16.10.10, 20:46
jak biegam bola mnie stawy kostek i kolan, nawet na miekkiej powierzchni. brak opuchlizny i innych symptomow ale po dwoch godzinach na boisku autentycznie nadal bola mnie stawy (glownie kostki) jak stara babe. bolaly jak biegalam i teraz tez, pytanie czy ktos tak mial i co wazniejsze, co z tym zrobic?
Obserwuj wątek
    • wacikowa Re: stawy 16.10.10, 20:57
      Idź do ortopedy bo później będzie "jezusmariajapie..." U mnie to tylko kolana były. Dwie operacje i rok wyjęty z życia.
      • princess_yo_yo Re: stawy 16.10.10, 21:08
        oj niedobrze, mam nikla nadzieje ze sie rozchodzi, dwie poprzednie soboty bylo ok, a dzisiaj porazka, zobacze jak bedzie w przyszlym tygodniu ale rzeczywiscie moze sie skonczyc lekarzem, buuuu.
        • wacikowa Re: stawy 16.10.10, 21:19
          Dużo ćwiczysz,biegasz?
          • princess_yo_yo Re: stawy 16.10.10, 21:34
            mialam kilka miesiecy przerwy, czasem dostaje totalnego lenia i nic nie robie przez 2-4 miesiace ale nigdy powrot do sportu nie byl tak dramatyczny co prawda nigdy wczesniej nie biegalam w korkach po trawie ale nie wydaje mi sie zeby to akurat mialo znaczenie. nie jestem tez przyzwyczjona do biegania na swiezym powietrzu ale znowu, nie wydaje mi sie zeby byl to znaczacy faktor.
            • simply_z Re: stawy 16.10.10, 21:37
              oj mnie tez bola i musze sie przejsc do lekarza ,moze to cos z nerkami ?:/
              • princess_yo_yo Re: stawy 16.10.10, 21:44
                wlasnie sie najadlam wedzonego lososia i twarogu, moze pomoze :-)
              • grassant Re: stawy 17.10.10, 09:50
                simply_z napisała:

moze to cos z nerkami ?:/

pewnie tak. odleżyny
      • menk.a Re: stawy 17.10.10, 09:34
        Wacikowo, przeraziłyście mnie. Operacje? OJP.
        Wychodzi na to, że pozostało mi już tylko leczenie na nogi, bo na głowę za późno.
        • wacikowa Re: stawy 17.10.10, 11:29
          Nie no nie straszę. U mnie się nie obyło bez operacji bo wszelkiego rodzaju zastrzyki nie pomogły.
          Jak chcę pojeździć na nartach czy poćwiczyć to muszę zakładać opaskę uciskową. A ból przy zmianie pogody jest....a szkoda gadać:) Operacja to chyba ostateczność. Odradzam każdemu. Już chyba wolałam ten ból przed.
          • menk.a Re: stawy 17.10.10, 11:38
            Co prawda kolana pobolewają mnie rzadko, to chyba jednak wybiorę się do ortopedy.
            • wacikowa Re: stawy 17.10.10, 12:01
              Się to nazywa "Uczę się na błędach innych":)
              • menk.a Re: stawy 17.10.10, 12:16
                wacikowa napisała:

> Się to nazywa "Uczę się na błędach innych":)

To trudne lekcje, za to własne błędy są niezwykle kosztowne.;)
    • fiigo-fago na stawy 16.10.10, 22:31
      Jak dużo ćwiczę to na stawy łykam „glukozaminę” która pomaga odbudowywać chrząstkę ścierającą się w stawach.
      • calineczka2 Re: na stawy 17.10.10, 08:50
        Chrzastki sie nie da odbudowac, jednynie mozesz spowolnic degeneracje. Nie ma dowodow na dzialanie odbudowujace glukozaminy, niestety :-(
    • weekenda Re: stawy 16.10.10, 22:33
      przestań biegać
    • chersona Re: stawy 17.10.10, 07:42
      Ja tak miewam. Wydaje mi się, że to z przeciążenia i przetrenowania. Może wybierz lżejszy od biegania sport albo biegaj w małych dawkach, powolutku je zwiększając. Mnie robi się tak nawet po rowerku treningowym i, w mniejszym stopniu, po pływaniu, kiedy zamiast przepisowych 10 km przejadę więcej albo ostrzej popływam. Nie próbowałam nigdy nic z tym robić, jak tylko przeczekać aż przejdzie samo. Do lekarza nie poszłam, w necie czytałam opinie, że często dzieje się tak właśnie z przeciążenia stawów. Ale pewnie pójść do reumatologa by nie zaszkodziło. Sprawdź jeszcze, czy jesteś obciążona genetycznie pod tym kątem.
      • grassant Re: stawy 17.10.10, 09:52
        Sprawdź jeszcze, czy jesteś obciążona genetycznie pod tym kątem.

Kroniki rodzinne? :)
    • princessjobaggy Re: stawy 17.10.10, 11:08
      Typowe objawy przetrenowania. Szlag trafia w pierwszej kolejnosci to, co mamy najslabsze. Rozciagaj i wzmacniaj te slabsze okolice (sporo roznych cwiczen w necie). Odpusc kolejny trening jesli objawy nie ustapia.

Kiedy zaczelam biegac, zbyt szybko dawkowalam intensywnosc treningu i nabawilam sie zapalenia okostnej piszczeli. Odpuscilam zbyt pozno i po pewnym czasie musialam calkiem przestac na kilka miesiecy. Mozliwe, ze Ty tez zbyt gwaltownie podeszlas do treningow.
      • princess_yo_yo Re: stawy 17.10.10, 12:13
        przeanalizowalam sprawe i mysle ze jest to jednak glownie kwestia butow, nigdy wczesniej nie gralam w rugby wiec nowe buty robia swoje i dobrego przygotowania (wiecej rozgrzewki i rozciagania nastepnym razem). dzisiaj juz nie jest tak zle ale jak schodze w dol po schodach czuje kostki i stopy (sklepienie). dzieki za rady.
    • yacho_1984 Re: stawy 17.10.10, 18:22
      Popros lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie na RTG tych stawów a nastepnie ze zrobionymi RTG idz do dobrego fizjoterapeuty - to Ci da wieksza szanse na sukces i prawidłowe rozpoznanie niż wizyta u ortopedy... robilas rozgrzewke przed bieganiem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka