Dodaj do ulubionych

co moge zabrac w podrecznym bagazu?

02.09.11, 19:48
pierwszy raz lece samolotem i chce ,zeby wszystko przebieglo sprawnie.juz znam rozmiar i wag bagazu podrecznego (innego nie biore), chce tylko wiedziec, czy moge do woreczka z kosmetykami wlozyc podklad (fluid) , bo bez tego nie lece, tusz do rzes, olowek , roz do policzkow i blyszczyk. z mleczka do demakijazu i toniku rezygnuje, bo kupie po przylocie.
kto lecial i wie?
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 19:59
      W podręcznym nie można mieć rzeczy w płynie, nożyczek i pilników. W sumie sporo zależy od osób kontrolujących bagaż, pozwolili mi ostatnio przewieźć nożyczki do skórek, pilniczek kazali wyrzucić.
      • lonely.stoner Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:01
        kol.3 napisała:

> W podręcznym nie można mieć rzeczy w płynie, nożyczek i pilników. W sumie sporo
        > zależy od osób kontrolujących bagaż, pozwolili mi ostatnio przewieźć nożyczki
        > do skórek, pilniczek kazali wyrzucić.

pilniczki, nozyczki- moga kazac wyrzucic, ale plyn do 100ml mozna miec, tylko musi sie wszystko w tym foliowym woreczku zmiescic.
        • i.nes Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:04
          lonely.stoner napisała:

> pilniczki, nozyczki- moga kazac wyrzucic,

na pewno każą... tak samo cążki, scyzoryki

> ale plyn do 100ml mozna miec, tylko musi sie wszystko w tym foliowym woreczku zmiescic.

zgadza się
          • lonely.stoner Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:05
            to zalezy od lotniska, obslugi i lotu, zdarzalo mi sie przewozic rozne rzeczy, w tym metalowy pilniczek i zapalniczki heh
            • i.nes Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:08
              mi na Okęciu kazali wyrzucić :( fale akt, że to było wiele lat temu i więcej nie próbowałam mieć tego typu rzeczy w podręcznym...
            • miau_weglowy Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 23:16
              zgadza sie,rozne rzeczy przechodza w podrecznym. moje dziecko przewiozlo cyrkiel metalowy w okresie najwiekszych zaostrzen :D
    • lonely.stoner Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 19:59
      w wiekszosci lini lotniczych jest limit- mozesz zabrac pojemnik z kosmetykami i plynami (w tym takze np. krem do twarzy czy fluid, paste do zebow) w pojemnikach do objestosci 100ml, wszystko musi sie zmiescic w takim przezroczystym foliowym woreczku (ktory jest na lotniskach), i musi ta torebka byc tak zapelniona zeby sie domknela na gorze taka plastykowea zgrzewka. Ja tusz do rzes i np. blyszczyk zazwyczaj wsuwam gdzies do kieszeni, bo ten maly foliowy worek jest zazwyczaj i tak za maly... z perfum np. zdejmuje korek tuz przed wrzuceniem na tasme (Bo to tez zajmuje sporo miejsca) i np. jak w domu mam jakis ulubiony kosmetyk typu szampon i tylko wielka butle 250ml to jesli nie uda sie kupic miniaturki, to mozna dostac takie male plastykowe buteleczki w drogeri i do nich przelewam.
      A z jakiego lotniska lecisz na jakim ladujesz?? to tez wazne, np. w Londynie maja mega ciete przepisy i sprawdzaja chyba ze 3 razy, a w Polsce wlasciwie nic sie nie dzieje, tylko przeswietlenie na tasmie.
      • maja9622 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:08
        przy moim ostatnim locie do Londynu niczego nigdzie nie przekładałam, wszystko miałam w walizce, wszystkie kosmetyki, pilnik itp, także alkohol ( kupiony w sklepie nie na lotnisku). Po prostu oddałam walizkę, z ręcznym przeszłam prześwietlenie. Lądowałam na Heathrow i stamtąd wracałam. Musiałam zdjąc tylko buty.
        • colour_of_magic Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:15
          Walizka a bagaż podręczny to dwie różne rzeczy.
        • pendzacy_krolik Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:23
          kurde, przeciez wyraznie napisalam,ze wioze tylko podreczny, dlatego pytam szczegolowo,no!
          maja9622 napisała:

> przy moim ostatnim locie do Londynu niczego nigdzie nie przekładałam, wszystko
          > miałam w walizce, wszystkie kosmetyki, pilnik itp, także alkohol ( kupiony w sk
          > lepie nie na lotnisku). Po prostu oddałam walizkę, z ręcznym przeszłam prześwie
          > tlenie. Lądowałam na Heathrow i stamtąd wracałam. Musiałam zdjąc tylko buty.
      • pendzacy_krolik Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:21
        w Hamburgu. to jeszcze woreczek musze kupic na lotnisku? myslalam,ze moge miec wlasny.

lonely.stoner napisała:

> w wiekszosci lini lotniczych jest limit- mozesz zabrac pojemnik z kosmetykami i
        > plynami (w tym takze np. krem do twarzy czy fluid, paste do zebow) w pojemnika
        > ch do objestosci 100ml, wszystko musi sie zmiescic w takim przezroczystym folio
        > wym woreczku (ktory jest na lotniskach), i musi ta torebka byc tak zapelniona z
        > eby sie domknela na gorze taka plastykowea zgrzewka. Ja tusz do rzes i np. blys
        > zczyk zazwyczaj wsuwam gdzies do kieszeni, bo ten maly foliowy worek jest zazwy
        > czaj i tak za maly... z perfum np. zdejmuje korek tuz przed wrzuceniem na tasme
        > (Bo to tez zajmuje sporo miejsca) i np. jak w domu mam jakis ulubiony kosmetyk
        > typu szampon i tylko wielka butle 250ml to jesli nie uda sie kupic miniaturki,
        > to mozna dostac takie male plastykowe buteleczki w drogeri i do nich przelewam
        > .
        > A z jakiego lotniska lecisz na jakim ladujesz?? to tez wazne, np. w Londynie ma
        > ja mega ciete przepisy i sprawdzaja chyba ze 3 razy, a w Polsce wlasciwie nic s
        > ie nie dzieje, tylko przeswietlenie na tasmie.
        >
    • lonely.stoner Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:04
      heh,, tu masz wymagania co do tej plastykowej torebki (ze strony easyjet Tekst linka):

The liquid is in a container with a maximum volume of 100ml
      All containers must comfortably fit into a transparent, re-sealable 1 litre plastic bag, measuring no more than 20 x 20cm
      This plastic bag must be removed from the hand baggage and shown separately to airport security
      • pendzacy_krolik Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:24
        sory,ale nie musze znac angielskiego.

lonely.stoner napisała:

> heh,, tu masz wymagania co do tej plastykowej torebki (ze strony easyjet h> ttp://www.easyjet.com/en/planning/baggage.html):
        >
        > The liquid is in a container with a maximum volume of 100ml
        > All containers must comfortably fit into a transparent, re-sealable 1 litre pla
        > stic bag, measuring no more than 20 x 20cm
        > This plastic bag must be removed from the hand baggage and shown separately to
        > airport security
        • miau_weglowy Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 23:18
          ale polski chyba znasz na tyle,zeby poczytac strone przewoznika? i znalezc przepisy? ;P
        • bupu Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 23:34
          Google translatora tyż ukradli?
    • i.nes Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:04
      www.ulc.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=972&Itemid=377
      • best.yjka Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:05
        Właśnie znalazłam w linku.
        "Stanik z wypełnieniem żelowym lub podobne protezy". Kiedyś nie produkowano staników powiększających biust, innych jak w wersji z wkładkami żelowymi. Wiem, że dla kobiet po mastektomii śmieszne to nie jest. Ale na stronie urzędu, ktoś powinien to nazwać w bardziej cywilizowany sposób.
    • beverly1985 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:06
      Wow, ile przygotowań! Ja gdy nie chcę brać bagażu głównego to wrzucam kilka ubrań, buty na zmianę, kosmetyczkę z rzeczami do malowania (całą, nie mam czasu ani ochoty zastanawiać sie, co wziąć), próbkę kremu z jakiejś gazety i szampon 2 w 1 z Rossmana w małej buteleczce.

Nigdy nie wiem, gdzie na lotnisku Chopina są te foliowe torebki (a latam min. raz w miesiącu stamtąd, może wiecie? :P) więc biorę kilka z domu. Nie mam żadnych zgrzewek na górze. Jak mi sie nie mieści to wkładam do drugiej torebki, albo i do trzeciej.
      • colour_of_magic Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:14
        jedni lubią tak, drudzy inaczej. Ja przed podróżą, kilka dni wcześniej robię listę, co zabieram do kosmetyczki dużej, co do małej, co do walizki, co do bagażu podręcznego itd. Czuję wtedy, że mam wszystko pod kontrolą. Jak ktoś leci po raz pierwszy, to fajnie, że się interesuje, po co robić sobie stres :-)
        • lonely.stoner Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 20:18
          haha, a ja jakbym miala bez zastanowienia spakowac cala moja kosmetyczke to musialby mi sie zmiescic moja toaletka, ktora ma 4 szuflady i ogromne lustro ;) ja tez wole sie przygotowac, i zazwyczaj tez biore pod uwage gdzie lece i jaka tam jest np. pogoda, ostatnio lecialam na wakacje na Kanarach i zrozumiale ze wzielam do kosmetyczki taki super extra krem spf 50. Jakbym leciala zima do Polski to raczej bym tego nie pakowala :)
        • pendzacy_krolik Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:34
          nie zglosilam bagazu (bilet juz kupilam), wiec nie chce miec na lotnisku perturbacji, bo co zrobie z rzeczami ktore mi wywala?
          colour_of_magic napisała:

> jedni lubią tak, drudzy inaczej. Ja przed podróżą, kilka dni wcześniej robię li
          > stę, co zabieram do kosmetyczki dużej, co do małej, co do walizki, co do bagażu
          > podręcznego itd. Czuję wtedy, że mam wszystko pod kontrolą. Jak ktoś leci po r
          > az pierwszy, to fajnie, że się interesuje, po co robić sobie stres :-)
      • pendzacy_krolik Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:33
        to mozna wziac kosmetyczke? lece na tydzien, kosmetyki do higieny chce sobie kupic po przylocie, ale np. nie bede kupowala nowego podkladu!
        beverly1985 napisała:

> Wow, ile przygotowań! Ja gdy nie chcę brać bagażu głównego to wrzucam kilka ubr
        > ań, buty na zmianę, kosmetyczkę z rzeczami do malowania (całą, nie mam czasu an
        > i ochoty zastanawiać sie, co wziąć), próbkę kremu z jakiejś gazety i szampon 2
        > w 1 z Rossmana w małej buteleczce.
        >
        > Nigdy nie wiem, gdzie na lotnisku Chopina są te foliowe torebki (a latam min. r
        > az w miesiącu stamtąd, może wiecie? :P) więc biorę kilka z domu. Nie mam żadnyc
        > h zgrzewek na górze. Jak mi sie nie mieści to wkładam do drugiej torebki, albo
        > i do trzeciej.
        • best.yjka Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:55
          Jak butelka ma powyżej 100ml, nie przejdzie. Zawsze można kupić małe pojemniki i przepakować.
    • eat.clitoristwood Jakieś spore dildo 02.09.11, 21:26
      umieść w foliowym woreczku. Z wrażenia przepuszczą błyszczyki i fluidy-
      • pendzacy_krolik Re: Jakieś spore dildo 02.09.11, 21:35
        a co to jest?
        eat.clitoristwood napisał:

> umieść w foliowym woreczku. Z wrażenia przepuszczą błyszczyki i fluidy-
        • eat.clitoristwood Re: Jakieś spore dildo 02.09.11, 21:39
          pendzacy_krolik napisała:
          > a co to jest?

Dildo?
          To rodzaj bezprzepływowego irygarora, giętkiego albo i niegiętkiego. Giętkie mi bardziej estetycznie konweniują.
          • eat.clitoristwood Re: Jakieś spore dildo 02.09.11, 21:40
            irygatora
    • rotkaeppchen1 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:42
      Czasem zdarza im sie serio przegiac: mialam dwa blyszczyki (jeden poniewieral sie na dnie plecaka, nawet nie wiedzialam, ze tam jest) i jeden kazali mi wyrzucic. Lecialam ze znajomym, zapytalam, czy jak jeden jemu dam, to bedzie ok, powiedzieli, ze tak. To dalam mu ten jeden i nie bylo problemu. Jakas bzdura.
    • zielona.zgaga Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:42
      Na Niemcow uwazaj bo sa bardzo skrupulatni w sprawdzaniu i z kamienna twarza ale blyskiem w oku wywalaja wszystko co moze troche podpadac.
      W Hiszpanii za to raj. Torba z widelcem metalowym przeszla i jeszcze byl usmiech funkcjonariusza.
      A tu fajny link na temat:
      www.goldenline.pl/forum/1679456/jak-spakowac-sie-do-bagazu-podrecznego
    • kosc_ksiezyca Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:42
      Skąd, dokąd i jakimi liniami lecisz? Skoro bez odprawionego to obstawiam, że wizz/ryan.

Możesz mieć w zasadzie wszystkie kosmetyki płynne, ale:

1) każdy nie może mieć objętości większej niż 100 ml. WAŻNE! Liczy się objętość podana na opakowaniu, czyli jak masz np. połowę 200 ml balsamu, to liczy się całe 200 ml, więc mogą wyrzucić (i pewnie tak zrobią)

2) muszą być w przezroczystym woreczku - nie musisz jechać na lotnisko, żeby go kupić, czasem zostaje po różnych zakupach (ja np. ostatnio pakuje się w woreczek, w który zapakowany był pokrowiec do laptopa, sprawdza się super). Wygląda to mniej więcej tak: worek na kosmetyki do samolotu

3) mogą, acz nie muszą, prosić Cię o wyjęcie do tego do kontroli lotniskowej - czyli kiedy będziesz wkładała do prześwietlenia płaszcz/kurtkę, biżuterię, telefon, portfel etc, to może będziesz musiała również wyjąć ten worek z kosmetykami. Ja na początku sama je tam wkładałam, bez wezwania, ale ostatnio zapomniałam, walizka podręczna przeszła przez prześwietlenie i nikt nie prosił o wyjęcie. Być może dlatego, że miałam tam jedynie kosmetyki, żadnych narzędzi :)

Najważniejsze są te objętości - bo faktycznie biorą pod uwagę to, co napisane na opakowaniu. Więc jak potrzebujesz na kilka dni czegoś z większego opakowania, przełóż do mniejszego albo rozlej na kilka mniejszych, nie przekraczających 100 m. Praktykowane :)
    • lampka_nocna5 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 21:51
      dobra, to ja poważnie odpowiem.
      Możesz przewieźć do litra płynów (do których zalicza się między innymi mascara) w max 100 ml opakowaniach, zapakowanych w torebkę plastikową taką zamykaną od góry, która ma mieć też pojemność litra. Świetnie do tego nadają się torebki po bobie:)
      Nie można przewozić w bagażu podręcznym żadnych psikadeł pod ciśnieniem, np, dezodorantów.
      Nie można mieć metalowych przedmiotów ostro zakończonych; możesz więc przewieźć pilniczek papierowy albo szklany, metalowego nie.
      Buty załóż takie, które nie mają metalowych stalek czy innych elementów, to nie będziesz musiała ich zdejmować. Chociaż ostatnio pan w Paryżu kazał mi zdejmować takie, bo to były korkowe koturny, ale na wszystkich innych europejskich lotniskach w nich przechodzę i nie dźwięczę.
      Można zadźwięczeć na jednym skanerze, na innym nie. W Zurichu zawsze dźwięczę, choćbym na golasa przechodziła, i mnie macają.
      Co jeszcze... Jak masz przesiadkę, to płyny zakupione na lotnisku po prześwietleniu wsadzą Ci w specjalną zalepianą torebkę z paragonem na widoku; jeśli lecisz spoza Unii to tego typu zabezpieczenie nie jest wiarygodne i nie ma co kupować na lotnisku; na niektórych lotniskach prześwietlanie jest na wejściu na lotnisko (np. na naszym Chopinie, Heathrow, Praga, Barcelona, Mediolan... w zasadzie chyba na większości), a na niektórych przy wejściu do poczekalni przed bramką - np. Frankfurt, Amsterdam.
      Rzeczy, których nie możesz przewieźć, niby wyrzucają, ale podobno jak coś fajnego - perfumy, alkohole - obsługa wydłubuje z kosza i zabiera sobie do domu.
      Niby można mieć jedną sztukę bagażu podręcznego, ale do tego nie liczy się laptop, torebka, aparat fotograficzny, parasolka. Więc możesz mieć walizkę, na tym lapa, aparat na szyi i torebkę na ramieniu (że nie wspomnę o parasolce:))
      Żeby sprawnie przejść, w kolejce zdejmij zegarek, spinki z włosów, pasek ze spodni, buty (jeśli na obcasach), pieniądze czy telefon z kieszeni i szybko przelecisz (nie ma nic gorszego niż przechodzenie 3 razy, a na koniec i tak być obmacanym, a cała kolejka się patrzy jakby chciała zabić).
      Na większości lotnisk trzeba wyjąć laptopa/aparat z futerałów do prześwietlenia.
      To chyba wszystko. Miłej podrózy:)
      • ladyinblack Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 02.09.11, 22:57
        W ryanairze można mieć tylko jedną sztukę bagażu, czyli torebkę albo laptopa trzeba upchać w bagażu podręcznym. Chociaż to w dużej mierze zależy od osób wpuszczających na pokład, ale oficjalnie wolno wejść z jedną sztuką bagażu, tylko wózki dla dzieci mogą być osobno. Podobnie jak z ważeniem i sprawdzaniem rozmiaru bagażu - na Balicach tylko na mnie patrzyli, w innych miejscach już skrupulatnie ważyli.
      • ruda_80 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 03.09.11, 09:54
        Nie wszystko jest takie jak napisała lampka, chociaż w większości rzeczywiście prawda.
        - co do jednej sztuki bagażu i osobno laptopa, aparatu fot., torebki to nie dotyczy to tanich linii - tam każą wszystko ładować do jednego bagażu, nawet małej torebki na ramię nie pozwalają wnosić osobno. W "normalnych" liniach, owszem wszystkie te ww. przedmioty możesz mieć na ogół osobno
        - dezodoranty i psikadła pod ciśnieniem, jeśli masz w małym opakowaniu (do 100 ml) to można je przewozić, ja np. zawsze mam mały lakier do włosów
        - buty, nie przewidzisz kiedy będą kazali zdjąć, ja ostatnio latałam i w klapkach i balerinach w których nic z metalu nie było i musiałam zdejmować
        - i wcale nie jest tak, że nawet jak kilka razy musisz przechodzić przez bramkę i na koniec cię macają to cała kolejka patrzy jakby chciała zabić, to standard na lotnisku i kolejka jest przyzwyczajona do tego, jeśli kogoś chce zabić to bardziej czasem czepliwych celników
        Poza tym nie licz na to, że na lotnisku dostaniesz plastikową torebkę - ja nigdzie na europejskich lotniskach ich nie widziałam, wiec lepiej miej płyny wcześniej w nią spakowane. Poza tym szminka, błyszczyk jest traktowana także jako płyn, więc musisz je wrzucić do tej przezroczystej torebki
        • lampka_nocna5 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 03.09.11, 10:34
          fakt, nie pomyślałam o tanich liniach, ale rzadko nimi latam (na szczęście). rzeczywiście, kiedyś upychałam torebkę w walizce. Po przejściu przez skanery ją z powrotem wyjęłam, rzecz jasna.
          Torebki za 1 czy 2 euro do kupienia przed skanerami widziałam jedynie w Dublinie na lotnisku. To znaczy, nie zwracam uwagi specjalnie, gdzie są, bo mam, ale tam były takie automaty i je zapamiętałam.
          Z psikadłami pod ciśnieniem - gdzieś widziałam, że był zakaz, może to nie jest ogólny zakaz, ale gdzieś był, więc lepiej nie ryzykować, że zabiorą.
          • mewa_bez_morza Odpowiedz 03.09.11, 11:30
            Fluid mozesz miec i perfumy,jak znajdziesz mleczko do demakijazu/tonik ponizej 100 ml,to tez bedzie okey,ja woze zawsze miniaturki .Sporo kosmetykow miniaturek jest w Rossmanie,m.in. wlasnie szampony podrozne itp.

Woreczek dostaniesz na lotnisku,w Niemczech zazwyczaj kosztuje chyba 50 centow-1 euro,wiec przygotuj sobie drobne.Na innych lotniskach woreczki sa darmowe.
        • blondzidelko Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 03.09.11, 20:02
          W Kopenhadze i Genevie sa gratis... zawsze jak jestem
          • ruda_80 Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 04.09.11, 19:16
            Z Kopenhagi leciałam w zeszłym roku, w Genevie byłam w tym tranzytem i nie widziałam :)
    • moonogamistka Re: co moge zabrac w podrecznym bagazu? 04.09.11, 19:20
      wszystko mozesz poza 100 ml plynow;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka