Dodaj do ulubionych

najglupsze przyslowie

03.03.04, 22:20
"nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo"

A komu wyszla na dobre smierc dziecka? oboz koncentracyjny? choroba raka?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:23
      Typ nr II "Jak chłop baby nie bije to jej wątroba gnije". Mizoginistyczne,
      chamskie, szkodliwe.
      • reniatoja Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:27
        Typ Triss powiedzialabym, ze jest najglupszym mozliwym przyslowiem jakie
        spotkalam. Prostactwo do potegi.
        • brzydulca Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:30
          reniatoja napisała:

> Typ Triss powiedzialabym, ze jest najglupszym mozliwym przyslowiem jakie
          > spotkalam. Prostactwo do potegi.

No bo chlopy to wymyslili
          • reniatoja Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:37
            Natomiast zle to czasami faktycznie na dobre wychodzi, to nie jest takie
            calkiem glupie przyslowie. wprawdzie akurat na zadane przez ciebie pytania nie
            mam odpowiedzi, ale w niektorych mniej gardlowych sprawach czasem mi sie
            zdarzalo, ze cos zlego wyszlo na dobre. Tak ze ja stawiam zdecydowanie na te
            watrobe
            • fizyczna Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:44
              ale chyba z watroba to jest typowo polskie (i tylko)przyslowie.
              • triss_merigold6 Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:51
                Nie wiem czy tylko polskie. Jest obrzydliwe. Bywa niestety autentycznym
                uzasadnieniem stosowania przemocy wobec kobiety w praktyce "bo one to lubią, bo
                babie trzeba pokazać od czasu do czasu kto rządzi, bo kobieta jest jak drzwi -
                jak nie trzaśniesz to się nie zamknie".
                • pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:37
                  triss_merigold6 napisała:

> Nie wiem czy tylko polskie. Jest obrzydliwe. Bywa niestety autentycznym
                  > uzasadnieniem stosowania przemocy wobec kobiety w praktyce "bo one to lubią,
                  bo> babie trzeba pokazać od czasu do czasu kto rządzi, bo kobieta jest jak
                  drzwi - > jak nie trzaśniesz to się nie zamknie".

Triss, ty masz jakąś obsesję dot. przemocy?
              • miriammiriam Re: najglupsze przyslowie 03.03.04, 22:53
                fizyczna napisała:

> ale chyba z watroba to jest typowo polskie (i tylko)przyslowie.

wydaje mi się, że to jest góralskie, w każdym razie byłam świadkiem jak
                zakopiańscy górale rościli sobie prawa do tego przysłowia; werbalnie (nie
                ręcznie) ma się rozumieć
          • pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:36
            brzydulca napisała:

> > No bo chlopy to wymyslili

Jasne, bo "chłop chłopu oka nie wykole, ale baba babie tak" (teraz to
            wymyśliłam!).
        • Gość: mamosz Re: najglupsze przyslowie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.03.04, 00:18
          Tylko,że to nie jest przyslowie.
          • Gość: zyta2003 Re: najglupsze przyslowie IP: *.ny325.east.verizon.net 04.03.04, 06:17
            oto kilka przyslow z Ksiegi Przyslow Polskich 1999, : O babach - baba gorsza
            niz diabel; babe bij - bo sie wscieknie; kichala baba chrzanem, a dziad ja
            batogiem - kichaj babo zaprogiem; baby i kijem nie dobije; baby i ropuchy nawet
            siekiera nie zabijesz; gdzie baba - tam i pchly; na spolce z baba to i diabel
            zle wyszedl
            o kobietach - kobiecie bez fartucha jak krowie bez ogona; kobieta ma tyle lat
            na ile wyglada - mezczyzna - na ile sie czuje; nie masz kobiety, ktorej by zle
            nie skusilo; u kobiety wlos dlugi a rozum krotki;
            • pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:39
              Gość portalu: zyta2003 napisał(a):

> oto kilka przyslow z Ksiegi Przyslow Polskich 1999, : O babach - baba gorsza
              > niz diabel; babe bij - bo sie wscieknie; kichala baba chrzanem, a dziad ja
              > batogiem - kichaj babo zaprogiem; baby i kijem nie dobije; baby i ropuchy
              nawet siekiera nie zabijesz; gdzie baba - tam i pchly; na spolce z baba to i
              diabel zle wyszedl> o kobietach - kobiecie bez fartucha jak krowie bez ogona;
              kobieta ma tyle lat > na ile wyglada - mezczyzna - na ile sie czuje; nie masz
              kobiety, ktorej by zle > nie skusilo; u kobiety wlos dlugi a rozum krotki;

No i co ? Prawie wszystko to prawda (oprócz tego fartucha), ale nawet o tych
              włosach się sprawdza (ja mam króciutkie:)))
      • pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:35
        triss_merigold6 napisała:

> Typ nr II "Jak chłop baby nie bije to jej wątroba gnije". Mizoginistyczne,
        > chamskie, szkodliwe.

E tam, są takie, którym trzeba przylozyć.
    • pajdeczka Re: najglupsze przyslowie 04.03.04, 08:34
      brzydulca napisała:

> "nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo"
      >
      > A komu wyszla na dobre smierc dziecka?

Moim znajomym.

oboz koncentracyjny?

A gdzie kolejne pokolenia uczyłyby się, że "nie czyń drugiemu co tobie
      niemiłe":)?

choroba raka?

Mnie. Jetsem geneteycznie obciążona i dlatego co roku się badam, chcoiaż ciężko
      mnie się zmobilizować.

No i co teraz? A ja dodam jeszcze "przysłowia są mądroscią narodu":))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka