Dodaj do ulubionych

pakiet microsoft office

01.03.10, 19:52
Proszę o radę, mam problem natury informatycznej. Kupiłam nie dawno notebooka
z systemem Windows 7. Dziś, kiedy chciałam skorzystać z Worda, wyskoczył mi
tak komunikat, że muszę podać jakiś kod-klucz czy coś w tym rodzaju. Na
pulpicie mam ikonkę 60-dniowej wersji Office'a i jestem w kropce. Czy to
oznacza, że muszę kupić cały ten pakiet? Jeśli tak, to ile może on kosztować?
A może wystarczy aktywować tę wersję przez Internet? Jestem trochę
zdezorientowana bo myślałam, że jak już kupiłam w końcu oryginalnego Windowsa
to wszystko, co potrzebne, powinno być. Ale jak mówię- moja wiedza w tej
dziedzinie ogranicza się minimum i chciałabym się Was poradzić. Z góry
dziękuję, Magda.
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 19:58
      dziewczyna_rzeznika napisała:

> Na
      > pulpicie mam ikonkę 60-dniowej wersji Office'a i jestem w kropce. Czy to
      > oznacza, że muszę kupić cały ten pakiet? Jeśli tak, to ile może on kosztować?
      > A może wystarczy aktywować tę wersję przez Internet? Jestem trochę
      > zdezorientowana bo myślałam, że jak już kupiłam w końcu oryginalnego Windowsa
      > to wszystko, co potrzebne, powinno być

sama piszesz, że kupiłaś oryginalnego WINDOWSA a nie OFFICE, to co masz to
      wersja próbna

a teraz marsz do sklepu po Office (podstawowa dla domowych to 199 zł)
      • ritsuko Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:33
        Niekoniecznie- istnieje przecież całkiem niezły, w pełni darmowy
        OpenOffice.
        • wicehrabia.julian Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:40
          ritsuko napisała:

> Niekoniecznie- istnieje przecież całkiem niezły, w pełni darmowy
          > OpenOffice.

Nie rozśmieszaj mnie, jego jedyny plus to to, że jest za darmo. Jest trudny w
          obsłudze, dokumenty z worda się rozjeżdżają. Te 200 zł to żadna oszczędność, bo
          unikasz tylu straconych nerwów, że ho ho.

Nie jestem cięty na darmówki, bo sam używam np. gimpa, ale office od ms jest
          poza konkurencją
          • ritsuko Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:46
            Nie jest rudny, to kwestia przyzwyczajenia- podobnie jak przy
            przestawianiu z Windowsa na Linuxa. Owszem z dokumentami w doc-u bywa
            różnie, czasem się rozjeżdżają, dlatego jeśli coś daje w wersji elektronicznej to i tak przepuszczone przez PDF Creatora.
            • wicehrabia.julian Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:52
              ritsuko napisała:

> Nie jest rudny, to kwestia przyzwyczajenia- podobnie jak przy
              > przestawianiu z Windowsa na Linuxa. Owszem z dokumentami w doc-u bywa
              > różnie, czasem się rozjeżdżają, dlatego jeśli coś daje w wersji elektronicznej
              > to i tak przepuszczone przez PDF Creatora.

ale powiedz mi czy to jest warte tych 200 zł, moim zdaniem nie
              • ritsuko Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 21:29
                Wiesz, kiedyś podobnie byłam za MSO, wbrew zachwalaniom mojej siostry
                linuksiary. Ale jak miałam z rok czy dwa temu kupić MSO i tak się
                zbierałam, zbierałam, że w efekcie przyzwyczaiłam się do tymczasowo
                zainstalowanego OO. Teraz byłoby to 200 wywalone w błoto, bo potrafię
                wykrzesać tyle samo i z tego pakietu, i tego. Wolałabym wydać je na
                inszy program :). Zwłaszcza, że Open Office się szybko zmienia, teraz
                to coś zupełnie innego niż kiedyś, naprawdę się postarali
                • wicehrabia.julian Re: pakiet microsoft office 02.03.10, 17:19
                  ritsuko napisała:

> Ale jak miałam z rok czy dwa temu kupić MSO i tak się
                  > zbierałam, zbierałam, że w efekcie przyzwyczaiłam się do tymczasowo
                  > zainstalowanego OO.

do wszystkiego można się przyzwyczaić, nawet do dżemu zamiast szynki
        • zeberdee24 Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:58
          Ja osobiście nie lubię, ma bardzo niewygodny edytor wzorów matematycznych i jest
          strasznie powolny w porównaniu z ms office, poza tym przyjazność i intuicyjność
          ms office bije na głowę open office. I to wszystko za 200 złotych.
          • ritsuko Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 21:31
            Ale ja właśnie lubię trochę pokombinować ;)
            I w sumie wolę zostać przy tym niż wydać 70 zł na Office'a
            (trzystanowskowy, w mieszkaniu studenckim nie problem nawet zejść z
            tych 200 :))
          • wartosc.energetyczna Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:26
            zeberdee24 napisał:

> Ja osobiście nie lubię, ma bardzo niewygodny edytor wzorów matematycznych i jes
            > t
            > strasznie powolny w porównaniu z ms office, poza tym przyjazność i intuicyjność
            > ms office bije na głowę open office. I to wszystko za 200 złotych.

jak ktoś pyta "co to jest ta chmurka co mi tu wyskoczyła" to open office w
            zupełności wystarczy. nie każdy potrzebuje texa
          • aiczka Re: pakiet microsoft office 02.03.10, 13:54
            Edytor wzorów w OO niewygodny? To mnie wcięło. Osobiście uwielbiam go za to, że
            wzory można wpisywać "z palca", posługując się prostymi komendami a
            jednocześnie, jeśli nie pamięta się jak zrobić np. całkę w granicach, to łatwo
            znaleźć to w okienku graficznym.
    • real_mayer Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 19:59
      Jestem trochę
      > zdezorientowana bo myślałam, że jak już kupiłam w końcu oryginalnego Windowsa
      > to wszystko, co potrzebne, powinno być.

a to dobre! a jak mi jest potrzebny Alien vs Predator, i kilka innych gier, to
      jak kupię nowego laptoka to dostanę?? :
      a tak serio to tak musisz kupić sobie oryginalny pakiet za pieniądze, a nie za
      darmochę.

Dziś, kiedy chciałam skorzystać z Worda, wyskoczył mi
      > tak komunikat, że muszę podać jakiś kod-klucz czy coś w tym rodzaju
      . Jak
      nie masz kodu to jak chcesz aktywować??
      • dziewczyna_rzeznika Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:03
        Już, już, już! Nie krzyczeć! Zrozumiałam ;) Jestem tylko prostą handlarką, nie
        wymagajcie ode mnie zbyt wiele w tak zawiłych kwestiach jak informatyka :D
        Dzięki ;)
    • pompeja Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:01
      To jest wersja aktywna przez 60 dni lub na 30 uruchomień. Teraz musisz sobie
      kupić office'a, dla uczniów i studentów jest tańszy (akademicki), sprawdź w
      sklepach.
      Nima za co :)
    • silic Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:08
      Nie, nie musisz kupować tego pakietu. Chyba, że chcesz. Do stwierdzenia czy
      chcesz masz zainstalowaną (zapewne) wersję o ograniczonym czasie działania.
      Twórcy Windowsa niestety nie wiedzą do końca co jest potrzebne konkretnemu
      użytkownikowi. Na dodatek od dodawania do systemu wszystkiego co można
      powstrzymują ich urzędy antymonopolowe.
      Zgaduję, że tak naprawdę tego Office'a nie potrzebujesz. Jesli jednak musisz
      używać arkusza kalkulacyjnego czy edytora teksu bardziej rozbudowanego niż
      Wrodpad to zawsze możesz sobie sciągnąć zupełnie darmowy pakiet OpenOffice -
      instalka to ok 200MB. Do przeglądania prezentacji PP czy bardziej złożonych
      arkuszy Excela możesz sobie sciągnać ze strony Microsoftu darmowe przeglądarki.
      • ritsuko Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:35
        Do prezentacji masz Impressa w OO, a i Calc daje radę zamiast Excella
        • silic Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:18
          Do tworzenia i owszem - Calc czy Impress. Ale do przeglądania wystarczą darmówki
          o MS - uruchamiają się błyskawicznie i nie grożą niekompatybilnoscią.
          • ritsuko Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:24
            I tak widzę, że tu więcej wielbicieli Microsoftu jest :)
      • sztab_antypiracki Re: pakiet microsoft office 02.03.10, 14:52
        Sztab antypiracki informuje, że paserstwo programów komputerowych – zarówno
        umyślne, jak i nieumyślne – może także podlegać odpowiedzialności karnej
        przewidzianej w Kodeksie karnym, tj. karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do
        5 lat 2 lub – w wypadku paserstwa nieumyślnego – karze grzywny, ograniczenia
        wolności lub pozbawienia wolności do lat 2, jakkolwiek w wypadku znacznej
        wartości rzeczy paserstwo nieumyślne zagrożone jest karą pozbawienia wolności od
        3 miesięcy do 5 lat.

Podstawa prawna: art. 291 i 292 w związku z art. 293 Kodeksu karnego
    • anwad Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:51
      Przez 60 dni możesz korzystać z tego programu, który masz nagrany na laptopie.
      Rozumiem, że te 60 dni już Ci upłynęły?
    • laracroft82 Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 20:54
      w sklepie zainstalowano ci taka próbna wersje, ktora juz wygasła..taki kupny
      office ma swoj klucz dlatego ci wyskakuje ze masz go wpisac..mozesz kupic
      oryginalny pakiet w sklepie, koszt ok 200 zł, ale jezeli jest to do uzytku
      domowego, to popytaj kogos moze ma "pirata" za ktorego płacic nie musisz ;]
      • anwad Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 21:02
        Od samego początku wyświetla się komunikat z poleceniem wpisania kodu. Jeżeli
        się nie zużyło opcji 60-dniowej, wystarczy zdaje się wcisnąć przycisk "anuluj" i
        program się otwiera. Ale tylko przez 60 dni od pierwszego otwarcia. Później
        trzeba kupić pakiet Office z kodem.
        PS Nie namawiaj do złodziejstwa...
        • zawszezabulinka Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 21:11
          z tego co sie orientowalam to office sklepowy jest na 3 komputery, moze ktos ma
          legalnego i udostepni.

ja sciagnelam z internetu 2007 i obeszlam zabezpieczenie aktywacyjne i mam
          "legalnego" 2007.

na jakies glupie prezentacje cy referaty bo profesorek wymaga,nie zamierzam
          wywalac 200 zl, :]

kiedys sie pisalo referat czy jakas prace na kartce w kratce, albo dawalo do
          segregatora w foli kartki a4 z ponaklejanymi zdjeciami/obrazkami i podpisywalo
          sie wszystko.

teraz to sie wymaga , drukowania, cudowania z pendrivem :]
          • zeberdee24 Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 21:20
            Masz darmowe alternatywy, skoro używasz takich programów okazjonalnie to
            korzystaj z darmowych. To że umiesz ukraść i nikt cię nie złapie za rękę nie
            znaczy że jesteś rozgrzeszona ze złodziejstwa.
            • zawszezabulinka Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:08
              owszem, kiedys uzywalam darmowych pseudo officow, przyszlam wydrukowac prace do
              punktu ksero i okazalo sie ze jest znieksztalcowa w ms wordzie - nie tak
              marginesy itp albo powychodzily krzaczki, zapytali co tam jest i odp
              powiedzieli nie da sie tego odtowrzyc :]

ludzie tam pracujacy otworzyli oczy jak 5 zl i zapytali w czym to pisalam

wole nie ryzykowac takich cyrkow

owszem, nie jestem rozgrzeszona, przyzwyczailam sie. robilam jeden projekt w
              wordzie ( z roznymi wykresami) nt piractwa multimedialnego na zaliczenie do
              oceny przez jednego z wykladowcow. na koniec dodal w rozmowie ze uwazamy ze to
              co w internecie widzimy jest wszystko dla nas i dlatego nie mamy wyrzutow
              sumienia. poza tym bedziemy kupowac oryginaly kiedy nam sie to bedzie oplacac a
              narazie to jest dla nas za drogie.

gdy pakiet bedzie kosztowal 50 zl to go kupie, ale 200 zl to przesada. 300 zl
              dalam za windowsa i mi starczym, narazie mam wazniejsze wydatki
              • wartosc.energetyczna Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:20
                zawszezabulinka napisała:

> owszem, kiedys uzywalam darmowych pseudo officow, przyszlam wydrukowac prace do
                > punktu ksero i okazalo sie ze jest znieksztalcowa w ms wordzie - nie tak
                > marginesy itp albo powychodzily krzaczki, zapytali co tam jest i odp
                > powiedzieli nie da sie tego odtowrzyc :]
                >
                > ludzie tam pracujacy otworzyli oczy jak 5 zl i zapytali w czym to pisalam
                >
                > wole nie ryzykowac takich cyrkow

a wiesz co to jest pdf?

> owszem, nie jestem rozgrzeszona, przyzwyczailam sie. robilam jeden projekt w
                > wordzie ( z roznymi wykresami) nt piractwa multimedialnego na zaliczenie do
                > oceny przez jednego z wykladowcow. na koniec dodal w rozmowie ze uwazamy ze to
                > co w internecie widzimy jest wszystko dla nas i dlatego nie mamy wyrzutow
                > sumienia.

to ty lepiej nie przechodź koło sklepów z witryną, jeszcze to samo pomyślisz o
                wystawie..

> poza tym bedziemy kupowac oryginaly kiedy nam sie to bedzie oplacac a
                > narazie to jest dla nas za drogie.

uczciwość nigdy nie będzie się opłacać, zawsze taniej będzie ukraść
                • zawszezabulinka Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:29
                  tak wiem co to pdf, ale to nie ma nic wspolnego z pisaniem ankiety czy referatu :]
                  akurat obok sklepow typu kazaar czy monari nie przechodze wiec nie boj zaby nie
                  ukradne rekawiczek za 400 zl, czy glupich tenisowek za 999...

ps. czy to forum zawsze jest takie moralne? wszyscy kradna nie ma z czego robic
                  afery i sie rzucac na jedna osobe [mnie]

trzeba przywyknac, taka jest mlodziez. do kogo nie przyjde to kazdy ma piraty w
                  domu :D
                  • wartosc.energetyczna Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:34

> tak wiem co to pdf, ale to nie ma nic wspolnego z pisaniem ankiety czy referatu
                    > :]

no to nie wiesz.

> akurat obok sklepow typu kazaar czy monari nie przechodze wiec nie boj zaby nie
                    > ukradne rekawiczek za 400 zl, czy glupich tenisowek za 999...
                    >
                    > ps. czy to forum zawsze jest takie moralne? wszyscy kradna nie ma z czego robic
                    > afery i sie rzucac na jedna osobe [mnie]
                    > trzeba przywyknac, taka jest mlodziez. do kogo nie przyjde to kazdy ma piraty w
                    > domu :D

a może większość piratów ma na tyle przyzwoitości żeby się tym nie chwalić
                    • zawszezabulinka Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:41
                      >
                      > no to nie wiesz.

wystarczy ze otwieram pdf programami jak adobe czy foxit reszta mnie nie interere

znany jest mi ms offcie od sanego poczatku

> a może większość piratów ma na tyle przyzwoitości żeby się tym nie chwalić

gdyby tak bylo to moi znajomi nie mowili by : sciagnalem/sciagnelam nowy film.
                      a drugi by nie powiedzial : to daj mi przegrac :]
                  • six_a Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:44
                    ma, jak już masz wszystko piknie uładzone w edytorze, zamieniasz plik z edytora
                    na pdf i każda drukarnia czy inszy "punkt" to otworzy i wydrukuje bez żadnego
                    siepania się edycji.

swoją drogą nie rozumiem. wersja studencka offic'a jest na trzy stanowiska,
                    kupujesz z dwójką do spółki i masz legalny program, a jak cię kto podkabluje z
                    tych przechwałek, to się nie zdziw aby:)

studęci zażondzania żondzom.
                    • zawszezabulinka Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:48
                      znam znam zadnej osoby ktora by marnowala 70 zl na program ktory mozna sciagnac
                      za darmo :D inaczej dawno by ktos to zaproponowal

a niech sobie podkabluja.... i co mi zrobia? klapsa dadza w tylek? czy do
                      herbaty napluja?

nie handluje zadnymi piratami, uzywam je dla siebie, opcjonalnie daje zrodlo
                      znajomym, albo chlopakowi podrzuce. razem ogladamy sciagniete filmy, w domu
                      slucham muzyki z neta :]

w koncu, nie bez powodu konkurencja sie szturcha na pakiety 2 czy 6 za 60 zl.
                      po co mi taki szybki internet? zeby wiadomosci mi szybciej przeskakiwaly na onecie?
                      • six_a Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:55
                        no w twoim przypadku szczególnym faktycznie psu na budę.
                        :)
              • silic Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:22
                Trzeba było zapisać w odpowiednim formacie ew. pójsć do ksera gdzie posiadają
                szerszą wiedzę niż ta , która jest potrzebna do wcisnięcia przycisku "kopiuj".
                • zawszezabulinka Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 22:34
                  trzeba bylo -> dobre tak samo jak pytanie -> dlaczego?po co? itp :D

kombinowalam cos z tymi formatami ale nie pamietam jak to bylo. poza tym ja
                  zawsze ide cos kserowac czy drukowac na ost chwile
                  • ritsuko dobra rada na przyszłość 01.03.10, 22:50
                    zanim zaniesiesz do druku- wrzuć do pdf creatora. To program, który
                    tworzy Ci obraz wydruku w formacie PDF- czyli nic Ci się nie przesunie,
                    nie zmieni. Przydatne również przy wysyłaniu CV.
                    • zawszezabulinka Re: dobra rada na przyszłość 01.03.10, 23:13
                      dziekuje za rady, skorzystam nasteonym razem :)
              • zloty.strzal Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 23:32
                > gdy pakiet bedzie kosztowal 50 zl to go kupie, ale 200 zl to przesada. 300 zl
                > dalam za windowsa i mi starczym, narazie mam wazniejsze wydatki

Ja cały czas mam przed oczami twój wątek czy zakładać konto w banku przy
                wpływach rzędu kilkudziesięciu złotych miesięcznie.

> owszem, kiedys uzywalam darmowych pseudo officow, przyszlam wydrukowac prace do
                > punktu ksero i okazalo sie ze jest znieksztalcowa w ms wordzie - nie tak
                > marginesy itp albo powychodzily krzaczki, zapytali co tam jest i odp
                > powiedzieli nie da sie tego odtowrzyc :]
                >
                > ludzie tam pracujacy otworzyli oczy jak 5 zl i zapytali w czym to pisalam
                >
                > wole nie ryzykowac takich cyrkow

To ty nie umiesz zapisać w poprawnym formacie albo wydrukować jako pdf, nie
                zwalaj na programy albo na ludzi w punkcie ksero.
                • zawszezabulinka Re: pakiet microsoft office 01.03.10, 23:40
                  > Ja cały czas mam przed oczami twój wątek czy zakładać konto w banku przy
                  > wpływach rzędu kilkudziesięciu złotych miesięcznie.

nie boj zaby o mnie, a tak poza tym nie trafilas z tematem. moje pieniazki od
                  dawna rosna na takim koncie :D

> To ty nie umiesz zapisać w poprawnym formacie albo wydrukować jako pdf, nie
                  > zwalaj na programy albo na ludzi w punkcie ksero.

zapisalam w formacie jaki byl, a poza tym pisalam ze nie intere mnie pdf :]
                  uzywam go tylko do otwarzania plikow a nie to robienia wykresow czy prezentacji

poza tym nie wiem co ma znaczyc taka wymiana zdan. stalo sie i tyle. teraz nie
                  bede korzystac z zadnego pseudo offica
                  • wrr2 Re: pakiet microsoft office 02.03.10, 01:39
                    > zapisalam w formacie jaki byl, a poza tym pisalam ze nie intere mnie pdf :]
                    > uzywam go tylko do otwarzania plikow a nie to robienia wykresow czy prezentacji
                    To możesz używać jeszcze do druku. Open Office ma taką opcję jak "export to pdf", więc nawet żaden kreator pdf-ów nie jest potrzebny. I wtedy nie będzie problemów z drukowaniem. Poza tym masz pewność, że różnice w wersjach Offica nic nie schrzanią.

> poza tym nie wiem co ma znaczyc taka wymiana zdan.
                    Dobra okazja do wyżycia się i dowartościowania, że ktoś w jakimś tam zakresie wie mniej od nich. Standard. Pocieszę cię, że kiedyś też się tak wrobiłam - pisałam coś w OpenOffice i jakoś nie przyszło mi do głowy, że w kserze mogą tego nie otworzyć, bo przyzwyczaiłam się do oprogramowania MS, z którym nie ma takich problemów. Dopiero na widok zdziwionej miny babki obsługującej ksero zorientowałam się w czym rzecz. W ogóle nie wiedziała co to za plik i co z nim zrobić :)
                    • des4 Re: pakiet microsoft office 02.03.10, 11:50
                      office jest też powszechnie dostępny na portalach typu...
                    • ritsuko Re: pakiet microsoft office 02.03.10, 12:01
                      Fakt, a ja ciągle zapominam o tej funkcji i drukuję przez zew. program
                      :)
                      • dziewczyna_rzeznika ugh dziękuję! 02.03.10, 15:05
                        Rozwialiście moje wątpliwości. Sporo też przeczytałam na temat tegoż Open Office'a aczkolwiek stwierdzam z przykrością, że to nie dla mnie. Jestem naprawdę informatycznie ograniczona, uważam żeby komputera nie zepsuć, nie mówiąc już o jakimś przerabianiu formatów itp. Cenię sobie proste i wygodne rozwiązania więc pewnie zdecyduję się na pakiet MS Office :) Baaaaaaaardzo mi pomogliście, Wszyscy. Naprawdę, dzięki !
                        • bodum instrukcja obsługi 02.03.10, 16:19
                          a czy gdzieś w necie można znaleźć jakiś krok po kroku kurs dla Worda, PP,
                          Excela? Ja znalazłam tylko jedną stronkę, ale ona nie jest dla
                          początkującopoczątkujących :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka