Dodaj do ulubionych

klasyczny obiad

• taja11 Re: klasyczny obiad 06.05.11, 17:03
      Gotuję klasycznie:)Zasmażki,schabowe itd...No to powiedzcie mi dlaczego przy wzroście 172 cm ważę 61,5 kg (w tym kilogram poświąteczny)Jem wszystko-obiady słodycze,ciasta - ale w sumie prawie tylko ugotowane i upieczone w domu.Myślę że chodzi o ilość-nie objadam się.Rodzinka też jest w miarę szczupła.
    • qw994 Re: klasyczny obiad 07.05.11, 13:38
      Ja od czasu do czasu jem mój ukochany zestaw u babci, czyli schabowy, ziemniaki, buraczki :) Drugi mój ukochany zestaw to smażona ryba, ziemniaczki, surówka z kiszonej kapusty. Uwielbiam też inne kuchnie, ale tradycyjne jedzenie po prostu kojarzy się z domem.
    • miau_weglowy Re: klasyczny obiad 07.05.11, 14:07
      vandikia napisała:
      > może po pół roku by mi się znudziło ale narazie spędzanie połowy dnia w kuchni,
      > żeby podać dwudaniowy, dopieszczony obiad i ciasto na deser, to naprawdę frajd
      > a

rob to zatem dzien w dzien i napisz za pol roku, zobaczymy ;p

jak dla mnie pol dnia w kuchni to przesada, chyba,ze ktos ma takie hobby, to inna sprawa
      bez mrozonek i pizzy mozna zrobic zdrowy obiad w znacznie krotszym czasie
    • stephanie.plum Re: klasyczny obiad 07.05.11, 14:16
      CO DZISIAJ SERWUJESZ?
      :~)
    • make_up_not_war Re: klasyczny obiad 07.05.11, 15:42
      >
      >polska kuchnia? jezu ,okropnie niezdrowa.
      >te wszystkie smietany ,tluste miesa ,zasmazona kapusta ,tluste zupy. nigdy nie bylam fanka >tego typu potraw ,na szczescie moja mama gotuje w miare lekko .kiedys takie jedzenie mialo >sens ,bo ludzie pracowali ciezko fizycznie i w dodatku potrzebowali tluszczu .ale kiedy w >dzisiejszych czasach wszyscy jezdza autami i nie maja ruchu wydaje mi sie przezytkiem.

dokładnie tak, 100% mojej zgody. ja zawsze byłam niejadkiem i płakałam, moi rodzice cierpieli na otyłość jedząć tradycyjnie. teraz, po wielu problemach mama mając 50 lat (!) zrewolucjonizowała naszą kuchnię.

a i ja przeniosłam tę kuchnię do mojego domu.
      facet nie znał smaku warzyw - żywił się kotletami z ziemniakami polanymi tłuszczem, z sałatek rezygnował bo były pełne majonezu. na śniadanie codziennie jajeczniczka albo kanapki z białego chleba. nie jadł kasz, warzyw, nabiału (!!!). na początku jedno danie, warzywa to był dla niego szok. Brokuł? eee... a po kilku latach wcina i brokuł, i szpinak i bób i różne inne moje wynanazki jak pogardliwie nazywa je teściowa - dodajmy że dzięki ciastom i dwojgu dań codziennie skrajnie otyła ;)a jej syn polubił ciemne pieczywo (tu akurat polskie chleby pszenno-żytnie, super sprawa), owsiane wypieki, zastępowanie mięsa np soją albo kotletami warzywnymi. niby ta kuchnia taka polska, a większość tłuszczy zapomina o KASZACH :( a tyle ich mamy - jaglana, pęczak, no i gryczana :)

moja mama, przez 50 lat swojego życia wyznawczyni kuchni polskiej sama stwierdziła że cieszy się, że ja i pojedyńcze znajome z mojego pokolenia eksperymentujemy, czytamy. rośnie świadomość części społeczeństwa.

ale część tradycjonalistów oczywiście będzie bronić swoich wałków i prawa do dwóch dań i deseru. przecież jeśli jesz coś w pracy (w większości jest mikrofala) to bez sensu jest sobie dostarczać takich ilości energii. deser - owszem, ale lekki i mała porcja, a i raczej od święta niż codziennie na Boga! a wyżej wymieniona teściowa jest OBRAŻONA kiedy grzecznie dziękuję za ciasto (z maślanym, tłustym kremem). parę razy zrobiła nam ciasteczka owsiane - były pyszne, ale dodała cukier w propocji 1:1 z ciastkami chyba i dwie tabliczki czekolady, coby nie były bez smaku :D

-
      nie odbieram gazetowej poczty
      70G :)
      kobieta swojego TŻta :)
      • dzidzia_bojowa Re: klasyczny obiad 07.05.11, 16:16
        A ja dzisiaj botwinkę gotowałam, zaciągnęłam śmietaną i posypałam koperkiem.
        O taką, mniej więcej:
        https://www.kobieta.pl/typo3temp/pics/8524d2d492.jpg

Chce ktoś? Zapraszam:)
        • e-no-kolego Re: klasyczny obiad 11.05.11, 22:12
          głodny się zrobiłem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka