tymczasowaola 15.12.10, 19:59 Czy przenieśliby mnie na inne forum gdybym zapytała Was, czy Waszym zdaniem warto w ogóle kupować coś takiego jak ciśnieniowy ekspres do kawy w granicach 300-400 złotych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
happy_time Re: Ciekawe 15.12.10, 20:03 Nie wiem czy by przenieśli, ale kupować raczej nie warto. Chociaż wszystko zalzeży od paramatrów, wklej może linka do tego ekspresu. Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: Ciekawe 15.12.10, 20:11 Póki co się rozglądam. Myślałam o tej firmie co robiła pierwsze w Polsce odkurzacze. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 15.12.10, 20:04 Ja mam coś takiego Kawa dobra. Bardzo dobra.:P I doprawdy nie rozumiem zachwytów nad tymi gadżeciarskimi cudami za kilka albo i więcej stówek. Kawa lepiej smakuje? Bardziej pachnie? O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
happy_time Re: Ciekawe 15.12.10, 20:09 Też nie rozumiem, rzadko pije kawę, ale ekspres ciśnieniowy powinien mieć różne funkcje np. spieniania mleka. Tani ekspres raczej sobie z tym nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 15.12.10, 20:15 A spienione mleko to co? Leję zwykłe z kartonu albo od krowy i też jest dobre.:D Odpowiedz Link Zgłoś
happy_time Re: Ciekawe 15.12.10, 20:22 Pewnie, że dobre, ale macchiato z mleka prosto z kartonu nie da rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 15.12.10, 20:27 Oj tam. Macchiato czy inne coś to się napiję w kawiarni. I wystarczy.:D Odpowiedz Link Zgłoś
kookardka Re: Ciekawe 17.12.10, 19:54 ee tam, można kupić taki mały pie...ik do spieniania mleka ;) wyglada to to jak miniaturowy mikserek ;) albo użyć trzepaczki do jaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: Ciekawe 15.12.10, 20:14 Ja nie piję kawy, więc nie wiem. To dla kogoś, kto przepada za kawą z ekspresu a kogo nigdy nie będzie na niego stać. Mnie też nie stać na nic droższego. Odpowiedz Link Zgłoś
albina.siwa Re: To dla kogoś, kto przepada 16.12.10, 13:29 E, tam - lepiej kup taki za parę dych i kompletną dyskografię Flojdów ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: To dla kogoś, kto przepada 16.12.10, 15:29 To byłby jeden z tych prezentów, które kupujemy z myślą, żeby je potem pożyczyć na wieczne-nie-oddanie. ps. Panie władzo, ta siwa pani jakoś dziwnie znajomo wyglądała. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Ciekawe 15.12.10, 20:22 menk.a napisała: > Kawa dobra. Bardzo dobra.:P > W pierwszym z nich (w kawiarce) rzeczywiście można zrobić dobrą kawę. W tym drugim to raczej taką lurę do przepijania dnia pracy. Największą moc daje to: ale jest trudne w utrzymaniu (rozkręcanie, mycie, zakręcanie). Wymaga ognia, choć są wersje elektryczne. > I doprawdy nie rozumiem zachwytów nad tymi gadżeciarskimi cudami za kilka albo > i więcej stówek. Kawa lepiej smakuje? Bardziej pachnie? O co chodzi? > Za kilka stówek można mieć ekspres na kapsle - tanio kupisz, ale drożej wychodzi w eksploatacji (musisz kupować kawę w kapslach). Dobry ekspres ciśnieniowy, z wbudowanym młynkiem (porcelanowym, żeby miażdżył kawę, a nie kroił ją) kosztuje od dwóch kilo złotych w górę. I tak, kawa z niego lepiej smakuje i bardziej pachnie. Bardziej też hałasuje rano, więc trudniej dawać dowody miłości w postaci kawy do łóżka. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 15.12.10, 20:26 Dowodem miłości niech będzie fakt, że komuś się chce wygrzebać z łóżka i wstawić tę kawę lub chociażby zalać wodą rozpuszczalne coś i przynieść. O! Pal sześć te wszystkie cuda do rozkręcania. To tylko kawa. Tylko. Nic wielkiego ni ważnego. Są ważniejsze rzeczy.:P Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Ciekawe 15.12.10, 20:32 menk.a napisała: >To tylko kawa. Tylko. Nic wielkiego ni ważnego. Są ważniejsze rzeczy.:P > Sprawy wielkiej wagi traktuj lekko. Sprawy drobne traktuj poważnie. Taka chińska mądrość mi się przypomniała. I - jak nie jestem zwolennikiem chińskich mądrości - ta mi się podoba. Zdolność zatrzymania się na dłużej przy robieniu kawy, skupienie, staranność, pietyzm, nadanie temu formy rytuału niemalże - to wszystko świadczy o dojrzałości, o skutecznym zarządzaniu czasem i priorytetami, a przede wszystkim o pracy w budżetówce lub jej pochodnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Ciekawe 15.12.10, 20:39 Skarmię Ci kiedyś dobrą kawę, to poczujesz różnicę. Moja pisanina niczego tu nie załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 15.12.10, 20:53 Dobrze. Tylko pragnę zauważyć jedną drobną rzecz: zrobione przez kogoś zawsze smakuje lepiej. Bez różnicy czy to będzie z wypasionego ekspresu czy zwykła rozpuszczalna.:D Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Ciekawe 15.12.10, 20:57 menk.a napisała: > Dobrze. Tylko pragnę zauważyć jedną drobną rzecz: zrobione przez kogoś > zawsze smakuje lepiej. > Nie ma sprawy. Dostaniesz zabawki do ręki, instrukcję i sama zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 15.12.10, 21:04 Przed chwila mówiłeś coś innego. Tak w trakcie gry nie zmieniaj zasad.:D Odpowiedz Link Zgłoś
kookardka Re: Ciekawe 17.12.10, 19:59 to ja znam inną wersję : sprawy duże traktuj, jakby były małe, a małe jakby ich wcale nie było ... i to mi bardziej odpowiada w kontekście problemów :) ale radośc z małych rzeczy na co dzień całym sercem popieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Ciekawe 16.12.10, 14:00 Mam to cudo i używam codziennie. Sama kawy nie pijam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Ciekawe 17.12.10, 19:46 Parzę kawę innym :) Co ranek MPiW dostaje ode mnie filiżankę pełną aromatu :) Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Ciekawe 17.12.10, 20:03 "YYYyyyy zaaaraaaaaz wstanęęęęę...." Czasem dodatkowo podniesie na wpół łeb. :D Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Ciekawe 15.12.10, 20:08 hmm a ciekawe czy mnie wywalą razem z Tobą jak Ci podpowiem to: deLonghi EC 155:) Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: Ciekawe 15.12.10, 20:18 Ciekawe, czy jeśli Ci podziękuję, wywalą nas na forum "Serdeczności":) Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: Ciekawe 15.12.10, 20:27 PS. a piszesz to, że tak powiem, z własnego doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Ciekawe 15.12.10, 20:10 Ciekawe czy i ja dołącze do wypirzonych jak napiszę Nivona....? Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Ciekawe 15.12.10, 21:14 tymczasowaola napisała: > O a co to za firma? Producent tylko i wyłącznie ekspresów do kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: Ciekawe 15.12.10, 21:25 Jak widzę, w moim przedziale cenowym, to bym może młynek tej firmy kupiła:) Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Ciekawe 15.12.10, 21:31 tymczasowaola napisała: > Jak widzę, w moim przedziale cenowym, to bym może młynek tej firmy kupiła:) No, ja właśnie odkładam na taki ekspresik, jeszcze trochę poodkładam :D. Piłam ostatnio kawkę z niego - pyszna, aksamitna, aromatyczna, miodzio... Odpowiedz Link Zgłoś
pendzacy_krolik Re: Ciekawe 15.12.10, 21:18 ja bym przenisola,bo w czym twoj watek jest lepszy od moich usunietych? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Ciekawe 16.12.10, 08:45 ciekawe po jakiego ch... mialby ktos wywalac 300-400zl na cisnieniowy ekspres do kawy, skoro mozna kupic podcisnieniową kawiarkę za 30zl? Czyzby to w ramach odrobionego celujaco zadania domowego z ogladania reklam w TV? Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 16.12.10, 08:54 Soul nie gadaj, gadżety fajna rzecz. Zamiast zwykłego paleniska teraz się ma zabudowę kuchenną. :P Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Ciekawe 16.12.10, 08:58 menia, a ty wiesz jaki szczyt lansu jest teraz wlasnie otwarte palenisko w kuchni? Nawet sama nie wiesz jaka jestes na czasie z tym pomyslem:) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ciekawe 16.12.10, 09:02 Lans dla lansu... To nie moje klimaty.:P Wiem czym jest otwarty ogień w kuchni. Znam to.:> Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Ciekawe 16.12.10, 14:04 Może poszukaj na Allegro czegoś. My mieliśmy KRUPSa, był doskonały, tyle że woda w tej dziurze go zabiła i po 2 miesiącach od wprowadzenia normalnie zarósł kamieniem caluśki (także elektronika i obudowa od wewnątrz :O). Jak nazbieram to znów kupię KRUPSa (dałam za niego 2 lata temu 1000zł więc teraz będzie koło 600zł to jest przepływowo-ciśnieniowy). Obecnie korzystam z cacka, które Lernakow już tam podał, takie metalowe cuś - parzy doskonale mocną kawę w kilkanaście sekund! Odpowiedz Link Zgłoś
gr.een tak 17.12.10, 18:31 tak :) ja kupiłam za 200 zł, po miesiącu się zepsuł, dwa tygodnie był w naprawie, otrzymałam nowy ,ponownie, po następnych dwóch miesiącach się zepsuł. Zrobiłam znowu reklamację. Dwa tygodnie później otrzymałam propozycję wymiany na nowy albo zwrot pieniedzy. Wybrałam pieniądze, bo jakoś wszystkim znudziło się ciągłe robienie kawy z ekspresu :) Odpowiedz Link Zgłoś