Dodaj do ulubionych

Czy każde piwo serio smakuje inaczej?

18.11.10, 17:52
Tak sobie wymyślam urodziny i chcę zrobić degustację piwska w gronie znajomych plus nagrywanie ich opinii na temat spożytej sztuki. Oczywiście po którymś tam będą tak bełkotać, że film dvd w ich wykonaniu będzie najwspanialszym prezentem urodzinowym, jaki mogliby nam dać. Jednak czy faktycznie każdy browar smakuje inaczej? Jakie piwa można dobrać, by stworzyć skrzynkę do słownej luźnej recenzji?

Spiszę i zacznę się zaopatrywać po kilka sztuk z każdego.
Obserwuj wątek
    • grassant Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 17:56
      alkoholi nie należy mieszać :)
      • nientepaura Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:03
        ale tylko piwo będą pić;)
        polecam piwa z browaru kormoran i ciechany;).obolony wszystkie, hmm jak coś mi wpadnie jeszcze do głowy - dopiszę;)
      • pompeja Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:04
        Ale to przecież ten sam alkohol :)
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:06
      Przede wszystkim zupełnie różne.
      Ciemne, jasne, pszeniczne, ale, angielskiego "draft", niepasteryzowane.

Tylko z tymi niepasteryzowanymi trzeba uważać, bo choć bardzo dobre, to nie różnią się smakiem aż tak wyraźnie.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:07
        I oczywiście ani jednego supergazowanego wodopiwa z dużego browaru.
        • pompeja Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:13
          Podeślesz mi prv małą listę? Ja to bym w takim wypadku kupiła pstrąga, tyskie, koronę i kasztelana, no i dogindefog :P Się nie znam, więc pytam, a kto pyta.. :P
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:17

pompeja napisała:

> Podeślesz mi prv małą listę? Ja to bym w takim wypadku kupiła pstrąga, tyskie,
            > koronę i kasztelana, no i dogindefog :P Się nie znam, więc pytam, a kto pyta..
            > :P

CO!!!? Toż to owszem, piwo dobre coby się nawalić ale nie do zabawy w degustację.
            Idziesz do takiego sklepu co się Bomi zowie (można by też szukać profesjonalnych piwnych ale Bomi wystarczy), zaglądasz na półki z piwami i z każdego piwa bierzesz po jednym - u mnie mają ze 40 różnych, powinno wystarczyć. Piwa których nazwy znasz - omijasz :D
            • pompeja Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:21
              Człowieku, ja w Głogowie mieszkam, u mnie takich sklepów nima :D
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:25
                pompeja napisała:

> Człowieku, ja w Głogowie mieszkam, u mnie takich sklepów nima :D

Jak mawiał mój mistrz - "spoko, szkoły przyjdą"
                Od czego masz internet...

www.sklep.piwaswiata.com/
                To tylko jeden przykładowy sklep, niekoniecznie z najciekawszą ofertą.
          • figgin1 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:27
            pompeja napisała:

> Podeślesz mi prv małą listę? Ja to bym w takim wypadku kupiła pstrąga, tyskie,
            > koronę i kasztelana, no i dogindefog
            Pompa, toż to nie piwo tylko żólta gazowana ciecz...
            • pompeja Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 20:15
              I właśnie dlatego kochana zwróciłam się do was o poradę :)
        • wypasiona_foczka Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 23:10
          Ależ owszem! czemu nie!? takie gó... najlepiej "odkrywa" się na zasadzie kontrastu. Raz człowiek spróbuje normalnego, prawdziwego piwa i potem w życiu nie spojrzy na te wszystkie Żywce, Lechy czy Tyskie ze standardowym dodatkiem proszkowanej żółci bydlęcej (!!!) po których łeb się na kawałki rozpada nad ranem...
          Taki wieczorek ma szansę być wieczorem edukacyjnym, gloryfikacją prawdziwego smaku a nie pospolitego, ogólnodostępnego szitu.
      • minasz Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 22:02
        chcesz zeby pompka zbankrutowała za jedno ale kupi piec perł
        a perła choc tania to bardzo sympatyczne piwo- zreszta piwa lokalne teraz rzadza
        ja uwielbiam np zwykłego ciechana

ja bym zostawił dobre przeniczniaki(bez paulanera )i piwa z lokalnych browarów
        moze byc i kasztelan
    • nothing.at.all Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:17
      Jasne, ciemne, niepasteryzowane z róznych krajów.
    • figgin1 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:26
      Zależy. Jak kupisz kilka marek popularnej żółtej wody mineralnej wciskanej komsumentom pod mylącą nazwą "piwo" to faktycznie wszystko będzie smakować tak samo. Ale jeśli kupisz piwo prawdziwe to różnica będzie istotna. Polecam miodowego Ciechana, Obołoń białe (koniecznie białe, zwykła pszenica nie ma tej nutki kolendry) Koźlaka, czarne Krusovice, ciemne Noteckie, Obołoń aksamit też będzie dobry. Amber też jest dobry, Paulaner, Lwówek, Korab (nie wiem czy dostaniesz Koraba u siebie)... Więcej grzechów nie pamiętam... O, polecam jeszcze Perłę chmielową, jedyne meinsteamowe piwo jakie lubię.
      • nientepaura Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:41
        perełka dobra jest;)
        jeszcze smoki i czarna fortuna jest świetna - zwłaszcza z kija w Jarocinie za 3,50;D
    • cyjano.de.bergerac Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:41
      Jezeli to maja byc piwa dla poczatkujacych piwnych smakoszy, to moze jakas klasyka z borwaru Amber (Złote Orły, Zywe, choc to drugie bywa nierowne), pewnie cos z olsztynskiego Kormorana (Miodne - odkad Ciechan poszedl w ilosc - chyba najlepsze piwo z dodatkiem miodu na rynku obecnie; mocno babska Wisnia w Piwie, Warnijskie, Swieze itd), jezeli chodzi o polska pszenice, nie liczac Okocimia najczesciej mozna dostac Corneliusa i mozna w to piwo wchodzic bez obaw, choc nie polecam wersji z miodem.

tu wiecej opinii i inspiracji:
      browar.biz/piwa.php
    • eat.clitoristwood Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 18:50
      Przeczytawszy tytuł byłem nieomal pewien, że zwabisz masturbantów tzw. "degustacji", z pogardą mówiących o wszystkim, co można kupić w zwykłym sklepie.
      Posłucha wuja Eata; nie, nie każde piwo smakuje inaczej, są piwa mniej lub bardziej gorzkie, bywają słodkawe ilekko kwaskowate (pszeniczne) i wiele z nich smakuje identycznie.
      Podobnie z winami; są mniej lub bardziej kwaśne, lub słodkie. Pierdolenie o stokach, zboczach i rocznikach pozostawiamy psychoonanistom modlącym się do Wielkiego Snoba. ;P
      • zeberdee24 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:02
        A to też prawda - całkowicie jednoznacznie można odróżnić gatunki piwa, ale wątpię czy w ramach jednego gatunku tak od ręki większość smakoszy by dała radę powiedzieć co jest w kuflu, przypuszczam że gdyby postawić np. kilka popularnych piw pszenicznych obok siebie w kufelkach bez etykietki to pogardzany Okocim Pszeniczny mógłby powrócić u niektórych konsumentów do łask:)
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:06

> Podobnie z winami; są mniej lub bardziej kwaśne, lub słodkie. Pierdolenie o sto
        > kach, zboczach i rocznikach pozostawiamy psychoonanistom modlącym się do Wielki
        > ego Snoba. ;P

Pomiędzy kwasowościami są też inne smaki, gatunki wina.
        Ale w piwie jest spory wybór całkowicie różniących się od siebie gatunków, więc można się w degustację bawić dość długo(to znaczy do upodlenia :D )
        • zeberdee24 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:17
          No w winie są różne kwasowości, szczepy itd. ale ja np. za nic w świecie nie umiem stwierdzić czy piję Cabernet Sauvignon czy Merlot, czy może jakieś coś wymieszane(kupażowane - tak się to zdaje się nazywa), w zasadzie wina smakują dosyć podobnie, chyba że jakieś wyjątkowe siki ale to każdy laik pozna że nie ma to w ogóle smaku.
          • grassant Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:48
            za nic w świecie nie umiem stwierdzić czy piję Cabernet Sauvignon czy Merlot

jeśli tak różnych win nie rozróżniasz, to nie rozróżniasz żadnych innych, zatem pij sofiję hehe
            • zeberdee24 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 20:24
              Ani Sofia ani inne wino, piwo to napój mający tradycje w moim kraju, pasuje do moich upodobań smakowych i na nim się znam:) Wino zostawiam południowcom i prawdziwym miłośnikom:)
            • figgin1 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 21:51
              Ja zdeklarowana piwoszka umiem je odróżnić.
            • sawadikhaa Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 19.11.10, 05:05
              Wszyscy patrzą na cenę i śmieją się z Sofii bo sądzą że cena cokolwiek odzwierciedla. Sofia to porządne wino sprzedawane za śmieszne pieniądze, bo Bułgarzy ponoć spłacali nam nim długi.
              • figgin1 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 20.11.10, 21:57
                Zośka to straszny sikacz. Ale pamiętam czasy, daaawno daaaawno temu, kidy przesiadłam się na nią z trunków mniej szlachetnych wydawała mi się fantastyczna. Zeby nie było, pijam wina w podobnej cenie. Ale zosi mówię nie.
    • ind-ja Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:18
      piwo Hetman?Herman?H...cos tam z Discount Plus.Jedyne piwo chyba 10%,ktore zapadlo mi w pamieci.Smakuje i pachnie wschodnia egzotyka.
    • vandikia Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:30
      prawie każde smakuje inaczej :) niektóre są podobne, jako smakoszka piwa Ci mówię

proponuję:
      ciemne piwo - porter
      miodowe piwo - np. Ciechan, albo miodowe inne
      zielone piwo irlandzkie - do dostania w delikatesach
      piwo jasne pszeniczne - np. Frater
      piwo niepasteryzowane - np. Łomża w małej pękatej buteleczce
      piwo zwykłe - Lech albo Tyskie
      piwo mocno gazowane - Żywiec
      piwo bezalkoholowe Karmi - to proponuję na koniec imprezy :))
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:34
        vandikia napisała:

> prawie każde smakuje inaczej :) niektóre są podobne, jako smakoszka piwa Ci mów
        > ię
        >
        > proponuję:
        > ciemne piwo - porter
        > miodowe piwo - np. Ciechan, albo miodowe inne
        > zielone piwo irlandzkie - do dostania w delikatesach
        > piwo jasne pszeniczne - np. Frater
        > piwo niepasteryzowane - np. Łomża w małej pękatej buteleczce
        > piwo zwykłe - Lech albo Tyskie
        > piwo mocno gazowane - Żywiec
        > piwo bezalkoholowe Karmi - to proponuję na koniec imprezy :))

Wczoraj w lidlu widziałem piwo malinowe, 5%. :D
        • vandikia Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 19:39
          malinowe ble, ale korzenne czy imbirowe ehhhh :D
          • outthereltd Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 20:32
            orkiszowe
            orkiszowe z miodem
            wiśnia w piwie (z Warmii te 3 pierwsze) która mnie pozytywnie zaskoczyła
            miodne z Ciechanowa
            borówkowe (pyyycha)
            no i piwo z ekstraktem z konopi indyjskich :)
            a do tego pszeniczne
            i oczywiście większość czeskich :)
            • vandikia Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 20:38
              o, wiśnia w piwie jest genialna
              w moim sklepiku na tak zwanych przedmieściach niczego nie można dostać prócz piwa oczywiście
              do wyboru od koloru i wszystkie zawsze są, a wiśnia schodzi na pniu!
    • lolcia-olcia Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 20:28
      Na szczęście tak :)
    • soulshunter Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 21:09
      pompka, przede wszytkim nie kazde ale sa piwa ktora smakuja inaczej niz inne. Idz do sklepu i szukaj niereklamowanych nazw piw np z angielskich, niemieckich, japonskich, amerykanskich i naszych rodzimych lokalnych browarow. Juz nawet taki np zloty bazant i kozel lub pilzner (czeskie) sa inne w smaku. Do tego masz jeszcze piwa niepasteryzowane a nawet niefiltrowane. Masz piwa ciemne i jasne - kazde inne w smaku. Aha, na pewno nie kupuj piw puszkowanych no i cena od 5zl za butelke w zwyz.
      • lonely.stoner Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 21:39
        tak ogolnie sie mowi piwo- ale my w polsce mamy glownie lagery, w europie (np. czechy) maja pilznery, w uk maja ale (tak sie nazywa) i piwo (u nas sie na to mowi: ciemne piwo). Wiec chyba o takie testowanie ci chodzi???zeby miec po kazdym z roznego gatunku??

Lager- to mozesz kupic jakiekolwiek polskie piwo- wiekszosc to sa lagery.
        Pilzner- kup cos z czech - na etykietce bedzie nazwa pilsner, bo i piwo pochodzi z czech
        Ale- nie wiem czy cos dostaniesz w Polsce?? mozesz poprobowac poszukac,ale chyba glownie sprzedawane sa jako lane z beczki (pewnosci nie mam).
        Piwo( ciemne piwo) - moze Guinness (to jest po ang. stout)

a tu troche wiedzy : pl.wikipedia.org/wiki/Gatunki_piw
        • lonely.stoner Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 21:44
          aaaah i moje ukochane!! najlepsze piwo na swiecie- nazywa sie witbier (wheat beer) , takie baaardzo jasne piwo z posmakiem owocow, moje ulubione to Kronenbourg Blanc lub ewentaulnie Hoegaarden.

www.nonbeardybeer.co.uk/2010/kronenbourg-blanc/
          en.wikipedia.org/wiki/Hoegaarden_Brewery
        • princessjobaggy Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 22:05
          > Ale- nie wiem czy cos dostaniesz w Polsce?? mozesz poprobowac poszukac,ale chyba glownie sprzedawane sa jako lane z beczki (pewnosci nie mam).

W butelkach tez sa, zdarzalo mi sie w Polsce pic belgijskie ale, ale nie moge sobie przypomniec nazw.
        • kiki85 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 22:23
          Zapewniam, że każde piwo ma inny smak! Po to są różne marki piw robione.
    • bijatyka Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 21:48
      Aleś trafiła ! Dziś wypiłam dawkę piwa za dwa goda. Sibirskaja Korona. Taniutko. W hotelu w moskwie po 6 eur. Kłaniam się.

https://www.sostav.ru/articles/rus/2007/16.03/news/images/1korona1.jpg
      • bijatyka Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 21:54
        Tam na dole etykiety jest napisane "light".
        • soulshunter Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 22:50
          bijatykowna, sie nie popisuj ze po rusku umiesz czytac bo ja tez umiem :P (a tam na koncu jest tfjordyj znak) jesli sie nie myle
          • bijatyka Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 22:54
            Bo to jest twardy lajt.
            A Ty mię nie pogratulujesz, że bez karetki doleciałam do hospodina Putina ?
            • bijatyka Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 22:58
              I jeszcze mam taką prośbę. Skoro jest godzina 22:56, a tu 2 godziny później, to na którą mam nastawić budzik, żeby się zjawić na śniadaniu o 8:00 czasu kraju, w którym jestem. Normalnie nie wiem.
              • soulshunter Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 23:00
                a to zalezy ile ci zajmuje rano tzw doprowadzanie sie do stanu wskazujacego na bostwo
                • bijatyka Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 23:04
                  30 min na bustfo, 40 min na superbustfo, 60 min na angeline dżóli
              • soulshunter Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 23:03
                no dobra jak masz zegarek nastawiony na nasz cas to ustaw budzik na 4:30 (poltorej godziny ci styknie na wszystko) a jesli na ichniejszy czas to na 6:30
            • soulshunter Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 22:59
              kikij on tam hospodin, eto car samyj balszoj
    • wypasiona_foczka Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 18.11.10, 23:04
      Przejdź się do dobrych delikatesów i kupuj co dusza zapragnie. Wybór jest ogromny, polecam polskie z małych browarów, które teraz rozkwitają poza tym jest też mnóstwo zagranicznych produkcji. Kup trochę krajowych, trochę zagranicznych, parę jasnych, trochę ciemnych, niepasteryzowanych, możesz też odpowiednio wcześniej sama kupić zestaw do warzenia piwa i zrobić degustację tego co nawarzyłaś (wszak jeśli się piwa nawarzyło to trzeba je wypić!).
      To też fajny pomysł.
      • lonely.stoner Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 19.11.10, 00:06
        o kurde - i nie moze zabraknac pakietu butelek Corony - nie zapomnij kupic limonki, pocwiartowac i wrzucic do butelki...pyyynka :) yum :)
        https://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.crackedkettle.com/store/images/corona.jpg&imgrefurl=http://www.crackedkettle.com/store/index.php%3Fmain_page%3Dindex%26cPath%3D66_80&usg=__93AtRwDi9p3tgeAskT4dHDX5m1E=&h=1831&w=800&sz=193&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=wijveOqtzvYICM:&tbnh=166&tbnw=73&prev=/images%3Fq%3Dcorona%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:en-GB:official%26biw%3D1280%26bih%3D619%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=677&vpy=57&dur=2314&hovh=340&hovw=148&tx=34&ty=366&ei=PLHlTPfVBonIhAfRvui8DA&oei=PLHlTPfVBonIhAfRvui8DA&esq=1&page=1&ndsp=22&ved=1t:429,r:4,s:0
        • lonely.stoner Corona :) 19.11.10, 00:08
          www.corona.com/home/index.jsp
          sorry za to wyzej- obrazka nie umiem wkleic :/ buuuu
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 19.11.10, 12:23
      Flowchart of beer :)
      https://graphjam.files.wordpress.com/2010/11/every-beer.jpg
      • pompeja Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 19.11.10, 19:13
        Jeeeesu co to?
    • tromtadrator Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 20.11.10, 21:32
      Oj smakuje, ale nie zawsze dobrze jest się wczuwać. Genrelnie ostatnio mam obrzyd do masówki, którą można kupić w sklepie. A wiem, mnie kumpel wyciągnął na kurs degustacji piw sporo ciekawostek się dowiedziałem, no i popróbowałem oczywiście. Myslę, że godne polecenia www.piwoznawcy.pl/prezent
    • hotally Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 20.11.10, 21:52
      Nie lubię i nie pijam piwa, ale czasami zdarzają się wyjątki :))
      Mogę Ci polecieć z birhale piwo pszenne, niepasteryzowane, smakowe. Sprzedawane tylko na wynos, z kilkudniową datą ważności.
    • figgin1 Re: Czy każde piwo serio smakuje inaczej? 20.11.10, 22:03
      Zainspirowana tym wątkiem spożyłam właśnie koźlaczka pod smażone serki ołomuńskie. Szczerze? Lepsze byłyby na surowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka