Dodaj do ulubionych

Spacerkim przez Polskę

06.07.11, 10:24
Za kilka dni przylatują do Polski moje przyjaciólki. Polskę znają póki co z moich opowiadań. Przygotowałam program zwiedzania, który obejmuje Warszawę, Kraków, Oświęcim, Jurę Krakowsko-Częstochowską (min. Ogrodzieniec) oraz moje rodzinne miasto i okolice (Górny Śląsk). Skupiłam się na południowej Polsce z racji miejsca zamieszkania - czy jeszcze na coś powinnam zwrócić uwagę? czy zna ktoś jakieś ciekawe, ale mało uczęszczane zakątki, które warto pokazać obcokrajowcom? jakie krakowskie kluby są warte odwiedzenia ( przede wszystkim z muzyką jazzową)?
Dziewczyny są nastawione przede wszystkim na odwiedzenie parków przyrody, miejsc historycznie ważnych dla Polski oraz wieczorami na dobrą zabawę :)
Obserwuj wątek
    • reniatoja Gorlice 06.07.11, 10:36
      Wez je do Gorlic, prosze.

Szczegolowe propozycje jak spedzic dwa dni, moge przeslac na priv :)
      • uleczka_k Re: Gorlice 06.07.11, 10:45
        Oprócz Gorlic jest jeszcze Biecz! Ktoś nawet powiedział: Nie zna Polski ten, kto nie widział Biecza. A dalej to jest jeszcze piękne Podkarpacie: wino w Jaśle, lampy naftowe w Krośnie, ikony w Sanoku i fantastyczny Przemyśl, Krasiczyn. Oczywiście Bieszczady i Solina, jeśli ktoś lubi tłok i piękne krajobrazy. Ale jeśli nie Podkarpacie, to Małopolska z Krynicą (ma tam niebawem być jakiś festiwal wina), Pieninami i takimi różnymi cudeńkami.
        Ktoś dobrze Ci doradził: zamiast Oświęcimia jedźcie do Wieliczki - warto.
        • reniatoja Re: Gorlice 06.07.11, 10:49
          Ponadto, uwazam, ze kazdy, kto odwiedza polske powinien zobaczyc Panorame Raclawicka. No ale to Wroclaw, wiec nie wiem, czy pasuje.
          • reniatoja Re: Gorlice 06.07.11, 10:50
            * Polske, oczywiscie.
    • oxf Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 10:36
      musze wziac z ciebie przyklad bo tez mam chetnych obcokrajowcow na przyjazd, tylko zastanawiam sie czy jak popatrza na nasze miasta czy rozpadajace sie drogi czy obsluge w sklepach to nie bede mial obciachu??? nieco mnie to znecheca ;(
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 10:38
      Może by tak Wieliczkę zamiast KL Auschwitz?
      Serio proponuję.
      • bonnie79 Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 10:40
        Wieliczka oczywiście jest również w planach. Oświęcim to inicjatywa dziewczyn, którym zależy na odwiedzeniu Obozu.
        • six_a Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 11:57
          ale oświęcim to lepiej na koniec, bo po tym człowiek nie ma ochoty na zabawę.
          • reniatoja Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 12:05
            Ale tak wylatywac z polski z Oswiecimiem w swiezej pamieci - tez nie fajnie.

Bonnie - czemu zignorowalas Gorlice? ;(
            • six_a Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 12:07
              no chyba lepsze to, niż się zdołować w pierwszym dniu pobytu.
    • sumire Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 10:38
      co do tych klubów - na samym Rynku masz Harrisa, tam jest głównie jazz i blues. dobre koncerty są też w Milestone pod hotelem Qubus, tylko że sam lokal raczej 'hotelowy', jak dla mnie mało klimatyczny. za winklem jest Drukarnia, też od czasu do czasu coś fajnego się tam zdarza. i w Alchemii czasem jazz bywa, trzeba sobie sprawdzać repertuary. Alchemia ma ten dodatkowy plus, że jest na Placu Nowym, więc jeśli się znudzi, to macie 2 metry do następnej knajpy, i następnej, i następnej....
      • bonnie79 Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 10:45
        Dzięki - zrobię sobie ściągę z twoich propozycji :)
        • simply_z Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 11:01
          ale nie bierzcie sobie w jeden dzien Wieliczki i Oswiecimia ,bo Oswiecim baaardzo wyczerpuje.
          • bonnie79 Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 11:36
            Oczywiście, że nie - Na Oświęcim zarezerwowałam cały dzień i niczego więcej na ten dzień nie zaplanowałam - chcę dać im szansę na refleksję i dopiero następnego dnia wybieramy się do Krakowa na kilka dni i bezpośrednio z Krakowa planuję wypady w intersujące miejsca w okolicy.
            • mallwia Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 11:48
              Z jury polecam caly szlak orlich gniazd-Mirów Bobolice,Olsztyn,Pieskową Skałę,Ojców,jak będziecie miały czas.Naprawde urokliwe zakątki.Po Częstochowe.Warto zobaczyć Jasną Górę ze względu na bogate wzornictwo.

www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
    • a_nonima Re: Spacerkim przez Polskę 06.07.11, 11:39
      Zabierz je do Skalnego Miasta do Czech. Cudnie tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka