ewulek525 22.04.10, 08:04 czy zawsze jest tak ze na tydzien przed menstruacja wystepuja dni plodne? Czy sa jakies odstepstwa od tego? Poleccie mi jakas strone gdzie bym mogla wiecej poczytac na ten temat. Dziekuje Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menk.a Re: Dni plodne 22.04.10, 08:06 Kalkulator Wpisanie hasła do wyszukiwarki było niemożliwe?;) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Dni plodne 22.04.10, 08:35 A wujek Google nie pomógł? łatwiej napisać wątek na forum niż w wyszukiwarkę wpisać? Odpowiedz Link Zgłoś
ewulek525 Re: Dni plodne 22.04.10, 08:57 wujek google wskazuje mi jedynie kalkulatory do obliczania dni plodnych. a nie moge znalezc info o tym czy faktycznie tydzien przed okresem kobieta jest plodna. Jesli mozna prosze o odpowiedz. Nie bardzo umiem jeszcze poslugiwac sie netem. A na niektore pytania nie znalazłam odpowiedzi w necie. a jesli juz to jakies niekompletne. Mam 14 lat wiec wole sie dowiedziec o swoim ciele nie po wpadce a dlugo, dlugo przed (zaznaczam dla niektorych ze jeszcze nie probowalam seksu). Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Dni plodne 22.04.10, 08:56 średnio tydzień przed menstruacją zaczynają się pewne dni bezpłodne ale wszystko zależy od długości cyklu płodne są po menstruacji, czasem nawet w końcówce trwającego okresu, szczyt przypada na połowę cyklu polecam podręcznik do biologii 4 klasa podstawówki do poczytania Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Re: Dni plodne 22.04.10, 09:26 Mam dwoje dzieci poczętych w 5 dniu cyklu. Cykle regularne 28 dniowe. Kuzynka ma córeczke z dnia przed @. Dla mnie koncepcja dni płodnych to bajki. Plemniki mogą przeżyć w drogach rodnych 7 dni. Przypominam, ze jeden wystarczy;) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dni plodne 22.04.10, 09:35 Guzik prawda. Przede wszystkim cykle nie są czymś niezmiennym, nawet jeżeli wcześniej były regularne. Tak więc w trakcie cyklu nie można bez dodatkowych obserwacji przewidzieć terminu owulacji. Dni płodne nie występują w połowie cyklu, owulacja może pojawić się trochę wcześniej, niż zwykle. Albo dużo później. Miesiączka jest następstwem owulacji, a nie czymś samym w sobie. I pojawia się w stałym odstępie od owulacji, np. 2 tygodnie (może być trochę krótszy odstęp, ale nie powinno być mniej, niż 10 dni). Im dłuższy cykl, tym bardziej owulacja nie występuje w jego połowie. W przypadku cyklu trwającego 7 tygodni owulacja występuje po 5 tygodniach, a 2 przed końcem. Dlatego nie należy opowiadać, że zaszło się w ciążę pod koniec cyklu. Bo gdyby ciąży nie było, to cykl byłby dużo dłuższy, niż zwykle. W dniach płodnych pojawia się charakterystyczny śluz, jest on właśnie wskaźnikiem zbliżającej się owulacji. Plemniki w nim mogą przeżyć kilka dni. Więcej na ten temat można dowiedzieć się na forum Naturalne Planowanie Rodziny, są tam linki do odpowiedniej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Dni plodne 22.04.10, 14:30 > polecam podręcznik do biologii 4 klasa podstawówki do poczytania Ale we współczesnych podręcznikach do bologii nie ma szczegółowego opisu cyklu, a już szczególnie podziału na dni płodne i niepłodne. dzieci powstają teraz w wyniku bardzo bliskiego intymnego kontaktu mężczyzny z kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Dni plodne 22.04.10, 09:19 Owulacja występuje około 2 tygodnie przed miesiączką. W zalezności od długości cyklu. Przy usrednionym, 28 dniowym wypadnie mniej więcej w połowie, ale przy dłuższym, na przykład 35 dniowym już nie.Nigdy jednak nie ma gwarancji, czy dany cykl się nie przedłuży z różnych powodów, dlatego też nie polegałabym na tym tak do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Dni plodne 22.04.10, 09:23 Uściślenie: owulacja występuje w połowie cyklu. To może być i 2 tygodnie przed jak i 3 tygodnie. Kwestia długości cyklu jest zasadniczą wiedzą przy określaniu dni płodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dni plodne 22.04.10, 09:41 Owulacja nie występuje w połowie cyklu i nie może wystąpić 3 tygodnie przed jego końcem! Najwyżej 17 dni, zwykle ok. 14dni. Owulacja występuje w stałej odległości od końca cyklu, a jego długość nie ma znaczenia przy określaniu dni płodnych. Choćby dlatego, że bez odpowiednich obserwacji nie wiadomo, kiedy zakończy się bieżący cykl. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Dni plodne 22.04.10, 09:25 A u mnie to takie proste - budze sie rano, patrze w lustro i gdy mimo nieprzespanej nocy, wlosow postawionych deba i generalnego nieladu wygladam ekstra - zaczynaja sie dni plodne;) Pare dni pozniej, gdy znow patrze w lustro i mimo ukladania klakow przez godzine i starannego makijazu wygladam jak pol dupy zza krzaka - dni plodne sie skonczyly:/ Ale oprocz lustra polegam jeszcze na antykoncepcji;) Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Dni plodne 22.04.10, 09:42 Po jajeczkowaniu ilość dni do miesiączki jest zawsze stała. Dla jednej kobiety może to być 7 dni, dla innej 15. Jeżeli dokładnie znasz dni jajeczkowania, to na podstawie kilku cykli jesteś w stanie sobie tę stałą ilość dni obliczyć. To tak w skrócie, ale zapytaj może tu: forum.gazeta.pl/forum/f,14906,Naturalne_Planowanie_Rodziny.html Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dni plodne 22.04.10, 09:56 > > Ale oprocz lustra polegam jeszcze na antykoncepcji;) No nic dziwnego, bo w przypadku polegania na lustrze to ty unikałabyś facetów w dni płodne(dla bezpieczeństwa) a oni ciebie w dni niepłodne(ze względu na wygląd "półdupy") :D Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dni plodne 22.04.10, 10:02 > Racja, ze to dokladnie tak dziala. > ;) Takie to już nasze podłe DNA że robi wszystko żeby się rozmnożyć :D Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dni plodne 22.04.10, 10:08 > Ze mna nie tak latwo:D Bez obaw. DNA wciąż czeka na chwilę słabości. I knuje... :) Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Dni plodne 22.04.10, 10:15 Knuc se moze... Zobaczymy kto w knuciu lepszy:D Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Dni plodne 22.04.10, 09:49 w listopadzie są odstępstwa i chyba w marcu ale co do marca nie jestem pewna Odpowiedz Link Zgłoś
gr.een Re: Dni plodne 22.04.10, 10:50 ursyda napisała: > w listopadzie są odstępstwa > i chyba w marcu ale co do marca nie jestem pewna tzw idy marcowe Odpowiedz Link Zgłoś
hawela Re: Dni plodne 22.04.10, 14:49 ursyda napisała: > w listopadzie są odstępstwa > i chyba w marcu ale co do marca nie jestem pewna W marcu jest zawsze tak jak w sierpniu Odpowiedz Link Zgłoś
justynabal Nastolatka, czy dojrzała kobieta???? 22.04.10, 12:22 forum.gazeta.pl/forum/w,16,109914915,,pytanie_o_prawdziwosc_zajscia.html?v=2 I dwa cytaty z wątku: "pytanie o prawdziwosc zajscia ewulek525 11.04.10, 20:10 Odpowiedz Drogie Forumowiczki mam pytanie. Kochalam sie ze swoim chlopakiem wczoraj ok 23. 4 dni temu skonczylam miesiaczkowac. Moja siostra straszy mnie ze jeszcze wtedy moglam zajsc w ciaze. Obalcie ten mit albo potwierdzcie, bardzo prosze. Pozdrawiam Ewa "Re: pytanie o prawdziwosc zajscia ewulek525 12.04.10, 08:20 Odpowiedz Przepraszam za chaotycznosc mojego postu. Moze rzeczywiscie byl dosc chaotyczny. Oczywiscie chodzilo mi o mozliwosc zajscia w ciaze w takim przypadku. Okres skonczyl mi sie w ub. wtorek, akt mial miejsce jak napisalam w sobote poznym wieczorem. Co do wypowiedzi o wstydzie bo zaloba narodowa - co ma piernik do wiatraka? Poza tym ja chce miec dziecko wiec bardzo bym sie cieszyla gdyby faktycznie tak sie stalo. Malolata nie jestem. Ot, pytanie o faktycza mozliwosc zajscia zadalam. Pozdrawiam wszystkich Ewa" Co WY na to? Wg. mnie żałosna nastolatka, "stukająca się" z kimś tam, bez elementarnej wiedzy, w jaki sposób można zajść w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
hawela Re: Nastolatka, czy dojrzała kobieta???? 22.04.10, 14:49 Ale w tym wątku pisze, że nie współżyje Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a_xx Re: Nastolatka, czy dojrzała kobieta???? 22.04.10, 14:52 Tragedia, mogła chociaż inne konto założyć.. Ale w jednej kwestii nie skłamała - mało wie o necie :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Dni plodne 22.04.10, 14:39 ewulek525 napisała: > czy zawsze jest tak ze na tydzien przed menstruacja wystepuja dni plodne? Nie. P Czy > sa jakies odstepstwa od tego? Oczywiście, że tak. Każdy cykl może być inny. Poza tym skąd masz pewność, kiedy dostaniesz okres? Poleccie mi jakas strone gdzie bym mogla wiecej > poczytac na ten temat. > Dziekuje > Ewa Polecam stosowanie antykoncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
hawela Re: Dni plodne 22.04.10, 14:48 83kimi napisała: > Poleccie mi jakas strone gdzie bym mogla wiecej > > poczytac na ten temat. > > Dziekuje > > Ewa > > Polecam stosowanie antykoncepcji. Trochę bez sensu. Dziewczyna pisze, że nie współżyje, tylko chce poznać swój organizm, Twoja uwaga jest nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś