Dodaj do ulubionych

mam przeczucie

24.03.11, 00:23
że w tym roku znów trzaśnie kryzys światowy oraz w Polsce

Kreatywna księgowość ministra Rostowskiego już nie pomoże i po przekroczeniu progu 55 proc. długu publicznego do PKB zaczną się ostre cięcia wydatków, takie że gospodarka aż zawyje z bólu a ludzie wyjdą na ulice...
Obserwuj wątek
    • gr.een Re: mam przeczucie 24.03.11, 03:51
      To co się w tej chwili dzieje w polityce to już radosna twórczość przedwyborcza. Wszyscy będą wmawiać ludziom różne dobre i złe rzeczy. Okupacja sejmu przez pielęgniarki to również zagranie polityczne. Jeżeli następne grupy pracowników wyjdą na ulicę , to też to będzie zmanipulowane. Nie ma co się oszukiwać, dwie ubiegłoroczne powodzie raczej nie wzbogaciły budżetu, inne wydatki też były kosztowne.
      Jeżeli ludzie wyjdą na ulicę,to będzie to tylko zaimprowizowane przez partię polityczną.
    • notoja11 Re: mam przeczucie 24.03.11, 09:15
      a ja właśnie pierwszy raz od kilku lat mam przeczucie, że w końcu będzie dobrze.

poza tym nie może nic pierdyknąć, bo wczoraj podpisałam umowę kredytową na mieszkanie ;p
    • mediator.org Re: mam przeczucie 24.03.11, 09:17
      "...że w tym roku znów trzaśnie kryzys światowy oraz w Polsce "
      Znów? Kryzys jest od dłuższego czasu i wciąż się pogłębia.
      Im bardziej opinii publicznej wciska się "jak mamy dobrze i jak to pracy jest cała masa, wystarczy się schylić" - tym bardziej można się spodziewać pogorszenia.
      Ale przecież trzeba być pełnym nadzieji... ;)
      A bul to nieodłączny element życia
      • notoja11 Re: mam przeczucie 24.03.11, 09:52
        ić na obiat

PS u mnie na wsi faktycznie jakieś 20% chłopa nie pracuje, bo "oni nie będą machać łopatom" - taka mentalność, a nie każdy jest z zawodu dyrektorem. w miejscowej przetwórni ciągle nie ma komu ogórków do słoików kłaść.
        więc tak, pracy nie ma dla jaśniepaństwa.
        • mediator.org Re: mam przeczucie 24.03.11, 10:37
          Pewnie wszędzie jest trochę inaczej.
          Na wsi w ogóle jest inna sytuacja.
          W miastach faktycznie pracy po prostu nie ma. U mnie np. nigdy dotychczas nie było tylu pustych lokali, w których jeszcze do niedawna ludzie prowadzili jakieś firmy, sklepy, zakłady.
          Wszystko upadło, bo nie stać ich na czynsz i inne opłaty.
          W związku z tym inni stracili pracę. Np. moja sąsiadka, która ma czwórkę dzieci.
          To są poszczególne tragedie.
          Pomagam w MOPSie i to co się dzieje od kilku miesięcy to kolejna tragedia.

Zawsze były osoby, którym nie chciało się pracować i nie opłacało.
          Należy to jednak oddzielić od prawdziwych problemów całej masy ludzi,którzy chcą, potrzebują, stają na rzęsach aby znaleźć pracę i nie mogą.
    • bijatyka Re: mam przeczucie 24.03.11, 12:44
      U nas to się chyba dopiero zacznie. Sądzę, że już niebawem ujrzymy prawdziwą siłę nabywczą przeciętnego Polaka. Do niedawna jeszcze nie musiał rezygnować z komórki, kupował telewizję satelitarną na raty, tv lcd również, co niektórym udało się uzbierać na Egipt lub Tunezję. Teraz musi zapłacić o wiele więcej za dojazdy i papu. Skończą się wycieczki do Media Marketu.
      Podczas, gdy Niemiec przy pierwszym haśle "kryzys" pod koniec 2008 już zrewidował swoje wydatki i chował EUR do skarpety, Polak pędził jeszcze z pełnym koszykiem po realu.
      Trzymajmy się ramy !
      • notoja11 Re: mam przeczucie 24.03.11, 16:43
        to ja chyba Niemcem jestem ;D od maleńkości odkładałam kasę, a teraz też zawsze mam odłożone na oszczędnościowym co najmniej 5-7 tys., konto traktuję jak kartę kredytową, pożyczam od siebie (na procent!), a potem oddaję - sobie :]
        • bijatyka Re: mam przeczucie 24.03.11, 17:03
          To się chwali. Dobrze, że nie podpisujesz ze sobą umów. Czyli zabezpieczona i zdrowa !

A wracając do tematu to niestety zauważam w moim otoczeniu ponowną "korektę zatrudnień". Firmy chyba godzą się powoli z faktem, że tamto se ne vratit i dopasowują ztrudnienie do przewidywanych skromnych obrotów. Wg mnie u nas w Polsce i tak wstrzemięźliwie podchodzi się do tematu zwolnień pracowników lub ograniczenia czasu ich pracy (w Niemczech "Kurzarbeit"). Nie, żebym była za zwolnieniami ludzi, ale niestety widzę niedopasowanie ilości i jakości personelu w pewnych firmach. A tego długo w okresie spadkó obrotów nie da się unieść.
    • 0ffka Re: mam przeczucie 25.03.11, 16:54
      Inne kraje są gorzej zadłużone... np Japonia,, i co? i jaco?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka