Dodaj do ulubionych

Prawy obcas.

18.12.10, 10:07
Postanowiłam zapytać Was - Wyrocznię ;)

Zawsze psuję prawy obcas w butach, zawsze. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Nie ważne, ile buty kosztowały, czy 30zł czy 400zł (te drugie to dostaję od Siostry, która kupuje je ze zniżką pracownika CCC).

W przypadku oczu mam tak, że widzę prawym i lewym, ale używam tylko prawego, lewe jest w stanie spoczynku cały czas, widzi ale nie działa. Czy z nogami też tak może być? Chodzę bardziej prawą niż lewą? :>

Czy to błąd w anatomii czy styl chodzenia?
WTTM? ;)
Obserwuj wątek
    • qw994 Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:14
      Gucio się znam na anatomii, ale obstawiam jakieś skrzywienie kręgosłupa :)
    • alpepe Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:16
      są takie komputerowe badania stóp, tylko drogie, ale możesz się przejść, sądzę, że specjalna wkładka nieco polepszyłaby sytuację. Nie masz problemu z biodrami lub kolanami? A może za często wciskasz sprzęgło i hamulec?
      • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:33
        Nie prowadzę auta. No to jak badanie drogie to mogę sobie pomarzyć..

Może wcisnę podpiętkę do jednego buta i sprawdzę, co się będzie działo? Takie cuś to chyba do tej normalnej nogi dodać?
    • albina.siwa Re: Chodzę bardziej prawą 18.12.10, 10:24
      No i proszę - słynne pytanie poety Majakowskiego (" Kto tam znów rusza prawą?") doczekało się w końcu odpowiedzi ;-D

www.internacjonalista.pl/kultura/26-dzial-poezji/201-wodzimierz-majakowski-lew-marsz.html
    • jej_torebka Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:29
      o, ja też mam tak z oczami.
      widzę prawym, a lewe udaje.

co do obcasów mogłaby być to różnica długości nóg. poobserwuj.
      żeby to wyrównać do jednego buta możesz wkładać takie żelowe, albo korkowe podpiętki.
      • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:34
        Za dzieciaka i nastolatka jak robili w szkołach badania postawy czy czegoś tam to nic nie wyszło. No ale wiary tym badaniom nie można dać ;)
        • jej_torebka Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:37
          to ja nie wiem.
          może Ty po prostu dziwna jesteś ;)

bo faktycznie, przy róznicy długości nóg wylazłaby jakaś skolioza czy inna '-oza'.
          • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:41
            Pyertolioza :D
    • menk.a Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:35
      Pompa, nie zauważyłam, żebyś jakoś inaczej patrzyła prawym czy lewym ślepkiem.:>
      Błąd jeden i drugi. Większość nieprawidłowości przy poruszaniu się powstaje , kiedy zaczynamy chodzić. Zły chód wpływa na nieprawidłową postawę i odwrotnie. Taki samonapędzający się mechanizm. Ortopeda powinien Ci to wyjaśnić i ewentualnie skorygować.
      • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 10:45
        Hyhyhy Meniu, bo to okami normalnie się patrzy, ale jedno zwyczajnie nie jest używane, choć widzi i porusza się tak jak prawe. Nawet ja sama czasem o tym zapominam, wychodzi mi to przy pisaniu, czytaniu lub czynnościach, które potrzebują więcej wysiłku oczu. Jak zamknę prawe oko i patrzę lewym to widzę wszystko rozmazane, ponieważ przebywa ono w stanie spoczynku i nie jest ćwiczone, zrobiło się leniwe ;) Na nim mam +4,5d.
    • virtual_woman Re: Prawy obcas. 18.12.10, 11:46
      Hmm.. ja odkąd pamiętam szybciej zużywam fleka w prawym obcasie :)
      • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 12:52
        Fleka to ja zjeżdżam na dzień dobry :D
        • doral2 Re: Prawy obcas. 18.12.10, 12:54
          pompa masz lewą nogę krótszą i przez to prawą mocniej pracujesz.
          a zatem albo nogę rozciągnij albo podeszwę zrób sobie grubszą :)
          przy okazji przestaniesz się kiwać na boki ;)
          • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 21:07
            Tak też uczynię :)
        • virtual_woman Re: Prawy obcas. 18.12.10, 17:01
          pompeja napisała:

> Fleka to ja zjeżdżam na dzień dobry :D

To może Ty się podkuj ? :D
    • princessjobaggy Re: Prawy obcas. 18.12.10, 13:11
      Kazdy ma jakas asymetrie, mniejsza lub wieksza. Rzadko kiedy oby dwie nogi stawia sie w ten sam sposob. Powody moga byc rozne.

W klinikach dla sportowcow robia takie pomiary. Biegacze w ten sposob dobieraja sobie odpowiednie buty. Nie jest to jakos wyjatkowo drogie, ale nie wiem na ile dostepne w Twojej okolicy.

A co do wzroku, to naturalne, ze jedno oko jest tym wiodacym. Podobnie jest ze sluchem, prawo-/leworecznoscia czy prawo-/lewonoznoscia ;) U jednych roznica miedzy prawym okiem (reka, noga, uchem itd.) jest niewielka, u innych znowu znaczna.
      • horpyna4 Re: Prawy obcas. 18.12.10, 13:31
        Każdy ma jakąś nierówność w nogach, tylko jedni małą, drudzy większą. Prawdopodobnie prawa jest dłuższa, ale można to łatwo sprawdzić.

Dłuższa noga jest bardziej "pracująca", więc i obwód łydki powinien być większy. Można sprawdzić centymetrem krawieckim.

Można też spróbować iść prosto po płaskim terenie z zawiązanymi oczami. Skręca się w stronę krótszej nogi.

No i pod krótszą nogę należy włożyć do buta korek, czyli tzw. podpiętek. Powinno pomóc. Swoją drogą warto zbadać stan kręgosłupa.
    • grassant Re: Prawy obcas. 18.12.10, 14:32
      hipotezy:
      chodzisz częściej prawa stroną aniżeli lewą,
      nosisz siatkę w jednej ręce,
      masz nie jednakowo krótkie nóżki,

btw, zauważyłem, że kobiety niejednakowo kręcą lewym i prawym pośladkiem. WTTM?
      może ma to coś wspólnego z obcasami?
      • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 21:11
        Nie noszę siatek, a jak już to torby, ekologiczne :D A tak serio to ciężar staram się rozkładać na dwa.

Kręcę bardziej jednym biodrem, ale to w tanach na baletach - to zauważyłam przy rozpoczęciu klubowego życia. Starałam się przerzucić gibanko po równi lub na lewą stonę, marnie szło z tą lewą, po równo jakoś takoś.. Co nie znaczy, że prawym to ja zbijam ludzi jak kręgle :D Różnica jest niezauważalna dla zainteresowanych/niezainteresowanych, ja ją odczuwam - zmęczenie udka :P
    • 0ion Re: Prawy obcas. 18.12.10, 14:38
      Załóż sobie przepaskę piracką na prawe oko a na lewą nogę ciężarek.
      Który cyc używasz do molestowania?:)
      • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 21:06
        Ha, nie powiem Ci :P
    • green-chmurka Re: Prawy obcas. 18.12.10, 14:40
      Bo jak pijesz wodke to pij zawsze na druga nozke, przestaniesz wtedy na jedna utykac:)))))
    • salma75 Re: Prawy obcas. 18.12.10, 14:43
      Na jedno oko niedowidzisz, jedną nogę masz krótszą... No piękny obraz Pompy nam się wyłania ;).
    • lacido Re: Prawy obcas. 18.12.10, 18:38
      istnieje coś takiego jaj lateralizacja, czyli dominacja jednej półkuli i strony ciała, np jeśli dominująca jest półkula lewa to prawa część ciała powinna dominować czyli widzi się prawym okiem np spoglądając przez dziurkę od klucza, nawet jeśli to oko jest słabsze jest wiodące, pisze prawą ręką a piłkę analogicznie - kopie się prawa nogą (podobno wtedy tez prawy but jest bardzie zużyty, wytarty)
      Dla ścisłości dodam, ze lateralizacja może być skrzyżowana np lewe oko wiodące, ale prawą ręką się pisze wtedy jest zwiększone ryzyko dysfunkcji rozwojowych
      • salma75 Re: Prawy obcas. 18.12.10, 18:40
        lacido napisała:

>[..]ryzyko dysfunkcji rozwojowych

Pompa, lol.. ;)))).
        • lacido Re: Prawy obcas. 18.12.10, 18:46
          u niej jest chyba dobrze z tego co czytałam prawe oko i prawa noga :) nie wiem jak ręka :)
        • lacido Re: Prawy obcas. 18.12.10, 18:47
          a te dysfunkcje to dysleksja dysgrafia itp wiec nic strasznego :)
        • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 21:04
          Dzienx Salma ;)
          • salma75 Re: Prawy obcas. 18.12.10, 21:06
            pompeja napisała:

> Dzienx Salma ;)

Nie za ma co babo :D.
            Buziak!
            • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 21:08
              Od dziś jesteś moją nową Doktor Kłin! :D
    • lacido Re: Prawy obcas. 18.12.10, 18:49
      a rożną długość nóg lekarz może stwierdzić na podstawie miednicy :) w takim przypadku będzie krzywo i kręgosłup też a i jeśli jedna nogawka spodni mają rożna długość na Tobie a bez Ciebie taką samą to jw :)
      • pompeja Re: Prawy obcas. 18.12.10, 21:06
        Kurdę, nie noszę spodni ;/

Co nie znaczy, że na golasa biegam, bo musiałabym szkodliwe zapłacić :P W leginsach lub rajtach śmigam, a one mi raczej nie odpowiedzą, czy nogi równe ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka