Dodaj do ulubionych

Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie..

27.06.10, 09:54
Dziewczyny pisze tu bo nie mam juz z kim pogadac o tym..nie wiecie co ja
zrobilam...oddalam prace mgr nie wyjustowana tylko wyrownana od lewej strony a
wiem ze powinna byc kazda praca mgr wyjustowana czyli wyrownana i z lewej i
prawej...Rycze od tygodnia przez to..
oddalam juz prace do dziekanatu i dla promotora i recenzenta i nic sie nie da
zrobic a obrona juz w ten piatek :(
wszystkie osoby maja wyjustowane prace elegancko od lewej do prawej a ja jedna
takie cos..przeciez recenzent mnie zabije na obronie i dziekanka...zauwazylam
to jak juz wydrukowana praca byla..dowiedzialam sie w ostatniej chwili ze
jednak zdaze sie zalapac na obrone teraz i w pospiechu drukowalam zeby jak
najszybciej oddac prace ..
Kolezanki juz mi oznjamily ze bede miec straszne jaja i ze nie znaja nikogo
kto by oddal prace tak napisana i nie wyjustowana z obu stron....i nawet jak
praca jest dobra bardzo to obiza mi ocene i beda sie drzec na obronie o to....
Dziewczyny pytam was o jedno :czy jak na stronie uczelni sa wymogi dotyczace
pisania pracy i pisze , ze marginesy maja byc lewy 3,5 a prawy 2,5 cm to jest
to rownoznaczne z tym ze trzeba wyjustowac od prawa do lewa i ma byc tekst
rowno? bo nie pisze nic o tym w wymogach zeby wyjustowac tylko o marginesach
wlasnie..
ale mam dola...

Obserwuj wątek
    • kadfael Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:03
      Sorki, ale nie jestem w stanie wykrzesac z siebie empatii. Przeciez
      to jakis pierduł. Chyba sie liczy treść przede wszystkim?
    • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:07
      U mnie wyjustowanie jest wymogiem na zasadzie "powinno być", a nie "musi być". W
      pewnych sytuacjach odstępstwa są dopuszczalne.

Ogólnie styl wizualny pracy stanowi tylko jeden z czynników oceny. Raczej nikt
      Cię nie obleje za to, najwyżej obniżą ocenę o pół stopnia.
      Btw promotor nie zwrócił uwagi na to? Mój by mi na pewno nie pozwolił oddać
      takiej pracy bez jej wcześniejszego przeczytania.
      • szczurolandia Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:10
        no wlasnie promotor widzial juz jak oddalam i mowil ze on sie nie doczepi do
        tego w sumie ale recenzent i dziekanka moze:(

kurcze a tak mi sie wydaje ze prace super napisalam i z powodu takiej pierdoly
        mi obnizy ocene :( taka pie... a jednak ma wplyw na ocene z pracy ..
        • killarney5 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:17
          żaden normalny naukowiec nie zwraca uwagi na takie rzeczy - przecież chodzi o
          treść pracy, a nie o detale edycyjne! Broniąc się wieki temu na matematyce,
          oddałam jednemu z recenzentów pracę w formie spiętych ze sobą kartek maszynopisu
          włożonych do teczki, pytając, czy mu to nie przeszkadza (z oprawieniem były
          kłopoty i było drogie). Usłyszałam, że nic nie szkodzi - tak mu będzie wygodniej
          przekładać strony :-)
          • szczurolandia Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:23
            moze i recenzent nie bedzie sie tez czepial ale co powiecie jak na obronie taka
            prace bedzie przegladac surowy dziekan ...dodam ,ze bardzo surowy ..on to juz na
            bank sie doczepi i zacznie sie drzec..
            kolezance na obronie sie doczepil o to ,że w aneksie nie miala zaznaczone
            dokladnie ze ankieta jest metoda wlasna ...doslownie byla masakra..tak sie tym
            wkurzyl ,że juz potem nie miala szans sie wybronic nawet wiedza ..
            • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:39
              > moze i recenzent nie bedzie sie tez czepial ale co powiecie jak na obronie taka
              > prace bedzie przegladac surowy dziekan ...

Dziekana na obronie? Ciekawa uczelnia, bo u mnie na takie pierdółki nie ma
              czasu. Nawet wykładowcy próbują się wymigać od tego jak tylko mogą. ;)
            • six_a Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:39
              obrona to jest egzamin, a nie badanie, czy w pracy są wszystkie przecinki
              postawione - litości!

> kolezance na obronie sie doczepil o to ,że w aneksie nie miala zaznaczone >
              dokladnie ze ankieta jest metoda wlasna
              czepił się merytorycznie, a nie wielkości czcionki aneksu chyba? zupełnie inna
              historia.
          • arturprzezywacz Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 15:04
            > żaden normalny naukowiec nie zwraca uwagi na takie rzeczy - przecież chodzi o
            > treść pracy

Raczysz zartowac. Poziom magisterek spadl tak nisko, ze nikt ich juz nie czyta. Znalem takiego promotora, co otwieral magisterke na losowej stronie i zaznaczal, gdzie brakuje przecinkow.
        • jack20 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:18
          jakimi pie...mi absolwenci polskich uczelni leb sobie wracaja???
          zenada pur. a jeszcze wieksza zenada TO KRETYNI KTORZY NA UCZELNIACH
          SIEDZA I TAKICH GOWIEN WYMAGAJA.
          moj kumpel kiedys kupil zeszyt 16-kartkowy, napisal recznie cos tam,
          cos tam, tylko ze z glowa oddal i dostal 5. bylo to wiele lat wstecz
          i kierunek techniczny a praca teoretyczna z dziedziny termodynamiki.
          • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:41
            > jakimi pie...mi absolwenci polskich uczelni leb sobie wracaja???
            > zenada pur. a jeszcze wieksza zenada TO KRETYNI KTORZY NA UCZELNIACH
            > SIEDZA I TAKICH GOWIEN WYMAGAJA.

To zależy właśnie na kogo się trafi. Kumpel na konsultacje ze swoim promotorem
            potrafił przynieść część pracy na pomiętych kartkach na których z drugiej strony
            było już coś wcześniej drukowane.
            Co nie zmienia jednak faktu, że magisterka to już poważniejsza sprawa i
            wypadałoby o szczegóły zadbać.
            • kochanic.a.francuza Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 12:07
              "Kumpel na konsultacje ze swoim promotorem
              potrafił przynieść część pracy na pomiętych kartkach na których z
              drugiej strony
              było już coś wcześniej drukowane."

To jest przegiecie w druga strone. Rozumiem, ze drogo, albo kiedys
              nie bylo papieru, pisze sie starannie chocby i w zeszycie.
              Niechlujna i malo czytelna praca (a taka jest jesli jest
              wygnieciona), to brak szcunku w stosunku do czytajacego olewajstwo.
              Marginesy, o ktorych autorka pisze nie sa olewajstwem, ale ktos
              czytajacy co roku niechlujne dziesiatki prac, w koncu sie wkurzyc
              moze wlasnie na ta nidopracowana w niklym stopniu.

• arturprzezywacz Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 15:04
            > moj kumpel kiedys kupil zeszyt 16-kartkowy, napisal recznie cos tam,
            > cos tam, tylko ze z glowa oddal i dostal 5. bylo to wiele lat wstecz
            > i kierunek techniczny a praca teoretyczna z dziedziny termodynamiki.

Coz, nie ma to jak brak szacunku.
    • milemi27 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:14
      szczurolandia napisala :

"Dziewczyny pytam was o jedno :czy jak na stronie uczelni sa wymogi dotyczace
      pisania pracy i pisze , ze marginesy maja byc lewy 3,5 a prawy 2,5 cm to jest
      to rownoznaczne z tym ze trzeba wyjustowac od prawa do lewa i ma byc tekst
      rowno? bo nie pisze nic o tym w wymogach zeby wyjustowac tylko o marginesach"

TAK TO JEST RACZEJ ROWNOZNACZNE.po to sa napisane w wymochacg marginesy ze jasne
      chyba ze od lewa masz pisac rowno i do prawa tez rowno czyli od marginesu tekst
      do marginesu !
    • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:15
      Ciekawe czy to tylko system obnizyl wartosc tytulu mgr do poziomu idioty, czy
      tez po prostu teraz kazdemu sie ten tytul nalezy jak psu buda?
      • kadfael Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:21
        Chyba jedno nie wyklucza drugiego. Smutne to.
        • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:03
          Niestety bardzo smutne. Mamy tabuny bezrobotnych magistrow-idiotow, a nie mamy
          porzadnego szewca czy krawcowej
          • sid.leniwiec Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:12
            Ja mam świetnego szewca i świetna krawcową.:)
            Aczkolwiek z tymi magistrami to trochę racja, szkoda, że sama o tym nie
            pomyślałam, zanim poszłam na studia hobbystyczne.:)
            • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:18
              Kiedys studia byly nobilitujace, dzis sa obowiazkowe. I nie dziwota ze zalewa
              nas morze idiotow z tytulami
              • sid.leniwiec Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:20
                Ale z drugiej strony potrzebujesz "papierka" do wykonywania roboty, którą
                praktycznie mógłbyś wykonywać bez niego. Bo nie każdy chce tipsy robić czy
                kafelki układać. Chociaż pewnie do tego też niedługo będą studia potrzebne.:)
                • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:26
                  Dlatego mowie ze to wina systemu. Kiedys byly szkoly zawodowe, ktore ksztalcily
                  fachowcow. Teraz kazdy jak ma troche pieniedzy moze sobie kupic za czesne tytul
                  mgr. Tytul nic nie warty.
                  • sid.leniwiec Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:30
                    Tudzież policealne szkoły przygotowujące do zawodu, bo można dopiero w wieku 19
                    lat stwierdzić, że studia, to jednak nie. No ale takie wykształcenie też jest
                    słabo poważane.
                    • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:36
                      Wybacz, ale nie kazdy nadaje sie do tego by ukonczyc studia. U nas wyksztalcenie
                      stalo sie parodia. Kazdy MUSI skonczyc jakies uczelnie. A ze g.... po nich
                      potrafi, a jego umyslowosc jest na poziomie gimnazjalisty, to juz nikomu nie
                      przeszkadza. Nie wyobrazam sobie, by 20 lat temu ktos darl szaty z powodu
                      marginesow. Ja swoja prace pisalem na maszynie. Wazne bylo to co sie napisalo, a
                      nie kolor szlaczka.
                      Teraz tytul dostaje sie za juzstowanie, a potencjalny mgr drzy na mysl, ze
                      dziekan sie przyczepi do niewlasciwego justowania. Juz za samo takie podejscie
                      powinno sie babe uwalic. Ona w zyciu nie bedzie miala nic wspolnego z magistrem
                      • sid.leniwiec Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:41
                        No ale przecież ja się z Tobą zgadzam! Chodzi mi o to, że można skończyć liceum
                        - nie szkołę zawodową lub technikum - i dojść do wniosku, że na studia nie chce
                        się iść. Wtedy zostaje szkoła policealna, ale do takiego wykształcenia
                        pracodawcy podchodzą niezbyt optymistycznie. A fajnie by było, gdyby to się
                        zmieniło, a na studia szło nie 50% młodych, tylko 20%, ale z sensem.
                        • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:57
                          No wiec wlasnie. A 20% to i tak za duzo.
                        • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 14:22
                          > A fajnie by było, gdyby to się
                          > zmieniło, a na studia szło nie 50% młodych, tylko 20%, ale z sensem.

Ja dokładnie tak samo uważam. Przecież później 50% z wyższym nikt i tak nie
                          będzie potrzebował. Na dobrą sprawę nawet z 10%, ale na rzeczywiście dobrym
                          poziomie całkiem dobrze by się kraj kręcił.

Btw mi raz jeden wykładowca wprost powiedział, że ludzie, których teraz
                          przyjmują, w ogóle nie powinni się na tej uczelni znaleźć. Ponoć raz jak chciał
                          kolosa zaliczeniowego z prawa robić, to studenci oburzyli się, bo myśleli, że
                          dostaną zaliczenia za samą obecność. :P
                      • 0ffka Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 14:01
                        teletoobis napisał:

> .... Wazne bylo to co sie napisalo,
                        > a
                        > nie kolor szlaczka.
                        > Teraz tytul dostaje sie za juzstowanie, a potencjalny mgr drzy na mysl, ze
                        > dziekan sie przyczepi do niewlasciwego justowania. Juz za samo takie podejscie
                        > powinno sie babe uwalic. Ona w zyciu nie bedzie miala nic wspolnego z magistrem

Dokładnie!
                      • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 14:28
                        > Wybacz, ale nie kazdy nadaje sie do tego by ukonczyc studia. U nas wyksztalceni
                        > e
                        > stalo sie parodia. Kazdy MUSI skonczyc jakies uczelnie. A ze g.... po nich
                        > potrafi, a jego umyslowosc jest na poziomie gimnazjalisty, to juz nikomu nie
                        > przeszkadza.

Zgadzam się, to jest po prostu głupota. Najgorsze jest to, że społeczeństwo w
                        pewnym sensie narzuca "obowiązek" podjęcia studiów. Jak ktoś jest w wieku
                        policealnym, to mało kto zapyta go "czym się zajmujesz?", tylko od razu leci "a
                        co studiujesz?".
                        Większość osób w wieku 18-19 lat jak ma podjąć decyzję o studiach, tak naprawdę
                        nie ma pojęcia czego w życiu chce i wybierają byle co, byle studiować.

Do tego wszystkiego robi się nagonkę, że wyższe otwiera drogę do sukcesu, że bez
                        niego ani rusz, a uczelnie tylko się cieszą, bo dostają kasę od łebka.
                        Tylko, że jak płacą im za ilość, to często jakość przestaje mieć znaczenie.
                        • sid.leniwiec Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 18:51
                          > Zgadzam się, to jest po prostu głupota. Najgorsze jest to, że społeczeństwo w
                          > pewnym sensie narzuca "obowiązek" podjęcia studiów. Jak ktoś jest w wieku
                          > policealnym, to mało kto zapyta go "czym się zajmujesz?", tylko od razu leci "a
                          > co studiujesz?".
                          > Większość osób w wieku 18-19 lat jak ma podjąć decyzję o studiach, tak naprawdę
                          > nie ma pojęcia czego w życiu chce i wybierają byle co, byle studiować.

Bardzo dobrze napisane.
      • killarney5 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:23
        Obawiam się, że chodzi tu raczej o poziom prywatnych szkół "lansu i balansu" i
        uczącej w nich kadry. Na normalnej uczelni ważny jest poziom treści, a nie
        edycji. Oficjalne ustalanie szerokości marginesu w pracy dowodzi z pewnością
        zidiocenia uczelni - co z pewnością może się także przenosić na studentów...
        • milemi27 to czemu na ujocie tez sie czepiaja tego? 27.06.10, 10:26
          piszecie o prywatnych uczelniach>?
          a na ujocie mej siostrze wlasnie o to sie czepiali.
          wyznaczone byly marginesy i wszystko.
          o ile wiem tekst zawsze musi byc wyjustowany od lewa do prawa bo to wyglada
          ladniej a wyglad pracy sie bardzo liczy ...dziwne ,ze tego nie rozumiecie.
          • jack20 Re: to czemu na ujocie tez sie czepiaja tego? 27.06.10, 10:35
            normalnie liczy sie tylko tresc pracy i DZIWNE, ze wiele tlukow tego
            nie rozumie
            • teletoobis Re: to czemu na ujocie tez sie czepiaja tego? 27.06.10, 11:06
              Z Milemi nie dyskutuj o tym, ona ma rozum i mentalnosc Barbie
        • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:05
          Tak sie zastanawiam, czy oni w pracy magisterskiej musza tez robic szlaczki?
          Dla mnie to jest chora. Ksztalca potencjalnych bezrobotnych. No bo sama powiedz,
          czy chcialabys zatrudnic pania mgr, ktora przejmuje sie niewyjustowanym mailem
          do klienta, tak bardzo, ze ryczy przez to tydzien caly?
          • behemotka2 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:37
            Estetyka pracy jest tak samo ważna jak treść. I na państwowych uczelniach też
            zwracają uwagę, bo uczą dbania o szczegóły, dopracowania oraz nieolewania
            oddawanych prac. Na mnie nie wyjustowany tekst, oddany na pogiętej kartce na
            pewno zrobi złe wrażenie. I na wielu klientach w późniejszej pracy niestety też.
            • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:59
              Cale szczescie, ze ja prace pisalem na maszynie.
              Teraz mamy mgr od estetyki, z gownianym przygotowaniem do pracy. Za to jak
              slicznie justuja.
            • kadfael Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 12:05
              behemotka2 napisała:

> Estetyka pracy jest tak samo ważna jak treść.

Ale masz na mysli zerówkę? czy pierwsza klase podstawówki?

Oczywiście, że praca magisterska musi mieć jakis standart i
              przyzwoicie wygladać. Ale zapewniam Cie, że ten wygląd nie jest
              tak ważny jak treśc.
        • 0ffka Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 14:02
          killarney5 napisała:

> Obawiam się, że chodzi tu raczej o poziom prywatnych szkół "lansu i balansu" i
          > uczącej w nich kadry. Na normalnej uczelni ważny jest poziom treści, a nie
          > edycji. Oficjalne ustalanie szerokości marginesu w pracy dowodzi z pewnością
          > zidiocenia uczelni - co z pewnością może się także przenosić na studentów...

Nie da się ukryć :D
        • arturprzezywacz Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 15:07
          killarney5 napisała:

> Obawiam się, że chodzi tu raczej o poziom prywatnych szkół "lansu i balansu"

"lansu i baunsu", dziecko.
    • szczurolandia Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:20
      ok...wiem ,ze to co pisze brzmi infantylnie i gluota to dla was albo pie...
      ale ja sie cala trzese przez to..nie wiecie jaki to stres dodatkowy ....niedosc
      ze egzamin ciezki bedzie z tego co wiem to jeszcze za to mnie opierdziela..

• milemi27 trzeba bylo czytac prace dokladniej 27.06.10, 10:36
        a nie teraz tak panikowac ....
        dostaniesz ocene nizej ale czy to tragedia?
      • kadfael Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:37
        Ło matko. W ogóle o to nie zagajaj. A jak ktos cos powie, to
        powiedz - przepraszam" i tyle. A w ogółe wczesniej przeczytałam taka
        Twoja kwestie - "dziekan drze sie". Mam nadzieje, że to byla
        przenośnia? Co to za "uczelnia", bo o tym darciu to brzmi jak
        przedszkole.
        • teletoobis Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:08
          Obawiam sie ze to uczelnie tylko z nazwy.
          Poza tym jak wypuszcza mgr, ktory wali byki w pisaniu, to bedzie to dodatkowo
          swiadczyc przeciwko im
          • 0ffka Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 14:09
            teletoobis napisał:

> Obawiam sie ze to uczelnie tylko z nazwy.
            > Poza tym jak wypuszcza mgr, ktory wali byki w pisaniu, to bedzie to dodatkowo
            > swiadczyc przeciwko im

Telebuś niestety masz rację. Później taki kretyn dr robi podstawowe błędy typu
            "z kond", więc o czym tu mowa...
    • kika4333 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:32
      Będzie dobrze, nie przejmuj się...
    • six_a Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:36
      ludzie naprawdę nie mają problemów - PRZECIEŻ PRZYJĘLI TĘ PRACĘ, czyli formalnie
      musiała być OK. Jak będą marudzić, to idziesz w zaparte, że tak miało być i już.
      co kogo obchodzą inne prace wraz z ich justunkiem od lewa do prawa oraz w tę i
      nazad.
      • milemi27 six ale prace mgr sie pisze zawsze wyjustowane!! 27.06.10, 10:40
        to jest ogiolnopolska regula raczej\
        Czy ty spotkalas sie z niewyjustowana praca mgr? Bo ja widzialam setki prac i
        kazda byla wyjustowana wiec juz za to autorke watku zlinczuja.
        wylamala sie konkretnie!!!!
        • six_a Re: six ale prace mgr sie pisze zawsze wyjustowan 27.06.10, 10:52
          justowanie, kochanieńka, to jest proces wyrównywania tekstu do lewego marginesu,
          do prawego, centralnie lub do obydwu marginesów równocześnie. jeśli w wymogach
          jest napisane: wyjustować, to można sobie wybrać, czy do lewej czy do obydwu, bo
          pozostałe się nie nadają.

a ja tam widzę tylko o szerokości marginesów, co raczej nie ma nic wspólnego z
          tym, jak tekst ma być ułożony między marginesami.

jest to duperel doprawdy i żadna normalna komisja nie będzie się tego czepiać.
          • szczurolandia do six.. 27.06.10, 11:21
            six ale mnie pocieszylo to co piszesz.\
            ale powiedz mi kochana czy jak w wymogach uczelni nie ma by wyjustowac to jakby
            sie czepiali nawet to moge sie bronic tym ,że w wymogach nie ma jasno zanzaczone
            ,że praca ma byc wyjustowana od lewej do prawej ?
            jak sie wkurze to nawet wydrukuje te wymogi i im na obronie to pokaze
            • teletoobis Re: do six.. 27.06.10, 11:30
              Babo. Magister, to po lacinie "mistrz". Ty nie wyszlas mentalnie poza gimnazjum.
              Brak pewnosci siebie, bojazn o szlaczek w pracy.... Kur.wa mac! Nie lepiej bylo
              zostac fryzjerka?
              • szczurolandia Re: do teletoobies 27.06.10, 11:38
                Chlopie!jaki ślaczek w pracy ?
                Czy ty wiesz jak wazna jest strona estetyczna magisterki ??

nie kazdy jest taki pewny siebie jak ty ...zrozum..co nie znaczy ,ze ci mniej
                pewni siebie nie moga studiowac..
                dyskryminujesz mnie ?:):)
                • sid.leniwiec Re: do teletoobies 27.06.10, 11:43
                  Estetyka jest ważna, fakt, zgadzam się z tym i nie popieram oddawania pracy na
                  pomiętych kartkach. Ale przykładanie wielkiej wagi do centymetra w tą czy w tą -
                  no ludzie, to nie seks!
                • teletoobis Re: do teletoobies 27.06.10, 12:00
                  nie dyskryminuje, ale do pracy bym cie nie przyjal, nawet z najladniej
                  wyjustowanym tekstem. Sory, mam inne ktyteria wartosci
                  • alienka20 Re: do teletoobies 27.06.10, 18:39
                    A mnie byś przyjął?:P
                    No i magister po łacinie to też nauczyciel ;).
                    Moja praca była ładna estetycznie i ciekawa merytorycznie ;D
                • arturprzezywacz Re: do teletoobies 27.06.10, 15:13
                  Dziecko, opanuj interpunkcje, a potem dopiero miej czelnosc zostawac magistrem.

> Czy ty wiesz jak wazna jest strona estetyczna magisterki ??

Naucz sie, ze znakow zapytania nie pisze sie podwojnie (bo to nie jest GG i nie zamienia sie w animowana ikonke) i nie stawia sie przed nimi spacji.

> nie kazdy jest taki pewny siebie jak ty ...zrozum..co nie znaczy ,ze ci mniej

Tego to nawet szkoda komentowac.
      • szczurolandia To jak sie bronic jak sie beda czepiac na obronie? 27.06.10, 10:45
        Doradzcie co mam powiedziec dziekanowi jak zacznie sie czepiac i krzyczec:"Co
        pani porobila?jak pani mogla nie wyjustowac?jak ta pani praca wyglada? itd"

jak ja sie wtedy bede przed tymi atakami bronic?juz i tak bede wystarczajaco
        zestresowana egzaminem i bronieniem tresci w pracy..

piszecie ze recenzenta nie powinno obchodzic ze innych prace sa wyjustowane..ale
        zrozumcie jedno:recenzent wzial te wszystkie 10 prac do siebie i bedzie je
        czytal ..jasne jest ,ze porowna moja do innych prac i sie zastanowi czemu moja
        jedyna praca nie jest jak u innych ladnie wyjustowana ..ech..
        • poprostu_basia Re: To jak sie bronic jak sie beda czepiac na obr 27.06.10, 10:53
          Szerokość marginesów nie jest tożsama z wyjustowaniem. Jeżeli w wymaganiach dot.
          konstrukcji pracy nie było ani słowa o wyjustowaniu, to po prostu to powiedz i
          tyle.
          Lepiej się zajmij przygotowaniem merytorycznym do obrony, bo to chyba jest
          ważniejsze?
        • dystansownik Re: To jak sie bronic jak sie beda czepiac na obr 27.06.10, 10:56
          > Doradzcie co mam powiedziec dziekanowi jak zacznie sie czepiac i krzyczec:"Co
          > pani porobila?jak pani mogla nie wyjustowac?jak ta pani praca wyglada? itd"
          >
          > jak ja sie wtedy bede przed tymi atakami bronic?juz i tak bede wystarczajaco
          > zestresowana egzaminem i bronieniem tresci w pracy..

Zawsze możesz zapytać czy jak robił doktorat, to czy obronił go ładnym wyglądem
          wizualnym pracy, czy jednak zawartością merytoryczną. ;)
          • szczurolandia Re: To jak sie bronic jak sie beda czepiac na obr 27.06.10, 11:22
            znajac go by sie niezle wkurzyl..masakra..:)hehe
    • stephanie.plum Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:44
      wiesz, ja w mojej pracy mgr znalazłam BŁĘDY już po ossaniu jej promotorowi, recenzentowi itp. poprawiłam, wydrukowałam jeszcze raz,a potem, tuz przed obrona, poszłam do tych ludzi osobiscie i grzecznie poprosilam, zeby oddali mi stare egzemplarze i wzieli te poprawione.byli mocno zdziwieni, ale sie zgodzili. a ja nie musialam panikowac, ze mi te bledy wytkna.

ale nie sadze, zeby ktokolwiek tak bardzo sie przejmowal brakiem rownego marginesu... jesli praca zawiera jakas tresc, forma ma chyba znaczenie drugorzedne.
      • stephanie.plum Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:46
        hyhyhy, ...oddaniu promotorowi.
        promotor była kobietą...
      • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:52
        > ale nie sadze, zeby ktokolwiek tak bardzo sie przejmowal brakiem rownego margin
        > esu... jesli praca zawiera jakas tresc, forma ma chyba znaczenie drugorzedne.

Zależy u kogo. Mój promotor jak mu oddawałem część pracy do sprawdzenia, to
        merytorycznie chyba nic nie sprawdził, a właśnie wyjustowania się czepił.
        Prawdę mówiąc najchętniej oddałbym pracę jak autorka wątku, tyle, że u mnie
        połowa stron to będą wydruki z Mathcada i tam wyjustowania tekstu nie ma w
        ogóle. Jednak mając ostateczną wersję będę musiał się bawić z przerzuceniem tego
        wszystkiego do Worda, bo mi promo bez wyjustowania nie podpisze przyjęcia pracy. :P
        • poprostu_basia Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 10:57
          Też przerzucałam wszystkie wyniki z SPSS do Worda żeby tabelki były ślicznie na
          środku i żeby były odpowiednie podpisy tam gdzie powinny być;)
          • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:03
            > Też przerzucałam wszystkie wyniki z SPSS do Worda żeby tabelki były ślicznie na
            > środku i żeby były odpowiednie podpisy tam gdzie powinny być;)

Tylko, że Mathcad, o ile świetnie się sprawdza przy obliczeniach, to w przypadku
            wydruków bywają problemy. Przy przerzucaniu do Worda są jeszcze większe, bo
            zamienia wszystkie równania na obrazki i trzeba to wszystko ręcznie poustawiać,
            żeby było ładnie i równo. Mając tak do "przerobienia" z 50 stron, to raczej nie
            jest miła perspektywa. :)
            • poprostu_basia Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:10
              Uffff jak to dobrze, że w przypadku arkusza obliczeń SPSS sprawdza się stara
              dobra metoda kopiuj-wklej:)
              (A potem i tak większość tabelek robiłam ręcznie od nowa, ale to juz inna historia)
              • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:18
                > Uffff jak to dobrze, że w przypadku arkusza obliczeń SPSS sprawdza się stara
                > dobra metoda kopiuj-wklej:)
                > (A potem i tak większość tabelek robiłam ręcznie od nowa, ale to juz inna histo
                > ria)

W sumie sam jestem sobie winien, bo zachciało mi się to tak liczyć, gdy
                większość osób robi pracę w stylu 50 stron ściemniania opisu + 30 obliczeń, czy
                np. 30 opisu + 50 praktycznie nieformatowych wydruków. U mnie będzie około 10
                opisu, 50 obliczeń + krótkie opisy, 20 wydruków. :)
        • stephanie.plum Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:02
          pewnie racja. zresztą ja broniłam się tak dawno, że niewiele już pamiętam... jeśli chodzi o stronę formalną, najgorsza batalia była z przpisami, ale ja w ogóle pisałam tylko w wordzie, więc miałam łatwo.
          • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:06
            > ale ja w ogól
            > e pisałam tylko w wordzie, więc miałam łatwo.

Też bym tak chciał. :P
            U mnie niektórzy to nawet jeszcze łatwiej mają. Kumpel praktycznie 3/4 pracy ma
            w postaci wydruków obliczeń w RM-WINa, który od razu do Worda drukuje wszystko
            ładnie. Ja za to z paru programów muszę zebrać, a najgorzej jest z rysunkami, bo
            nie wiem czemu czasem tak mi pogarsza jakość, że stają się prawie nieczytelne.
    • milemi27 nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 10:51
      Pytala czy to ze marginesy w wymogach uczelni sa podane to jest rownoznaczne z
      tym ,ze ma wyjustowac od lewa do prawa?
      Oczywiscie ze jest !!!Wiec nie piszcie jej ze ma sie nie przejmowac tym i ,ze to
      pierdoly bo kazdy jej zarzuci na obronie ,ze byly okreslone wymogi uczelniane
      jak ma wygladac praca a ona ich nie spelnila!!
      To nic ,ze na stronie uczelni w wymogach nie bylo zaznaczone ze musi byc
      wyjustowana praca ..ale bylo zaznaczone ze marginesy maja byc takie i takie to
      jest rownoznacze z wyjustowaniem!
      Ludzie nauczcie sie odpowiadac na pytania innym!
      • dystansownik Re: nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 10:54
        > To nic ,ze na stronie uczelni w wymogach nie bylo zaznaczone ze musi byc
        > wyjustowana praca ..ale bylo zaznaczone ze marginesy maja byc takie i takie to
        > jest rownoznacze z wyjustowaniem!

Imho wcale nie jest. To tylko oznacza, że tekst nie powinien wykraczać poza
        obszary, które powinny być objęte marginesami.
        • poprostu_basia Re: nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 10:55
          Dystansownik, a jak u Ciebie, już po obronie?:)
          • dystansownik Re: nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 11:08
            > Dystansownik, a jak u Ciebie, już po obronie?:)

Ja pod koniec września się bronie. Na dokończenie pracy potrzebuję z minimum
            tydzień, może dwa jeszcze (zależy od tego, czy promo w ogóle mi sprawdzi pracę w
            końcu i ile znajdzie błędów), a ostatni termin przedwakacyjny był parę dni temu,
            bo wyznaczony przewodniczący komisji ma studentów gdzieś i sobie wyjechał już. ;)
            • poprostu_basia Re: nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 12:01
              To będziesz miał mnóstwo czasu żeby wyjustować:D
              • dystansownik Re: nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 14:30
                > To będziesz miał mnóstwo czasu żeby wyjustować:D

No nie wiem. Chciałbym oddać przed wakacjami jeszcze pracę, ale widzę, że coraz
                mniejsza szansa jest na to. Przez wakacje i tak za wiele nie narobię, bo
                promotor sobie urlop na prawie cały ich okres bierze, więc nawet nie będę mógł
                nic skonsultować.
      • poprostu_basia Re: nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 10:54
        > Pytala czy to ze marginesy w wymogach uczelni sa podane to jest rownoznaczne z
        > tym ,ze ma wyjustowac od lewa do prawa?
        > Oczywiscie ze jest !!!

Nie, nie jest.
      • six_a Re: nikt z was nie odpowiedzial autorce ... 27.06.10, 10:55
        oczywiście, że nie jest i nie wciskaj jej kitu!
        szerokość marginesów to jedno, a justowanie to drugie!!!
    • bell82 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:00
      hmm po wydrukowaniu i oprawieniu prace oglada i czyta recenzent , jezeli to mu
      sie nie spodoba moze ja zakwestionowac i do obrony cie nie dopuszcza, jezeli juz
      praca przeszła przez recenzenta i idziesz sie bronic to widocznie nie jest to
      jakis straszna błąd ale moze ci troche ocena poleciec
      • bell82 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:06
        bell82 napisała:

> hmm po wydrukowaniu i oprawieniu prace oglada i czyta recenzent , jezeli to mu
        > sie nie spodoba moze ja zakwestionowac i do obrony cie nie dopuszcza, jezeli ju
        > z
        > praca przeszła przez recenzenta i idziesz sie bronic to widocznie nie jest to
        > jakis straszna błąd ale moze ci troche ocena poleciec

wróc ! moze nie to ze nie dopusci tylko bedzie kazał wydrukowac jeszcze raz
      • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:14
        > hmm po wydrukowaniu i oprawieniu prace oglada i czyta recenzent , jezeli to mu
        > sie nie spodoba moze ja zakwestionowac i do obrony cie nie dopuszcza, jezeli ju
        > z
        > praca przeszła przez recenzenta i idziesz sie bronic to widocznie nie jest to
        > jakis straszna błąd ale moze ci troche ocena poleciec

W sumie chyba nie powinna polecieć nawet. Ocena za samą pracę, to wypadkowa ocen
        wystawionych przez promotora i recenzenta (przynajmniej tak u mnie jest), którzy
        mają w jednym z punków recenzji coś odnośnie strony wizualnej pracy, w tym
        układu tekstu.
        Jeśli oni obaj się nie czepią i nie obniżą oceny, to później już praktycznie nie
        mają prawa tego zrobić. Ocena za samą pracę będzie wystawiona. Później zostaje
        tylko kwestia obrony, ale tam powinna wchodzić w grę tylko strona merytoryczna
        pracy i wiedza broniącego się.
    • bell82 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:02
      szczurolandia napisała:
      .i nawet jak
      > praca jest dobra bardzo to obiza mi ocene i beda sie drzec na obronie o to..

a głupich kolezanek nie słuchaj, obrona to miły egzamin, w kulturalnej
      atmosferze, nikt sie na nikogo nie drze..
      • kadfael Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:22
        Na normalnych uczelniach, gdzie pracuja naukowcy, ale takich coraz
        mniej :(
    • berta-live Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 11:24
      Skoro dziekanat pracę przyjął, znaczy jest dobra pod względem formalnym, skoro
      przyjął ją promotor, to znaczy że jest dobra pod względem zarówno formalnym jak
      i merytorycznym. I tego się trzeba trzymać.

A jak zaczną się czepiać brak wyjustowania, to znaczy, że pracy nawet nie
      przeczytali tylko chcą zachować pozór, ze jednak nie jest lekko na obronie. Bo
      nie ma mowy, żeby ktoś kto zajmie się merytoryczną częścią pracy miał jeszcze
      czas i głowę to tego, żeby się czepiać formatowania. Co najwyzej może rzucić
      jakąś luźną uwagę i to wszystko. Obrona trwa zbyt krótko żeby się zdążyć czepić
      wszystkiego.
      • szczurolandia obrona trwa tak okolo pol godziny u mnie 27.06.10, 11:28
        heh mysle ze od razu sie czepną tego justowania jak tylko zacznie dziekan
        przegladac prace:)ale pech ....no trudno...dzieki wam troche lepiej mi jest ale
        i tak sie denerwuje.
        pozdrawiam was i dzieki za odpowiedzi
    • wicehrabia.julian Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 12:06
      szczurolandia napisała:

> Dziewczyny pisze tu bo nie mam juz z kim pogadac o tym..nie wiecie co ja
      > zrobilam...oddalam prace mgr nie wyjustowana tylko wyrownana od lewej strony

ja wiem, że różnych ma bozia lokatorów, ale to już jest przesada
    • repsss Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 12:13
      Spójrz a to tak: Twoja praca jest wyjątkowa i wtróżnia się na tle
      innych. Jest wiec szansa, że ktoś ją przeczyta oprócz Ciebie.
    • postponed Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 12:21
      masz coś z głową albo sobie jaja robisz. to niemożliwe żeby
      normalny człowiek się tak zachowywał.
    • facettt kuzwa 27.06.10, 14:34
      gdzie jest napisane , niemoto
      z praca ma byc wyjustowana z prawej strony ?

To optycznie ladne - ale to nie obowiazek.

koniec, kropka.
    • miastowa27 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 14:52
      o kurde...
      ja swoja pracę oddałam też nie wyjustowaną. Tylko marginesy z lewej
      strony miałam, a z prawej juz nie...
      na obronie nie spytali o to, tylko o badanie różnoziarnistości
      gruntów, co było jednak gorszym pytaniem, bo z 3 lata wstecz miałam
      jakiś taki przedmiot o tej tematyce.
      "Naócz" się lepiej na ta obronę a nie stersuj się pierdołami
      • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 15:11
        > na obronie nie spytali o to, tylko o badanie różnoziarnistości
        > gruntów,

Chodzi o U=d60/d10 czy jakoś tak? Czy jakieś bezpośrednie badanie tego wskaźnika? :)
        • miastowa27 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 15:32
          tak, laboratoryjen d60/d10
          o aparat proctora też pytali, popaprańcy :D
          • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 18:49
            > o aparat proctora też pytali, popaprańcy :D

Haha ja pamiętam jak egzamin ustny z gruntów miałem kiedyś. Jak komuś pojawiło
            się pytanie o Proctora, to zaraz wszyscy w panice zaczęli wkuwać nawet gdzie i
            kiedy ten aparat wymyślono, jakby co najmniej zaraz miało znowu się pojawić. Ja
            i tak zostałem zapytany o to czego bym się w ogóle nie spodziewał. ;)

Btw studiowałaś budownictwo, IŚ czy coś podobnego? :)
            • miastowa27 Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 19:29
              budownictwo studiowałam, fajnie było, ale teraz jest lepiej :)
              • dystansownik Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 20:01
                > budownictwo studiowałam, fajnie było, ale teraz jest lepiej :)

W jakim sensie lepiej? :)

Btw jak stoisz z wiedzą z żelbetu? Bo właśnie głowię się nad pewną rzeczą i
                przydałaby mi się świeża opinia, tym bardziej praktyczna jeśli miałaś z tym do
                czynienia może.
                Czy 9 metrowy słup utwierdzony w stopie (czyli długość obl. będzie 18m) o
                wymiarach 30x60 cm ma w ogóle sens? Mam takie wymiary podane w projekcie na
                podstawie którego piszę magisterkę, dla ułatwienia przyjąłem takie same, ale
                obliczając jego smukłość dostaję 18/0,3=60 co dwukrotnie przekracza zalecenia
                normowe. :P
                Czy powinienem:
                a) uznać wyższość wiedzy projektanta i sprawdzającego, przyjąć to samo i modlić
                się, żeby nikt się nie przyczepił?
                b) zmienić na poprawne i potencjalnie przewymiarować konstrukcję tak, że zużycie
                materiału będzie dwukrotnie większe?
                c) inne, jeszcze nie przemyślane rozwiązanie :)
    • arturprzezywacz Interpunkcja godna magistra 27.06.10, 15:09
      Niech no mi ktos wyjasni coz to takiego jest "zrobilam ??". Tak pisze przyszly magister? Toz to zakrawa na brak ukonczonej podstawowki.
    • kotka-kotka Re: Co ja dobrego zrobilam ??blagam wejdzcie.. 27.06.10, 18:53
      ja bym się nie przejmowała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka