Dodaj do ulubionych

czy jestem za stara do pracy?

13.05.11, 11:31
Mam 35 lat, chce zmienic pracę. W agencji reklamowej (miedzynarodowej sieciowce) dorobilam sie stanowiska senior manager. Koniecznie chcę wrocic do marketingu, poniewaz praca w agencji mnie wykańcza. Wysyłam oferty od kilku miesięcy na stanowiska Specjalista ds.Marketingu i nic, nic!!! Czy to możliwe, ze jestem juz za stara, żeby ktos przyjął mnie do pracy??? Może to głupie, ale takie myśli mnie nachodzą ;(
Prosze o szczerość, albo kilka słów wsparcia.
Obserwuj wątek
    • soulshunter2 Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 11:35
      wsparcie, wsparcie, popieram, wsparcie, wsparcie, wsparcie. Chyba wystarczy tego wsparcia?
      • chersona Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 11:42
        a dowcipusek
    • tymczasowaola Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 11:38
      Nie jesteś.

• meessi Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 11:53
      Pytam poważnie. Moim zdaniem nie jestem, ale moze w korporacjach specjalistki to teraz 25 -27 lat, zaczynały prace mając 20 lat od stazu i studiowały zaocznie. Ja jestem stare pokolenie studiów dziennych. Czay wiek po trzydziestce może byc "kyterium" oceny podczas wybierania ofert przez HR?
      • nglka Re: czy jestem za stara do pracy? 15.05.11, 01:23
        meessi napisała:

> Pytam poważnie. Moim zdaniem nie jestem, ale moze w korporacjach specjalistki
        > to teraz 25 -27 lat, zaczynały prace mając 20 lat od stazu i studiowały zaocz
        > nie. Ja jestem stare pokolenie studiów dziennych. Czay wiek po trzydziestce moż
        > e byc "kyterium" oceny podczas wybierania ofert przez HR?

Na początek przeanalizowałabym b. dokładnie swoje cv. To, co tam zawierasz ma kluczowe znaczenie a nic o treści nie wspominasz. Cv tworzysz pod konkretne stanowisko - jeśli masz za wysokie kwalifikacje to niezależnie od wieku - w 99,9% przypadkach odpadniesz bo a) spodziewają się żądania wysokiego wynagrodzenia; b) obawiają się, że zatrudnisz się na chwilę w trakcie poszukując pracy odpowiadającej Twoim kwalifikacjom - i za wyższą kasę i w końcu c) nie każdy szef chce mieć u siebie pracownika, który ma większe doświadczenie od Niego
    • mrsnice Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 12:49
      wiek nie ma większego znaczenia. Mam kilku znajomych, fachowców w różnych dziedzinach, którzy szukają lepszej pracy od 2 lat, ponad roku. Żadnych ciekawych etatów.
      Chyba teraz to mają tylko szanse znajomi królika.
    • zawsze-soffie Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 14:31
      tak, jesteś za stara do takiej pracy i co teraz zrobisz?
      • mariko8 Re: czy jestem za stara do pracy? 15.05.11, 01:36
        zawsze-soffie napisała:

> tak, jesteś za stara do takiej pracy i co teraz zrobisz?

opcja - piedronka na horyzoncie

a na poważne - tylko bliżsi i dalsi znajomi królika, jak masz możliwość popytaj, poszukaj kontaktów
    • jan_hus_na_stosie Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 14:42
      do ilu firm wysłałaś swoje cv?
    • beverly1985 Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 19:18
      a) jeśli byłaś senior managerem to stanowisko specjalistki jest poniżej twoich kompetencji. W znanych mi firmach specjalistki mają właśnie 25-30 lat, bo to jest stanowisko dla osoby z niewielkim stażem (choć nie bez doświadczenia)
      b) powinnaś startować na managera
      c) nie wysyłaj aplikacji do tych firm, które bardzo stawiają na studentów- są takie, gdzie ludzie przyjmowani są wyłącznie na najniższe stanowiska, i potem można awansować jedynie "z wewnątrz"
      • lonely.stoner Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 20:26
        to nie podawaj wieku w cv, chociaz w polsce moze trzeba? tak samo jak zdjecie... w uk nie wolno bo jak ci odmowia pracy to mozesz podac ze ze wgledu na dyskryminacje- wiek lub wyglad.
        • haalszka Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 21:41
          ja wieku nie podaje w cv bo czasami moga mnie dyskryminowac w druga stronę;)
          bardzo prawdopodobne ze nie odzywaja sie bo specjalista to chyba troche dla ciebie nisko?
          Masz juz doswiadczenie powazniejsze i obawiaja sie ze bedziesz sie nudzic..
      • leonia604 Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 20:27
        zgadzam sie z przedmówczynią, a poza tym teraz jest słaby okres na szukanie,co nie znaczy ze nie trzeba szukac, w końcu znajdziesz :) powodzenia!!! :)
    • mumia_ramzesa Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 21:45
      To jest efekt sytuacji na rynku pracy a nie Twojej "starosci". Ludzie szukaja pracy wiele miesiecy niezaleznie od wieku i doswiadczenia. Ty masz dobra sytuacje, bo masz jakas prace, wiec bez paniki. W koncu cos znajdziesz, tylko musisz wysylac jak najwiecej aplikacji.
    • berta-death Re: czy jestem za stara do pracy? 13.05.11, 21:55
      Najwyraźniej nie ma zapotrzebowania na tego typu specjalistów. Na rynku to co najmniej 70% pracowników to magistrowie marketingu, jest w czym wybierać. Nie mówiąc o tym, że do tego typu pracy nie potrzeba specjalistycznego wykształcenia. A firmy, które mają tego typu działy to są korporacje które same sobie znajdują pracowników, sobie znanymi sposobami. Czyli albo awansują czy przekwalifikowują dotychczasowych, albo podkupują innym firmom. Cała reszta, której mógłby sie ktoś taki przydać to są małe rodzinne firmy, które też nie potrzebują nikogo z ulicy zatrudniać.

Jednym słowem musisz poszukać jakiś znajomości w branży, żeby ktoś cię wepchnął do pracy w charakterze takim jaki oczekujesz.
    • racjonalne-oszczedzanie to załóż własną firmę 14.05.11, 17:34
      zamiast szukać pracy - szukaj zleceń
    • li_lah Re: czy jestem za stara do pracy? 15.05.11, 01:19
      za nisko się cenisz. HR mysli więc tak: zahaczy się na chwilę, a potem szybko rzuci, bo pieniądze za słabe, bo stanowisko byle jakie, więc szukają jeleni tuż po studiach, bez doswiadczenia, którzy będą tę robotę cenić i im wyrabiać normy za najnizszą krajową. szukaj czegoś bardziej odpowiedniego.
      • green-chmurka Re: czy jestem za stara do pracy? 15.05.11, 03:08
        tak, jestes juz stara dupa, na emeryture sie juz nadajesz:))))
      • gr.eenka Re: czy jestem za stara do pracy? 15.05.11, 09:50
        niestety masz rację, nie ma się co łudzić, że pracodawca doceni już jakieś doświadczenie. Interesują go pieniądze, które może przeznaczyć na siebie a nie na pracownika. Pracownika łatwo wymienić na innego i nie ma się co nad nim rozczulać.
    • yoko0202 ??? 15.05.11, 10:20
      meessi napisała:

> Mam 35 lat, chce zmienic pracę. W agencji reklamowej (miedzynarodowej sieciowce
      > ) dorobilam sie stanowiska senior manager. Koniecznie chcę wrocic do marketing
      > u, poniewaz praca w agencji mnie wykańcza. Wysyłam oferty od kilku miesięcy na
      > stanowiska Specjalista ds.Marketingu i nic, nic!!! Czy to możliwe, ze jestem ju
      > z za stara, żeby ktos przyjął mnie do pracy???

specjalista ds. marketingu czy tam czegokolwiek innego to jest robota dla młodziaków, jako pierwsza praca itp., dla ciebie to ewidentna degradacja - po co ci taka robota?
      celuj nieco wyżej, niech już będzie ten marketing ale chociaż stanowisko menedżerskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka