brzydulca 03.03.04, 22:20 "nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo" A komu wyszla na dobre smierc dziecka? oboz koncentracyjny? choroba raka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:23 Typ nr II "Jak chłop baby nie bije to jej wątroba gnije". Mizoginistyczne, chamskie, szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:27 Typ Triss powiedzialabym, ze jest najglupszym mozliwym przyslowiem jakie spotkalam. Prostactwo do potegi. Odpowiedz Link Zgłoś
brzydulca Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:30 reniatoja napisała: > Typ Triss powiedzialabym, ze jest najglupszym mozliwym przyslowiem jakie > spotkalam. Prostactwo do potegi. No bo chlopy to wymyslili Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:37 Natomiast zle to czasami faktycznie na dobre wychodzi, to nie jest takie calkiem glupie przyslowie. wprawdzie akurat na zadane przez ciebie pytania nie mam odpowiedzi, ale w niektorych mniej gardlowych sprawach czasem mi sie zdarzalo, ze cos zlego wyszlo na dobre. Tak ze ja stawiam zdecydowanie na te watrobe Odpowiedz Link Zgłoś
fizyczna Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:44 ale chyba z watroba to jest typowo polskie (i tylko)przyslowie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:51 Nie wiem czy tylko polskie. Jest obrzydliwe. Bywa niestety autentycznym uzasadnieniem stosowania przemocy wobec kobiety w praktyce "bo one to lubią, bo babie trzeba pokazać od czasu do czasu kto rządzi, bo kobieta jest jak drzwi - jak nie trzaśniesz to się nie zamknie". Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:37 triss_merigold6 napisała: > Nie wiem czy tylko polskie. Jest obrzydliwe. Bywa niestety autentycznym > uzasadnieniem stosowania przemocy wobec kobiety w praktyce "bo one to lubią, bo> babie trzeba pokazać od czasu do czasu kto rządzi, bo kobieta jest jak drzwi - > jak nie trzaśniesz to się nie zamknie". Triss, ty masz jakąś obsesję dot. przemocy? Odpowiedz Link Zgłoś
miriammiriam Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:53 fizyczna napisała: > ale chyba z watroba to jest typowo polskie (i tylko)przyslowie. wydaje mi się, że to jest góralskie, w każdym razie byłam świadkiem jak zakopiańscy górale rościli sobie prawa do tego przysłowia; werbalnie (nie ręcznie) ma się rozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:36 brzydulca napisała: > > No bo chlopy to wymyslili Jasne, bo "chłop chłopu oka nie wykole, ale baba babie tak" (teraz to wymyśliłam!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamosz Re: najglupsze przyslowie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.03.04, 00:18 Tylko,że to nie jest przyslowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta2003 Re: najglupsze przyslowie IP: *.ny325.east.verizon.net 04.03.04, 06:17 oto kilka przyslow z Ksiegi Przyslow Polskich 1999, : O babach - baba gorsza niz diabel; babe bij - bo sie wscieknie; kichala baba chrzanem, a dziad ja batogiem - kichaj babo zaprogiem; baby i kijem nie dobije; baby i ropuchy nawet siekiera nie zabijesz; gdzie baba - tam i pchly; na spolce z baba to i diabel zle wyszedl o kobietach - kobiecie bez fartucha jak krowie bez ogona; kobieta ma tyle lat na ile wyglada - mezczyzna - na ile sie czuje; nie masz kobiety, ktorej by zle nie skusilo; u kobiety wlos dlugi a rozum krotki; Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:39 Gość portalu: zyta2003 napisał(a): > oto kilka przyslow z Ksiegi Przyslow Polskich 1999, : O babach - baba gorsza > niz diabel; babe bij - bo sie wscieknie; kichala baba chrzanem, a dziad ja > batogiem - kichaj babo zaprogiem; baby i kijem nie dobije; baby i ropuchy nawet siekiera nie zabijesz; gdzie baba - tam i pchly; na spolce z baba to i diabel zle wyszedl> o kobietach - kobiecie bez fartucha jak krowie bez ogona; kobieta ma tyle lat > na ile wyglada - mezczyzna - na ile sie czuje; nie masz kobiety, ktorej by zle > nie skusilo; u kobiety wlos dlugi a rozum krotki; No i co ? Prawie wszystko to prawda (oprócz tego fartucha), ale nawet o tych włosach się sprawdza (ja mam króciutkie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:35 triss_merigold6 napisała: > Typ nr II "Jak chłop baby nie bije to jej wątroba gnije". Mizoginistyczne, > chamskie, szkodliwe. E tam, są takie, którym trzeba przylozyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:34 brzydulca napisała: > "nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo" > > A komu wyszla na dobre smierc dziecka? Moim znajomym. oboz koncentracyjny? A gdzie kolejne pokolenia uczyłyby się, że "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe":)? choroba raka? Mnie. Jetsem geneteycznie obciążona i dlatego co roku się badam, chcoiaż ciężko mnie się zmobilizować. No i co teraz? A ja dodam jeszcze "przysłowia są mądroscią narodu":)) Odpowiedz Link Zgłoś