Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy kask ma plec?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 09:45
    Postanowilam kupic sobie kask. Glownie z powodu slonca. Jezdze zima i obijam
    sobie zwykle inna czesc ciala (wprost przeciwnie i z drugiej strony), wiec
    kwestia bezpieczenstwa jakos mnie szczegolnie nie sklaniala do tego zakupu,
    ale grzeje mi slonce w czaszke i licze, ze skorupa podziala jak izolator. A
    poniewaz jestem zielona w kwestii "helmow", pytam Was, bracia i siostry: czy
    istnieje cos takiego, jak "kask damski" (zenski :)), czy kaski sa unisex. To
    po pierwsze. A po drugie, JAKI jest dobry? Wiem, ze nie "klejony",
    tylko "zgrzewany", ale poza tym nic. Moze jakas firma robi szczegolnie dobre
    i najszybsze w tym sezonie kaski?
    Obserwuj wątek
      • Gość: pegaz Re: Czy kask ma plec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 10:00
        > istnieje cos takiego, jak "kask damski" (zenski :)
        Ee, różowy? ;)

> A po drugie, JAKI jest dobry? Wiem, ze nie "klejony",
        Dobry jest atestowany. Zresztą, chyba praktycznie wszystkie sprzedawane u nas muszą mieć atest.
        Patrz, żeby miał jak największą ilość otworów wentylacyjnych.

> Moze jakas firma robi szczegolnie dobre
        > i najszybsze w tym sezonie kaski?
        Na czasówki się wybierasz? Co to znaczy szybki kask?

Ludzie chwalą sobie kaski firmy MET, co nie znaczy oczywiście, że inne są złe.
        • Gość: Agata Re: Czy kask ma plec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 10:18
          Na czasówki się wybierasz? Co to znaczy szybki kask?

-TO BYŁ ŻART. Słyszałam, że najszybsze w tym sezonie są srebrne rowery i tak mi
          się skojarzyło ;) Na czasówki się raczej nie wybieram, preferuję
          odległościówki :)
          Za porady w kwestii helmetu dzieki. Bede szukac dziurawego.:)
          • Gość: srebrny=szybki:) Re: Czy kask ma plec? IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:15
            zgrzewany, czyli in-mould, to w tej chwili juz chyba standard.
            kask powinnas najpierw przymierzyc i wybrac ten ktory najlepiej lezy na glowie,
            tzn nie przesuwa sie i nie uciska, nawet z niezapietym paskiem. dopiero potem z
            tych dopasowanych wybrac najladniejszy.
            druga rzecz to odpowiednia wentylacja, skoro chcesz jezdzic w upale i
            ewentualnie dopinany daszek oslaniajacy oczy przed sloncem. jezeli jezdzisz w
            okularach (polecam) to mierz kask majac je na nosie. moze sie zdarzyc, ze kask
            bedzie naciskal na okulary i bedziesz miala slady na nosie :)
            ostatnio przekonalem sie sam, ze warto jezdzic w kasku, bark i ramie mam w
            gipsie, ale glowe cala.
            • Gość: mikroos Re: Czy kask ma plec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 22:11
              po paru ładnych latach jazdy w kasku mogę się tylko podpisać obiema rękami pod tym postem ;) i choć ślepe podążanie za marką to głupota, to polecam m.in. firmy: Casco, Bell, Met, Giro, Cratoni, Uvex. Może nie są to firmy najtańsze, ale na pewno sprawdzone przez niejedną (uratowaną dzięki nim) czaszkę.

pozdrawiam i życzę zadowolenia z zakupów, no i oczywiście żeby nigdy nie służył do niczego więcej jak ochrony przed słońcem :D
        • stormy1 Re: Czy kask ma plec? 10.05.07, 21:21
          ja zazwyczaj kieruje sie tylko i wylacznie kolorem i duza iloscia otworow:)no i
          powinien wygladac solidnie. ja mam kask scotta, taki typowo rowerowy, i sprawuje
          sie bardzo dobrze:)
      • Gość: Agata Aha, jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 10:45
        co z tą siatka na robactwo? Dobre to jest? Warto kupować dziurawy z siatką?
        • Gość: pegaz Re: Aha, jeszcze jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 10:48
          Ja mam bez siatki, ale nie zauważyłem nadmiaru owadów we włosach.
          • Gość: Sławek Rz. Re: Aha, jeszcze jedno IP: *.zeo.pl 27.04.07, 10:59
            Docenisz obecność takiej siateczki jak Ci podczas jazdy przez otwór w kasku
            wpadnie np. osa (ja tak miałem i nikomu tego nie życzę).
            • Gość: Agata Re: Aha, jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 11:02
              Docenisz obecność takiej siateczki jak Ci podczas jazdy przez otwór w kasku
              > wpadnie np. osa (ja tak miałem i nikomu tego nie życzę).

Obawiam się, że jak świnia zechce, to i przez siatkę się zemści...:)
              • Gość: Sławek Rz. Re: Aha, jeszcze jedno IP: *.zeo.pl 27.04.07, 11:12
                Agata napisała:

> Obawiam się, że jak świnia zechce, to i przez siatkę się zemści...:)

Być może... Jednak prawdopodobieństwo tej zemsty jest jednak trochę mniejsze,
                niż w przypadku braku siateczki :)
              • Gość: srebrny=szybki:) Re: Aha, jeszcze jedno IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:17
                siatka to jeszcze na zebach by sie przydala.
        • Gość: mikroos Re: Aha, jeszcze jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 22:13
          bardzo fajna rzecz. oprócz tego, że chroni (i to rzeczywiście! wiem, o czym mówię, bo mam długie włosy) przed owadami, to jeszcze głowa na takiej siatce bardzo miło spoczywa :)
      • Gość: Agata W tej samej sprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 15:20
        Znalazłam BELL. Design raczej dla plci zenskiej, chyba ze wzbudzilby
        zainteresowanie Panow Homoseksualistow. Regulowany, czesciowo zasiatkowany,
        dziurawy mniej wiecej w 30% (jestem humanistka, wiec z tymi procentami to tak
        sobie strzelam). In-mold.
        Kupowac? Czy ten Bell to jakas firma krzak? Kojarzy mi sie tylko z tym facetem
        telefonu i z helikopterami.
        • Gość: Slav4 Re: W tej samej sprawie IP: *.zicom.pl 27.04.07, 15:24
          Bella bierz w ciemno. Żaden krzak. Uznana firma.
        • Gość: jac@ol Re: W tej samej sprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:19
          Ciekawe podejście z tą płcią,właściwie się nie zastanawiałem.To teraz takie nie
          polityczne i nie na miejscu a nuż homo domagaliby się własnego wzoru.:)
          • Gość: Agata Re: W tej samej sprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:54
            Ciekawe podejście z tą płcią,właściwie się nie zastanawiałem.To teraz takie nie
            > polityczne i nie na miejscu a nuż homo domagaliby się własnego wzoru.:)

A jednak to pocieszające, że w rowerystyce podział na płeć dotyczy tylko
            siodełka. Różnimy się zadkami, ale mózgi mamy jednak w miarę podobne ;)
            • Gość: sabbatha Re: W tej samej sprawie IP: 213.17.145.* 02.05.07, 11:46
              jeszcze jest rama damska badz meska ;P
              • Gość: willy Re: W tej samej sprawie IP: *.ropla.com.pl 04.05.07, 16:04
                No i oczywiście damskie i męskie gatki. O różnicach anatomicznych nie muszę
                chyba przekonywać.
            • Gość: piotreq Re: W tej samej sprawie IP: *.toya.net.pl 04.05.07, 16:57
              A ja tam mam siodełko damskie, bo wygodniejsze jak sie mało jeździ

i wcale nie jestem homo :-P
            • renifer49 Re: W tej samej sprawie 12.05.07, 21:15
              z tą róznicą w zadkach to już naprawdę bardzo niepolityczne ;)
        • Gość: deb BELL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 12:19
          BELL to jedna z najlepszych firm robiących kaski, działa już ponad 50 lat, więc
          krzakiem raczej nie jest :) Sam mam i polecam.
      • Gość: lopec Re: Czy kask ma plec? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.07, 21:26
        Jeśli sporo jeździsz, to kask musi być wygodny. Radzę przymierzyć przed
        kupieniem. Nie chciałbym jechać kilka godzin w czymś co mnie gniecie i uwiera.
        Siateczka jest przydatna, ale da się bez niej przeżyć. Osobiście mam kask UVEXa
        i bardzo sobie go chwalę.
        Pozdrawiam!
        • Gość: hmmm Re: Czy kask ma plec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:49
          ja uważam, że najlepiej bez kasku.
          • Gość: Agata Przetestowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 19:57
            Dieki za wszystkie posty, rowniez te dotyczace roznic rowerowo-plciowych.:)
            Kask kupilam, Bella i juz przetestowalam na trasie Wejherowo-Koszalin w czasie
            tego zimmmmnego weekendu. Zdjecia wkrotce wrzuce i sie pochwale. :)
            • juski4 Re: Przetestowany 04.05.07, 20:20
              Bell dobry wybór to firma z tradycjami , renomowana itp. ostatnio przejeła inną
              firmę bardzo znaną Giro. Co do Bella ma taki fajny program ze jak nie daj Boże
              uszkodzisz kask w wypadku komunikacyjnym to możesz oddac w sklepie uszkodzony
              kask i za 1/2 ceny kupic taki sam model lub jak nie ma juz takiego modelu to
              odejmą ci pół ceny tego starego od innego modelu droższego. Generalnie wybór
              bardzo dobry :-) miłego użytkowania. Tak na marginesie ważne żeby mieć kask ja
              miałem wypadek w zeszłym roku i gdyby nie kask ... ehh szkoda gadać.
              ROWER POWER
              • uruk-hai Re: Przetestowany 04.05.07, 23:37
                Ja upadłem w kasku nałeb (Giro) na drugi dzień po upadku - ktoś Tam chyba
                jednak trzyma rękę na pulsie. I pomyśleć że przeważał we mnie dotąd pogląd o
                tym żeby nie jeździć w garnku na głowie, a kupiłem go tylko dlatego że
                wybierałem się na wyprawę rowerową - gdzie 'różnie bywa'

Nie mam moje Giro sieteczki w kasku - owijam łeb chustą - bez niej trudno sobie
                wyobrazić nieustanną walkę z latającymi ścierwielami ..
      • Gość: kani Ma płeć! Zobacz ten i juz bedziesz wiedziec IP: *.torun.mm.pl 05.05.07, 20:28
        moze to nei na rower ale pasuje idealnie do Twojego pytania :D

Tylko dla kobiety.. Lub bardzo "damskiego" mezczyzny :)

www.moto-akcesoria.pl/product_info.php?products_id=21195&osCsid=47868a98ced89c3643ab7492e3555549
        Usmialem sie jak go widzialem :D
        • Gość: Agata Re: Ma płeć! Zobacz ten i juz bedziesz wiedziec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 20:53
          Jest słodki! Moze kiedys zaczne jezdzic fristajlowo, bedzie jak znalazl ;)
          • Gość: A Re: Ma płeć! Zobacz ten i juz bedziesz wiedziec IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 09.05.07, 23:50
            :)
            • eurofabrika_com Re: Ma płeć! Zobacz ten i juz bedziesz wiedziec 10.05.07, 19:34
              No SUPER !!!!!!!!!!!!
      • Gość: Spokojny Re: Czy kask ma plec? IP: 62.29.249.* 11.05.07, 15:58
        Pewnie że ma - inna rozmiarówka. Ale tylko niektóre firmy. Atest musi mieć każdy
        sprzedwany w kraju. Jaki najszybszy? Oczywiście czerwony :) Główne kryterium
        podziału to kaski pełne, do MTB i na Szosę. Warto zwrócić uwagę na liczbę
        otworów wentylacyjnych oraz system zapięcia (dopasowanie do czaszki, łatwość
        regulacji itp).
      • switonemsi Re: Czy kask ma plec? 11.05.07, 16:14
        Z tego co wiem to nie ma specjalnych kaskow. Ewentualnie dla kobiet moga byc w
        innych kolorach albo ogolnie ladniejszy design.
      • uerbe Re: Czy kask ma plec? 11.05.07, 20:42
        Gość portalu: Agata napisał(a):

> czy istnieje cos takiego, jak "kask damski" (zenski :)), czy kaski sa unisex.

Większość kasków to modele uniwersalne, ale zdarzają się modele przeznaczone dla kobiet - różnią się przede wszystkim lekko podniesionym tyłem (dzięki czemu między skorupą kasku a uchwytem za potylicę jest więcej miejsca na włosy). Nieco bardziej widoczną różnicą jest oczywiście stylistyka oscylująca wokół błękitów, różów i lila. Z fajnych kasków mogę polecić modele Giro Skyla, Cratoni Heli Lady, Bell Vela albo Met Crackerjack II (uwaga, ten w rozmiarze do 57cm). Dziś jedna pani wybrała u mnie Meta Dedalo i nie sądzę, by trzeba było trzymać się istniejącego podziału - jeśli spodoba się kask typu unisex to trzeba wybrać właśnie taki.
      • wampirius Re: Czy kask ma plec? 12.05.07, 22:07
        po pierwsze z atestem po drugie chyba nie ma żeńskich, może niektóre mają
        ciekawsze kolory, najlepiej spytaj w sklepie rowerowym
        • jusytka Re: Czy kask ma plec? 13.05.07, 22:21
          Wizualnie chyba nie ma różnicy, może tylko wśród dziecięcych są różowe. Ja
          jednak różowego raczej bym nie kupiła. Wstyd sie przyznać, ale nie używam
          swojego srebrnego kasku, za to dziecko musi mieć i to nawet "orzech", bo
          bardziej bezpieczny ...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka