Dodaj do ulubionych

Scena - mit

06.10.10, 09:39
Czy pamiętacie - i lubicie - scenę z nenufarami z tego dawnego serialu „Noce i dnie”?

www.youtube.com/watch?v=0o38F0zfTHU&feature=related
Niesamowite jest to, że reżyser z jednego zdania w książce zrobił scenę-perełkę.
Ta scena zawsze mnie wzrusza (nawet nie to wręczenie kwiatów, tylko sama nie wiem, a jednocześnie pamiętam, że ten, kto wręczał Barbarze nenufary, zostawił ją dla jakiejś bogatej dziewczyny).
Obserwuj wątek
    • borsuborsu Re: Scena - mit 06.10.10, 10:05
      a nie scena-legenda? ta tylko pytam;P
      • anneliese12 Re: Scena - mit 06.10.10, 10:09
        Ok, "mit" miał być przenośnie, ale legenda to chyba dużo lepsze określenie.
    • eat.clitoristwood Re: Scena - mit 06.10.10, 10:12
      Owszem, dla tej sceny warto było nawet nakręcić cały serial z tym okropnym babskiem. :)
      • anneliese12 Re: Scena - mit 06.10.10, 10:18
        Ciekawe, bo mnie ta bohaterka też zawsze strasznie drażni. Jest taka niecierpliwa, oderwana od rzeczywistości... Nie umiem tego dobrze uzasadnić.
    • varia1 Re: Scena - mit 06.10.10, 10:19
      jasne że lubię:)

i od czasu tej sceny, każda kobieta ma swojego Toliboskiego....
      • alpepe Re: Scena - mit 06.10.10, 10:30
        Że co?
        • varia1 Re: Scena - mit 06.10.10, 15:12
          chodzi mi o jakiś taki ideał, bardziej nawet wydumany niż istniejący, do którego wraca w chwilach zadumy, w każdym kryzysie itp...
          no nie mów mi alpepe, że nie masz jakiegoś takiego swojego romantycznego wspomnienia sprzed kadencji obecnego chłopa:)
    • soulshunter Re: Scena - mit 06.10.10, 10:33
      bardziej podobala misie scena w autobiografii A. Rubinsteina, kiedy ten opisuje jak kiedys rzucl niedbalym gestem żonie pod nogi woreczek diamentów.
    • annjen Re: Scena - mit 06.10.10, 10:33
      scena byłaby banalna do bólu, gdyby nie to, że jej bohaterką była zwykła, niezbyt atrakcyjna dziewczyna, ktorej przystojny facet umiejący manipulować za pomocą tanich gestów zawrócił w głowie na znaczną część życia... a walc przepiękny, marzyłam, by zatańczyć go na swoim weselu i mimo, że miałam dwa, jak dotąd się nie udało...
      • soulshunter Re: Scena - mit 06.10.10, 10:37
        to juz teraz wiemy jakie filmy ogladaja chlopaki w Egipcie :)
        • annjen Re: Scena - mit 06.10.10, 10:46
          jak dla mnie są jednak marnymi aktorami - niestety, podobnie jak pan Toliboski:)
          • soulshunter Re: Scena - mit 06.10.10, 10:50
            oooooo Rubinstein był aktorem! Paradne, czego to sie mozna na forum dowiedziec.
            • alpepe Re: Scena - mit 06.10.10, 10:56
              nie przekręcaj :-)
      • alpepe Re: Scena - mit 06.10.10, 10:49
        że Jadwiga Barańczak była niezbyt atrakcyjną dziewczyną???
        Ciekawych rzeczy się człowiek dowiaduje na forum.
        • annjen Re: Scena - mit 06.10.10, 10:51
          Barańska. Poza tym ona grała Barbarę, która była właśnie taką dziewczyną... Jej prywatna uroda to zupełnie inna kwestia:)
          • alpepe Re: Scena - mit 06.10.10, 10:56
            Barańska, coś mi nie grało w nazwisku.
            Ja najpierw oglądałam film i ona mi się z urody niesamowicie podobała, a i w książce nie pamiętamnic o rzekomych niedostatkach urody bohaterki.
            Bardziej to, że miała chyba 16 lat i właśnie była wprowadzana w świat, a ten Toliboski był starszy.
            Książka mi się podobała, ale irytowało mnie to życie jednym wspomnieniem.
        • eat.clitoristwood Re: Scena - mit 06.10.10, 11:26
          alpepe napisała:
          > że Jadwiga Barańczak była niezbyt atrakcyjną dziewczyną???

Niestety, nawet przy maksymalnym ustawieniu regulatora tolerancji, atrakcyjną nie była.

• alpepe Re: Scena - mit 06.10.10, 11:32
            co? A w Hrabinie Cosel?
    • ursyda Re: Scena - mit 06.10.10, 11:40
      a mnie się podobała ta scena, cały film, Basia a w Bogumile się kochałam, o
      ryczę za każdym razem jak ryczy Basia
      a teraz możecie mnie zjeść
    • papapapa.poker.face Re: Scena - mit 06.10.10, 12:23
      tez sie wzruszylam ;(

taka scena jak piekny sen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka