dobrze ,obserwacja sluzu + kalendarzyk , a tu niespodzianka -ciąża i dzisiaj
        mamy 3 letnią pannę.Zapomniałam że organizm kobiet zmienia się i trzeba stale
        zabezpieczać się na kilka sposobów ( to dla palących, nie lubiących spirali).A
        ile tzeba nie palić i mając 40 -stkę brać pigułki-czy ktoś ma jakieś
        doświadczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka