Dodaj do ulubionych

Makijaż i praca

13.07.11, 12:19
"Melanie Stark (24 l.), asystentka w luksusowego domu towarowego Harrods straciła pracę, ponieważ odmówiła noszenia makijażu. Za każdym razem, gdy pojawiała się w pracy nieumalowana, pracodawcy odsyłali ją do domu. Ich zdaniem staranny delikatny makijaż był nieodzownym elementem dress code'u pracowników sklepu."

uroda.onet.pl/fotogalerie/wyrzucili-ja-z-pracy-bo-nie-nosila-makijazu,4789501,0,galeria-maly.html

Czy uważacie, że pracodawca ma prawo zwolnić pracownicę ponieważ się nie chce malować?
Obserwuj wątek
    • a_nonima Re: Makijaż i praca 13.07.11, 12:21
      of kurs.
    • milad.a Re: Makijaż i praca 13.07.11, 12:25
      Uważam, że dress code to nic złego, jeśli uprzedzają o tym przed zatrudnieniem.
      • wez_sie Re: Makijaż i praca 13.07.11, 12:28
        no pewnie, ze tak. w koncu to harrods, a nie miesny osiedlowy.
      • milad.a Re: Makijaż i praca 13.07.11, 12:31
        Swoją drogą nie spotkałam się z tym nigdy. Za każdym razem dopiero w pierwszych dniach byłam z tym zapoznawana, ale też chodziło tu o minimalny dress code, zwłaszcza że nie pracuję z klientem zewnętrznym.
        A z wymogiem pacykowania też pierwszy raz się spotykam i myślę, że czasem może to być uzasadnione.
    • tygrysio_misio Re: Makijaż i praca 13.07.11, 12:28
      skoro ma prawo zwolnic ja za szorty... to czemu nie
    • lady.godiva Re: Makijaż i praca 13.07.11, 12:30
      Jeśli wiedziała o tym przed przyjęciem do pracy to tak.
    • six_a Re: Makijaż i praca 13.07.11, 12:34
      nie rozumiem, czemu makijaż ma obowiązywać tylko kobity, faceci sprzedawcy mają czasem tak zaniedbana skórę albo świecą się od potu, że przykro patrzeć. weź teraz postaw tam kobitę i od razu ją wywalą z pracy.

dress code, czy make-up code powinien obowiązywać wszystkich pracowników.
      • empirical Re: Makijaż i praca 11.10.11, 13:15
        alez w Harrodsie obowiazuje tez Panow - puder-bronzer, regulacja brwi, rekomendowany jest bezbarwny lakier do paznokci, no i oczywiscie albo ogolony na gladko, albo pelen zarost.
        O tym wszystkim pracownicy wiedza PRZED podpisaniem umowy.
    • best.yjka Re: Makijaż i praca 13.07.11, 13:01
      Harrods to nie osiedlowy warzywniak.
    • szpilka_du Re: Makijaż i praca 13.07.11, 17:26
      A ja uważam, że ten przypadek jest bardziej złożony. Ona tam przepracowała cztery lata bez makijażu, przeszła bardziej niż pomyślnie kontrole "mystery shopper", osiągała dobre wyniki w sprzedaży. Zwolniono ją w momencie, gdy wpadła w oko przebywającym w sklepie ważniakom z centrali, uprzednio proponując jej kurs makijażu, który, jak uzasadniał jej manager "jej się przyda". Uważam, że dress code, sprowadzający się do zasad ubioru jest na miejscu, ale ingerowanie w to, co mamy na twarzy jest przesunięciem granicy, dla mnie nie do zaakceptowania. A wymóg Harrodsa to nie tylko podkład i rzęski - tam jest mowa o podkładzie, różu, eyelinerze, cieniach, kredce do brwi i ust, pomadce i błyszczyku. Tego rodzaju "pełen make up" ja na przykład rezerwuję na wielkie wyjścia. Przy codziennej aplikacji takiej tapety twarz jest bardzo obciążona. A sprzedawca w sklepie nie jest clownem w cyrku i charakteryzacji nosić nie musi. Moim zdaniem wymóg makijażu jest próbą obejścia niezgodnej z prawem zasady "zatrudniajmy tylko ładnych". Skoro tak nie można to zmuśmy kobiety, by chodziły przynajmniej upiększone. Jeśli Harrods uzna, że masz niewystarczająco ładne włosy i każe Ci chodzić w pięknej peruce, by swoim image pasować do sklepu to ma prawo, czy je przekracza? A może masz krzywy nos i zafunduje Ci przymusową operację? A jeśli nie daj Boże przytyjesz?
      • 83kimi Re: Makijaż i praca 13.07.11, 17:37
        Jeśli wiedziała o tym wcześniej - tak, jeśli nie - nie. Ja np. pracowałam kiedyś w miejscu, gdzie nie mogłam nosić łańcuszka i wiszących kolczyków, musiałam to zaakceptować albo zmienić pracę.
        • tygrysio_misio Re: Makijaż i praca 13.07.11, 17:46
          umowa o prace nie podlega renegocjacji?

nie mozn a zmienic warunkow w trakcie.... i postawic sprawe na zasadzie albo sie dogadujemy, ale nie?
      • majaa Re: Makijaż i praca 14.07.11, 13:24
        Właściwie to nie do końca rozumiem, o co ta afera. Faktem jest, że dziewczyna znała zasady dress code, obowiązujące w Harrods'ie, także odnośnie makijażu, a mimo to nie stosowała się do nich. Skoro jej nie odpowiadały, to nie musiała się zatrudniać akurat tam. Błędem kierownictwa było to, że "obudzili" się dopiero po kilku latach, a nie zwrócili jej uwagi od razu na początku.

Zupełnie inną kwestią jest natomiast stosowność pewnych wymogów, narzucanych przez pracodawców swojemu personelowi. Też się często zastanawiam, czy aby w pewnych przypadkach nie są one przesadnie wysokie. Ale niestety trudno jest tu coś zdziałać, zwłaszcza jeśli te reguły są jednakowo rygorystyczne dla obu płci.

Co do zatrudniania ładnych... no, niestety, choć to może przykre i niesprawiedliwe, ale zawsze były, są i będą zawody, czy stanowiska, gdzie wygląd odgrywa niebagatelną rolę i na ogół ludzie są w stanie to zrozumieć i zaakceptować.
    • qw994 Re: Makijaż i praca 14.07.11, 07:13
      Tak.
    • berta-death Re: Makijaż i praca 14.07.11, 07:22
      Zależy co jest w umowie. Niektóre stanowiska wymagają dress code'u i to zapewne jest zapisane w umowie, jak i uwzględnione w zarobkach. Natomiast równouprawnienie wymaga, żeby od obu płci wymagać tego samego. Skoro upiększamy kobiety, to upiększajmy także i mężczyzn.
    • kolor_purpury Re: Makijaż i praca 14.07.11, 07:49
      jeśli dobry wygląd (w tym makijaż, strój) były częścią jej pracy to tak. pracodawca ma prawo mieć wymagania wobec pracowników. na miejscu tej pani, gdybym miała opory przed malowaniem się to poszukałabym innej pracy.
      Z tego co rozumiem ta kobieta przychodziła nieumalowana raz na jakiś czas więc może pracodawcy przeszkadzały też powody takiego stanu rzeczy- np dziewczyna przychodziła na ciężkim kacu i wyglądała tak, że mogłaby najwyżej sprzedać komuś usługi pogrzebowe. Ale to już takie gdybanie
      • mariuszeeeek Re: Makijaż i praca 11.10.11, 13:00
        Ale z tym makijażem to bez przesady tylko... coraz więeej się o tym pisze.. Lubimy naturalne!

facet.wp.pl/kat,70996,wid,13866157,wiadomosc.html
    • maitresse.d.un.francais Pracodawcy też się malowali? 14.07.11, 12:42
    • brak.slow Re: Makijaż i praca 14.07.11, 14:09
      Nawet w Sephorze laski biegają mocno wymalowane, a co dopiero w takim Harrodsie..
      Swoją drogą aż taka piękna nie jest, żeby dobrze wyglądać bez makijażu, założę się, że sam wymóg malowania się jej nie przeszkadzał, ona po prostu konsekwentnie czekała, aż się do tego przyczepią, a teraz wytoczy im proces i dostanie odszkodowanie, bo to tak po amerykańsku.

podobno kiedyś w usa ktos wytoczyl proces firmie produkującej pralki o to, że swojej instrukcji nie zamieściła ostrzeżenia, że do bębna nie można wkładać dzieci i zwierząt..
      no comment.
      • szpilka_du Re: Makijaż i praca 14.07.11, 20:30
        brak słów to na poniższą wypowiedź:

"Swoją drogą aż taka piękna nie jest, żeby dobrze wyglądać bez makijażu,"

Rozumiem, że gdyby wg Ciebie piękna była wystarczająco, to nie musiałaby się malować, a wtedy pracodawca to skończony wał, że ją zwolnił?
        Nie wiem, czy kodeks pracy jakiegokolwiek kraju wyczerpuje definicję ludzkiego piękna.
        Podoba mi się natomiast pytanie Metresy, czy pracodawcy też się malują. I co w takim razie z męskimi pracownikami Harrodsa? Nie każdy musi mieć piękną cerę i naturalny rumieniec. Też kłaść podkład powinni, żeby nie urazić poczucia estetyki jakiegoś klienta?
      • lorusza Re: Makijaż i praca 05.08.11, 18:18
        chyba po brytyjsku, harrods jest w londynie :D
    • mechantloup Re: Makijaż i praca 15.07.11, 14:50
      Ten wymóg makijażu to jakiś absurd. Pewnie wymysł zakompleksionego pokurcza, i tyle.
      A swoją drogą, pracodawca zapewniał środki do makijażu?
      --
      "You talkin' to me? You talkin' to me? You talkin' to me? Then who the hell else are you talkin' to? You talkin' to me? Well I'm the only one here. Who the fuck do you think you're talking to?"
      • maitresse.d.un.francais Re: Makijaż i praca 15.07.11, 16:26
        mechantloup napisała:

> Ten wymóg makijażu to jakiś absurd. Pewnie wymysł zakompleksionego pokurcza, i
        > tyle.
        > A swoją drogą, pracodawca zapewniał środki do makijażu?

I refundował, hehe?
    • mahadeva Re: Makijaż i praca 15.07.11, 15:26
      zapytaj prawnika :)
      • mia.am Re: Makijaż i praca 05.08.11, 16:26
        Zapewne wszystko zalezy od pracy. Ale czy pracodawca ma prawo zwolnić za brak makijażu? Nie wiem. Swoją drogą czułabym się bardzo źle gdybym wyszła do pracy i zapomniała nałożyć chociaż tusz.
        • donnaanna Re: Makijaż i praca 05.08.11, 18:09
          kolezanka pracuje w harodsie - dostala kontrakt ktory odnosi od "employee handbook" czyli pracowniczej biblii, ta ma 80 stron z czego 4 strony poswiecone sa estetyce wygladu - od bielizny i ponczochy po makijaz.
          i albo pracownik podpisuje ten kontrakt i sie stosuje albo nie podpisuje i szuka pracy gdzie indziej.
          nie ma sie co dziwic ze ta dziewczyna stracila prace - nie stosowala sie do zakontraktowanych warunkow zatrudnienia.
          • donnaanna Re: Makijaż i praca 05.08.11, 18:15
            ps mnie na przyklad bardziej przeszkadzal dress code w American Apparel:
            "AMERICAN APPAREL: Make-up should be kept to a minimum and must look natural. Blusher must not contain sparkle. Liquid foundation is forbidden, and lip colour must be subtle. The company encourages staff to have long, healthy hair, with excessive blow-drying, straightening and even fringes discouraged"
            • lorusza Re: Makijaż i praca 05.08.11, 18:22
              to dopiero chore :/ najpierw trzeba przejsc porzadna terapie by miec dobra samoocene by sie nie wstydzic do roboty chodzic :D moze polecic tej z harrodsa zmiane firmy :D
    • alienangel Re: Makijaż i praca 05.08.11, 18:15
      Idiotyzm. Ale po niedawnym artykule (i reakcjom na niego) opisującym zasady ubierania się do pracy w PKO, gdzie nie określono chyba tylko rodzaju podpasek, przestało mnie dziwić przyklaskiwanie WSZELAKIM wymogom dress-code'u.
    • juan.martin.del.uotro Re: Makijaż i praca 05.08.11, 18:31
      Nie zwolniłbym pracownicy mającej kontakt z klientem za brak makijażu, pod warunkiem, że wyglądałaby profesjonalnie. Pewnie ten profesjonalizm należałoby jakoś zdefiniować, ale skoro w firmie wszyscy znajdujący się pod ostrzałem klientów wiedzą, jak NIE należy wyglądać w pracy, specjalny protokół jak należy wyglądać już nie jest im potrzebny. No ale ja nie jestem szefem działu wielkiej korpo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka