Dodaj do ulubionych

Pilna inaczej

21.07.11, 19:56
Jakie są wasze sposoby na dyscyplinowanie się? Jak to robicie, że w końcu stajecie przy desce do prasowania, zabieracie się za umycie lodówki, regulujecie brwi?

Są jakieś uniwersalne sposoby na niemanieochoty? Czy jak ktoś się urodził zrelaksowany*, to już taki zostanie?

*leniwy

Obserwuj wątek
    • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 19:58
      w sumie to ja sie nie musze dyscyplinowac do niczego. No dobra, do wstawania o 7:05 i skonczenia projektu podzialu ktory wlasnie powinienem robic.
      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:04
        Brawo Soul, odpowiedziałeś wprost na moje pytanie, mocna trójka.

A tak serio, zajmujesz się nieruchomościami i nic nie powiedziałeś?! A mogłeś na mnie zarobić...
        • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:08
          ba, mam nawet licencje real estate salesperson na stan Illinois :p
          • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:22
            No akurat w trochę innym miejscu świata będę mieszkać.
            • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:24
              kazde miejsce jest dobre pod warunkiem ze jest dziesiec tysiecy kilometrow od granic Polski, a deszcz pada tam tylko przez 100 dni w roku.
              • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:33
                Powiedział emigrant-plażowicz.
                • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:36
                  zapewniam cie, ze gdyby nie moje warunki socjalno-bytowe to pisalbym w tym momencie z antypodow.
                  • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:39
                    No ale z jakichś powodów wróciłeś, tak?
                    • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:43
                      no wlasnie z tych powodow. Prawde mowiac zaluje ze wrocilem.
                      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:46
                        Łał. No to ja miałam więcej szczęścia. Decyzja o wyjeździe była dobra, ale ta o powrocie - jeszcze lepsza. Czyli co, w razie okazji spadasz? I poznamy to tylko po IP? Czy wyprawisz goodbye party?
                        • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:49
                          obawiam sie ze nie bedzie okazji do permanentnego wyjazdu (musialbym bbyc megasamolubem co nie jest w moim stylu). Jak sie nia ma co sie lubi, to sie lubi co sie nie ma.
                          • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:53
                            Szlachetna twarz Soula? Fajnie, że od czasu do czasu nie trzeba się tu silić na dowcipasy.
                            • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:59
                              Soul ma tylko szlachetna twarz jako i urodzenie. Przy- tez ma szlachetne :P
                              • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:02
                                Krew błękitną też? i inne płyny ustrojowe?
                                • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:06
                                  krew owszem, co do innych to zalezy z jakimi sa pomieszane.
                                  • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:12
                                    A z czym jej zazwyczaj mieszasz?
                                    • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:13
                                      zazwyczaj z innymi plynami ustrojowyymi.
    • vandikia Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:07
      trafiłaś w "10", bo ja od kilku tygodni pracuję nad samodyscypliną i jestem zdania, że się da :)
      wypisuję sobie w ciągu dnia w notesie rzeczy, które chciałabym zrobić, z czego realnych jest dwie, a pseudirealnych 10.. jak się uda zrobić coś ponad realne jestem z siebie dumna, resztę przekładam i z dnia na dzień muszę przyznac robię coraz więcej plus jeden dzień na lenistwo totalne

system mi się podoba, ja jestem coraz lepiej zorganizowana
      pierwsza zasada - chciec
      druga - trzymac sie planu
      trzecia - jesli dzis nie dalas rady sprzatnac lodowki, nie odkladaj na za miesiąc, zrób to jutro
      • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:10
        > trzecia - jesli dzis nie dalas rady sprzatnac lodowki, nie odkladaj na za miesi
        > ąc, zrób to jutro
        Błąd podstawowy i kardynalny! Zrob to po jutrze a bedziesz miala dzien wolnego.
        • vandikia Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:42
          nie, bo tak nie zrobi przez kolejne tygodnie, a w podświadomosci będzie jej to siedziało jako sprawa niezałatwiona z jej winy i będzie niejako czynnikiem zapalnym
          będzie miała pms, przypomnie sobie o tym, że jednak nie sprzatnęła tej pieprzonej lodówki :D
          • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:43
            ale z trzeciej strony jak pomysli o dniu wolnym, to miod na serce normalnie.
            • vandikia Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:46
              zależy jaki kto ma charakter, ja słabo odpoczywam gdy wiszą mi nad głową niedokończone sprawy
          • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:44
            Helou, ona tu jest!
            • vandikia Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:47
              :*
      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:27
        Ten system sama opracowałaś, czy to jakaś sprawdzona metoda?
        A jak się motywujesz, żeby zrobić te dwie rzeczy? Albo jeszcze trzecią, na zachętę? Nie żartuję :(

> trzecia - jesli dzis nie dalas rady sprzatnac lodowki, nie odkladaj na za miesiąc, zrób to jutro

Kiedy mi się nie chce....
        • vandikia Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:45
          nie do końca sama, dużo czytałam o motywowaniu się, a taka metoda najbardziej mi pasuje
          małe cele plus wykonywanie, a nie tylko planowanie :)
          przecież Tobie się już chce, skoro zakładasz taki wątek, teraz jedynie trzeba wysiłku by się wziąć za różne rzeczy i po kolei je zamykać.. to nie jest łatwe ale daje dużo satysfakcji jeśli się udaje

mnie się też wielu rzeczy nie chce, na wiele nie mam siły
          teraz zajmuję się nadprogramowo wieloma rzeczami odkąd nie palę.. czuję się o wiele lepiej fizycznie i psychicznie gdzy przejadę jednak te 10 km na rowerze, gdy wyszoruję kafelki, gdy pojadę do znajomych do wawki, z której przed chwlą uciekłam w korkach itd itd..
    • gocha033 zakladamy konopny worek pokutny 21.07.11, 20:08
      a potem reszta leci jak z platka :)
      • tymczasowaola Re: zakladamy konopny worek pokutny 21.07.11, 20:35
        a nie trudno w tym worku regulować brwi?
    • lusseiana Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:09
      Niestety, relaksanci pozostaną zrelaksowani już zawsze. Wiem po sobie. Mam okresy hiperaktywności, gdzie prasowanie, pucowanie podłóg, depilacje i inne są wykonywane od niechcenia w międzyczasie robienia jakiegoś projektu, sprawozdania i pięciu referatów. Niemniej w momencie, gdy gorący okres się kończy, zapadam w hibernację, w wyniku czego od tygodnia nie jestem w stanie zebrać się na pocztę z rachunkiem, a oblezione z lakieru paznokcie kontempluję od 3 dni, niczego z nimi nie robiąc ;) Aczkolwiek wyrzucanie sobie tego faktu i podsycanie wyrzutów sumienia NIECO pomaga, bowiem zmywacz i waciki już leżą obok komputera ;P
      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:58
        Siostro w lenistwie! Czyli jeszcze ktoś bierze się za życie dopiero przyparty do muru!!!
        • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:00
          owszem, płemieł Tusk i ministeł Głabałczyk.
          • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:09
            hehehe
    • a_nonima Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:12
      Dzień jak co dzień.
      Budzik dzwoni o 5.45. Przestawiam na drzemkę za 5 minut. Wstaję, zaglądam do Babci, przebieram ją, daję pić, opowiadam co będę robiła tego dnia. Budzę dzieci, robię kakao, zawożę do przedszkola, sama jadę do pracy.
      Do życia mobilizuje mnie fakt, że mam dwoje dzieci i Babunię, która ma tylko mnie.
      Brwi reguluję między zajęciami dnia codziennego, zmywarkę ładuję po tym jak wywieszę pranie... później jadę na wycieczkę rowerową z dzieciakami.
      Bywam leniwa. Jest OK.
      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:00
        Rozumiem, że bycie za kogoś odpowiedzialnym mobilizuje. Ale co sprawia, że regulujesz te brwi, choć teoretycznie nie musisz?
    • ursyda Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:23
      ja zawsze mam ochotę
      serio
      ;)
      • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:24
        jesli szanowny mauzonek tez, to tylko pozazdroscic.
        • aroden nie. 21.07.11, 20:32
          soulshunter2 napisał:

> jesli szanowny mauzonek tez, to tylko pozazdroscic.

nie
          ten sie juz dawno byl przez to zmyl :)
        • ursyda Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:46
          nie
          on nie lubi prasowania
      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:38
        Tak, tak, wszyscy wiemy, że jesteś idealna.
        • ursyda Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:47
          no.
          • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:51
            za wyjatkiem tych pilotow zawsze na TV bo to zboczenie jest.
            • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:56
              Za wyjątkiem pilotów Ursydy na TV. Ty też byś pościągał te stewardesy.
              • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:59
                stewardesy leza w łóżku i czekaja na swoja kolej.
    • krwawa_orlica Re: Pilna inaczej 21.07.11, 20:28
      Jak nie mam, to nie mam, a jak mam to mam, nic nie muszę.
      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:04
        Mogę cytować?
        • krwawa_orlica Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:08
          Zezwalam. :P
    • kiira_korpi Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:00
      Ja jestem bardzo leniwym leniwcem, i zdaje mi się, że to się z wiekiem pogłębia.
      Ale w zasadzie o tym moim lenistwie wiem tylko ja (no i MMŻet ewentualnie), na wszystkich pozostałych robię wrażenie bardzo pracowitej osoby. Która nie dość, że zawsze z pracą się najszybciej ogarnia, najwięcej robi, oprócz tego jeszcze chce jej się poświęcać weekendy na studiowanie kolejnego kierunku.

Ale najgorzej zabrać mi się rano do roboty. Bo to tak, najpierw trzeba wypić kawę, w międzyczasie pogadać z koleżankami, poczytać coś na onecie, gazecie, do toalety iść ze dwa razy, pomarudzić, że znowu tyle roboty, i jeszcze taki szmat czasu do urlopu, wreszcie wyznaczyć sobie konkretną godzinę - no o 10:30 się biorę - jeszcze trochę pojęczeć, że życie jest niesprawiedliwe i wreszcie można się zabrać do roboty. A jak już się wezmę, to nie mogę się oderwać nawet na chwilę, żeby pójść do toalety.
      • tymczasowaola Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:07
        Czyli jesteś pracowita jak Sienkiewicz?:)

Jakbym się brała za pracę o 11 to bym miała pół dnia z głowy:)
        • kiira_korpi Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:13
          "Jestem bardzo pracowity wtedy, kiedy pracuje"
          oł yee, to będzie moje motto życiowe;)

• qw994 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:15
      Ja jestem leniwa i nie widzę powodu, żeby dobrowolnie się samodyscyplinować, bo życie i tak to robi za mnie.
    • doral2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:38
      nie prasuję, suszarka kondensacyjna załatwia sprawę.
      lodówkę myję, jak tego wymaga.
      brwi powierzam swojej kosmetyczce.
      • soulshunter2 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:40
        a to nie ma lodowek samomyjacych sie? Dziwne.
    • salma75 Re: Pilna inaczej 21.07.11, 21:57
      No po prostu mówię sobie "słuchaj, zbliża się deadline, musisz zamknąć zakładkę z FK i ruszyć do roboty". No i ruszam ;).
      Niczego nie planuję, nie zapisuję, bo zawsze wtedy plany biorą w łeb.
      Tak jak teraz. Miałam skończyć grafę do sklepu do końca tygodnia, a nie skończę (jak dobrze, że to znajomemu, uff), bo właśnie leżę na podłodze z laptopem i kotem w transporterze. Podłączyłam gadowi kroplówkę, zaraz polecą dwa zastrzyki. I zamiast w grafika bawię się w weta :/. Nie planuję, bo z planów nic mi nie wychodzi, o!.
    • six_a Re: Pilna inaczej 21.07.11, 22:26
      mniejsze partyjki/krótsze sesyjki nielubianych rzeczy załatwiają sprawę. zamiast wielkiego mycia lodówki, przecieraj co tydzień półki i ścianki jakimś dezynfekującym, a w ogóle nie będziesz musiała jej myć. chyba że coś tragicznie się porozlewa i pozakleja.
    • to.niemozliwe Tu mozesz wiecej poczytac o prokrastynacji... 22.07.11, 03:16
      prokrastynacja.foreo.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka