Dodaj do ulubionych

Imperium socjalu

01.02.04, 20:23
Artykuł trochę długi ale warty przeczytania.
Tak tylko dla tych, którzy tak niedawno biadolili na fk jak to w Polsce żle
a na Zachodzie dobrze. Może by tak wiedzieć trochę i o tym gdzie jest jak
naprawdę.

dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/02.01/Magazyn/0223/0223.html
Obserwuj wątek
    • Gość: krycha Re: Imperium socjalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 20:35
      Kobieto! Ten artykuł jest dla Ciebie dowodem
      na to, że w Polsce nie jest źle ?
      Jeśli tak, to przeczytaj go jeszcze parę razy.
      Po n-tym powinnaś zrozumieć, że jest TRAGICZNIE.
    • hehe.he Re: Imperium socjalu 01.02.04, 22:01
      zgadzam sie z Krychą. Co ten artykuł ma dowieść? jesli wedlug ciebie jest to
      dowod na to ze w Polsce jest swietnie to hmmm
    • Gość: chris Re: Imperium socjalu IP: *.icpnet.pl 01.02.04, 22:25
      Jest tragicznie i będzie coraz gorzej.
      Za każdym razem kiedy krytykuję sens przyznawania tylu rent, od razu wszyscy się na mnie rzucają, że 'jak mogę żałować ludziom', 'skoro się im udało, to niech to mają', etc.
      A ja dalej pracuję...
      • triss_merigold6 Re: Imperium socjalu 01.02.04, 22:37
        Ja też pracuję. Legalnie i podatek odciągają mi automatycznie. Nie wierzę w
        parę milionów niezdolnych do pracy inwalidów. Nie wierzę w przymierających
        głodem chłopów (chyba z przechlania). Trochę jeździłam po kraju i pierwsze co
        rzuca się w oczy to kombinowanie. Narodowe hobby - jak okraść i oszukać
        państwo. Na szereg osób RZECZYWIŚCIE potrzebujących pomocy przypada 3x więcej
        wyłudzających świadczenia.
        Jak czytam latem dramatyczne reportaże o dzieciach zbierających płody leśne by
        sprzedawać je przy szosie i mieć na książki to chcę zapytać "Gdzie jest tatuś
        potomków? Pije z kolegami pod resztką GEES-u?"
        Świadczenia dla samotnej matki wyłudzała nawet panna ode mnie ze studiów mająca
        ślub kościelny (jeszcze nie konkordatowy) z b. zamożnym facetem. W świetle
        prawa była samotną matką dwójki dzieci, studentką bez dochodów.
        • tralalumpek Re: Imperium socjalu 01.02.04, 23:06
          Przeżyłam w Polsce 27 lat, pracowałam w Polsce. 14 rok jestem poza Polską i
          możliwość spojrzenia z boku na kraj.
          To co piszesz Triss znam również z polskiego podwórka. Najgorsze jest to, że
          ludzie nie widzą problemu.
        • Gość: chris Re: Imperium socjalu IP: *.icpnet.pl 02.02.04, 22:56
          Wiesz Triss, a mi jest żal tych dzieci zbierających płody leśne. Może i tatuś pije pod resztką Geesu, a mamusia go się kurczowo trzyma w myśl zasady 'niechby chłop bił, ale przynajmniej żeby był', tylko że to cholera nie jest wina tych dzieci. Tym dzieciom rzeczywiście potrzebna jest jakaś pomoc.

Kombinowanie, oszukiwanie okradanie to faktycznie nasze polskie cechy. Kiedyś działałam w różnego rodzaju organizacjach wolontariackich, kiedyś kiedy nie było to jeszcze takie modne i przydatne do CV. I zawsze słyszałam 'a co ty z tego będziesz miała???' Naszym rodakom po prostu trudno uwierzyć że można pracować i pomagać innym a nie tylko wyciągać rękę po pomoc.
          • triss_merigold6 Re: Imperium socjalu 02.02.04, 23:11
            Ależ ja jestem jak najbardziej za sensowną, ukierunkowaną pomoca dla tych
            dzieci np. umozliwieniem skończenia szkoły średniej z internatem po to żeby
            wyrwały się ze swojego środowiska. Za pomocą dla dzieci - nie dla ich rodziców.

No tak, pomoc innym, bezinteresowna jest często uważana za nieszkodliwą
            fanaberię, tych co to "za dobrze mają". Szkoda.
    • charlie_x Re: Imperium socjalu 01.02.04, 23:21
      ..a kto ma to chore społeczeństwo nauczyć,wychować i dać właściwy przykład
      życia uczciwie i w cywilizowany sposób?To już od dawna tylko dryfuje..
    • lolyta Re: Imperium socjalu 01.02.04, 23:42
      Dla mnie niezrozumiala jest typowo polska schizofrenia: z jednej strony wszyscy
      uwazaja ze sie "im nalezy", z drugiej - wielu z nich zrobi wszystko, zeby dostac
      sie do USA i popracowac na czarno. Bez szans na ubezpieczenie zdrowotne, urlop
      macierzynski, sensowna emeryture, prawa wyborcze, edukacje, jaka w Polsce
      mieliby za friko. Polski rzad (i podatnicy) ile by im nie dal, bedzie za malo.
      Co nie przeszkadza im leciec jak cmy do ognia za ocean, gdzie nie maja nawet
      jednej dziesiatej tych praw co w Polsce ani swiadczen - ale tu im to nie
      przeszkadza.
      Moja przyjaciolka w Polsce urodzila dziecko. W tym samym czasie ja powilam w
      USA. Dostalam od niej list pelen narzekan: "urlop macierznski trwa tylko
      pieprzone 4 miesiace i w dodatku czlowiek dostaje tylko (tu kwota) miesiecznie,
      jak za to wyzyc? No ale co ty o tym mozesz wiedziec. Przeciez jako matka w USA
      nie masz pojecia o takich problemach". Rzeczywiscie, nie mam. Tutaj urlop
      macierzynski to przecietnie 6 tygodni, oczywiscie bezplatnych. Po prostu raj w
      porownaniu z pelnoplatnymi 4-rema miesiacami w Polsce.
    • hehe.he Re: Imperium socjalu 02.02.04, 00:07
      tralalumpek napisała:

> Tak tylko dla tych, którzy tak niedawno biadolili na fk jak to w Polsce żle
      > a na Zachodzie dobrze. Może by tak wiedzieć trochę i o tym gdzie jest jak
      > naprawdę.

WIADOMOSC DLA TRALALUMPKA
      naprawde jest tu cudownie. wszyscy rencisci udają biede przed tralalumpkami z
      zachodu a kiedy tralalumpki wroca do siebie wyciagają z garazy jaguary i fordy
      mustangi i jada pograc w golfa i na szklaneczke whisky do swoich country clubow
      hehe
      • tralalumpek Re: hehe.he 02.02.04, 09:16
        hehe.he napisał:

>
        > WIADOMOSC DLA TRALALUMPKA
        > naprawde jest tu cudownie. wszyscy rencisci udają biede przed tralalumpkami
        z
        > zachodu

nie przede mna, bo ja tego artykulu nie napisalam.

a kiedy tralalumpki wroca do siebie wyciagają z garazy jaguary i fordy
        > mustangi i jada pograc w golfa i na szklaneczke whisky do swoich country
        clubow
        > hehe

ja jestem u siebie, naprawde nie oddalilam sie "od siebie" zebym musiala do
        siebie wracac....

Kompromitujesz sie tym wpisem ale coz, to nic nowego w twoim wydaniu. Nie
        dosc, ze nie zrozumiales mojego wpisu to jeszcze nie rozumiesz przeczytanego
        arykulu (zakladam ze go przeczytales(as)
        Jezeli masz cos do mnie napisz na skrzynke a nie wylewaj swoich zalow
        osobistych na ekran.
        • hehe.he Re: hehe.he 02.02.04, 10:20
          wybacz tralalumpku ale to ty chyba nic nie jarzysz.
          Skoro przytoczylas ten artykul to sie z nim zgadzasz i przeczytaj sobie swoj
          komentarz. Jesli nie rozumiesz co nabazgralas to nie dziwi mnie ze nie
          rozumiesz mojej ironii. ale to juz wylącznie twoj problem
          • tralalumpek Re: hehe.he 02.02.04, 10:31
            Szkoda mi czasu na dyskusje z toba
            do tej pory omijalam twoje zlote mysli i tak powinno zostac dalej
            a zatem poszukaj sobie innej osoby do bicia swoim intelektem i watpliwa
            blyskotliwoscia
            • hehe.he Re: hehe.he 02.02.04, 10:42
              cechuje cie wyjątkowa lotnosc mysli i glębokie poczucie humoru.
              hehe zaluje ze nie bedziesz wiecej tracic czasu na rozmowy ze mna.
              to by bylo takie inpirujace hehe
    • Gość: padre Re: Imperium socjalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 00:09
      Wszyscy sie mądrzą o tym ze w Polsce renty są wyłudzane i mamy najwiecej
      rencistow w europie.
      A czy ktos pomyslal o tym ze teraz oficjalnie jest prawie 20% bezrobocia ( a
      jest jeszcze wyzsze bo wielu bezrobotnych jest niezarejestrowanych) a gdyby
      pozabierac te renty to byloby 40%. I co wtedy ? pomysleliscie? przeciez pracy
      nagle nie przybedzie.ludzie wyszliby na ulice z glodu i bylaby druga Argentyna
      te renty to po prostu zasilek od bezrobocia o innej nazwie.póki nie bedzie
      lepiej nie ma co tych groszy ludziom zalowac.
      Inna sprawa i to jest naprawde bulwersujace to wysokosc rent i emerytur w
      Polsce(tych slusznych rent i nieslusznych)
      moj ojciec ciezko chory na serce ma 470 zl renty a same leki kosztuja go okolo
      500 zl miesiecznie. To jest skandal. a jeszcze tralalumpek siedzacy gdzies
      zagranica ma czelnosc wypisywac ze tu jest super. jak jest super to tu wroc i
      przezyj za te pieniadze a nie bredz.
      • abigail_g Re: Imperium socjalu 02.02.04, 15:50
        Gość portalu: padre napisał(a):

> Wszyscy sie mądrzą o tym ze w Polsce renty są wyłudzane i mamy najwiecej
        > rencistow w europie.
        Bo taka jest prawda.

> A czy ktos pomyslal o tym ze teraz oficjalnie jest prawie 20% bezrobocia ( a
        > jest jeszcze wyzsze bo wielu bezrobotnych jest niezarejestrowanych) a gdyby
        > pozabierac te renty to byloby 40%.

Z drugiej strony znaczna czesc bezrobotnych pracuje na szaro/czarno. Falszywi rencisci rowniez czesto tak pracuja.

I co wtedy ? pomysleliscie? przeciez pracy
        > nagle nie przybedzie.ludzie wyszliby na ulice z glodu i bylaby druga Argentyna

Jezeli Polska nadal bedzie wydawac tyle pieniedzy na 'socjal' to bedzie druga Argentyna.

> te renty to po prostu zasilek od bezrobocia o innej nazwie.póki nie bedzie
        > lepiej nie ma co tych groszy ludziom zalowac.
        Oni panstwo oszukali (mam na mysli falszywych rencistow). Oni panstwo okradaja. Im te pieniadze sie nie naleza, poniewaz 'kupili' sobie prawo do rent. Naprawde nie zalujesz sponsorowania oszustow przez panstwo ?

> Inna sprawa i to jest naprawde bulwersujace to wysokosc rent i emerytur w
        > Polsce(tych slusznych rent i nieslusznych)
        > moj ojciec ciezko chory na serce ma 470 zl renty a same leki kosztuja go okolo
        > 500 zl miesiecznie. To jest skandal.

Wyobraz sobie, ze jakby falszywi rencisci nie pobierali swych nienaleznych rent, to Twoj ojciec moglby dostawac wyzsza rente. Wiec ci ludzie, ktorych tak zalujesz, okradaja w pewnym sensie takze Twojego ojca.

pzdr,

abigail
    • anahella Re: Imperium socjalu 02.02.04, 00:58
      Ten artykul dowodzi temu, ze w Polsce nie zarzadza sie finansami tylko sie
      nadaje cos w rodzaju serwitutow. Szkoda tylko, ze wiele osob, ktore pobieraja
      renty dorabia sobie w szarej strefie, albo utrzymujemy nierentowne zaklady w
      imie tzw. "sprawiedliwosci spolecznej".
      Nie oszukujmy sie sprawiedliwosc spoleczna nie istnieje. Stado baranow (w tym
      ja) zasuwa na pelnych obrotach a ktos lekka raczka wklada moje pieniadze w
      worek bez dna zamiast wydac to na przekwalifikowanie pracownikow z wielkich
      nierentownych zakladow.
      • hehe.he Re: Imperium socjalu 02.02.04, 01:03
        przekwalifikowac spawacza na managera
        szwaczke na programistke
        sprzataczke na pracownika naukowego
        hehe
      • hehe.he Re: Imperium socjalu 02.02.04, 01:05
        a nie denerwuje cie bardziej wydanie okolo 3.5 miliarda dolarow na
        kilkadziesiat samolotow f-16 podczas gdy caly dlug sluzby zdrowia to 5
        miliardow zlotych?
    • Gość: Amando swietny artykol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 12:59
      tylko szkada ze nie wszystkie media o tym chucza
      • rose2 Re: bla bla 02.02.04, 16:34
        zapomnieliscie jeszcze dodac, ze pracodawcy bardzo chetnie zatrudniaja "na
        bialo" ludzi z grupa inwalidzka, bo nie musza oplacac ZUSu. Jasne wszedzie
        dobrze gdzie nas nie ma.
        Uwazam jednak, ze w kraju gdzie przecietny robotnik ma wlasny dom i samochod,
        gdzie zona/maz moze zostac w domu nawet bez swiadzczen spolecznych, zyje sie
        jednak latwiej i lepiej.
        I nie piszcie tu o jakis ubezpieczeniach i swiadczeniach zdrowotnych bo mozna
        boki zrywac. Poziom opieki zdrowotnej w Polsce jest tragiczny, szczegolnie gdy
        jest sie powaznie chorym. Okazuje sie wtedy ze ubezpieczenie nie zakupi lekow,
        nie ma sprzetu na operacje i/lub sprzet jest tylko "smarowac" trzeba.
        Do badan specjalistycznych jest taka kolejka, ze predzej kopniesz w kalendarz
        niz sie czegos doczekasz. Do tego cienka pensyjka, czy emerytura. Dzieci z
        wodoglowiem czekaja w kolejce na oddzial chirurgi dzieciecej po trzy miesiace
        lub dluzej. Powiem tyle wole zarabiac wiecej i nie miec swiadczen i tak sobie
        zagospodarowac pieniazki, ze jak cos mi sie przytrafi to sama bede mogla sobie
        oplacic opieke lub wybrac dobre ubezpieczenie.
        Wiecie ile jest osob ktore maja w kontraktach o polowe mniej niz faktycznie
        dostaja, bo szefa "nie stac" na ZUS. Dopoki jest sie mlodym i zdrowym to sie o
        tym nie mysli.
        Dawno takich glupot nie czytalam.

• tralalumpek Re: bla bla 02.02.04, 16:40
          A tak poza tym to co chcialas powiedziec rose?
          Twoj wpis to zlepek uwag z serii "nie przypial ni przylatal".
          • rose2 Re: bla bla 02.02.04, 16:55
            a Ty wsiadaj szybko w autokar na sudbhanhof i pedem wracaj do Polski bo tam
            przeciez lepiej niz w Austrii. Nie osmieszaj sie.
            • tralalumpek Re: bla bla 02.02.04, 17:02
              rose2 napisała:

> a Ty wsiadaj szybko w autokar na sudbhanhof i pedem wracaj do Polski bo tam
              > przeciez lepiej niz w Austrii. Nie osmieszaj sie.

a w tym wpisie o co ci idzie dziewcze?
              • rose2 Re: bla bla 02.02.04, 17:05
                po pierwsze nie dziewcze, starsza kobieto. A po drugie to po co czytasz znow
                moje posty.
    • miriammiriam Re: Imperium socjalu 02.02.04, 18:00
      artykuł artykułem, ale to sie nijak ma to tralalumpkowej tezy, że Polska nie
      odstaje poziomem życia od krajów lepiej rozwiniętych. rozdawcictwo socjalne w
      żaden sposób nie przekłada się na poziom zycia. radze porównac wysokość PKB na
      mieszkańca, a nie % przeznaczany na socjal i wtedy mówić, gdzie jest lepiej.
      --------------
      poza tym z artykułu wynika, że jest gorzej, niż się wydaje;
      - bezrobocie faktycznie jest wyższe, niż oficjalne 20% (wg danych Istytutu
      Zarządania legalną prace ma 50% Polaków w wieku produkcyjnym w tym są górnicy
      i inni "pracownicy" nierentownych zakładów, budzetówka oczywiście też)
      - znaczana część dochodów powstaje w szarej strefie, ergo: nie odprowadza się
      od nich podatków
      - utrzymywanie tych wszystkich quasi-potrzebujacych wiąże się z ogromnymi
      obciążeniami fiskalnymi, co nie sprzyja rozwojowi gospodarki i tworzeniu nowych
      miejsc pracy, niskie płace ogołocone przez podatki to niska siła nabywcza,
      niski popyt, brak zapotrzebowania na usługi, bezrobocie koniunkturalne i tak w
      kółko macieju
      ciekawe co by było, gdyby nagle zaprzestać wszystkich wypłat z budżetu? wojna
      domowa zapewne...

• tralalumpek Re: Imperium socjalu 02.02.04, 18:18
        miriammiriam napisała:

> artykuł artykułem, ale to sie nijak ma to tralalumpkowej tezy, że Polska nie
        > odstaje poziomem życia od krajów lepiej rozwiniętych.

zadnej takiej tezy nigdzie nie zapodalam

rozdawcictwo socjalne w
        > żaden sposób nie przekłada się na poziom zycia. radze porównac wysokość PKB
        na
        > mieszkańca, a nie % przeznaczany na socjal i wtedy mówić, gdzie jest
        lepiej.

arykul wrzucilam na ekran, bo nie kazdy czyta Dziennik Polski a wydawalo mi
        sie ze jest na tyle ciekawy, ze niejeden zastanowi sie na sytuacja gosp w
        Polsce.
        Zastanowi nie znaczy rzuci sie na mnie, osobe zupelnie nie zwiazana ani z
        polska gospodarka, ani z arykulem, ani nie podwazajaca uczciwosci tych co
        pracuja ani nieuczciwosci tych co nie pracuja.
        • miriammiriam Re: Imperium socjalu 02.02.04, 18:40
          tralalumpek napisała:

> miriammiriam napisała:
          >
          > > artykuł artykułem, ale to sie nijak ma to tralalumpkowej tezy, że Polska n
          > ie
          > > odstaje poziomem życia od krajów lepiej rozwiniętych.
          >
          > *****************
          > zadnej takiej tezy nigdzie nie zapodalam
          -----cytuje: "Tak tylko dla tych, którzy tak niedawno biadolili na fk jak to w
          Polsce żle
          naprawdę."
          czyżbym źle zinterpretowała?????????
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          w ogóle to o co sie ciskasz kobieto?
          ciesz się, że mieszkasz tam gdzie mieszkasz Wiedeń to piękne maiasto ;)
          w Polsce jest przekoszmarna sytuacja, pojęcia nie masz co sie tu dzieje, sama
          nie wierze w to co widze dookoła. pewnie bym stąd by wyjechała, gdyby
          załatwienie legalnego pobytu i legalnej pracy nie było takie karkołomne,
          zbieranie psich kup w ogródku jakiejś Frau niezby mi odpowiada, więc tkwie w
          tej chorej rzeczywistości i oddaje połowe swoich pieniedzy wiecznym rencistom,
          górnikom, posłom i całemu temu cholerstwu.
          • zdzichu-nr1 Re: Imperium socjalu 02.02.04, 19:12
            Wszystkie dane z artykułu są szczerą prawdą. Powiedzenie tego wprost ludziom
            budzi jednak wściekłość. Widziałem jak telewidzowie gnoili w tv posła
            Mamińskiego z partii emerytów, jak usiłował mówić podobne rzeczy.
          • tralalumpek Re: miriammiriam 02.02.04, 19:16
            miriammiriam napisała:

"Tak tylko dla tych, którzy tak niedawno biadolili na fk jak to w
            Polsce żle
            naprawdę."
            czyżbym źle zinterpretowała?????????

tak, zle interpretujesz.
            Narzekan na to jak to w Polsce jest zle jest pelno wszedzie, na fk rowniez.
            Niewielu jednak z dyskutantow zastanawia sie dlaczego tak jest. Politykow
            wybieracie sobie sami, Rosjanie tez juz dawno temu z kraju wyszli a wiec
            trudno uzywac argumentu ze to kraj ubezwlasnowolniony.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            w ogóle to o co sie ciskasz kobieto?
            ciesz się, że mieszkasz tam gdzie mieszkasz Wiedeń to piękne maiasto ;)
            w Polsce jest przekoszmarna sytuacja, pojęcia nie masz co sie tu dzieje, sama
            nie wierze w to co widze dookoła. pewnie bym stąd by wyjechała, gdyby
            załatwienie legalnego pobytu i legalnej pracy nie było takie karkołomne,
            zbieranie psich kup w ogródku jakiejś Frau niezby mi odpowiada, więc tkwie w
            tej chorej rzeczywistości i oddaje połowe swoich pieniedzy wiecznym rencistom,
            górnikom, posłom i całemu temu cholerstwu.

Zawisc jest polska cecha narodowa stad czesto spotykam sie z podkresleniem
            mojego miejsca zamieszkania.
            Cytujac ciebie „nie ciskam sie” i ciesze sie ze miaszkam tu gdzie mieszkam.
            Pojecie mam o tym co sie w Polsce dzieje, bo cala moja rodzina mieszka w
            Polsce i ja tez bywam w tym kraju. Sa jak widzisz rowniez i inne mozliwosci
            spojrzenia na Polske np Internet, czasopisma nie tylko polskie, ktore pisza o
            sytuacji gosp w tym kraju.

Wiosna idzie, pora na sprzatanie wlasnych podworek!
            • miriammiriam Re: trallalla 02.02.04, 20:01
              tralalumpek napisała:

> ****************************
              > tak, zle interpretujesz.
              > Narzekan na to jak to w Polsce jest zle jest pelno wszedzie, na fk rowniez.
              > Niewielu jednak z dyskutantow zastanawia sie dlaczego tak jest. Politykow
              > wybieracie sobie sami, Rosjanie tez juz dawno temu z kraju wyszli a wiec
              > trudno uzywac argumentu ze to kraj ubezwlasnowolniony.

*wsciekasz sie, bo palnęłaś bzdurę u teraz nie wiesz jak odwrócić kota ogonem,
              niestey piszesz coraz większe głupoty. jasne, jasne ja nie wiem co pisze
              powodowana zawiścią wobec importowanej z Polski austryjackiej Frau, pewnie
              gdybyś ty tu była zaraz wybrałabyś takich polityków, że mielibyśmy druga
              Irlandię od jutra ROTFL
              *nie masz pojęcia o ekonomii, ani o marketingu politycznym, skoro uważasz że
              na FK jest elektorat, mogący zapewnić Polsce szczęśliwe wybory partii (ciekawe
              jakiej), która dokona cudu gospodarczego nad Wisłą
              *zmiana dekoracji na scenie politycznej nie musi się przekładać na poprawe
              sytuacji gospodarczej (wiedzialaś, że podział na prawice i lewice w kraju nad
              wisłą przebiega wg kryteriów światopoglądowych, nie politycznych? wątpie)
              *co cie w ogóle obchodzi czyjeś biadolenie na FK? w swojej naiwnosci wierzysz,
              że z tego biadolenia narodzi sie jakieś pospolite ruszenie, albo inna bojówka
              na rzecz odrodzenia narodu hahahaha
              *twierdzisz, że coś wiesz bo sobie popatrzysz na rodzine i wiadomosci w TV -
              chyba upadłaś na głowe - ten kto tutaj nie pracuje nie zna sytuacji od środka
              *uważasz, że trzeba działać - prosze bardzo daj przykład, zbierz podpisy,
              startuj na prezydenta, co nie podoba się? to pilnuj swojego austrjackiego
              podwórka, bo wiosna rzekomo idzie
              *acha i nie ciskaj się, ze ktoś ci wypomina twój adres, jeśli sama napisałaś
              gdzie i od ilu lat mieszkasz

na koniec tej aroganckiej wymiany zdań (aroganckiej tyczy sie takze ciebie, nie
              składam samokrytyki) pozwole sobie sformułować pytanie: co wg ciebie trzeba
              zrobić w państwie polskim, aby się lepiej działo i jak to przełożyć na
              praktykę, chętnie się dowiem. pitolenie pt. wybierzcie sobie innych polityków
              możesz od razu odpuścić

• tralalumpek Re: trallalla 02.02.04, 22:16
                Dyskusja z toba prowadzi do nikad. Twoje argumenty to napadanie na moja osobe.
                Tematem glownym jest artykul o sytuacji w Polsce a nie to, dlaczego ty nie
                wyjechalas na Zachod.
                Jeszcze jedna dygresja.Jezeli nie potrafisz mojego nicka przepisac to sobie
                skopiuj i przenies, bo to co uprawiasz powoduje, ze trace szacunek dle ciebie.
                • miriammiriam Re: trallalla 02.02.04, 22:31
                  a moze by tak chociaż JEDEN KONKRET trallalluniu?
                  w czym twoje austriackie biadolenie na temat biadolenia polskiego jest lepsze
                  od tego drugiego, mozesz uzasadnic?
                  Frau trallalla nie bedzie uzasadniała, bo ona sie obraziła. o!
                  nie masz nic do powiedzenia kobieto i to jest cała tajemnica twojego nadęcia
                  sie. a twój nerwicowy stosunek do wirtualnej etykietki jest mi tak samo
                  obojętny, jak twój wirtualny szacunek LOL

• tralalumpek Re: trallalla 02.02.04, 22:37
                    miriammiriam napisała:

> a moze by tak chociaż JEDEN KONKRET trallalluniu?
                    > w czym twoje austriackie biadolenie na temat biadolenia polskiego jest
                    lepsze
                    > od tego drugiego, mozesz uzasadnic?
                    > Frau trallalla nie bedzie uzasadniała, bo ona sie obraziła. o!
                    > nie masz nic do powiedzenia kobieto i to jest cała tajemnica twojego nadęcia
                    > sie. a twój nerwicowy stosunek do wirtualnej etykietki jest mi tak samo
                    > obojętny, jak twój wirtualny szacunek LOL
                    >

na twoj chamski ton moge ci tylko powiedziec, ze nie ma znaczenia czy
                    wirtualny szacunek, etykieta czy nie . ty jestes taka sama wszedzie.
                    • miriammiriam Re: trallalla 02.02.04, 22:44
                      tralalumpek napisała:

> na twoj chamski ton moge ci tylko powiedziec, ze nie ma znaczenia czy
                      > wirtualny szacunek, etykieta czy nie . ty jestes taka sama wszedzie.

to ciekawe....nie przypominam sobie bym miała nieprzyjemność poznać jaśnie Frau
                      Lmpen Trala, a może ja o czyms nie wiem? big brother is watching you.....

• joanna666 Re: Imperium socjalu 02.02.04, 19:24
      Ale bzdety...
      Czy w innych krajach w statystykach też traktuje się pracowników państwowych
      oraz zatrudnionych w nierentownych przedsiębiorstwach jako przebywających na
      socjalu??? Chyba tak to przedstawia autor artykułu. A może jestem mało lotna i
      źle go zrozumiałam? Fakt, że u nas administracja i wszelakie inne twory tego
      typu są mocno przeinwestowane, ale porównanie jest w tym przypadku nierzetelne.
      • Gość: mons Re: Imperium socjalu IP: *.net 20.02.04, 16:06
        A wiecie ilu ludzi pracuje za darmo.Moja znajoma -laborantka w szpitalu nie
        dostaje pełnej wypłaty od listopada.Nawet nie strajkują bo się boją ,że stracą
        pracę.
    • zalotnica Re: Imperium socjalu 21.02.04, 01:09
      tralalumpek napisała:

> Artykuł trochę długi ale warty przeczytania.
      > Tak tylko dla tych, którzy tak niedawno biadolili na fk jak to w Polsce żle
      > a na Zachodzie dobrze. Może by tak wiedzieć trochę i o tym gdzie jest jak
      > naprawdę.

a moze napiszecie jak dlugi jest Wasz urlop, a takze jak dlugo mozna chorowac,
      inaczej, przebywac na zwolnieniu chorobowym i ile placa na takim
      zwolnieniu...?
      • tralalumpek Re: Imperium socjalu 21.02.04, 09:47
        zalotnica napisała:

>
        > a moze napiszecie jak dlugi jest Wasz urlop, a takze jak dlugo mozna chorowac,
        > inaczej, przebywac na zwolnieniu chorobowym i ile placa na takim
        > zwolnieniu...?

Moj urlop jest tak dlugi jak sobie sama zaplanuje i wtedy kiedy sobie
        zaplanuje, w ostatnich latach nie dluzej niz 2 tyg jednorazowo. Musze sie
        jednak zmiescic w 1000 roznych sytuacjach i dopasowac. Mam urlopy nieplatne a
        wiec ...
        Chorobowe mam tez nieplatne a zatem nie choruje.
        A zatem wiem po co chodze do pracy a kiedy nie ide do pracy to tez wiem ze mi
        wolno.
        • julla Re: Imperium socjalu 21.02.04, 12:17
          Układ o jakim piszesz wynika pewnie z jakieś specyfiki twojej umowy
          o pracę (agencyjna? o dzieło?), na pewno nie jest standardem,
          no chyba, że twój kraj to jakiś dziki interior socjalny gdzie ludziom nie
          przysługują żadne świadczenia z racji ubezpieczenia zdrowotnego ani płatne
          urlopy. To ew. może się zdarzyć jedynie w Afryce;)
          • tralalumpek Re: Imperium socjalu 21.02.04, 12:49
            julla napisała:

> Układ o jakim piszesz wynika pewnie z jakieś specyfiki twojej umowy
            > o pracę (agencyjna? o dzieło?), na pewno nie jest standardem,
            > no chyba, że twój kraj to jakiś dziki interior socjalny gdzie ludziom nie
            > przysługują żadne świadczenia z racji ubezpieczenia zdrowotnego ani płatne
            > urlopy. To ew. może się zdarzyć jedynie w Afryce;)
            >

Tak, zyje w afrykanskim kraju nad Dunajem,ktory podobno jednym z najbardziej
            socjalnych krajow jest.
        • zalotnica Re: Imperium socjalu-urlopy... 21.02.04, 13:23
          tralalumpek napisała:

> zalotnica napisała:
          >
          > >
          > > a moze napiszecie jak dlugi jest Wasz urlop, a takze jak dlugo mozna choro
          > wac,
          > > inaczej, przebywac na zwolnieniu chorobowym i ile placa na takim
          > > zwolnieniu...?
          >
          >
          >
          > Moj urlop jest tak dlugi jak sobie sama zaplanuje i wtedy kiedy sobie
          > zaplanuje, w ostatnich latach nie dluzej niz 2 tyg jednorazowo. Musze sie
          > jednak zmiescic w 1000 roznych sytuacjach i dopasowac. Mam urlopy nieplatne a
          > wiec ...
          > Chorobowe mam tez nieplatne a zatem nie choruje.
          > A zatem wiem po co chodze do pracy a kiedy nie ide do pracy to tez wiem ze mi
          > wolno.

no to w takim razie ciekawa jestem co to za firma, ze nie masz zupelnie
          urlopu, juz o chorobowy nie pytam.
          Troche dziwne, ze osoby mieszkajace w Polsce nie odpowiedzialy, a naprawde
          interesuje mnie to.
          • tralalumpek Re: Imperium socjalu-urlopy... 21.02.04, 13:32
            zalotnica napisała:

>>
            > no to w takim razie ciekawa jestem co to za firma, ze nie masz zupelnie
            > urlopu, juz o chorobowy nie pytam.
            > Troche dziwne, ze osoby mieszkajace w Polsce nie odpowiedzialy, a naprawde
            > interesuje mnie to.

najwieksza firma w europie w tej branzy, ja nie powiedzialam ze nie mam urlopu
            ja sie wyrazilam ze musze swoj urlop dobrze planowac i jednorazowo w zasadzie
            nie dluzej niz 2 tyg.
            kase chorych place sobie sama, urlopy mam nieplatne
            i nie mam zamiaru sie na inne warunki zamieniac
            • zalotnica Re: Imperium socjalu-urlopy... 21.02.04, 13:59
              tralalumpek napisała:
              >najwieksza firma w europie w tej branzy, ja nie powiedzialam ze nie mam urlopu
              >ja sie wyrazilam ze musze swoj urlop dobrze planowac i jednorazowo w zasadzie
              >nie dluzej niz 2 tyg.

Czy tylko Ty nie masz urlopu, czy wszyscy pracownicy rowniez...?
              Zakladam, ze pracujesz na full time no i oczywiscie chodzi mi
              o urlopy platne.

>kase chorych place sobie sama, urlopy mam nieplatne
              >i nie mam zamiaru sie na inne warunki zamieniac

Wierze Ci , ze place masz na tyle dobra, ze nie narzekasz...
              Z pewnoscia, w umowie z kasa chorych masz wyszczegolnione
              ile bedziesz dostawala "zapomogi " na okres choroby, czy mozesz
              napisac ile ...? i jak wysokie sa takie skladki ?

I wreszcie, czy takie umowy o prace sa bardzo "popularne"
              w Twoim kraju, czy tylko takie przyjecia wprowadzil Twoj pracodawca...?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka