Dodaj do ulubionych

Czym karmić wiewórki parkowe?

13.09.10, 21:45
Jesień nadchodzi, wraz z nią wycieczki do parku obserwować żółknące liście i takie tam;P. Nieodłącznym elementem spacerów w niektórych pobliskich parkach są wiewiórki, które wszyscy ochoczo dokarmiają. Chciałabym i ja pokarmić wiewiórki, stąd pytanie do doświadczonych w tej materii - czym można nakarmić parkowe wiewiórki? Orzeszki z paczki? Jaki rodzaj? Czy może coś innego? Uprzedzając krytykę - ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wujek google autentycznie milczy na ten temat...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 21:48
      A po co, jeśli można spytać? Chcesz, by w następnych pokoleniach u wiewiórek całkowicie zanikł instynkt zdobywania pożywienia w naturalny sposób?
      • marguyu Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 21:52
        Instynkt juz zanikl. Swinstw imnie dawaj, najlepiej orzechy laskowe albo polupane wloskie.
        • alpepe Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 21:53
          Ale nie u wszystkich. U mnie przed domem są strachliwe. Popatrzą, ale po żarcie nie pójdą. I niech to się nie zmienia.
      • artystka123 Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 21:57
        Szczerze? Myślę, że to jest po prostu przyjemny element spaceru, wiewiórki są miłe i przyjazne. W niektórych miejscach na tyle oswojone, że same łażą po torbach spacerowiczów, przychodzą do ławek itp.; są to miejsca, w których na pewno im pożywienia nigdy nie zabraknie, więc nie sądzę, żeby było to dla tych konkretnych populacji zjawisko szkodliwe. Na pewno taki nawyk nie doprowadzi do ich wyginięcia, ponieważ nie wyobrażam sobie sytuacji, w której sztuczna podaż pokarmu by się skończyła.
        To w moim odczuciu nieunikniony element obecności takich zwierząt w publicznych, często odwiedzanych miejscach i skutek koegzystencji z człowiekiem, która prowadzi do zmiany ich zwyczajów. Jeżeli zmiana ta nie jest w konkretnym przypadku zagrożeniem i krzywdą dla zwierząt - nie widzę w tym nic złego .
    • cafem Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 21:58
      Fistaszki.
      Jesli wiewiorki sa w miare oswojone, beda Ci jadly z reki;)
      • soulshunter Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 22:02
        a jesli wsciekle to uchlaja w palec i problem gotowy. Dlatego najlepiej karmic te szczury olowiem
    • bijatyka Jak to czym ? 13.09.10, 22:05
      żołędziami !!!

1.1.1.3/bmi/www.tapeciarnia.pl/tapety/srednie/37930_wiewior_zoladz_epoka_lodowcowa_2.jpg" border="0" alt="https://1.1.1.3/bmi/www.tapeciarnia.pl/tapety/srednie/37930_wiewior_zoladz_epoka_lodowcowa_2.jpg">
      • bijatyka Re: Jak to czym ? 13.09.10, 22:06
        https://1.1.1.3/bmi/www.tapeciarnia.pl/tapety/srednie/37930_wiewior_zoladz_epoka_lodowcowa_2.jpg
    • 3.hi.nela Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 22:19
      parówkami??!!
    • zbyfauch Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 22:24
      Trzeba kupić taki specjalny wiewiórkenfutter. W realu tuż obok kinderniespodzianek.
      -
      Pustelnia
    • six_a Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 22:36
      nie wiem, jak teraz z edukacją, ale ja miałam o tym w przedszkolu.
    • venettina Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 23:19
      Tu masz ponad 800.000 linkow o tym co jedza wiewiorki
      WIEWIORKI POZYWIENIE
    • a1ma Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 23:29
      Jasne :)
      Orzechami laskowymi w łupinach, żeby nie miały za łatwo ;)
      Chociaż czasem nachodzi mnie refleksja, że wiewiórki to tylko bardziej puchate szczury i wtedy już nie wydają mi się takie słodkie...
      • lacido Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 23:33
        zwłaszcza jak się na te ogonki patrzy pod światło ;) maja strasznie rzadkie futerko
    • berta-live Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 13.09.10, 23:38
      Pewnie tym co jedzą na co dzień. Wikipedia powinna wiedzieć czym wiewióry się żywią.
    • brzydal-is-me Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 14.09.10, 08:55
      Z racji wykształcenia i dojrzałości płciowej jestem specjalista od wiewiórek parkowych.

Karmić można, orzeszki tylko miodowe, paprykowe lub w sosie własnym.

Także możesz pokombinować z hybrydami tych smaków.

Unikaj cytrusów i sztucznych barwników - po tym wiewiór może mieć liszaje.

To tyle, powodzenia!
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 14.09.10, 08:57
      A te wiewiórki rude czy szare?
      Bo jak szare to popieram soula - ołowiem, ewentualnie kamieniami.
    • wiarusik Re: Czym karmić wiewórki parkowe? 14.09.10, 09:30
      lubią trufle;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka