varia1 Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 12:51 a co to za stwór: przystojniak ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 12:55 Co ugotowac na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
malwan Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 13:11 przystojniak to pojęcie względne Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 24.08.11, 22:24 jak wy potraficie skomplikować tak proste pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 24.08.11, 22:23 :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
facettt odwracamy glowe 23.08.11, 14:04 klnac pod nocem, dlaczego , kuzwa, w zasieg naszego wzroku wchodzi nam jakis przystojniak, a nie przystojniaczka - i nie ma oka na czym zawiesic. Odpowiedz Link Zgłoś
empeczy Re: odwracamy glowe 23.08.11, 14:16 ja, gdy widzę przystojniaka, to sądzę, że nawet nie rozpoznałbym go, bo się na tym nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 14:07 O, przystojniak! Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 14:38 pacz pani, ja sobie mysle to samo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sid-sid Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 25.08.11, 18:02 No to jest nas trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie przeniesc na forum "przystojniacy" 23.08.11, 14:09 ewentualnie na "ulica" lub "myslenie" Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 14:15 Nie myślimy. Gapimy się. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha033 nie wstyd Ci ? 23.08.11, 14:21 cafem napisała: > Nie myślimy. Gapimy się. jeden domowy Ci nie wystarczy ? pachnie mi to jakas ukryta poligamia. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: nie wstyd Ci ? 23.08.11, 14:26 > jeden domowy Ci nie wystarczy ? Domowy to w domu, a uliczny to na ulicy. Mylisz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
facettt to ja mam podobnie, jak Ty 23.08.11, 14:35 cafem napisała: > Domowy to w domu, a uliczny to na ulicy. Mylisz pojęcia. zone mam w domu, a inne miewam na wyjazdach. te dwie rozne sprawy trzeba stanowczo rozdzielac Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: to ja mam podobnie, jak Ty 23.08.11, 14:44 > a inne miewam na wyjazdach. Rozumiem, że też do gapienia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: to ja mam podobnie, jak Ty 23.08.11, 14:45 dobrze, ze wyjezdzasz, to zona moze sobie zaprosic kogos wtedy i sie wyzyc Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 14:32 myślimy: stara baba a gały wypatruje za chłopakami. bo mnie się deczko młodsi ode mnie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 14:37 chodzi dycha to źle z nim nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
migdalekniebieeski Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 15:13 Po 5 miesiącach podawania testosteronu (200 mg/tydzień) badani mężczyźni przybrali na masie mięśniowej ok. 4 kilogramy, niezależnie od aktywności fizycznej tych badanych. Okazało się jednak, że w okresie 4-6 miesięcy po zakończeniu kuracji testosteronem waga masy mięśniowej wróciła dokładnie do tego punktu, jaki zanotowano na początku badania (C. J. Bagatell, J. R. Heiman et al., 1994). Wyniki te, mimo wszystko, nie powinny nadmiernie dołować. Można z powodzeniem założyć, że odpowiednio zaplanowane na czas eksperymentu trening i dieta dałyby znacznie większy i trwalszy przyrost. Jednak powyższy rezultat dobrze ilustruje fakt, że poziom testosteronu jest kluczowym czynnikiem wpływającym na obecność i rozwój tkanki mięśniowej organizmu. Dlatego postanowiłem zebrać dostępne z różnych dziedzin informacje i przedstawić je tutaj w lubianej przez wszystkich formie testu. 1. TESTOSTERON WPŁYWA NA FUNKCJONOWANIE CAŁEGO ORGANIZMU. PRAWDA. Podstawowe funkcje endogennego testosteronu w organizmie są następujące (m.in. za: W. Krause, U. Mueller, A Mazur, 2005): - metabolizm białka: anabolizm i zapobieganie rozkładowi - tkanka kostna: zwiększenie masy kości, mineralizacja; niedobór T: osteoporoza - tkanka mięśniowa: zwiększenie masy mięśniowej; niedobór T: sarkopenia - metabolizm tłuszczów: rozkład - tkanka tłuszczowa: redukcja - układ naczyniowy: rozszerzenie naczyń krwionośnych; niedobór T: wyższe ryzyko chorób układu naczyniowego - szpik kostny: zwiększenie erytropoezy; niedobór T: anemia - nerki: wzmożona produkcja EPO (erytropoetyny); niedobór T: niższe wartości EPO - krtań: rozrost; niedobór T: brak zmian - genitalia: wzrost, maskulinizacja; niedobór T: kurczenie się jąder - układ rozrodczy: podtrzymywanie spermatogenezy; ; niedobór T: bezpłodność - skóra: owłosienie, zwiększone wydzielanie sebum; niedobór T: brak owłosienia, sucha skóra - prostata: wzrost i funkcjonowanie; niedobór T: BPH, carcinoma - gruczoł piersiowy: zahamowanie wzrostu; niedobór T: ginekomastia* - mózg: lateralizacja - psychika: emocje: moc; niedobór T: depresja - psychika: motywacje: społeczne, eksploracja - psychika: intelekt: poprawa (zwłaszcza operacje przestrzenne) * autorzy nie brali tutaj pod uwagę aromatyzacji T. U mężczyzn estradiol (E2) powstaje głównie z testosteronu, sam zaś jest najważniejszą przyczyną giny (A. W. Meikle, 2004). Jednak wysoki poziom T nie determinuje automatycznie wysokiego poziomu E2. Kluczową sprawą jest tutaj iloraz E2/T, czyli (w uproszczeniu) % testosteronu konwertowanego do żeńskiego hormonu. 2. AKTYWNA BIOLOGICZNIE JEST CAŁKOWITA OBJĘTOŚĆ TESTOSTERONU WE KRWI. FAŁSZ. Tylko część znajdującego się krwioobiegu testosteronu jest biologicznie aktywna. Wiele hormonów tkanki łącznej płynnej jest częściowo związanych do postaci nieaktywnej. Na przykład ok. 90% krążącego kortyzolu występuje w postaci związanej globuliną (głównie transkortyną). Umożliwia to, w przypadku bodźca stresowego, bardzo szybką jego konwersję do postaci czynnej. W przypadku testosteronu mamy podobną sytuację. Aż ok. 60% testosteronu zostaje związana z SHBG (sex hormone binding globulin), pozostałe ok. 38% dezaktywuje związek z różnymi albuminami (T. Ebert, 2004), a tylko ok. 1-5% pozostaje we krwi w postaci wolnej (FT, free testosterone). Do popularnego jakiś czas temu hasła: "Wykorzystujesz tylko 4% potencjału mózgu" można dodać: "i tylko 2% testosteronu". Jednakże wnioski te są oczywiście nieuzasadnione, bo w obydwu przypadkach takie jest właśnie zaprogramowane genetycznie optimum uwzględniające "racje" wszystkich komórek organizmu. Niemniej, o biologicznej dostępności testosteronu należy pamiętać biorąc pod uwagę zmiany jego poziomu. Przykładowo, w badaniu Gerstenblutha (2002), przez 2,5 roku podawano grupie mężczyzn domięśniowo testosteron w postaci cypionatu. Zastosowano dawki 200-300mg co 2-4 tygodnie. W wyniku kuracji poziom testosteronu wzrósł z 1.89 ng/ml do średniej 9.74 ng/ml. Nie oznacza to jednak, że o tyle wzrósł poziom aktywnego hormonu, ponieważ wzrost wolnego testosteronu wyniesie tylko ok. 0,05-0,005 tej różnicy. Warto też zwrócić uwagę, że najczęściej wraz ze wzrostem poziomu całkowitego testosteronu spada procent T wolnego (wzrost % SHBG), więc realny przyrost jego stężenia jest znacznie mniejszy (N. E. Allen, 2002). 3. POZIOM TESTOSTERONU ZALEŻY OD PORY ROKU. FAŁSZ. W wielu badaniach stwierdzono takie wahania, jednak wyniki były bardzo rozbieżne odnośnie miesięcy szczytów i dołków testosteronu dla różnych obszarów geograficznych. Co dziwniejsze, wiele z tych badań przeprowadzono na ogromnych próbach (kilkaset, kilka tysięcy ludzi), więc możliwa wariancja błędu jest tu minimalna. Z kolei w badaniu na mieszkańcach południowej Kalifornii wyszedł zupełny brak wahań poziomu T w ciągu roku (J. Svartberg, E. Barrett-Connor, 2004). Testosteron nie zależy również od intensywności nasłonecznienia w ciągu dnia (brak korelacji z wahaniami melatoniny). Można wnioskować, że w klimacie umiarkowanym i subpolarnym spadek testosteronu w ciągu lata może być związany po prostu z mniejszą ilością godzin snu (hipoteza) a nie z samą porą roku, ponieważ w Kalifornii nie stwierdzono istotnych zmian trybu życia w ciągu roku, a np. w Norwegii tak. 4. HORMONY ANABOLICZNE DZIAŁAJĄ RÓWNOCZEŚNIE PODCZAS SNU. FAŁSZ. Poniżej przedstawiam typowy zapis przebiegu snu: Na osi pionowej zaznaczono głębokość snu, tzn. % fal delta ("wolnych") w danej jednostce czasu. Hormon wzrostu rusza podczas faz głębokich snu, tzn. 3-4 (J. D. Veldhuis, A. Iranmanesh, 1996), czyli ok. pół godziny po zaśnięciu, a potem cyklicznie po fazie REM. Natomiast testosteron wzrasta dynamicznie podczas pierwszej fazy REM i pozostaje na wysokim poziomie aż do obudzenia (R. Luboshitzky et al., 1999). Zdaniem wielu autorów, generalnie im dłuższy sen, tym większa objętość testosteronu zostanie wydzielona do krwi. Równocześnie z każdą godziną snu wzrasta coraz bardziej kortyzol, więc jest presja na zmniejszenie poziomu HGH i T. Kortyzol wzrasta zasadniczo tylko w trakcie faz REM, a po jej zakończeniu powoli zaczyna spadać, by znowu dynamicznie wzrastać w kolejnym REM. Dodam, że czasy kolejnych cykli oraz ich głębokości mogą w rzeczywistości bardzo odbiegać od schematu na rysunku. Na przykład pierwszy REM może wystąpić godzinę po zaśnięciu. Z tych danych wynika, że sen w ciągu dnia, godzinę-dwie po treningu nie jest złym pomysłem. W prawdzie sen jest płytki (tzn. bez wyraźnej zwyżki HGH) ale występuje w nim REM, więc wystąpi pewnie zwielokrotnienie testosteronu. Stawiam tu jednak opłoty hipotezy, ponieważ na temat drzemki w ciągu dnia brakuje literatury. Wiadomo jednak, że sen w ciągu dnia (sjesta) jest zaprogramowany biologicznie jako "opcja". Osoby badane odizolowane od światła słonecznego i zegarów przejawiają około 25 godzinny cykl sen-czuwanie (korygowany normalnie dzięki obecności światła dziennego i wynikającym z niego zmianom stężenia melatoniny). Jednak oprócz "dużej" senności nocnej, osoby badane odczuwały również senność w ciągu dnia, która pojawiała się między godziną 13 a 15. Część z tych osób zasypiała, myśląc, że jest noc. W czasie fazy REM bardzo aktywny jest układ limbiczny. Hiperaktywne są oba ciała migdałowate. Okazuje się, że afekty przeżywane w ciągu dnia, są generalnie spójne z afektami przeżywanymi podczas REM, w skrajnej formie nawracających koszmarów sennych w PTSD (post traumatic stress disorder). Wniosek jest taki, że osoba zestresowana w ciągu dnia, gorzej zregeneruje się podczas snu, ponieważ treść REM będzie prawdopodobnie równie stresująca (niezależnie od tego jak głupia i chaotyczna). Podczas snu wydzielone zostaną bardzo duże ilości kortyzolu, który będzie hamował sekrecję zarówno hormonu wzrostu jak i testosteronu. 5. STRES PSYCHICZNY OBNIŻA POZIOM TESTOSTERONU. PRAWDA. Oczywiście, stany stresu emocjonalnego, związane z pobudzeniem afektu strachu, mają komponent hormo Odpowiedz Link Zgłoś
rubarom W myślach go rozbieram 23.08.11, 15:16 ... i wyobrażam sobie, jak byłoby z nim w łóżku. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 15:27 nic.. a co powinnam?? :D Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie ja mysle: "pewnie to ten antonio - MMŻ cafem" 23.08.11, 15:34 albo byly facet kiry korpi albo ten jej nowy szwab z rajchu Odpowiedz Link Zgłoś
alienka20 Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 23.08.11, 16:17 "Niezłe ciacho" hahaha :D Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 24.08.11, 20:58 Niewiele :) Bo dla mnie sama uroda niewiele znaczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
3artka Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 24.08.11, 23:18 Oj tam, oj tam... Czasami popatrzeć też można;) Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 24.08.11, 23:19 Można, ale większych emocji nie wzbudza :) Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 24.08.11, 22:14 Ooooo oooooo ooo jaki przystojny. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 24.08.11, 23:55 Na pewno gej! Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 25.08.11, 00:04 Mając na uwadze tyle "zmarnowanych" okazji, teraz myślę tylko o tym, jak mu podstawić nogę żeby nabił sobie guza i żeby policja tudzież pogotowie spisali jego i moje dane osobowe, coby potem mieć jakiś punkt zaczepienia, jakieś zeznania itp Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 25.08.11, 18:29 Czy ma stringi czy gacie po tacie. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: o czym myslicie widzac przystojniaka na ulicy 25.08.11, 18:46 no ja osobiście w tym roku zgłupiałam i się zachowywałam o zgrozo gorzej od męża ale w nadmorskiej miejscowości takie na oko 19latki męskie chodziły rozebrane do gaci po mieście i były słodko opalone i ładnie wyrzeźbione - ale nie nakoksowane, taki lekki zarys mięsni, fajna klatka, fajna dupka :P no i co tu myśleć, głęboki wdech i do przodu, ewentualnie wymiana poglądów z mężem :D ja mu "zobacz uffff niezły jest", on "zaraz pokażę ci niezłą" :D fajne przystojniaki są, a co :) Odpowiedz Link Zgłoś