Dodaj do ulubionych

Antysemityzm

24.06.11, 23:40
Lubicie Żydów? Nienawidzicie ich? Jaki jest Wasz stosunek do tematu?
Mam w pracy "koleżankę", która przy pierwszej lepszej okazji wyraża swój bardzo niepochlebny stosunek do nich: że żądzą w USA i chcą mieć wpływ na cały świat, że to banda spryciarzy, krętów, że wielu polityków niepotrzebnie zabiega o ich względy, itp... Wkurza mnie taki gadanie, ale ciekawa jestem ,czy tylko ja jestem tylko taka "dziwna" ? Czy może większość osób ma do Żydów negatywny stosunek?
Obserwuj wątek
    • berta-death Re: Antysemityzm 24.06.11, 23:46
      Są mi kompletnie obojętni. Podobnie jak wszystkie inne narodowości, rasy, związki wyznaniowe, itp. Nie mówiąc o tym, że każdy jest Żyd. Nie podejrzewam, żeby w ogóle było możliwe znalezienie kogoś kto nie miał ani jednego żydowskiego przodka. Statystycznie jest to niemożliwe. Wyjątkiem mogą być jedynie jacyś Eskimosi czy Indianie z dżungli amazońskiej.
    • soulshunter2 Re: Antysemityzm 24.06.11, 23:56
      no i dobrze kobieta mowi, sama prawde.
    • rraaddeekk Re: Antysemityzm 25.06.11, 00:13
      Mam taki sam stosunek do żydów jak do Węgrów oraz mieszkańców wioski Lipiny Górne lub Warszawy.
      • rraaddeekk Re: Antysemityzm 25.06.11, 00:14
        Użycie małej litery było przypadkowe.
        Nie miało nic sugerować.
        Przepraszam.
        Mój błąd.
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Antysemityzm 25.06.11, 00:23
      Może i większość osób ma, kto wie?
      Mityczny Żyd, bo obecnie rzadko kto wie, że poznał jakiegoś Żyda osobiście, z przyczyn oczywistych, pełni funkcję kozła ofiarnego w naszym społeczeństwie.
      Zawsze dobrze dać upust swojej frustracji gadając o jakiś NICH, którzy są przyczyną naszych niepowodzeń, osobistych lub kolektywnych.

• majenkir Re: Antysemityzm 25.06.11, 00:59
        Polacy to nawet sami siebie nie lubia, a co dopiero "innych" ;).
        • professional_scoffer Re: Antysemityzm 25.06.11, 15:14
          "Zawsze dobrze dać upust swojej frustracji gadając o jakiś NICH, którzy są przyczyną naszych niepowodzeń, osobistych lub kolektywnych."

Temat jest bardzo złożony i niechęć do Żydów jest globalna. W Polsce Żydzi nigdy nie kojarzyli się pozytywnie - jak ktoś rozmawiał na ten temat z dziadkami to wie o czym mówię. Historycznie zawsze zamknięta grupa, zajmowali się najczęściej handlem i lichwą. Nie można było liczyć na ich bezineteresowną pomoc.

Obecnie, małe państwo, ale z jedną najsilniejszych armii świata. Powstanie Izraela uzasandiono tekstem Biblii i tym, że to "naród wybrany".

Jeżeli ktoś nie rozumie niechęci Polaków do Żydów, to proponuję zapytać Żyda o jego zdanie na temat Polaków i innych nacji.

Co do teorii spiskowych to jest w tym trochę racji. Wiele wysokich stanowisk jest zajmowanych przez Żydów.
          • ka-mi-la789 Re: Antysemityzm 25.06.11, 15:38
            > Temat jest bardzo złożony i niechęć do Żydów jest globalna.

Dziadzia Freud nazywał to projekcją.

> W Polsce Żydzi nigdy nie kojarzyli się pozytywnie - jak ktoś rozmawiał na ten temat z
            > dziadkami to wie o czym mówię.

Rozmawiałam. Moja babcia nigdy złego słowa o Żydach nie powiedziała. Jej siostra cudem uniknęła rozstrzelania za podrzucanie jedzenia do getta.

> Historycznie zawsze zamknięta grupa, zajmowali się najczęściej handlem i lichwą.

A czym innym mogli się zajmować, skoro nie wolno im było się kształcić i pełnić funkcji państwowych? Przez długi czas nie mieli nawet prawa mieszkać w granicach miast. Kiedy zostali dopuszczeni do szkolnictwa, w tym wyższego, zaroiło się od Żydów lekarzy, prawników i artystów.

> Nie można było liczyć na ich bezineteresowną pomoc.

Bzdura. Moja wyżej wymieniona babcia nie umarła w dzieciństwie z głodu i zimna wraz z matką i rodzeństwem tylko dzięki bezinteresownej pomocy Żydów po tym, jak brat prababci, jak na Polaka-katolika przystało, wyrzucił ją za drzwi, gdy po śmierci męża prosiła go o wsparcie. Tyle, że prababcia nigdy nie traktowała Żydów i ich religii poniżająco i nie pozwalała na to swoim dzieciom.

> Obecnie, małe państwo, ale z jedną najsilniejszych armii świata.

To też argument przeciw Żydom, jak rozumiem.

> Jeżeli ktoś nie rozumie niechęci Polaków do Żydów, to proponuję zapytać Żyda o jego
            > zdanie na temat Polaków i innych nacji.

Pytałam. Moja ocalona z Holokaustu znajoma powiedziała, że gdy poznała kilku Polaków, zmieniła zdanie o naszym narodzie na lepsze. Nie jestem Rydzolem, więc nie tłumaczyłam, że to poprzednie zdanie było bliższe prawdy.

> Wiele wysokich stanowisk jest zajmowanych przez Żydów.

Kolejny dowód prawdziwości mojej wcześniejszej wypowiedzi w tym wątku. Aha, papież podobno też jest Żydem.
            • professional_scoffer Re: Antysemityzm 25.06.11, 15:53
              Ja oprócz rozmowy z babcią, poczytałem też książki na ten temat. Obraz Żydów w literaturze jest zdecydowanie negatywny, na pewno były ku temu powody.

Nie ma sensu przesadzać z poprawnością polityczną. Dlaczego Izrael ma taką silną armię? Bo ma mnóstwo wrogów. Dlaczego ma wrogów? Bo to państwo stworzono 'na siłę' dokładnie tam, gdzie Żydów lubi się najmniej.
              • ka-mi-la789 Re: Antysemityzm 25.06.11, 16:55
                > Ja oprócz rozmowy z babcią, poczytałem też książki na ten temat. Obraz Żydów w
                > literaturze jest zdecydowanie negatywny, na pewno były ku temu powody.

Ta "literatura" to "Protokoły mędrców Syjonu"?. Zresztą, nieważne, bo nie da się dyskutować z kimś, kto jako argument przytacza "literaturę" i "na pewno"...

> Nie ma sensu przesadzać z poprawnością polityczną. Dlaczego Izrael ma taką silną
                > armię? Bo ma mnóstwo wrogów. Dlaczego ma wrogów? Bo to państwo stworzono 'na
                > siłę' dokładnie tam, gdzie Żydów lubi się najmniej.

...i kto nie ma pojęcia o podstawach historii. Więc kończę.
    • oxf Re: Antysemityzm 25.06.11, 01:03
      wiekszosc to ma raczej obojetny ale tych negatywnych jest na pewno o wiele wiecej niz jak sie porowna ich to tych pozytywnych. Ja akurat jestem dosc wspolczujaco nastawiony do Zydow czyli chyba pozytywnie i w swoim srodowisku jestem chyba jedyny taki...
    • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 10:25
      Słuchaczy radia o pięknej nazwie głos-katolicki-w-twoim-domu jest jednak trochę.
      • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 10:35
        Ci słuchacze mają jednak taką właściwość, że nie bardzo sobie z miłowaniem bliźniego swego (oraz siebie samego) radzą. Każdy, kto nie jest z ich "paczki", jest awansem poejrzany. A jeśli już ma jakieś "dziwne" nazwisko (choćby ono było, dajmy na to, Esterhazy albo Vieuxtemps) czy (o, jeżu malusieńki!) "nie ten" kształt oczu lub kolor skóry... no, to koniec świata.

Uczeni w antropologii mawiają (i mają wiele racji), że tak to już w pewnym typie społeczności jest. Warunki - względne (np. mentalne) odcięcie od świata i zachowanie "struktury pozycyjnej", czyli sztywno (deterministycznie) wyznaczonej przez więzy krewniacze j miejsce w grupie.
    • hotally Re: Antysemityzm 25.06.11, 10:34
      pozdrów koleżankę, prawdę mówi.
      W PL też rządzą żydzi i widzimy co jest.
      • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 10:38
        Wszelako Otto von Bismarck, człek roztropny i polityk raczej skuteczny, miał pewną sugestię co do rządów w Polsce. Nie był on polonofilem, więc nie sugerował, co czynić, aby te rządy były dobre. I (dla ułatwienia) dodam, że nie sugerował, aby powierzyć te rządy jakimkolwiek obcym.
        • m-kow Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:35
          Czasem mi się zdaje, że to co powiedział Kanclerz o "naszych" możliwościach było raczej proroctwem...

---
          "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
      • j-k antysemicki belkot hotally 25.06.11, 11:31
        hotally napisała:

> pozdrów koleżankę, prawdę mówi.
        > W PL też rządzą żydzi i widzimy co jest.

zawsze piszesz na tym forum o niczym, co nawet nie ironiczny usmiech, ale jedynie wzruszenie ramion powoduje.

wymien moze te wazne zydoskie nazwiska, lub postaci (jezeli nazwiska maja juz polskie) ktore w polskim rzadzie i wsrod elit gospodarczych maja realny wplyw na wladze
        • jael53 Re: antysemicki belkot hotally 25.06.11, 11:37
          Wyświadczasz zbytek uprzejmości, dając do zrozumienia, że to jest jakaś kwestia merytoryczna. Merytoryczne mogą być tylko badania nad takimi stanami świadomości oraz ustalenia, dotyczące ich źródeł oraz funkcji psychologicznych i społecznych.
        • leptosom Re: antysemicki belkot hotally 25.06.11, 11:43
          haha, wujek gugl się kłania :))
        • hotally Re: antysemicki belkot hotally 25.06.11, 11:47
          Szkoda, że prawdy musisz dowiadywać się z takiego bełkotu jak Mój, ale OK :)
          niech będzie np. Michnik i Gronkiewiczowa. O tym pierwszym masz link niżej. Uciekam na kajaczki.
          • tygrysio_misio Re: antysemicki belkot hotally 25.06.11, 13:19
            a mozesz podac jakies zrodla o pochodzeniu Gronkiewiczow?
            • marguy Re: antysemicki belkot hotally 25.06.11, 15:50
              tygrysio,
              daj jej spokoj z Grokiewiczami. Niechlepiej pogrzebie w historii wlasnej rodziny.
              No i alusia jest glupiutka jak pasikonik wiec nie ma z kim dyskutowac.
              Szkoda tylko, ze ma prawo do glosowania.
    • wartosc.energetyczna Re: Antysemityzm 25.06.11, 10:38
      a co jest negatywnego w stwierdzeniu że żydzi rządzą usa czy mają duże wpływy na świecie? śmieszne że jak ktoś stwierdzi ten fakt to tak samo jakby się przyznał do odpalania komór gazowych

ja o żydach jako o jednostkach nie mam żadnego zdania, denerwuje mnie tylko to że trzeba wokół tematu roli żydów w świecie chodzić na palcach bo od razu antysemityzm albo radio maryja (tak jak kolega powyżej który się machnął z małą literą i już spieszy donieść że nie jest hitlerem tylko się machnął)
      • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:01
        Pewnie, że Żydzi czegoś przez całe wieki uciekania się nauczyli. Jednak postawa,że wszyscy co cos znaczą w świecie to na pewno Żydzi, bo oni rządzą światem (Sarkozy-Żyd, Merkel-Żyd, Obama-Żyd itd) to już przesada. A juz w Polsce doszukiwania się korzeni żydowskich (Suchocka, Cimoszewicz,Tusk itd) u wszelkich przeciwników politycznych nawet nie jest śmieszne, świadczy o poziomie doszukiwacza.
        • soulshunter2 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:09
          natomiast twoja wypowiedz powyzej swiadczy o twoim poziomie. Poziomie ignorancji uscislajac. Dlatego dalsza dyskusja z toba jest bezsensowna.
          • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:35
            Że co? ...że to co bełkoczesz nazywasz częścią "dyskusji". Byś choc troche dowcipu miał, a tu nic :D
            • soulshunter2 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:37
              jednego blazna w tym watku wystarczy. Nie bede robil ci konkurencji.
              • encanto1960 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:48
                Przygania kocioł garnkowi:-)
              • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:53
                Żarujesz, myslisz,że jesteś błaznem .... na to trzeba byc inteligentnym ...
        • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:16
          Te poszukiwania bywają nie tyle śmieszne, ile żałosne. Z reguły te osoby dobrze poinformowane mają bardzo poważny problem, gdy zapytać ich o własne koneksje. Nie, nie o to, czy nie mają aby jakiego "obcego kłącza" w rodowodzie. Wystarczy pytanie np. o rodowe nazwiska prababek czy o liczbę i losy rodzeństwa dziadków. Możliwe, że to "tropienie Żyda" jest jakąś formą kompensacji za utajony brak poczucia ciągłości historii rodzinnej. Co można jakoś zrozumieć - uświadomienie sobie, że własna historia wynurza się z jakiejś mgławicy raptem sto lat temu może być mało komfortowe - zwłąszcza w środowiskach, gdzie życie przeszłością jest "w dobrym tonie".
          • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:39
            Obawaim się,że nie masz racji. Sądząc z pochodzenia tych "światłych" słuchaczy powyższego radia (lud prosty) nie przypuszczam by szukali ciągłości pokoleniowej, raczej idą za głosem swych pasterzy, by nie rzec pastuchów. Rzeczone radio właśnie stanowi ciąągłość pokoleniowa przedwojennych tradycji katolickich.
            • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:47
              Zgadzam się - oni nie szukają swoich przodków, bo też często nie bardzo mogą. Ale że to sytuacja dyskomfortowa (i nie trzeba zaraz Holligera i jego szarlatanerii wyciągać, żeby to uznać), więc szukają kompensacji. Mogę to zrozumieć - gdy się słucha o wszystkich Lubomirskich, Czackich, Czapskich etc., słowem - dla wielu obcym świecie, to nie mogąc się do niego przypisać ani nic równoważnego mu przeciwstawić, można chociaż znaleźć "satysfakcję negatywną": ale je nie jestem Żydem. Słowem - mam jednak z tymi (podświadomie znienawidzonymi i budzącymi resentyment) Lubomirskimi coś wspólnego... Może nie klejnot i zawołanie, nie wspomnienia po Tycjanach, parkach, koliach czy rautach, ale jednak.
              • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:44
                Tylko Lubomirscy, Czaccy, Zamoyscy jakoś źle o Żydach nie mówią. Ten lud prostu ma tylko wyobrażenie,że pewnie by mówili ...
              • m-kow Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:54
                Niegłupie co napisałeś. Przypomina to wszystko tę babę znad wiadra u Monty Pythona z jej tekstem "Ale przynajmniej nie pracuję u Żydów..."
                I fakt, że polska pamięć rodzinna sięga najdalej do tego "co babcia pamięta z młodości..."

---
                "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
                • jael53 Re: A jak to jest z Litwinami? 25.06.11, 13:18
                  Lud polski, nabożny i nadobny, jakoś łyka bez większych przeszkód, że Patrioci litewscy, gorący bez których nie byłoby tej kultury, to Grzybowscy, Brzozowscy, Bacewiczowie (Gribauskas, Brazauskas, Bacevicius)... Jakoś nie słychać nic o tym, że te wybory były "trefne" czy były "zdradą".

Tenże sam lud udaje, że nie wie, kto na forach międzynarodowych najbardziej jadowicie pluł (i dlaczego) na pierwszy rząd niepodległej II RP - a mianowicie, że Narodowa Prawica. (A dlatego, że gabinet Jędrzeja Moraczewskiego, socjalisty i dobrego szlachcica, zadekretował, m. in., 8-godzinnym dzień pracy, czyli "bolszewię wprowadził"). Ot, pamięć narodowa...
                  • m-kow Re: A jak to jest z Litwinami? 26.06.11, 03:02
                    Ten lud naprawdę nie wie nawet kto to był Moraczewski, o co chodziło z pierwszym Prezydentem, nie wie dużo bardziej oczywistych rzeczy, czeka sobie cierpliwie kto wystąpi w 17 edycji TzG i to mu wystarcza w segmencie zainteresowań. A z Litwinami to jest tak, że nikt nie widzi w polsko-litewskich stosunkach analogi do polsko-niemieckich... Na Litwie polskie tablice mają być, i już, a na Opolszczyźnie niemieckich ma nie być, bo wygraliśmy wojnę.

---
        • soulshunter2 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:27
          1) Dane tajne kartoteki ludności Polski przy Centralnym Biurze Adresów MSW (nr arch. 1/6526/1 – data archiwacji 9.07.1984, nr rejestracyjny 14750-99 – data rejestracji Wydz. III-2, SUSW Warszawa).
          2) Relacje osób znających osobiście wielu spośród wykazanych.
          3) Dane ujawnione przez historyków w ich licznych publikacjach.
          Włodzimierz Cimoszewicz – Dawid Goldstein
          Hanna Suchocka – Haka Silberstein
          pelna lista ponizej
          alexirin.wordpress.com/2010/07/25/zydzi-w-polityce-polskiej/
          • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:35
            Jest bardzo zastanawiające, że jakoś do danych o własnych rodzinach całkiem sporo ludzi, nawet gdy chcą (lub zgoła muszą) je uzyskać, dotrzeć nie może. osobiście w takich razach sugeruję, żeby starali się o mandat poselski (przynajmniej), to wtedy archiwa mogą doznać nawet cudownego odtworzenia.

Równie zastanawiający jest los "prowincjonalnych >Żydów rządowych<": w Wielkopolsce "tropiciele" są absolutnie pewni wiadomego pochodzenia Mariana Krzaklewskiego (Kolbuszowa jest małym, prowincjonalnym miasteczkiem "gdzieś na Wschodzie", a jak w Wielkopolsce wiadomo, "od Konina - Ukraina"); Hanna Suchocka, z dziada pradziada Pleszewianka, też ma wiadome pochodzenie u wszystkich tych, którzy mają nader nikłe szanse wejść w bliższe z zasiedziałymi Pleszewiakami koneksje.
            • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:52
              To nie jest zastanawiające, moja rodzina zna rodzinę Hanny Suchockiej i ona ZAWSZE , od urodzenia nazywała się Hanna Suchocka. Obawiam się, że pozostałe osoby tak samo mają "prawdziwe" nazwiska żydowskie jak i ona.
              Jeszcze bym zrozumiała, gdyby ktos na[pisał,że dziadek czy pradziadek Cimoszewicza, Chrzanowskiego czy tam kogos innego był Żydem ale te głuki piszą,że to Suchocka,Cimoszewicvz, Chrzanowski zawywali sie tak i tak. Tego, wydawałoby się nagłupszy tłumok nie kupi, a jednak przeceniamy inteligencje prostych Polaków ...
              • ka-mi-la789 Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:28
                W języku wolskim słowo "Żyd" nie jest nazwą narodowości czy wyznania, tylko uniwersalnym wyzwiskiem. Powiedzieć o kimś "Żyd" znaczy tyle, co powiedzieć: "on(a) mnie cholernie wqrwia". Z pochodzeniem etnicznym nie ma to absolutnie nic wspólnego (tak jak w obozach koncentracyjnych muzułmanami nazywano bynajmniej nie czcicieli Allacha). Dla jeszcze ciemniejszej części plemienia wolskiego "Żydzi" to bliżej nieokreślona, nienamacalna, ale wroga siła winna wszystkim nieszczęściom, od drożyzny po reumatyzm cioci Gieni. Dorabianie żydowskich nazwisk Suchockiej, Kwaśniewskiemu czy komukolwiek innemu to wyraz frustracji i bezradności wobec świata, którego prostaczki nie rozumieją i w którym nie potrafią funkcjonować. A że poniżej pewnego minimum intelektualnego trzeba obciążyć kogoś winą za swoje nieudane, bezsensowne życie, obciąża się tych, których palcem pokaże pulchniutki księżulo z ryjem, a nienawiść do nich wyraża się w jedyny znany sposób: nazywając ich Żydami, Goldsteinami i tym podobnymi. Bo w pojęciu Polaczka-prostaczka większej obelgi nie ma.
                • squirrel9 Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:41
                  100% racji, niestety.
                • tygrysio_misio Re: Antysemityzm 25.06.11, 13:28
                  Dla jeszcze ciemniejszej części plemienia wolskiego "Żydzi"
                  > to bliżej nieokreślona, nienamacalna, ale wroga siła winna wszystkim nieszczęś
                  > ciom, od drożyzny po reumatyzm cioci Gieni.

czyli cos jak masoni ;]
                  • ka-mi-la789 Re: Antysemityzm 25.06.11, 15:39
                    Nieprzypadkiem obie te grupy wymienia się jednym tchem jako kolejne wcielenia szatana.
          • encanto1960 Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:00
            Gdzie trzeba mieć rozum, aby w takie kretyństwa wierzyć? Mimo ze na tej liscie jest sporo osób zydowskiego pochodzenia , to fakt, ze sa na niej osoby urodzone po wojnie, a majace imiona zydowskie , calkowicie ta liste dyskredytuje.
    • hotally Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:23
      szechteriada
      • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:27
        Bardzo ładne. Brakuje tylko zakładki, włąściwej szanującym się portalom. Mianowicie O nas.
        • hotally Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:37
          OLE TO MY KIBOLE :)
          • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:40
            Jeszcze Ukrainę do tego mieszamy; no to mazl tow.
    • tabeletka Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:40
      a ja na takie cos zawsze odpowiadam, ze sama jestem zydowka i czekam, az kopara opadnie^^
      • jael53 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:49
        No to pozdrawiam :-). Z tym, że jak trafisz na zapiekłą duszyczkę, to możesz doczekać, że zaraz będzie "wiedzieć lepiej". W guście: to nie może być prawda, bo jakby była, to byś się nie przyznawała. Takich też spotykałam - jak raz, właśnie w Wielkopolsce.
        • tabeletka Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:55
          nawet nie musze przekonywac, dla mnie liczy sie ten pierwszy efekt, ta kopara :) a potem i tak nie chce mi sie z taka osoba gadac (tzn przepelniona nieugruntowana nienawiscia do swiata)
      • 0ffka Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:54

u kałmuckiego antysemity nie opada
        • tabeletka Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:58
          do tej pory kazdemu opadla, przychodzi takie dziadosko i ci opowiada: ah wie pani, same zydy i blablabla, jak takiemu wyskoczysz, zes sama zyd to opadnie.
          no nie wiem, dla mnie antysemici, homofoby i inni wypelnieni nienawiscia chorzy sa. i slabi. i staram sie z daleka od nienawidzacych ludzi trzymac :)
          • tabeletka Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:01
            haha, wlasnie mi sie przypomnialo, ze na lokalnym portalu rozgorzala raz kampania nienawisci do gejow i lesbijek, lecialo ostro. wyslalam piekna odpowiedz (w ktorej na wstepnie napisalam, ze nie powiem, czy jestem homo czy nie, bo to nie ma nic do rzeczy) podpisana imieniem i nazwiskiem. po jakims czasie odpisal znajomy lekarz mojego ojca, tez z nazwiskiem i tytulami. no i jakos sie dyskusja uspokoila, bo oni nie mieli smialosci stanac za swoimi "pogladami"
      • soulshunter2 Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:54
        wtedy ja ripostuje "Nikt nie jest doskonaly."
        • tabeletka Re: Antysemityzm 25.06.11, 11:55
          soul, szkoda cie, wlasnie spadles w mojej ocenie do poziomu piwnicy :)
          • soulshunter2 Re: Antysemityzm 25.06.11, 18:32
            zakladam, ze nie chcesz wiedziec gdzie mam twoje kryterium oceniania.
    • hotally no i jeszcze to 25.06.11, 11:58
      żydokomuna

miłego weekendu :)
      • berta-death Re: no i jeszcze to 25.06.11, 12:04
        Domyślam się, że jak kiedyś w PL doczekamy się czarnoskórego prezydenta to zdecydujesz się na emigrację? ;)
        • hotally Re: no i jeszcze to 25.06.11, 12:09
          Ja mam nadzieję, że kiedyś Naród się ocknie i tym krajem będą rządzić PATRIOCI.
          • berta-death Re: no i jeszcze to 25.06.11, 12:37
            Ale skąd ich wziąć, wychodząc z założenia, że patriota to jedynie rdzenny etniczny Polak? Z tego co pamiętam z podręcznika historii, to dawno dawno temu król Kazik wyszedł ze swojego zamczyska, rozejrzał się wokół i zobaczył puste pola. Gdzieniegdzie pomiędzy zgliszczami sterczały jakieś pale z gnijącymi szczątkami poddanych a kobiety, które przeżyły rodziły skośnookie dzieci. I chcąc dalej mieć skarbiec wypełniany podatkami musiał sobie skombinować nowych poddanych. I rozpuścił po całej Europie wici, że tutaj za darmo można się osiedlać, bo wszystko puste i odłogiem stoi. A, że na takie zadupie nikt nie chciał jechać, to pojechali ci, którzy nie mieli wyboru i stwierdzili, że z dwojga złego lepsze polskie dzikie pola niż zachodnioeuropejski antysemityzm.
          • squirrel9 Re: no i jeszcze to 25.06.11, 12:52
            Mieliśmy juz PATRIOTÓW. pamiętam pierwszy sejm. jak się zaczęło walić to pierwszy-patriota-RP Maciarewicz wyciągnął listy tajnych współpracowników, w większości włąsnych przeciwników politycznych. Niedawo mielismy PiS u władzy - przydęt i premier prawie w jednym. O, sorry, mieliśmy, jak twierdzi pierwsz-prezes-IVPR - patriotę Gierka.
            Patriotyzm to w Polsce słowo trudne, niejednoznaczne i właściwie polityczne.
          • ivoncja Re: no i jeszcze to 25.06.11, 13:25
            A do Młodzieży Wszechpolskiej już się zapisałaś? Widać po twoich postach, że inteligencją nie grzeszysz, ale zaczynasz przechodzić samą siebie.
          • wartosc.energetyczna Re: no i jeszcze to 25.06.11, 14:35
            hotally napisała:

> Ja mam nadzieję, że kiedyś Naród się ocknie i tym krajem będą rządzić PATRIOCI.
            >

jeśli już jesteśmy przy patriotyzmie to dlaczego się wypięłaś na spis powszechny?
        • ka-mi-la789 Re: no i jeszcze to 25.06.11, 12:31
          Oby.
    • kozaki_wiesi Re: Antysemityzm 25.06.11, 12:46
      Zbadano kiedyś inteligencję ludzi w zależności od miejsca zamieszkania i generalnie wniosek jest następujący - im krótszy okres wegetacyjny roślin na danym terenie tym ludzie go zamieszkujący są inteligentniejsi bo musieli się nakombinować by zdobyć pożywienie. Jednak wszystkich na głowę pobili Żydzi - 2tys. lat bez własnego państwa i kombinowanie by przetrwać zrobiły swoje. Niechęć do Żydów wzięła się z ich bankowej działalności - tylko oni mogli to robić gdyż kosciół tego katolikom zabraniał. Stąd przylgnęła do nich łatka lichwiarzy.
      A dzisiaj? No cóż, niektórzy twierdzą, że antysemita to nie ten, kto nie lubi Żydów ale ten, kogo Żydzi nie lubią ;)
      • lonely.stoner Re: Antysemityzm 25.06.11, 14:01
        u mnie w pracy by pewnie wyleciala dyscyplinarnie, i ewentualnie jakby nadal propagowala swoje poglady pewnie poszlaby siedziec. Ale nie mieszkam w Polsce - to raz, po drugie- tu jakby ktos na glos gadal takie rzeczy pewnie uznany by byl za rasiste, a rasizm nie jest popularny, podobnie jak homofobia i inne tego typu. W ogole tu powiedzenie na glos czegos takiego spotyka sie z taka reakcja, jakby w Polsce ktos na glos powiedzial ze papiez JPII to byl kawal ch.ja. No po prostu, inaczej sie tego oddac nie da, i po prostu wiekszosc ludzi wie o tym i nie wypowiada na glos takich 'zlotych mysli'.
        • lonely.stoner Re: Antysemityzm 25.06.11, 14:08
          a propos takich dyskusji zawsze mi sie przypomina takie opowiadanie Mari Konopnickiej ' Mendel Gdanski'. Ja wiem ze pewnym narodom, troche dluzej zajmuje ucywilizowanie i np. w Polsce nadal sie toleruje takie pewlne nienawisci wypowiedzi jak cos normalnego, jak by to byly normalne poglady. Ale mnie przeraza ze w Polsce ten problem rozwija sie i eskaluje od 19 wieku do teraz. I nadal sa ludzie ktorzy na glos wypowiadaja takie rzeczy. To taka glupota tlumu, ktory wie ze zle sie dzieje wiec szuka 'obcego' ktorego mozna by za te porazki obwinic, takie plemienny atawizm, tu daje wam link do Mendla Gdanskiego- jak dla mnie genialne zobrazowanie tego problemu, tej zwierzecej tluszczy ktora pala nienawiscia itd. Tekst linka
          • wartosc.energetyczna Re: Antysemityzm 25.06.11, 14:15
            doskonały przykład braku symetrii w szafowaniu stereotypami. "naród polski jest niecywilizowany"* bo toleruje się pełne nienawiści wypowiedzi o tym że cyt. "żydzi rządzą usa"**

* stwierdzenie faktu
            ** antysemicki bełkot
    • ma_dre Re: Antysemityzm 26.06.11, 10:23
      nie trace energii na nienawisc do ludzi, ktorych nawet nie znam...
      znajomosci z ludzmi, ktorzy zle wyrazaja sie o jakiejs grupie spolecznej ucinam krotko, u samej d... bo z doswiadczenia wiem ze tacy ludzie to glupcy. A jak juz gdzies pisalam blizszych kontaktow z glupcami staram sie unikac, bo nigdy nic dobrego z nich nie wynika.
      Znam ilustam Zydow osobiscie, niektorych kocham, niektorych lubie, niektorych cenie, niektorzy mnie wkurzaja, do niektorych czuje niechec, niektorzy sa mi obojetni. Moj stosunek do nich nie ma nic wspolnego z ich wyznaniem. Mnie tez ktos kiedys ocenil przez pryzmat wiary jaka wyznaje / narodowosci i wydalo mi sie to wyjatkowo obrzydliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka