Dodaj do ulubionych

Jak się wam podobała "Prosta historia"??

IP: 217.11.134.* 29.01.04, 08:54
Czytam codziennie to forum i nawet mi się nie chce nic pisać bo jakieś takie
pierdoły pisane są:)
Dlatego może pogadamy o takim dajmy na to jednym z ciekawszych filmów Lyncha,
takim całkiem nielynchowskim?? To juz kilka dni nazad było w TV, ale jakoś
tak myślę o niem. Bardzo barwny obraz, zajefajna muzyczka, normalnie to bym
się chyba znudzil patrzac jak przez 60% filmu staruszek jedzie kosiarką na
tle łanów zboża, ale tutaj nie mogłem oderwac oczu od ekranu. To byl wogóle
pierwszy i jedyny film w moim życiu na którym byłem sam w kinie. Pamiętam że
miałem niezłego doła, a przygody Alvina, jego podejście do życia i świata
dało mi pewien dystans do wielu rzeczy. I jeszcze fajna gra słów w tytule -
Alvin Straight.. "Straight Story".
W zalewie totalnego zniszczenia lejącego się zewsząd, historia tak
optymistyczna i mądra jest naprawdę skarbem godnym podziwania.. jak zresztą
kilka innych produkcji tego reżysera.

Fajnie że komuś się to chciało przeczytać, może jeszcze jest na tym forum
ktoś, kto ma podobne odczucie jak ja co do tego filmu... i wogóle...
pozdro, TeDe
Obserwuj wątek
    • pajdeczka Oj, Tede 29.01.04, 08:58
      dzięki , że o tym piszesz. jestem pod wrażeniem i, szczęśliwie, nagrałam ten
      film na video, żeby mógł obejrzeć mąż po powrocie z delegacji. takie filmy
      lubię, z klimatem. wcale nie smutne, wręcz przeciwnie. no i z przesłaniem. może
      czasami naiwnym, ale dla młodych, dorastających ludzi, bardzo ważnym.
      koniecznie musi go obejrzeć mój syn.
    • pajdeczka Jeszcze jedno 29.01.04, 09:00
      Ten film nie zostanie skasowany w mojej wideotece. zostanie obok filmów Larsa
      von Triera - ku pamięci.
      • Gość: cecotto Re: Jeszcze jedno IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 09:08
        pajdeczka napisała:

> Ten film nie zostanie skasowany w mojej wideotece. zostanie obok filmów Larsa
        > von Triera - ku pamięci.

Ty no super, strasznie to dla nas ważna informacja była, uratowałaś wielu
        ludziom życie............. :)

ps. film spoko ale bez przesady, historia trochę za prosta...
        • pajdeczka Re: Jeszcze jedno 29.01.04, 09:12
          Gość portalu: cecotto napisał(a):

>
          > Ty no super, strasznie to dla nas ważna informacja była, uratowałaś wielu
          > ludziom życie............. :)
          >
          > ps. film spoko ale bez przesady, historia trochę za prosta...

Wiesz co, bo ja prosta kobieta właśnie jestem i takie proste filmy tylko mnie
          intersują. Coś ala konstrukcja cepa.
          Pozdrawiam młockarnię.
    • ms.wrong Re: Jak się wam podobała "Prosta historia"?? 29.01.04, 09:15
      Nie podobała się. Film jest słodkopierdzący moim zdaniem. W dodatku nie wiem
      czy wiesz, że ten krzepki staruszek, odtwórca głównej roli, ze 2 lata temu
      zastrzelił się, gdy rozpoznano u niego śmiertelną chorobę. Nie możebyc bardziej
      ironicznego komentarza do przesłania tego filmu.
      W dodatku przesłanie wcale nie jest pozytywne. Czy nie przeszły Cię ciarki przy
      dialogu Alvina z młodym człowiekiem, kiedy mówi "Najgorszą rzeczą w starości
      jest pamięć o tym, że byłem młody" czy jakoś podobnie.
      • harriet_makepeace Re: Jak się wam podobała "Prosta historia"?? 29.01.04, 09:20
        ten krzepki staruszek, odtwórca głównej roli, ze 2 lata temu
        > zastrzelił się, gdy rozpoznano u niego śmiertelną chorobę. Nie możebyc
        bardziej
        >
        > ironicznego komentarza do przesłania tego filmu.

to jest mieszanie fikcji z rzeczywistoscia

W dodatku przesłanie wcale nie jest pozytywne. Czy nie przeszły Cię ciarki przy
        >
        > dialogu Alvina z młodym człowiekiem, kiedy mówi "Najgorszą rzeczą w starości
        > jest pamięć o tym, że byłem młody" czy jakoś podobnie.

a co chcesz miec na starosc alzheimera?
      • pajdeczka Re: Jak się wam podobała "Prosta historia"?? 29.01.04, 09:23
        ms.wrong napisała:

> Nie podobała się. Film jest słodkopierdzący moim zdaniem.
        W dodatku nie wiem czy wiesz, że ten krzepki staruszek, odtwórca głównej roli,
        ze 2 lata temu > zastrzelił się, gdy rozpoznano u niego śmiertelną chorobę. Nie
        możebyc bardziej> ironicznego komentarza do przesłania tego filmu.

Ironiczny? Zachował się jak prawdziwy mężczyzna. Skończył z sobą, zanim zaczął
        być uciążliwy dla otoczenia. Ktorego faceta na to stać?

> W dodatku przesłanie wcale nie jest pozytywne. Czy nie przeszły Cię ciarki
        przy> dialogu Alvina z młodym człowiekiem, kiedy mówi "Najgorszą rzeczą w
        starości jest pamięć o tym, że byłem młody" czy jakoś podobnie.

Kadży okres życia może być piękny. Akurat tym się nie przejęłam. Młodość
        rozpamiętują tylko ci, którzy nudzą się na starość.
      • Gość: TeDe Re: Jak się wam podobała "Prosta historia"?? IP: 217.11.134.* 29.01.04, 09:28
        widzisz, zacznijmy od tego że -de gustibus non disputantum est-, i w zasadzie
        mozna by na tym skończyć. Co do wypowiedzi na temat starości, to właśnie to też
        mnie podbudowało, bo uzmysłowiło mi że powinienem się cieszyć z samego faktu
        bycia młodym. To że dziadek sie zastrzelił jest po prostu smutne, ale ironii w
        połączeniu z filmem nie dostrzegam... życie to życie, a film to film i oceniam
        ten obraz pod kątem przyjemności z oglądania, a nie postaw życiowych aktorów.
        Przyznam że tez polecilem mojemu mlodszemu rodzeństwu obejrzenie tegoz,
        zwłaszcza fragmentu o rodzinie. Niezwykle barwny przykład z patyczkami. Wiesz,
        wogóle postrzeganie tego filmu zalezy od tego, jak widzi świat sam oglądający.
        Np. mam w rodzinie przypadek, że brat bratu wyrządził straszną krzywdę, to są
        dorośli ludzie, i teraz jakby ten pokrzywdzonymiał to obejrzeć, to by się chyba
        tylko wściekł... Zresztą, nie potrzebne są tu argumenty, mi osobiście podobał
        się i kropka:) a to czy komuś innemu takoż albo tez i wręcz przeciwnie, to już
        sprawa wtórna i drzeć koty o to byłoby niemądrym.
    • harriet_makepeace Re: Jak się wam podobała "Prosta historia"?? 29.01.04, 09:18
      fantastyczny film, prosty bo o prostym zyciu, ale cholera jaki madry. czulam
      powiew waitru na twarzy kidy razem z alvinem przemierzalam Iowe... Idealnie
      dobrane dzwieku i muzyki do klimatu filmu - no i akonczenie - zero
      patetycznych przemow ktore kochaja amerykanie tylko po prostu lzy w oczach
      obydwu braci i najbanalniejsze pytanie po sloncem - "przyjechales tym pojazdem
      taki kawal drogi dla mnie?" a jakiz ladunek emocji w nim zostal zawarty.
      Zaluje ze zobaczylam go dopiero teraz :))))
      • pajdeczka Re: Jak się wam podobała "Prosta historia"?? 29.01.04, 09:25
        harriet_makepeace napisała:

>
        > Zaluje ze zobaczylam go dopiero teraz :))))

Niech żałują ci, którzy go w ogóle nie obejrzeliu, albo obejrzeli i nie
        zrozumieli bądź obejrzeli bez żadnych emocji. To o czymś świadczy, że coś jest
        z nimi nie tak.
        • Gość: cecotto Re: Jak się wam podobała "Prosta historia"?? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 10:49
          > Ironiczny? Zachował się jak prawdziwy mężczyzna. Skończył z sobą, zanim
          > zaczął być uciążliwy dla otoczenia. Ktorego faceta na to stać?

he???? :)))))))))))) boszzzzz jakaś ty głupia...

> Niech żałują ci, którzy go w ogóle nie obejrzeliu, albo obejrzeli i nie
          > zrozumieli bądź obejrzeli bez żadnych emocji. To o czymś świadczy, że coś
          jest
          > z nimi nie tak.

Takich jest pełno co nie zrozumieli, to był na wskroś skomplikowany film,
          wszyscy marsz do psychiatryka! żena....
          • pajdeczka Proszę Szanowną Panią Admin o usunięcie postu 29.01.04, 11:14
            niejakiego Cecotto, w którym zlamał regulamin.
            Mam nadzieję, że nie skończy się tylko na chwaleniu się adminowaniem?
          • pajdeczka A to dowód dla Admina 29.01.04, 11:15

> > Ironiczny? Zachował się jak prawdziwy mężczyzna. Skończył z sobą, zanim
            > > zaczął być uciążliwy dla otoczenia. Ktorego faceta na to stać?
            >
            > he???? :)))))))))))) boszzzzz jakaś ty głupia...
            >
            > > Niech żałują ci, którzy go w ogóle nie obejrzeliu, albo obejrzeli i nie
            > > zrozumieli bądź obejrzeli bez żadnych emocji. To o czymś świadczy, że coś
            > jest
            > > z nimi nie tak.
            >
            > Takich jest pełno co nie zrozumieli, to był na wskroś skomplikowany film,
            > wszyscy marsz do psychiatryka! żena....
            • Gość: cecotto Re: A to dowód dla Admina IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 11:47
              Ja toże, Cecotto, proszę o usunięcie mego posta z głupia w tle, powaga! , na
              temat inteligencji paj-coś-tam zdania nie zmienię, ale regulamin
              regulaminem! , poza tym wolny kraj i nie każdy musi być mądry...

pozdrawiam admina/kę/ :)
              • pajdeczka Re: A to dowód dla Admina 29.01.04, 12:07

> Ja toże, Cecotto, proszę o usunięcie mego posta z głupia w tle, powaga! ,
                na
                > temat inteligencji paj-coś-tam zdania nie zmienię, ale regulamin
                > regulaminem! , poza tym wolny kraj i nie każdy musi być mądry...
                >
                > pozdrawiam admina/kę/ :)

Liżydupa?:)
                • Gość: cecotto Re: A to dowód dla Admina IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 12:38
                  > Liżydupa?:)

Nie zazdrość, na ciebie nawet bym kupy nie zrobił :P
                  • pajdeczka Re: A to dowód dla Admina 29.01.04, 12:55

> > Liżydupa?:)
                    >
                    > Nie zazdrość, na ciebie nawet bym kupy nie zrobił :P

Napisz o swoich problemach z wypróżnianiem to coś ci doradzę:))
                    • Gość: cecotto Re: A to dowód dla Admina IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 13:15
                      > Napisz o swoich problemach z wypróżnianiem to coś ci doradzę:))

Tak czułem że jesteś miszczynią od fekaliów :)
    • atlantis75 Bardzo mi się podobała :) 29.01.04, 12:53
      Podziwiam ludzi z pasją i z pewnym "świrem" :) Żeby na kosiarce przejechać taki kawał?
      Ostatnia scena... miałam łzy w oczach, gdy brat zapytał się brata "I ty na tym przejechałeś
      taki kawał tylko po to, żeby się ze mną zobaczyć?"...

Moim ulubionym filmem Lyncha jest jednak "Mulholland Drive". Byłam na tym filmie w kinie aż
      5 razy!

Pozdrawiam kinomanów :) Atlantis
    • Gość: Zawodowiec Re: jak tam panie sprawdzaczu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 12:54
      pasuje?
      • Gość: TeDe Re: jak tam panie sprawdzaczu? IP: 217.11.134.* 29.01.04, 13:20
        chyba znasz odpowiedź.... szczegóły w twoim wątku, pod postem z odpowiedzią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka