Dodaj do ulubionych

Reakcja męża na ciążę

IP: *.128.62.50.static.crowley.pl 25.08.11, 13:36
Moja opowieść jest krótka, prosta i smętna na dzień dzisiejszy. Do tej pory byłam bardzo szczęśliwa. Mam fajną rodzinę, półtora roku temu zostaliśmy rodzicami kochanego szkraba. Wiadomość o ciąży była dla nas wielką radością, zwłaszcza, że wcześniej kilka razy poroniłam. Planowaliśmy kolejne, ale w bliżej nieokreślonej przyszłości, choć jestem już dość dobrze po 30-tce. Wiem, że w tym wieku, to trochę śmieszne, ale stało się, jak się stało i los zadecydował za nas, znowu jestem w ciąży. W najczarniejszym scenariuszu nie spodziewałam się takiej reakcji męża. Stwierdził, że to moja wina, skrajna głupota, no i wielki problem. Mamy warunki na drugie dziecko, mieszkanie, obydwoje pracujemy, zarabiamy ponad średnią krajową. Uważam, że nie stała się tragedia, mąż przeciwnie. Jestem zaskoczona, zszokowana, nieszczęśliwa, ja tez nie skakałam z radości na pozytywny wynik testu, dla mnie to też jest trudna sytuacja, w końcu to na mnie spadnie ciężar opieki nad dwójką małych dzieci, a on stanął jakby po przeciwnej stronie barykady, jak wróg. Bardzo to bolesne. Myślę, że nawet jeśli to się jakoś poukłada, to nigdy nie będzie już tak, jak wcześniej, nie zapomnę tego. Na razie jestem strasznie rozbita, coś, co powinno być dla mnie radością stało się kłopotem, nie mam wsparcia od, wydawałoby się, najbliższego człowieka
Obserwuj wątek
    • oxf Re: Reakcja męża na ciążę 25.08.11, 14:49
      moze go troche ponioslo. Zachowal sie glupio , bo przeciez co mozesz z tym fantem zrobic? Nie namawia cie chyba usuniecie? Moze przemysli sprawe i cie przeprosi. Skoro przeciez to robicie to jasne ze moze byc ciaza. Powinien to sobie uswiadomic ze to tez jego "wina" tak samo jak i twoja.
      • Gość: Rozżalona żona Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.home.aster.pl 25.08.11, 21:33
        Nie przemyślał, nie przeprosił. Na razie nie odzywamy się do siebie.
    • Gość: Moni Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.tvn.pl 25.08.11, 16:02
      Dziewczyno , nie łąm sie . Facet to napradę prosta konstrukcja , Mój mąż w wieku lat 40 dowiezdiał sie ,ze znów zostanie tatą. Dochodził do sibie przez bite 4 miesiące , ja chciałam odejść . Masakra . A po porodzie kompletnie oszalał na pukcie córeczki - mamy 2 synów 20 i 13 lat. Odbiło mu całkowicie, mówi tylko o swojej "PEREŁCE" Fajnie byłoby zapomnieć o tym koszmarze w trakcie ciaży . Ale niestety on był. Córcia ma już 3 lata . Ja nie myśle o tym bna codzień ale juak sobie przypomnę to jezscze mi sie nóż otwiera w kieszeni. Dziewczyno zacisnij zeby nic sie nie odzywj , nie daj sie sprowokować i licz dni , do momentu aż go puści. czasem to pierwzse usg a czem kolejne - oby nie poród bo to długie 9 miesiecy. Ciesz się i po kryjomu kupuj ciuszki dla dzidzi . powodzenia
      • Gość: Rozżalona żona Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.home.aster.pl 25.08.11, 21:40
        Wielke dzięki Moni. Chyba coś takiego chciałam usłyszeć, czy raczej przeczytać. Wszędzie słyszę o tym, jak faceci skaczą z radości na wieść o ciąży, jak noszą swoje partnerki na rękach. Najgorsze jest to, że jak się nie ma takiego wsparcia, to człowiek czuje jeszcze większy lęk i boi się, że sobie z tym wszystkim nie poradzi.
        • Gość: smutna Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 23:28
          i tak , bym powiedziała nie jest źle , ...
          jak mała miała pól miesiąca mąż odszedł .. nie dorósł do roli ojca ...
          po kilku latach poznałam kogoś , namawiał na dziecko 2 lata (mówiłam , że nie bo z jednym dzieckiem zostałam sama i boję się powtórki to były wyrzuty , że nie ufam i takie tam) , oświadczyła się , a jak byłam w 8 miesiącu zamiast planowanego slubu było rozstanie , zostawił mnie dla innej i zostałam z drugim dzieckiem sama ... ze wszystkimi problemami.
          mineło kilka lat , jeszcze dochodzę do siebie
    • kol.3 Re: Reakcja męża na ciążę 26.08.11, 16:46
      Ty się chyba harlequinów naczytałaś. To w nich stuprocentowo faceci skaczą z radości na wieść, że zostaną tatusiem. W życiu różnie bywa. Często właśnie to niechciane, oprotestowane przez tatusia dziecko okazuje się jego największym skarbem. Wyluzuj i daj facetowi trochę czasu,.
    • bombonierka-a Re: Reakcja męża na ciążę 26.08.11, 20:31
      jak dla mnie jesteście dobrymi kandydatami na rodziców... ustawieni, z mieszkaniem, pracą, wiek jak na dzisiejsze czasy wcale nie szokujący (masa kobiet po 30 rodzi dopiero pierwsze dziecko).... podejrzewam, że mąż po prostu został zaskoczony i chwilowo go to przerosło, ale prędzej czy później przejrzy na oczy. Daj mu ochłonąć, a potem odbijesz sobie mając "zachcianki" :)
      • Gość: Rosa Re: Reakcja męża na ciążę IP: 82.113.99.* 27.08.11, 21:59
        Witam Cie serdecznie.
        Po 7 latach od pierwszego porodu znowu zaszlam wciaze ( w wieku 33 lat) to bylo 4 lata temu.Maz jak sie dowiedzial zazucal mi ,ze to nie jego dziecko.W alkoholowym upojeniu czesto mi dogryzal.Ja znosilam wszystko bo bardzo chcialam i pragnelam mojego malenstwa.Maz widzial,ze nie przejmuje sie jego uwagami a przynajmniej nie tak ostentacyjnie ,chociaz w sercu do dzis mam zal.
        Ciaze znioslam cudownie znakomicie i Tobie tez tego zycze.Moj syn to aniolek z malymi zlosciami.Jest cudowny,kochany i oczkiem w glowie tatusia.
        Niestesty rok temu odeszlam od meza.Mamy ze soba kontakt ,maz zabiega o nas ale ja z tego dna uczuc nie moge sie wydostac.
        Twoj maz napewno Cie kocha i jesli nie czujesz sie az tak bardzo dotknieta tym co tam wygadywal to moze pierwsza szepnij mu na ucho jak bardzo go kochasz a jesli nie to zawsze i wszedzie masuj swoj brzuszek i usmiechaj sie blogo do samej siebie nawet.
    • Gość: Nina Zobaczysz, wszystko bedzie dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.11, 10:54
      Twoja ciaża jest błogosławieństwem a twój mąż dojrzeje jeszcze do kolejnego ojcostwa. Jestem o tym więcej niz przekonana. Wyrzuć z siebie smutek i rozżalenie i bądź silna. Jeszcze bedziecie szczęśliwi a dziecko bedzie waszym największym skarbem! Głowa do góry! Mąż boi się nowych obowiązków ale jak zobaczy że jesteś silna zawstydzi sie swojej pierwszej reakcji. My kobiety mamy w sobie nieprzebrane pokłady heroizmu!
      Chylę głowę przed wszystkimi madrymi matkami !!!
      tez matka
      • Gość: a albo to szok albo miał jakieś plany... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.11, 02:59
        Teraz trzymaj się dzielnie i nie załamuj się. To dla dobra dziecka, które ma się prawidłowo rozwijać, żadna komóreczka nie ma prawa urosnąć inaczej. Staraj się być spokojna, pogodna, słuchaj dobrej, pogodnej muzyki,wychodź na spacery i ciesz się chwilą.Bądź dla siebie dobra.Może gdy poczuje jego ruchy "zmięknie".Życzę ci wszelakiego dobra i siły do przezwyciężenia trudności i humorów męża.Serdecznie pozdrawiam ;)
    • pogromca_ciemnoty Re: Reakcja męża na ciążę 24.09.11, 08:40
      głupi kutas,jak włożyć to potrafił a teraz nie bierze za to odpowiedzialności??

żal....żal....
    • Gość: Elcia Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.11, 16:12
      Nie martw sie nie przejmuj dbaj o siebie byc szcześliwa uśmiechaj sie to on zrozumie ze dal Ciebie to jest wielkie szczeście :)
      a po urodzeniu dziecka pewnie bedzie przeszcześliwy :)

I oczywiście gratuluje 2 kreseczek bo w dzisiejszych czasach cieżko zajśc w ciąze wiekszości kobiet :)
    • Gość: iwka Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.11, 14:15
      Będziesz miała dzidziusia którego ja tak bardzo pragnę a mieć nie mogę.Nie pozwól by jego słowa czy zachowanie przyćmiły tą radość bycia znów matką.On zmądrzeje i pokocha tą istotkę ale potrzebuje na to czasu.Mimo tego ,że teraz jest Ci smutno i ciężko to wszystko się ułoży czego Ci szczerze życzę.Ja tak bardzo chciałabym mieć dziecko ,że chyba nic nie popsułoby mi tej radości więc proszę głowa do góry i bądz szczęśliwa.
    • freqq5 Re: Reakcja męża na ciążę 28.09.11, 15:49
      To nie jest tylko Twoja wina. On tez przecież brał w tym udział. Może sobie wszystko przemyśli i będzie dobrze :)
    • Gość: Rozżalona żona Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.128.62.50.static.crowley.pl 29.09.11, 12:01
      Bardzo wszystkim dziękuję za słowa otuchy. To bardzo podnosi na duchu, kiedy zaupełnie nieznane, anonimowe osoby potrafią tak wczuć się w sytuację. Mężowi było potrzeba mniej więcej tygodnia, żeby się otrząsnął. Zachowuje się, jakby nic się nie stało. Teraz rozmawiamy normalnie, choć ja nigdy mu nie zapomnę, że obraził się na mnie za tę ciążę. Ale teraz najważniejsze jest dla mnie dziecko, żeby wszystko było z nim w porządku. Byłam już na USG, widziałam bijące serduszko. Będę mamą dwójki dzieci i to jest dla mnie najważniejsze.
    • Gość: bietka Re: Reakcja męża na ciążę IP: *.multimo.pl 29.09.11, 18:40
      Twierdzę,że niewielu facetów ma silnie rozwinięty instynkt rodzicielski. Dla większości z nich informacja o ciąży to szok. Nawet wtedy gdy kolejna ciąża była wcześniej omawiana.
      Dla nas kobiet natura była bardziej przychylna. Ciąża nie jest takim totalnym zaskoczeniem , bo kolejne jej symptomy pomalutku przygotowują nas na nowinę. Faceci niestety są waleni wiadomością po łbie, no i w związku z tym przeżywają większy szok z którego dłużej wychodzą.
      To tak w skrócie o moich rodzicielskich doświadczeniach :)
    • kolnianka Re: Reakcja męża na ciążę 14.10.11, 15:26
      Ja samotnie bez alimentów wychowuje 2kę dzieci z autyzmem,za 1000zł miesięcznie,z czego jeszcze place rachunki,więc jak przeczytałam tekst autorki wątku,to mnie szczerze trafia.Trudna sytuacja,strach...Masz kobieto życie jak w Madrycie,gdybyś tak straciła pracę,dziecko zachorowało,to może byś się obudziła,ale Wam bogackim zawsze niedobrze,a dziecko kojarzycie tylko ze materializmem,bo się pogorszy tak,że na nową sukienkę zabraknie.Ja jestem w innej sytuacji,ale jestem szczęśliwa.
      • Gość: nammkha Re: Reakcja męża na ciążę IP: 192.166.203.* 20.10.11, 18:32
        może i jesteś szczęśliwa ale zawistna jak żmija, wyżywasz się na biednej kobiecie bo tobie w życiu nie wyszło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka